Właściwości lecznicze i odżywcze amarantusa. Jak stosować najzdrowsze zboże XXI wieku?

Właściwości lecznicze i odżywcze amarantusa. Jak stosować najzdrowsze zboże XXI wieku? - zdjęcie

Właściwości lecznicze i odżywcze amarantusa. Jak stosować najzdrowsze zboże XXI wieku?

Amarantus jest rośliną, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem miłośników zdrowego odżywiania. To roślina, która zaliczana jest do rodziny pseudo zbóż, a jej fenomen wynika z receptury bogatej w białko, egzogenne aminokwasy, a także witaminy i minerały. Ziarna amarantusa z powodzeniem wykorzystywane są do przygotowywania różnych dań, a dzięki braku glutenu jego nasiona mogą być spożywane przez osoby zmagające się z celiakią. Jak właściwości amarantusa wpływają na pracę organizmu człowieka? Co warto wiedzieć o najzdrowszym zbożu XXI wieku?

Z artykułu dowiesz się:

  • czym jest i skąd pochodzi amarantus?
  • jakie witaminy i minerały zawiera amarantus?
  • jakie właściwości lecznicze i prozdrowotne ma amarantus?
  • jakie przepisy można przygotować, stosując amarantus?

Zobacz też artykuł: "Nasiona chia - wartości odżywcze i zalety stosowania nasion chia w diecie".

Amarantus (szarłat wyniosły): skąd pochodzi zboże XXI wieku?

Amarantus, zamiennie nazywany szarłatem wyniosłym, jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Z botanicznego punktu widzenia amarantus jest zaliczany do grupy zbóż rzekomych, czyli tak zwanych pseudo zbóż. Zgodnie z najnowszą wiedzą, roślina po raz pierwszy była uprawiana na terenach Ameryki Północnej oraz Ameryki Południowej. Ziarna amarantusa, tuż obok fasoli oraz kukurydzy, były podstawowym składnikiem pokarmowym starożytnych ludów, na przykład Azteków czy Majów.

Amarantus jest rośliną, która posiada wysoką wartość odżywczą, a dodatkowo zawiera cenne dla organizmu ludzkiego witaminy i minerały. Ze względu na swój skład chemiczny ziarna szarłata wyniosłego uznawane są za zboże XXI wieku, które posiada wysoką zdolność do zaspokojenia potrzeb żywieniowych obecnego świata.

Amarantus a zdrowie, czyli prozdrowotne właściwości witamin i aminokwasów

Ziarna amarantusa doskonale wpływają na zdrowie człowieka. Zależność pomiędzy amarantusem, a zdrowiem została udowodniona naukowo. Wysoka zawartość witamin oraz aminokwasów pozwala wzbogacić codzienną dietę w brakujące składniki.

Nasiona rośliny są przede wszystkim cennym źródłem fosforu, potasu i magnezu, a spożycie stu gram nasion jest w stanie zapewnić pokrycie 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Ze względu na dużą zawartość żelaza amarantus polecany jest osobom zmagającym się z anemią, a także kobietom w ciąży. Amarantus jest również cennym źródłem białka, a w jego nasionach znajduje się go więcej niż w jogurtach i mleku. Głównymi witaminami w ziarnach amarantusa są antyoksydanty, czyli witaminy A, C oraz E, które są niezbędne do zwalczania wolnych rodników w ustroju. Nasiona wspierają też funkcjonowanie układu nerwowego dzięki dostarczeniu do organizmu witamin z grupy B.

Właściwości prozdrowotne, odżywcze i lecznicze amarantusa

Nasiona szarłata wyniosłego wprowadzone do codziennej diety wykazują działanie prozdrowotne oraz wysoce odżywcze. Ziarna szczególnie polecane są osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminy i minerały, na przykład sportowcom lub osobom zmagającym się z przewlekłymi schorzeniami.

Do najważniejszych właściwości prozdrowotnych, leczniczych i odżywczych amarantusa należą:

  • zdolność do obniżania i regulowania poziomu glukozy we krwi,
  • dostarczenie do organizmu niezbędnych witamin i minerałów,
  • zapobieganie rozwijaniu się anemii, wynikającej ze zbyt niskiej podaży żelaza,
  • regulowanie biosyntezy cholesterolu,
  • możliwość stosowania przez osoby uczulone na gluten lub chorujące na celiakię,
  • wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu krążenia,
  • opóźnianie fizjologicznego procesu starzenia się organizmu dzięki wysokiej zawartości skwalenu,
  • regulowanie kłopotów trawiennych i dolegliwości związanych z układem pokarmowym.

Świadomość społeczna na temat zależności między zdrowiem a odżywianiem jest coraz większa. Włączenie amarantusa do codziennej diety z pewnością wpłynie na poprawę ogólnej wydolności i kondycji ustroju.

Jak wykorzystać nasiona amarantusa w codziennej diecie?

Ziarna amarantusa posiadają szerokie możliwości codziennego stosowania w diecie. Nasiona są bardzo smaczne, a dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i aminokwasów doskonale wpływają na zdrowie i ogólne samopoczucie.

Na sklepowych i aptecznych półkach najczęściej spotykany jest amarantus ekspandowany, tak zwany popping, który można wykorzystać jako dodatek do wielu dań, na przykład koktajli, musli czy jogurtów. Wiele miłośników orzechowego posmaku amarantusa stosuje go jako dodatek do twarożków, surówek oraz ciast. Bardzo popularna jest również mąka z amarantusa, która może być podstawą do przygotowywania słodkich i słonych wypieków. Ziarna amarantusa sprawdzają się również do gotowania i przygotowywania z nich tak zwanej amarantusianki.

Amarantus w kuchni: 3 zdrowe przepisy z amarantusem w roli głównej

Amarantus jest rośliną, która ma szerokie zastosowanie w kuchni pod różnymi postaciami. Z uwagi na ich ciekawy smak oraz walory odżywcze warto poznać trzy ciekawe i smaczne przepisy z amarantusem w roli głównej.

  1. Placki amarantusowe z dynią

Składniki: pół szklanki ugotowanych ziaren amarantusa, pół szklanki ugotowanej dyni, jedno średnie jabłko, jedno małe jajko, 3 łyżki mąki orkiszowej, pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie: Starte na grubych oczkach tarki jabłko, a także amarantus, dynię oraz cynamon należy połączyć w misce. Po połączeniu składników należy dodać do nich jedno rozbełtane jajko, a następnie mąkę. Po rozgrzaniu patelni teflonowej i posmarowaniu jej oliwą z oliwek należy formować małe placuszki i smażyć około dwóch minut na każdej stronie.

  1. Amarantusianka z owocami

Składniki: pół szklanki ugotowanego amarantusa, 3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego, ulubione owoce, łyżeczka miodu

Przygotowanie: ugotowany amarantus należy połączyć z miodem oraz serkiem. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce, najlepiej sezonowe, na przykład maliny, truskawki czy śliwki. Amarantusianka jest świetnym pomysłem na pożywne i smaczne śniadanie.

  1. Pasztet z amarantusem

Składniki: pół szklanki ugotowanego amarantusa, szklanka soczewicy ugotowanej, dwie marchewki ugotowane, pół cukinii ugotowanej, dwa jajka, łyżka mąki pszennej lub pełnoziarnistej, ząbek czosnku, sól pieprz.

Przygotowanie: Amarantus oraz ugotowane warzywa należy zblendować. Do masy dodać dwa jajka, a także mąkę, sól, pieprz i czosnek. Powstałą masę na pasztet należy ulokować w keksówce i piec w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach.

Jak przyrządzić amarantus, aby zachował swoje właściwości?

Ziarna amarantusa są pełne witamin, minerałów i aminokwasów, które zapewniają im prozdrowotny wpływ na organizm. Aby ziarna zachowały pełnię smaku, a przede wszystkim wszystkie cenne składniki, należy je odpowiednio poddać obróbce termicznej.

Wysokiej jakości ziarna amarantusa należy ugotować w osolonej wodzie. Nasiona należy wsypać do gotującej się wody, a po ich dodaniu zmniejszyć ogień i gotować ziarna pod przykryciem. Czas gotowania ziaren amarantusa nie powinien przekraczać dwudziestu minut, a prawidłowo ugotowany szarłat można rozpoznać po miękkiej konsystencji, a także błyszczącej powierzchni.

Amarantus ekspandowany (popping) - zdrowy dodatek do posiłków dla dzieci i dorosłych

Amarantus ekspandowany (popping) jest produktem poddanym obróbce. Mimo jego uprażenia, ziarna zachowują większość cennych dla zdrowia witamin i minerałów, dlatego stanowią zdrowy dodatek do posiłku dla dzieci i dorosłych. 

Ekspandowane ziarna zboża mogą być zjadane jako przekąska. Dodatkowo, ich lekko orzechowy posmak stanowi świetny dodatek do sałatek i kanapek, a także musli i owsianek. Wiele osób dodaje popping do zup oraz kasz, dzięki czemu wartość odżywcza dań jest znacznie wyższa. Amarantus ekspandowany jest świetnym zamiennikiem niezdrowych przekąsek, a jego spożywanie pozwala dostarczyć do ustroju niezbędne witaminy i minerały. 

Amarantus - przeciwwskazania. Kto powinien unikać go w swojej diecie?

Amarantus, niezależnie od formy spożycia, jest cenną rośliną, która wykazuje prozdrowotny wpływ na organizm. Ziarna rośliny są produktem spożywczym całkowicie pozbawionym glutenu, a ich skład chemiczny sprawia, że amarantus może być spożywany przez osoby zmagające się z miażdżycą, anemią, a także chorobami krążenia i serca.

Obecna wiedza nie określa konkretnych przeciwwskazań, które mogłyby doprowadzić do zakazu spożywania amarantusa. Jedynym przeciwwskazaniem do jego spożycia może być alergia pokarmowa, która jest niezwykle rzadkim zjawiskiem.

 

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby skóry

Włókniak twardy bądź miękki – jak wyglądają oraz jak usunąć i leczyć?
Włókniaki należą do często występujących zmian skórnych. Nie stanowią na szczęście zagrożenia dla życia, chociaż zaliczane są do zmian nowotworowych. Mogą jednak stanowić poważny problem estetyczny, z uwagi na swój szpecący wyglą...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań. ...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.