Witaminy na oczy i wzrok – czyli jakie? Co włączyć do diety, by poprawić wzrok i zdrowie oczu?

Witaminy na oczy i wzrok – czyli jakie? Co włączyć do diety, by poprawić wzrok i zdrowie oczu? - zdjęcie

Wzrok to jeden z ważniejszych zmysłów człowieka. Jednak prawidłowe funkcjonowanie oczu, podobnie jak innych narządów, jest w istotnym stopniu uzależnione od naszej diety. Poznaj najważniejsze witaminy na oczy, które pozwolą Ci zachować zdrowy wzrok na długie lata.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie witaminy zapewniają prawidłowe działanie narządu wzroku,
  • czy dieta może mieć wpływ na funkcjonowanie oczu,
  • czym grozi niedobór witamin odpowiadających za wzrok,
  • w jakich produktach znajdują się witaminy dobre na wzrok i oczy,
  • kiedy warto sięgnąć po suplementy diety,
  • jak dodatkowo zadbać o oczy i wzrok.

Przeczytaj też: Zdrowe spojrzenie, czyli jak zadbać o zmęczone oczy

Jakie witaminy wpływają na oczy i wzrok?

Wzrok nie bez powodu określany jest jako najważniejszy zmysł człowieka – pozwala nam przede wszystkim na orientację w przestrzeni i swobodne przemieszczanie się. Warto zatem mieć świadomość, że funkcjonowanie oczu, a tym samym jakość wzroku, zależą w znacznej mierze od sposobu odżywiania się. Wiele osób zadaje jednak pytanie: co korzystnie wpływa na wzrok?

Najważniejsze witaminy na wzrok i oczy to:

  • witamina A – wpływa na pracę siatkówki oka i jest silnym antyoksydantem,
  • witaminy z grupy B – poprawiają funkcjonowanie komórek nerwowych i podnoszą odporność oczu,
  • witamina C – reguluje proces produkcji filmu łzowego, neutralizuje wolne rodniki powstające w wyniku działania promieniowania słonecznego i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oczu,
  • witamina D – uczestniczy między innymi w regulowaniu ciśnienia wewnątrz gałki ocznej,
  • witamina E – jest przeciwutleniaczem, który odgrywa ważną rolę w ochronie wzroku, zapewnia jego sprawność i ostrość widzenia oraz zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych.

Właściwe funkcjonowanie oczu zapewniają ponadto:

  • luteina,
  • zeaksantyna,
  • cynk,
  • selen,
  • miedź,
  • kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Czy dieta może poprawić wzrok?

Sposób, w jaki się odżywiamy, ma bardzo duży wpływ na pracę narządu wzroku. Dieta uboga w powyższe substancje może przyczynić się do pogorszenia widzenia, a w dłuższej perspektywie nawet do rozwoju chorób oczu. Zdrowa, starannie zbilansowana dieta może więc nie tylko wspierać funkcjonowanie oczu, ale także podnieść jakość wzroku, jednocześnie poprawiając komfort codziennego życia.

Niedobór witamin na oczy i wzrok – czym się objawia?

Niedobór kluczowych substancji odżywczych, niezbędnych dla zachowania prawidłowego widzenia, może nieść ze sobą następujące konsekwencje:

  • witamina A – niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko zachorowania na tak zwaną ślepotę zmierzchową, inaczej kurzą ślepotę, która objawia się niewyraźnym widzeniem po zmroku. Zbyt mała ilość witaminy A w diecie może również powodować rogowacenie wierzchnich warstw oka oraz schnięcie spojówek i rogówek. Przy skrajnym niedoborze witaminy A może dojść do martwicy rogówki i całkowitej utraty wzroku;
  • witaminy z grupy B – zbyt mała ich ilość może przyczyniać się do powstania zaburzeń widzenia;
  • witamina C – jej niedobór może wywołać krwotoki i wylewy wewnątrz oka, które mogą uszkadzać wzrok;
  • witamina D – skutkiem jej niedoboru może być rozwój jaskry, zapalenia spojówek, krótkowzroczności, zwyrodnień plamki, a ponadto wysuszenie powierzchni oka.

Witaminy na oczy i wzrok – w jakich produktach występują?

Witaminy na poprawę wzroku i funkcjonowania oczu znajdziemy w wielu artykułach spożywczych, dzięki czemu możemy bardzo łatwo włączyć je do codziennej diety. Jakie są produkty dobre na wzrok?


Witaminy

Produkty spożywcze

Witamina A

podroby, jaja, niektóre gatunki ryb, marchew, szpinak, szczaw, pomidory, dynia, jarmuż, śliwki, wiśnie, brzoskwinie, mango

Witaminy z grupy B

rośliny strączkowe, produkty zbożowe, mięso, mleko i przetwory mleczne, kapusta, rzepa, marchew

Witamina C

czarne porzeczki, truskawki, kiwi, cytryna, grejpfrut, dzika róża, czerwona papryka, jarmuż, brukselka, brokuły, pietruszka, kalafior, szpinak, kapusta

Witamina D

ryby – tuńczyk, łosoś, dorsz, śledź, makrela, sardynka, a ponadto tran, jaja, mleko, ser i inny nabiał

Witamina E

migdały, słonecznik, orzechy włoskie i laskowe, pestki dyni, olej słonecznikowy, sojowy i kukurydziany, jabłka, pomidory, szpinak, papryka czerwona i zielona



Jakie witaminy na wzrok warto przyjmować?

W niektórych przypadkach jednak nie dostarczamy do organizmu niezbędnej ilości witamin i innych substancji, wpływających na działanie narządu wzroku. Przy niedoborach kluczowych witamin możemy sięgnąć po dostępne w aptekach suplementy diety, które pozwolą nam zapewnić odpowiednią podaż poszczególnych składników. Należy tylko pamiętać o tym, że jakiekolwiek preparaty należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta, by nie doprowadzić do hiperwitaminozy. Jeśli jednocześnie zażywamy inne leki, przed rozpoczęciem stosowania suplementu warto też skonsultować się z lekarzem.

Jak jeszcze zadbać o oczy i wzrok?

Na funkcjonowanie oczu, a tym samym wzroku, wpływa nie tylko nasz sposób odżywiania, ale i tryb życia. Na pracy narządu wzroku i komforcie widzenia odbijać się mogą: wielogodzinna praca przy komputerze, czytanie przy złym oświetleniu, długie oglądanie telewizji, długotrwałe przebywanie w klimatyzowanych lub ogrzewanych pomieszczeniach czy niedostateczna ilość snu.

By dodatkowo zatroszczyć się o oczy, należy pamiętać przede wszystkim o ich właściwej regeneracji – tę zapewni im odpowiedni długi sen. Szybkiemu przemęczeniu oczu możemy także zapobiegać, dbając o dobre oświetlenie podczas pracy, często mrugając przy zadaniach wymagających koncentracji wzroku i robiąc kilkuminutowe przerwy po każdej godzinie spędzonej przy komputerze. Na zmęczone oczy świetnie sprawdzą się również okłady – wystarczy namoczyć płatki kosmetyczne w ciepłej wodzie i pozostawić na zamkniętych powiekach przez około 5-10 minut.

Prawidłowe funkcjonowanie oczu ma bezpośredni wpływ na komfort naszego codziennego życia. By poprawić pracę narządu wzroku, warto zadbać o to, by witaminy korzystne dla oczu znalazły się w naszej diecie. Występują one jednak w wielu powszechnie dostępnych produktach spożywczych, więc włączenie ich do jadłospisu nie powinno sprawić trudności.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach tarczykowych...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.