Witamina U – jakie ma właściwości oraz działanie? Na co warto stosować witaminę U?

Witamina U – jakie ma właściwości oraz działanie? Na co warto stosować witaminę U? - zdjęcie

Witamina U to tak naprawdę enzym, występujący w wielu roślinach.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • "witamina U" - co to jest?
  • witamina U i działanie
  • jaki korzystny wpływ na organizm ma ten enzym
  • jakie produkty są najlepszym źródłem witaminy U
  • czy można przedawkować witaminę U
  • jak budować swoją dietę, aby mieć pewność, że witamina U będzie się dobrze wchłaniać.

Interesuje Cię tematyka zdrowego odżywiania? Przeczytaj artykuł: Dieta dr Dąbrowskiej - skąd popularność tej diety?  Być może zainteresuje Cię również materiał: Dieta na trądzik - co jeść, aby pozbyć się trądziku?

Czym tak właściwie jest witamina U?

Witamina U to potoczna nazwa na enzym, określany skrótem MMS od angielskiego S-Methylmethionine (po polsku L-metylo-metionino-sulfonian). Wzór chemiczny witaminy U prezentuje się następująco: C6H14NO2S+. Jeśli pamiętasz podstawowe informacje z chemii to z pewnością już wiesz, że witamina U jest organicznym związkiem siarki, wyposażonym w grupę metylową. To, czego nie da się wyczytać ze wzoru to fakt, że związek ten występuje w roślinach - to jego naturalne źródło. L-metylo-metionino-sulfonian jest jednym z głównych składników cytoplazmy roślin zaliczanych do zbóż i rodzin bobowatych, dyniowatych oraz, co najważniejsze, kapustnych.

Dlaczego witamina U nie jest "prawdziwą witaminą", taką jak witamina K czy biotyna? Głównie dlatego, że w definicji witaminy zawarty jest warunek, że musi być to związek niezbędny do funkcjonowania organizmu. Tymczasem witamina U nie jest nam tak naprawdę "potrzebna" - nie cierpimy na braki witaminy U, ale możemy zyskać na uzupełnieniu o nią swojej diety.

Witamina U – jak wpływa na organizm człowieka?

Witamina U kojarzona jest głównie z kojącym wpływem jeśli chodzi o różnorodne stany zapalne  - z tego względu jest chętnie stosowana w kosmetyce. Modne w ostatnich latach koreańskie kosmetyki, słynące z wysokiej skuteczności w "odmładzaniu" skóry bazują głównie na tym składniku. Opublikowany przez koreańskich naukowców w roku 2010 dokument potwierdza, że witamina U może nawet trzykrotnie przyspieszać regenerację skóry, co znajduje zastosowanie przy leczeniu trudno gojących się ran.

Inne badania prowadzone od połowy ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych wskazały, że regularnie spożywany sok z surowej kapusty (jak również sok z kiszonej kapusty) może zwalczać dolegliwości związane z żołądkiem i stanami zapalnymi dwunastnicy.

Do innych właściwości witaminy U zalicza się chronienie przed negatywnym skutkiem promieni UV, stymulowanie włosów do wzrostu, neutralizowanie wolnych rodników, odbudowa błony śluzowej żołądka po leczeniu antybiotykami czy lekami przeciwzapalnymi.

W jakich produktach występuje witamina U?

Już wiesz, jak ważna jest witamina U. Gdzie występuje w naturalnej postaci? Przede wszystkim, w wielu warzywach dostępnych niemal o każdej porze roku. Mnóstwo stężonej witaminy U znajduje się w marchwi, pietruszce, kapuście i szparagach. Warto wiedzieć, że bogatym jej źródłem jest wspomniany sok z kiszonej kapusty, którego dodatkowym działaniem jest dostarczanie układowi pokarmowemu "dobrych" szczepów bakterii oraz potężnej dawki witaminy C witaminy A.

Skoro witamina U jest dostępna w soku z kapusty, łatwo wywnioskować, że znajduje się również w jej liściach - bardzo jednak istotny jest fakt, że muszą to być liście jedzone na surowo (w formie surówki) lub kiszonej. Gotowanie (jak np. w bigosie) powoduje utlenianie się tej cennej substancji.

Kiedy warto stosować witaminę U?

Po witaminę U warto sięgnąć niemal zawsze - jedzenie dużej ilości surowych warzyw doskonale wpływa na nasze samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Jednak spożywanie produktów z witaminą U powinny szczególnie rozważyć osoby borykające się z wrzodami żołądka czy też cierpiące z powodu jesienno-wiosennych dolegliwości powodowanych bakterią Helicobacter pylori.

Oprócz tego witamina U znajduje zastosowanie w przypadku bolesnych hemoroidów, wspomaganiu detoksyfikacji organizmu, a nawet ograniczaniu reakcji alergicznych.

Jak odpowiednio dawkować witaminę U?

To, jak dawkować omawiany enzym nie zostało dokładnie przebadane, ale odpowiadając na to pytanie można posiłkować się danymi z ulotki suplementów zawierających witaminę U. Cena tych produktów waha się od 30 do nawet 90 złotych i zależna jest od tego, czy dany producent standaryzuje swoje produkty (zapewnia stabilną i stałą dla konkretnej dawki podaż witaminy). Zgodnie z ulotkami suplementów diety należy przyjmować 1-2 tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku i popijając je niewielką ilością wody.

Czy można przedawkować witaminę U?

Z dostępnych danych wynika, że nie grozi nam przedawkowanie L-metylo-metionino-sulfonianu. Witamina U nie jest magazynowana w ludzkim organizmie i podobnie jak witamina C, jeśli jest w nadmiarze - wydalamy ją razem z moczem.

Witamina U w diecie

Mówiąc o witaminie U w diecie należy być świadomym, że jest to enzym niebywale podatny na utlenianie. Dlatego chcąc sobie dostarczyć witaminy U wraz z dietą, musimy zadbać o odpowiednie przygotowanie posiłków. Podgrzewanie, a zwłaszcza smażenie czy pieczenie niszczy witaminę U, gdyż utlenia się ona w temperaturze 139 stopni. Spożywanie soku z kapusty czy surówki powinno przebiegać jak najszybciej po jej przyrządzeniu.

Na koniec wspomnijmy również o kontrowersjach związanych z witaminą U - jak już wspomnieliśmy, nie jest ona "dosłownie" witaminą, tak jak na przykład witamina B6. Niektórzy specjaliści kwestionują również jej zbawienny wpływ na ludzki organizm. Argumentują oni, że picie surowego soku z kapusty czy spożywanie surowych warzyw samo w sobie jest zdrowe i to inne substancje, znacznie lepiej poznane od omawianego enzymu, są odpowiedzialne za ich dobroczynny wpływ. Wygląda jednak na to, że witamina U nawet, jeśli nie ma pozytywnego działania, w najgorszym razie jest co najwyżej neutralna - dlatego jedzmy kapustne warzywa na zdrowie!

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Choroby skóry

Plamy na skórze - co mogą oznaczać? Przyczyny, leczenie i pielęgnacja skóry z problemami
Plamy na skórze są nie tylko problemem natury estetycznej. Mogą bowiem świadczyć o bardzo poważnych schorzeniach zdrowotnych, których nie powinno się bagatelizować....

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Serce i układ krążenia

Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co stosować na opuchnięte kostki&...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Układ pokarmowy

Dieta refluksowa - zasady, produkty, przykładowy jadłospis
Refluks żołądkowo-przełykowy jest coraz poważniejszym problemem zachodnich społeczeństw. Sprzyja temu dieta bazująca na produktach wysokoprzetworzonych, szybkie tempo życia i stres. Dieta refluksowa to jeden z najskuteczniejszych, a...

Układ pokarmowy

Nudności – objawy i przyczyny. Jak sobie z nimi radzić?
Nudności i wymioty to bardzo nieprzyjemne doznania, ale pełnią dla nas ważną funkcję – są mechanizmem obronnym organizmu....

Dieta i odchudzanie

Dieta ubogoresztkowa - zasady, wskazania i polecane produkty
Dieta ubogoresztkowa, zwana także dietą bezresztkową i niskobłonnikową, zaliczana jest do grupy diet leczniczych, które należy stosować jedynie w ściśle określonych przypadkach. Najczęściej zalecana jest u pacjentów cierpiących na dolegli...

Dieta i odchudzanie

Biała dieta – na czym polega i kiedy ją stosować?
Wszyscy marzymy o olśniewającym uśmiechu. Na szczęście żyjemy w czasach, kiedy zabiegi wybielania zębów są stosunkowo łatwo dostępne....

Dieta i odchudzanie

Kasza owsiana – superfood wspierający zdrowie serca i układu pokarmowego
Od ponad 2000 lat owies stanowi ważne uzupełnienie diety. Wyróżnia się bogatą zawartością korzystnych dla zdrowia witamin, minerałów i substancji odżywczych....

Kosmetyki i uroda

Kurze łapki – jak powstają? Jak skutecznie je zredukować?
Wraz z wiekiem na skórze pojawiają się niewielkie linie mimiczne oraz pierwsze zmarszczki, które mogą wpłynąć na samopoczucie oraz samoocenę niejednej kobiety. Niestety czasu nie możemy zatrzymać, natomiast możemy stanąć w...

Mięśnie i kości

Ból barku – przyczyny, leczenie i ćwiczenia na bolący bark
Ból barku to dolegliwość, która może znacząco wpływać na jakość życia, ograniczając ruchomość i powodując dyskomfort w codziennych czynnościach. Warto więc poznać jego przyczyny i zacząć działać. W poniższy...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Błonica: objawy, profilaktyka i leczenie choroby zakaźnej
Błonica to poważna choroba bakteryjna układu oddechowego o ostrym przebiegu. Pojawia się w wyniku zakażenia maczugowcem błonicy. ...

Ciąża i dziecko

Przeziębienie w ciąży – czy ma wpływ na dziecko? Jak je leczyć?
Ciąża to wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety, pełen radości, ale również obaw i trosk. Zdrowie przyszłej mamy staje się priorytetem, gdyż bezpośrednio wpływa na rozwój dziecka. Jednym z częstszych proble...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem