Witamina K – występowanie, niedobór i nadmiar. Jak poprawnie suplementować witaminę K?

Witamina K – występowanie, niedobór i nadmiar. Jak poprawnie suplementować witaminę K? - zdjęcie

Witamina K – występowanie, niedobór i nadmiar. Jak poprawnie suplementować witaminę K?

Witamina K jest jedną z ważniejszych substancji niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu – bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i reguluje gospodarkę wapniową. Sprawdź, w jakich produktach występuje witamina K i jak rozpoznać jej niedobór.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jaką funkcję w organizmie pełni witamina K,
  • jakie są rodzaje witaminy K,
  • w jakich produktach spożywczych występuje witamina K,
  • jakie są przyczyny i objawy niedoboru witaminy K,
  • dlaczego niedobór witaminy K jest groźny dla noworodków,
  • jakie są symptomy nadmiaru witaminy K,
  • kiedy wymagana jest suplementacja witaminy K.

Przeczytaj też: Jarmuż – właściwości zdrowotne i najlepsze przepisy. Czy warto jeść jarmuż?

Jaka jest rola witaminy K w organizmie człowieka?

Pod pojęciem witaminy K kryje się grupa organicznych związków chemicznych, uznawanych za jeden z niezbędnych składników pokarmowych. Witamina K odgrywa bardzo istotną rolę w zachowaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu:

  • bierze udział w procesie syntezy osoczowych czynników krzepnięcia krwi oraz białka protrombiny – w razie niedoboru któregoś z czynników, dochodzi do zaburzeń krzepnięcia krwi;
  • wspomaga układ sercowo-naczyniowy – działa przeciwkrwotocznie i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich zwapnieniom oraz pękaniu;
  • wpływa na utrzymanie równowagi gospodarki wapniowej – uczestniczy w wychwytywaniu wapnia przez układ szkieletowy i wspiera formowanie tkanki kostnej;
  • wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne;
  • może spowalniać rozwój chorób nowotworowych.

Rodzaje witaminy K

W warunkach naturalnych witamina K występuje w dwóch postaciach:

  • witamina K1 – inaczej filochinon, fitomenadion lub fitonation. Ma postać żółtej cieczy, jest syntetyzowana przez rośliny, odporna na działanie temperatury i rozpuszczalna w tłuszczach. Witamina K1 jest dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem, a znaleźć ją można w produktach pochodzenia roślinnego;
  • witamina K2 – inaczej menachinon. Jest produkowana przez drobnoustroje, także te bytujące w ludzkim układzie pokarmowym, tworzące florę jelitową. Witamina K2 również jest rozpuszczalna w tłuszczach. Synteza witaminy K2 przez drobnoustroje występujące w jelicie czczym i krętym pokrywa znaczną część dobowego zapotrzebowania człowieka na tę substancję;
  • witamina K3 – inaczej menadion. To syntetyczna pochodna witaminy K, rozpuszczalna w wodzie i cechująca się wyższą przyswajalnością niż naturalna witamina K1.

Witamina K – występowanie. W jakich produktach znajdziemy witaminę K?

Witamina K występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Najbogatsze źródła witaminy K to warzywa o zielonym kolorze, które zawierają dużą ilość chlorofilu, w tym: brokuły, jarmuż, szpinak, brukselka, sałata rzymska, lodowa, rukola, roszponka, kapusta włoska czy szparagi. Witaminę znajdziemy też w natce pietruszki, botwince, selerze naciowym, awokado, ogórkach, cukinii, bobie i groszku.

Witaminę K możemy także dostarczać, spożywając inne warzywa i owoce – truskawki, brzoskwinie, kalafior, rzepę, ziemniaki, marchew czy karczochy. Znajdziemy ją również w orzechach, daktylach, produktach zbożowych, kaszy bulgur, oleju sojowym i topinamburze. Witaminę K zawierają też niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego, choć występuje ona w nich w mniejszych ilościach. Są to: wątroba wołowa, jajka oraz mleko i jego przetwory.

Niedobór witaminy K – przyczyny i objawy

Do niedoboru witaminy K u osób dorosłych dochodzi stosunkowo rzadko. Dzieje się tak, ponieważ znaczną część dziennego zapotrzebowania na tę substancję pokrywa syntezowana przez mikroflorę jelitową witamina K2, a pozostałą uzupełnia dostarczana z pokarmem witamina K1.

Mimo to w niektórych sytuacjach może dojść do obniżenia poziomu witaminy K w organizmie. Zdarza się to najczęściej w przypadku poważnych schorzeń jelit i wątroby, długotrwałej antybiotykoterapii oraz przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych, przeciwdrgawkowych i pochodnych kwasu salicylowego.

Na niedobór witaminy K mogą być także narażone osoby cierpiące na zespół złego wchłaniania, chorujące na celiakię, mukowiscydozę lub przewlekłe zapalenie trzustki oraz po poważnych zabiegach operacyjnych. Do obniżenia stężenia witaminy K częściej dochodzi również u osób niedożywionych lub stosujących dietę ubogą w zielone warzywa.

Wśród objawów niedoboru witaminy K wymienia się:

  • obfite miesiączki,
  • krwiomocz,
  • dłuższy czas krzepnięcia krwi,
  • krwawienie z błon śluzowych – nosa czy układu pokarmowego,
  • skłonność do powstawania siniaków,
  • częste biegunki,
  • wyższa podatność na infekcje bakteryjne.

Nadmiar witaminy K – czy można ją przedawkować?

Podobnie jak do niedoboru, do przedawkowania witaminy K też dochodzi dość rzadko. Nadmiar witaminy K może być jednak niebezpieczny dla zdrowia i przyczynić się do zachwiania równowagi organizmu. Zbyt wysoki poziom witaminy K może dawać takie objawy jak:

  • nadmierna potliwość,
  • uczucie gorąca,
  • bóle serca,
  • zaburzenia funkcjonowania i bóle wątroby.

Kiedy trzeba suplementować witaminę K?

Suplementacja witaminy K jest wymagana w przypadku zaobserwowania niepokojących objawów, które mogą wskazywać na jej niedobór. W takiej sytuacji należy skonsultować się z lekarzem, który – po potwierdzeniu diagnozy – zaleci zmianę diety oraz suplementację witaminy K. Jest ona także zalecana osobom z grupy ryzyka, ponieważ przedłużający się niedobór witaminy K może powodować poważne problemy zdrowotne:

  • osteoporozę,
  • niedokrwistość,
  • uszkodzenia wątroby,
  • żółtaczkę,
  • zwapnienie naczyń krwionośnych,
  • zaburzenia krzepliwości krwi.

Witamina K jest niezbędna dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Substancja ta bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, reguluje gospodarkę wapniową oraz wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Niedobór witaminy K może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych – szczególnie groźny jest dla noworodków, u których suplementację tej substancji stosuje się już w pierwszej dobie życia.

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia norma...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Nie daj się zaskoczyć wiosennej infekcji. Wszystko, co trzeba wiedzieć o sezonie chorobowym
Po okresie jesienno-zimowym z ulgą przyjmujemy pierwsze promienie słoneczne i inne objawy budzącej się do życia natury. Niestety, marzec i kwiecień to czas nie tylko rozkwitających kwiatów, ale również miesiące, w którym...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Nowalijki – smaczny początek wiosny
Nowalijki to ciekawy, subtelny i aromatyczny dodatek do potraw, nie zaś jego podstawa. Nie zmienia to faktu, że te wiosenne warzywa pięknie akcentują potrawę i sprawiają, że ta prezentuje się wyśmienicie na każdym talerzu. Sprawdź, co trze...

Kosmetyki i uroda

Sposoby na wiosenne problemy ze skórą
Po zimie nasza skóra często jest przesuszona i potrzebuje dodatkowego wsparcia w postaci specjalistycznej i systematycznej pielęgnacji. Jak dbać o twarz na wiosnę? O których kosmetykach na pewno należy pamiętać, jakie zabiegi uwz...

Przeziębienie i grypa

Zapalenie płuc u dziecka i niemowlaka - objawy i leczenie
Zapalenie płuc to choroba, która dotyka nie tylko dorosłych, ale także dzieci i niemowląt. Jest to stan zapalny w obrębie tkanki płucnej, który może być wywołany przez różne czynniki, takie jak bakterie, wirusy, grzyb...

Kosmetyki i uroda

Kosmetyki z witaminą C – jak działają i kiedy warto je stosować?
Poznaj dobroczynne właściwości kosmetyków z witaminą C. Wybierz dla siebie te, które spełnią Twoje oczekiwania. Jakie są korzyści witaminy C dla skóry? Piękna skóra to skóra zdrowa, dobrze odżywiona, o...

Choroby wieku dziecięcego

Lęk separacyjny – jak pomóc dziecku pokonać strach przed nieobecnością mamy?
Lęk separacyjny to temat, z którym w mniejszym lub większym stopniu przychodzi zmierzyć się każdemu rodzicowi. Strach przed porzuceniem i tęsknota za matką towarzyszą niemowlakom w tym właśnie etapie życia. Jak pomóc dziecku, a jednocześn...

Układ nerwowy

Pocisz się w nocy? Przyczyny, choroby i leczenie nocnych potów
Nocne poty mogą być uciążliwym problemem, który wpływa na jakość snu i samopoczucie w ciągu dnia. Mogą być one wywołane przez różne czynniki, takie jak choroby, stres lub problemy z układem hormonalnym....

Układ pokarmowy

Zapalenie żołądka – objawy, badania, dieta, leczenie. Co przyniesie ulgę?
Zapalenie żołądka to często występujący stan zapalny, który może charakteryzować się ostrym lub przewlekłym charakterem....

Choroby wieku dziecięcego

Masaż Shantala niemowlaka – metoda, która procentuje w przyszłości. Jak go wykonać?
Wywodzący się z Indii masaż Shantala to metoda, którą powinien poznać każdy rodzic noworodka....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.