Witamina C a nadciśnienie

witamina C a nadciśnienie - zdjęcie

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to organiczny związek chemiczny, który znalazł szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Kwas askorbinowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu – bierze udział w wielu procesach w nim zachodzących. Witamina C bowiem aktywuje wiele enzymów, bierze udział w produkcji podstawowych białek, ułatwia asymilację (przyswajanie) żelaza, a także wpływa na syntezę kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników. Warto również wskazać, że kwas askorbinowy ułatwia gojenie się ran, jest silnym przeciwutleniaczem, umożliwia utrzymanie prawidłowego stanu tkanki łącznej oraz wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Ponadto, witamina C wpływa również na ciśnienie. Pojawia się zatem pytanie: czy witamina C podnosi, czy obniża ciśnienie?

Witamina C na nadciśnienie

Kwas askorbinowy stanowi jedną z najlepiej przebadanych witamin. Jest skutecznym przeciwutleniaczem spowalniającym procesy starzenia się organizmu również skóry, przyspiesza gojenie się ran oraz wspomaga odporność i leczenie infekcji wirusowych. Warto również wskazać, że witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto, hamuje utlenianie cholesterolu LDL (tzw. „złego” cholesterolu), co powoduje zmniejszenie patologicznych zmian miażdżycowych. Dodatkowo, witamina C ma także wpływ na układ krążenia. Może bowiem działać jako środek moczopędny, co przyczynia się do zwiększonego usuwania soli i wody z organizmu. Efektem tego jest rozluźnienie ścianek naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi.

Jakie dawki witaminy C obniżają ciśnienie krwi?

Rekomendowane spożycie kwasu askorbinowego dla dorosłego człowieka waha się w granicach od 45 do 90 mg na dobę. Niemniej jednak należy wskazać, że witamina C nie jest wytwarzana przez ludzki organizm. Z tego względu konieczna jest suplementacja witaminą C bądź wdrożenie odpowiednio zbilansowanej, zdrowej diety, która uwzględniać będzie warzywa i owoce, będące bogatym źródłem witaminy C. Z tego powodu osoby cierpiące na nadciśnienie powinny włączyć do diety czarną porzeczkę, cytrynę, kiwi, pomarańcze, banany czy śliwki. Bogatym źródłem kwasu askorbinowego są również warzywa, najwięcej witaminy zawiera nać pietruszki, papryka, chrzan, brukselka, młode ziemniaki, pomidory, fasolka szparagowa oraz szpinak.

Niemniej jednak należy wskazać, że witamina C faktycznie obniża ciśnienie, ale jedynie w sytuacji, jeżeli będzie przyjmowana w wysokich dawkach – znacznie większych, aniżeli dzienne zalecane spożycie. Średnia rekomendowana dawka witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi bowiem około 60 mg. Tymczasem dla obniżenia nadciśnienia należy ośmiokrotnie przekroczyć zalecaną dawkę kwasu askorbinowego, bowiem konieczne jest zażywanie 500 mg witaminy C. Dopiero taka dawka powoduje, że witamina C obniża wysokie ciśnienie. Należy podkreślić, że mimo iż kuracja witaminą C wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i może zmniejszyć je nawet do poziomu prawidłowego, nie może być stosowana jako terapia alternatywna. Ponadto należy wskazać, że kwas askorbinowy jest rozpuszczalny w wodzie, z tego względu nie można go przedawkować. Niemniej jednak nadmiar witaminy C – dawki większe niż 200 mg – może być szkodliwy. W tym znaczeniu należy podkreślić, że znaczne zwiększenie dawek może przyczyniać się do utraty apetytu, powstawaniu uczucia zmęczenia, powodować trudności w koncentracji, rozdrażnienie, zaburzenia snu czy apatię. Z tego powodu, konieczne jest zachowanie ostrożności przy zażywaniu większych niż zalecane dawki dziennego spożycia witaminy C i stopniowe zwiększanie codziennych dawek kwasu askorbinowego.

Witamina C a leki na nadciśnienie

Witamina C jest pomocna w leczeniu umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi. Jak już jednak wspomniano, nie powinna być traktowana jako alternatywa dla terapii farmakologicznej. Niemniej jednak kwas askorbinowy zwiększa skuteczność działania leków, które stosowane są w leczeniu nadciśnienia krwi. Dzieje się tak, ponieważ witamina C wzmacnia wydzielanie w organizmie tlenku azotu, który przyczynia się do zwiększenia elastyczności tętnic, co z kolei wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.

Należy podkreślić, że witamina C może znacznie przyczynić się do obniżenia nadciśnienia tętniczego i z pewnością nie podwyższa ciśnienia krwi. Ponadto warto wskazać, że kwas askorbinowy odpowiednio suplementowany umożliwia zachowanie prawidłowego ciśnienia, jednocześnie zapobiegając nadciśnieniu. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach tarczykowych...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.