Witamina C a nadciśnienie

witamina C a nadciśnienie - zdjęcie

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to organiczny związek chemiczny, który znalazł szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Kwas askorbinowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu – bierze udział w wielu procesach w nim zachodzących. Witamina C bowiem aktywuje wiele enzymów, bierze udział w produkcji podstawowych białek, ułatwia asymilację (przyswajanie) żelaza, a także wpływa na syntezę kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników. Warto również wskazać, że kwas askorbinowy ułatwia gojenie się ran, jest silnym przeciwutleniaczem, umożliwia utrzymanie prawidłowego stanu tkanki łącznej oraz wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Ponadto, witamina C wpływa również na ciśnienie. Pojawia się zatem pytanie: czy witamina C podnosi, czy obniża ciśnienie?

Witamina C na nadciśnienie

Kwas askorbinowy stanowi jedną z najlepiej przebadanych witamin. Jest skutecznym przeciwutleniaczem spowalniającym procesy starzenia się organizmu również skóry, przyspiesza gojenie się ran oraz wspomaga odporność i leczenie infekcji wirusowych. Warto również wskazać, że witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto, hamuje utlenianie cholesterolu LDL (tzw. „złego” cholesterolu), co powoduje zmniejszenie patologicznych zmian miażdżycowych. Dodatkowo, witamina C ma także wpływ na układ krążenia. Może bowiem działać jako środek moczopędny, co przyczynia się do zwiększonego usuwania soli i wody z organizmu. Efektem tego jest rozluźnienie ścianek naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi.

Jakie dawki witaminy C obniżają ciśnienie krwi?

Rekomendowane spożycie kwasu askorbinowego dla dorosłego człowieka waha się w granicach od 45 do 90 mg na dobę. Niemniej jednak należy wskazać, że witamina C nie jest wytwarzana przez ludzki organizm. Z tego względu konieczna jest suplementacja witaminą C bądź wdrożenie odpowiednio zbilansowanej, zdrowej diety, która uwzględniać będzie warzywa i owoce, będące bogatym źródłem witaminy C. Z tego powodu osoby cierpiące na nadciśnienie powinny włączyć do diety czarną porzeczkę, cytrynę, kiwi, pomarańcze, banany czy śliwki. Bogatym źródłem kwasu askorbinowego są również warzywa, najwięcej witaminy zawiera nać pietruszki, papryka, chrzan, brukselka, młode ziemniaki, pomidory, fasolka szparagowa oraz szpinak.

Niemniej jednak należy wskazać, że witamina C faktycznie obniża ciśnienie, ale jedynie w sytuacji, jeżeli będzie przyjmowana w wysokich dawkach – znacznie większych, aniżeli dzienne zalecane spożycie. Średnia rekomendowana dawka witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi bowiem około 60 mg. Tymczasem dla obniżenia nadciśnienia należy ośmiokrotnie przekroczyć zalecaną dawkę kwasu askorbinowego, bowiem konieczne jest zażywanie 500 mg witaminy C. Dopiero taka dawka powoduje, że witamina C obniża wysokie ciśnienie. Należy podkreślić, że mimo iż kuracja witaminą C wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i może zmniejszyć je nawet do poziomu prawidłowego, nie może być stosowana jako terapia alternatywna. Ponadto należy wskazać, że kwas askorbinowy jest rozpuszczalny w wodzie, z tego względu nie można go przedawkować. Niemniej jednak nadmiar witaminy C – dawki większe niż 200 mg – może być szkodliwy. W tym znaczeniu należy podkreślić, że znaczne zwiększenie dawek może przyczyniać się do utraty apetytu, powstawaniu uczucia zmęczenia, powodować trudności w koncentracji, rozdrażnienie, zaburzenia snu czy apatię. Z tego powodu, konieczne jest zachowanie ostrożności przy zażywaniu większych niż zalecane dawki dziennego spożycia witaminy C i stopniowe zwiększanie codziennych dawek kwasu askorbinowego.

Witamina C a leki na nadciśnienie

Witamina C jest pomocna w leczeniu umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi. Jak już jednak wspomniano, nie powinna być traktowana jako alternatywa dla terapii farmakologicznej. Niemniej jednak kwas askorbinowy zwiększa skuteczność działania leków, które stosowane są w leczeniu nadciśnienia krwi. Dzieje się tak, ponieważ witamina C wzmacnia wydzielanie w organizmie tlenku azotu, który przyczynia się do zwiększenia elastyczności tętnic, co z kolei wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.

Należy podkreślić, że witamina C może znacznie przyczynić się do obniżenia nadciśnienia tętniczego i z pewnością nie podwyższa ciśnienia krwi. Ponadto warto wskazać, że kwas askorbinowy odpowiednio suplementowany umożliwia zachowanie prawidłowego ciśnienia, jednocześnie zapobiegając nadciśnieniu. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem