Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty - naturalne źródła przeciwutleniaczy

Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty - naturalne źródła przeciwutleniaczy - zdjęcie

Przeciwutleniacze oraz wolne rodniki tlenu - te pojęcia często są ze sobą zestawiane i zwykle dotyczą kwestii starzenia się organizmu. Czym dokładnie są antyoksydanty i dlaczego warto ich szukać głownie na własnym talerzu? Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty są nie tylko zdrowe, ale również niesamowicie smaczne i łatwo dostępne. Przedwczesnemu starzeniu się organizmu warto zapobiegać, eliminując reaktywne formy tlenu. 

Czego dowiesz się z tego artykułu?

  • Czym są antyoksydanty i gdzie możesz je znaleźć?
  • Czym jest stres oksydacyjny i dlaczego warto go unikać?
  • Jakie produkty są bogate w przeciwutleniacze?
  • Jak wolne rodniki tlenu wpływają na starzenie się organizmu i jak z nimi walczyć odpowiednią dietą?

Przeczytaj także artykuł: "Stres oksydacyjny - objawy, przyczyny, leczenie. Jak wygląda dieta bogata w antyoksydanty?".

Czym są antyoksydanty? Jakie są naturalne źródła wolnych rodników?

Chociaż samo pojęcie antyoksydantów może brzmieć skomplikowanie, to z pewnością już znasz ich cały szereg. Do grupy tych związków chemicznych należy bowiem witamina E, a także witamina C oraz A. Naturalne przeciwutleniacze to też melatonina czy koenzym Q10, jak również pierwiastki takie jak selen i cynk. Chociaż związki te (lub pierwiastki) różnią się między sobą budową, to ich zadaniem jako przeciwutleniaczy jest neutralizacja reaktywnych form tlenu, które powstały w organizmie.

Wolne rodniki tlenu wpływają destrukcyjnie na organizm, ponieważ sprawiają, że proces jego starzenia przyspiesza, a do tego sprzyjają powstawaniu wielu chorób, w tym chorób cywilizacyjnych. Mogą powodować między innymi cukrzycę czy nowotwory, jak również choroby neurologiczne i sercowe. Wolne rodniki tlenu to te związki, w których składzie występuje tlen oraz niesparowane elektrony - funkcjonując wewnątrz ustroju zupełnie indywidualnie, mogą włączać się w różne reakcje chemiczne, co rzutuje na metabolizm organizmu. Ich źródło może być jednak zupełnie naturalne, ponieważ powstają wskutek zachodzenia reakcji metabolicznych. Są także skutkiem szkodliwego trybu życia, np. palenia papierosów.

Antyoksydanty w żywności - odkryj moc naturalnych przeciwutleniaczy

Powstawanie wolnych rodników tlenu jest nieuniknione, ale można się przed nimi chronić dietą. W dodatku dieta ta może być atrakcyjna, ponieważ warzywa i owoce bogate w antyoksydanty to te o wysokich walorach smakowych, chętnie wybierane przez konsumentów. Postawić można przede wszystkim na owoce - antyoksydanty zawarte są głównie w truskawkach, malinach, jagodach, a więc owocach jagodowych dostępnych w sezonie letnim. Ich zaletą jest to, że można z łatwością wkomponować je do lekkiego, świeżego deseru czy śniadania. Dieta bogata w antyoksydanty nie jest problematyczna - przeciwutleniacze w żywności lądują zapewne często na Twoim talerzu, nawet jeśli wcześniej Twoim celem nie było ich spożycie. Popularne antyoksydanty to między innymi likopen, beta - karoten, betaina, antocyjany, kwas chlorogenowy oraz elagowy. Warto wiedzieć, że antyoksydanty znajdują się nie tylko w warzywach i owocach, ale także w innych roślinach, na przykład miłorzębie japońskim.

Dieta bogata w antyoksydanty - tajemnica długowieczności i dobrej kondycji

Antyoksydanty w diecie pomagają spowolnić starzenie się organizmu na poziomie komórkowym. Ponieważ wolne rodniki tlenu łączą się w łatwy sposób z różnymi strukturami w ludzkim organizmie, doprowadzają do ich uszkodzeń i zakłócają łańcuch oddechowy. Chociaż pewna ich ilość może być niezbędna, to kiedy jest ich za dużo, a organizm nie nadąża z ich neutralizacją, to homeostaza zostaje zaburzona. Taki proces prowadzi do powstania stresu oksydacyjnego, który najprościej określić jako stan, w którym wolnych rodników tlenu jest więcej, niż reakcje metaboliczne tego wymagają. Stres oksydacyjny można odczuwać jako gorsze samopoczucie, bóle głowy i mięśni, a także dolegliwości żołądkowo - jelitowe. Brakuje ATP, czyli energii dla komórek, a co za tym idzie, organizm nie jest w stanie poprawnie funkcjonować. Dlatego warto zwrócić uwagę na antyoksydanty w żywności i w ten sposób dopomóc swojemu organizmowi w neutralizacji reaktywnych form tlenu, zapobiegając równocześnie jego starzeniu i zachowując go w dobrej kondycji.

Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty – lista produktów obfitujących w przeciwutleniacze

Antyoksydanty w warzywach znaleźć można między innymi w :

  • czosnku
  • szparagach
  • rzodkiewce
  • jarmużu
  • kapuście czerwonej
  • szpinaku
  • papryce
  • pietruszce.

Warto szukać ich w warzywach zielonych, kapustnych. Jeżeli zaś chodzi o owoce, to znajdziemy antyoksydanty w owocach takich jak wcześniej wspomniana truskawka, jagoda, jeżyna czy malina, a także w:

Wspólną cechą tych owoców jest ich barwa - to za sprawą antocyjanów, które są barwnikami o właściwościach antyutleniających. Nie są to jednak jedyne barwniki o właściwościach przeciwutleniających.

Antyoksydanty w warzywach - najlepsze źródła przeciwutleniaczy na talerzu

Dieta bogata w warzywa jest niezwykle ważna, ponieważ dostarcza organizmowi cennych witamin i minerałów oraz wielu innych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Antyoksydanty w żywności występują przede wszystkim w warzywach kapustnych, zielonych oraz nasionach strączków. Z pomocą tych produktów można przygotować naprawdę smaczne i uniwersalne dania: od surowych sałatek, które są doskonałym posiłkiem w lecie, poprzez tarty i zapiekanki, aż do pełnoprawnych obiadów, takich jak gulasz, leczo czy chłopski garnek. Warzywa można przyrządzać na parze, gotować, smażyć, a większość jeść na surowo. Tak duże pole do manewru sprawia, że łatwo jest je wkomponować do codziennej diety.

W warzywach intensywnie ubarwionych znajdują się między innymi kartenoidy, takie jak luteina, zeaksantyna oraz likopen. Ten ostatni związek znajduje się na przykład w gotowanych pomidorach. Z kolei buraki ćwikłowe bogate są w betainę - inny cenny przeciwutleniacz. Jednym z najlepszych źródeł beta - karotenu jest marchew, z której można nie tylko przyrządzić smaczny obiad, ale także ciasto czy nawet makaron.

Antyoksydanty w owocach - smakowite i zdrowe wspomaganie twojego organizmu

Najwięcej kwasu elagowego znajduje się w jeżynach oraz malinach, natomiast niesamowicie duża dawka antocyjanów zawarta jest w aronii, która - chociaż cierpka i gorzka - może być doskonałym składnikiem nalewek. Warto zwrócić uwagę także na sezonowe owoce późnego lata, takie jak jabłka, brzoskwinie i śliwki, ponieważ obecny w nich kwas chlorogenowy jest również cennym antyoksydantem.

Dobrym nawykiem jest kupowanie i spożywanie sezonowych owoców - te bogate w witaminy, antyoksydanty i inne drogocenne związki dostępne są od wiosny do jesieni. Z owoców przygotować można rozmaite desery, zupy, soki, koktajle, ciasta oraz tarty. Można je z powodzeniem dodawać do śniadania, obiadu oraz kolacji, pamiętając jednak o tym, że są one również źródłem cukru - należy zatem zachować umiar i zapoznać się z regułami zdrowej, zbilansowanej diety. Oczyszczenie organizmu z wolnych rodników tlenu wcale nie musi być trudne.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia norma...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czeremcha – właściwości i zastosowanie. Na co pomagają owoce czeremchy?
Czeremcha to drzewo lub duży krzew, powszechnie występujący na obszarze całej Polski. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne i lecznicze, owoce czeremchy są często wykorzystywane jako surowiec zielarski. Czeremcha – najważniejsz...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach tarczykowych...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Dieta i odchudzanie

Źródła białka dla wegetarian. Hummus - najzdrowszy i najlepszy przepis na wegański dip
Rośliny strączkowe są doskonałym źródłem białka roślinnego. Bardzo popularną rośliną jest ciecierzyca, z której powstaje hummus, czyli pasta idealna do wielu dań. Wyróżnia ją doskonały smak i wiele wartości odżywczych....

Układ nerwowy

Zdrowie psychiczne - techniki radzenia sobie ze stresem i napięciem
Zdrowie psychiczne to temat szczególnie ważny w obecnych czasach. Problemy z psychiką mogą dotyczyć każdego, bez względu na wiek i płeć. Warto więc dowiedzieć się więcej, np. jakie czynniki wpływają na zdrowie psychiczne oraz jak radzić sobie ze...

Dieta i odchudzanie

Co jeść na diecie między posiłkami? Wybieramy najlepsze zdrowe przekąski
Zdrowe przekąski to niezastąpiony element każdej diety. Niezależnie od tego, czy chcesz schudnąć czy kompleksowo zatroszczyć się o swoje zdrowie, odpowiednio dobrane przekąski staną się ważnym elementem codziennego jadłospisu....

Serce i układ krążenia

Dieta na zdrowe serce - tygodniowy jadłospis z produktami dla zdrowego serca
Problemy kardiologiczne dotyczą coraz większej liczby Polaków i ludzi na całym świecie. Pośpiech, stres, zła dieta i używki prowadzą do wielu problemów zdrowotnych. Właśnie dlatego warto zdecydować się na modyfikacje swojego jadłospisu.&a...

Mięśnie i kości

Artroskopia kolana. Na czym polega? Wskazania, korzyści i przebieg zabiegu
Artroskopia kolana to zaawansowany zabieg medyczny, który polega na wprowadzeniu cienkiej rurki z kamerą (artroskopu) do wnętrza stawu kolanowego przez niewielkie nacięcie skóry. Obraz transmitowany przez kamerę pozwala lekarzowi ortopedz...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Rak piersi u kobiet - jakie są rodzaje? Jak przebiega diagnostyka i leczenie raka piersi?
Rak piersi to podstępna choroba, która każdego roku zabija nawet 500 000 ludzi na całym świecie....

Choroby skóry

Zastrzał palca: przyczyny, objawy, leczenie. Jak poradzić sobie z bólem?
Zastrzał palca to przyjęte określenie dla stanu zapalnego skóry. Powstaje w wyniku przeniknięcia bakterii pod powierzchowną warstwę skóry na skutek urazu....

Układ nerwowy

Syndrom chronicznego zmęczenia CFS - 10 objawów chronicznego wyczerpania. Z czego wynika i jak leczyć ciągłe zmęczenie?
Chroniczne zmęczenie jest wyjątkowo uciążliwą dolegliwością, która znacznie utrudnia codzienne funkcjonowanie. Rosnące tempo życia, nadmiar stresu oraz liczne problemy sprzyjają wystąpieniu CFS. ...

Układ nerwowy

Diagnoza badająca bioelektryczną czynność mózgu: czym jest EEG?
Badanie EEG to bardzo pomocne narzędzie w diagnozowaniu wielu chorób, szczególnie padaczki i innych zaburzeń neurologicznych. Jest całkowicie bezpieczne i bezinwazyjne....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.