Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty - naturalne źródła przeciwutleniaczy

Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty - naturalne źródła przeciwutleniaczy - zdjęcie

Przeciwutleniacze oraz wolne rodniki tlenu - te pojęcia często są ze sobą zestawiane i zwykle dotyczą kwestii starzenia się organizmu. Czym dokładnie są antyoksydanty i dlaczego warto ich szukać głownie na własnym talerzu? Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty są nie tylko zdrowe, ale również niesamowicie smaczne i łatwo dostępne. Przedwczesnemu starzeniu się organizmu warto zapobiegać, eliminując reaktywne formy tlenu. 

Czego dowiesz się z tego artykułu?

  • Czym są antyoksydanty i gdzie możesz je znaleźć?
  • Czym jest stres oksydacyjny i dlaczego warto go unikać?
  • Jakie produkty są bogate w przeciwutleniacze?
  • Jak wolne rodniki tlenu wpływają na starzenie się organizmu i jak z nimi walczyć odpowiednią dietą?

Przeczytaj także artykuł: "Stres oksydacyjny - objawy, przyczyny, leczenie. Jak wygląda dieta bogata w antyoksydanty?".

Czym są antyoksydanty? Jakie są naturalne źródła wolnych rodników?

Chociaż samo pojęcie antyoksydantów może brzmieć skomplikowanie, to z pewnością już znasz ich cały szereg. Do grupy tych związków chemicznych należy bowiem witamina E, a także witamina C oraz A. Naturalne przeciwutleniacze to też melatonina czy koenzym Q10, jak również pierwiastki takie jak selen i cynk. Chociaż związki te (lub pierwiastki) różnią się między sobą budową, to ich zadaniem jako przeciwutleniaczy jest neutralizacja reaktywnych form tlenu, które powstały w organizmie.

Wolne rodniki tlenu wpływają destrukcyjnie na organizm, ponieważ sprawiają, że proces jego starzenia przyspiesza, a do tego sprzyjają powstawaniu wielu chorób, w tym chorób cywilizacyjnych. Mogą powodować między innymi cukrzycę czy nowotwory, jak również choroby neurologiczne i sercowe. Wolne rodniki tlenu to te związki, w których składzie występuje tlen oraz niesparowane elektrony - funkcjonując wewnątrz ustroju zupełnie indywidualnie, mogą włączać się w różne reakcje chemiczne, co rzutuje na metabolizm organizmu. Ich źródło może być jednak zupełnie naturalne, ponieważ powstają wskutek zachodzenia reakcji metabolicznych. Są także skutkiem szkodliwego trybu życia, np. palenia papierosów.

Antyoksydanty w żywności - odkryj moc naturalnych przeciwutleniaczy

Powstawanie wolnych rodników tlenu jest nieuniknione, ale można się przed nimi chronić dietą. W dodatku dieta ta może być atrakcyjna, ponieważ warzywa i owoce bogate w antyoksydanty to te o wysokich walorach smakowych, chętnie wybierane przez konsumentów. Postawić można przede wszystkim na owoce - antyoksydanty zawarte są głównie w truskawkach, malinach, jagodach, a więc owocach jagodowych dostępnych w sezonie letnim. Ich zaletą jest to, że można z łatwością wkomponować je do lekkiego, świeżego deseru czy śniadania. Dieta bogata w antyoksydanty nie jest problematyczna - przeciwutleniacze w żywności lądują zapewne często na Twoim talerzu, nawet jeśli wcześniej Twoim celem nie było ich spożycie. Popularne antyoksydanty to między innymi likopen, beta - karoten, betaina, antocyjany, kwas chlorogenowy oraz elagowy. Warto wiedzieć, że antyoksydanty znajdują się nie tylko w warzywach i owocach, ale także w innych roślinach, na przykład miłorzębie japońskim.

Dieta bogata w antyoksydanty - tajemnica długowieczności i dobrej kondycji

Antyoksydanty w diecie pomagają spowolnić starzenie się organizmu na poziomie komórkowym. Ponieważ wolne rodniki tlenu łączą się w łatwy sposób z różnymi strukturami w ludzkim organizmie, doprowadzają do ich uszkodzeń i zakłócają łańcuch oddechowy. Chociaż pewna ich ilość może być niezbędna, to kiedy jest ich za dużo, a organizm nie nadąża z ich neutralizacją, to homeostaza zostaje zaburzona. Taki proces prowadzi do powstania stresu oksydacyjnego, który najprościej określić jako stan, w którym wolnych rodników tlenu jest więcej, niż reakcje metaboliczne tego wymagają. Stres oksydacyjny można odczuwać jako gorsze samopoczucie, bóle głowy i mięśni, a także dolegliwości żołądkowo - jelitowe. Brakuje ATP, czyli energii dla komórek, a co za tym idzie, organizm nie jest w stanie poprawnie funkcjonować. Dlatego warto zwrócić uwagę na antyoksydanty w żywności i w ten sposób dopomóc swojemu organizmowi w neutralizacji reaktywnych form tlenu, zapobiegając równocześnie jego starzeniu i zachowując go w dobrej kondycji.

Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty – lista produktów obfitujących w przeciwutleniacze

Antyoksydanty w warzywach znaleźć można między innymi w :

  • czosnku
  • szparagach
  • rzodkiewce
  • jarmużu
  • kapuście czerwonej
  • szpinaku
  • papryce
  • pietruszce.

Warto szukać ich w warzywach zielonych, kapustnych. Jeżeli zaś chodzi o owoce, to znajdziemy antyoksydanty w owocach takich jak wcześniej wspomniana truskawka, jagoda, jeżyna czy malina, a także w:

Wspólną cechą tych owoców jest ich barwa - to za sprawą antocyjanów, które są barwnikami o właściwościach antyutleniających. Nie są to jednak jedyne barwniki o właściwościach przeciwutleniających.

Antyoksydanty w warzywach - najlepsze źródła przeciwutleniaczy na talerzu

Dieta bogata w warzywa jest niezwykle ważna, ponieważ dostarcza organizmowi cennych witamin i minerałów oraz wielu innych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Antyoksydanty w żywności występują przede wszystkim w warzywach kapustnych, zielonych oraz nasionach strączków. Z pomocą tych produktów można przygotować naprawdę smaczne i uniwersalne dania: od surowych sałatek, które są doskonałym posiłkiem w lecie, poprzez tarty i zapiekanki, aż do pełnoprawnych obiadów, takich jak gulasz, leczo czy chłopski garnek. Warzywa można przyrządzać na parze, gotować, smażyć, a większość jeść na surowo. Tak duże pole do manewru sprawia, że łatwo jest je wkomponować do codziennej diety.

W warzywach intensywnie ubarwionych znajdują się między innymi kartenoidy, takie jak luteina, zeaksantyna oraz likopen. Ten ostatni związek znajduje się na przykład w gotowanych pomidorach. Z kolei buraki ćwikłowe bogate są w betainę - inny cenny przeciwutleniacz. Jednym z najlepszych źródeł beta - karotenu jest marchew, z której można nie tylko przyrządzić smaczny obiad, ale także ciasto czy nawet makaron.

Antyoksydanty w owocach - smakowite i zdrowe wspomaganie twojego organizmu

Najwięcej kwasu elagowego znajduje się w jeżynach oraz malinach, natomiast niesamowicie duża dawka antocyjanów zawarta jest w aronii, która - chociaż cierpka i gorzka - może być doskonałym składnikiem nalewek. Warto zwrócić uwagę także na sezonowe owoce późnego lata, takie jak jabłka, brzoskwinie i śliwki, ponieważ obecny w nich kwas chlorogenowy jest również cennym antyoksydantem.

Dobrym nawykiem jest kupowanie i spożywanie sezonowych owoców - te bogate w witaminy, antyoksydanty i inne drogocenne związki dostępne są od wiosny do jesieni. Z owoców przygotować można rozmaite desery, zupy, soki, koktajle, ciasta oraz tarty. Można je z powodzeniem dodawać do śniadania, obiadu oraz kolacji, pamiętając jednak o tym, że są one również źródłem cukru - należy zatem zachować umiar i zapoznać się z regułami zdrowej, zbilansowanej diety. Oczyszczenie organizmu z wolnych rodników tlenu wcale nie musi być trudne.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem