Spirulina (alga) – zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Jakie korzyści da Ci dawkowanie spiruliny?

Spirulina (alga) – zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Jakie korzyści da Ci dawkowanie spiruliny? - zdjęcie

Spirulina (alga) – zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Jakie korzyści da Ci dawkowanie spiruliny?

Algi zawierają wiele cennych składników budulcowych oraz odżywczych. Z tego względu robią furorę zarówno w kosmetyce, jak i w medycynie. Wspomagają różne diety, a ponadto wspierają terapie wielu schorzeń. Odgrywają także ważną rolę w profilaktyce i rekonwalescencji.

Czym jest spirulina?

Jeszcze do niedawna niewiele osób wiedziało, co to jest spirulina. Do rozpowszechnienia wiedzy na jej temat przyczynił się głównie internet. Okazuje się, że jej cenne właściwości wykorzystywane były już przez Azteków i niektóre plemiona afrykańskie. Spirulina jest nazwą handlową nadaną zielono-niebieskim algom, rosnącym w ciepłych wodach Ameryki Środkowej i Południowej oraz Afryki. Algi te mają niewielkie rozmiary (ok. 500 mikrometrów) i kształt spirali, skąd wzięła się ich nazwa. Należą do plechowców, które nie posiadają wykształconych tkanek, a odżywiają się przez fotosyntezę, dzięki zawartości ogromnej ilości chlorofilu. Na skalę przemysłową spirulinę pozyskuje się z alg uprawianych w ciepłych wodach wielu krajów na całym świecie. Do największych producentów spiruliny należą się Stany zjednoczone, Chiny, Tajlandia oraz Tajwan i Indie.

Co znajduje się w spirulinie? - skład

Spirulina zawiera wiele cennych składników odżywczych. Należą do nich:

  • białko, stanowiące od 60 do 70% (cztery razy więcej niż mięso o tej samej wadze),
  • aminokwasy (wszystkie rodzaje, w tym osiem nieprodukowanych przez organizm człowieka),
  • kwas gamma-linolenowy GLA, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo, obniża cholesterol i ciśnienie tętnicze krwi oraz zapobiega chorobom serca,
  • kwas foliowy, który reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek oraz uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek,
  • kwas linolowy, który redukuje tkankę tłuszczową, poprawia działanie układu odpornościowego oraz wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe,
  • fikocyjaninę, która ma działanie przeciwzapalne i oczyszczające (nadaje spirulinie charakterystyczną barwę),
  • bioflawonoidy wspomagające układ odpornościowy,
  • minerały, w tym: selen, cynk, mangan, żelazo i miedź,
  • witaminy: A, B1 (w ilościach większych niż owoce i warzywa), B2 (w ilościach do 20 razy większych niż mięso), B12 (2,5 razy więcej niż w wątrobie zwierzęcej), C, D, E, i K.

Jak widać, jej skład jest bardzo bogaty, dlatego uważa się ją, za jeden z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych.

Jakie są właściwości spiruliny?

Trudno przecenić zalety, jakie posiada spirulina. Właściwości odżywcze i lecznicze tych alg wynikają z ich bogatego składu chemicznego. Badania wykazały, że spirulina:

  • zmniejsza ryzyko wystąpienia i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy,
  • zapobiega miażdżycy i udarowi mózgu,
  • działa odtruwająco i usuwa metale ciężkie z organizmu (stosowana jest przy zatruciach arsenem),
  • wspomaga odchudzanie (przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej i obniża poziom cholesterolu),
  • zwiększa odporność, a nawet zapobiega powstawaniu raka (zwiększa produkcję przeciwciał),
  • zmniejsza stan zapalny, pomaga przy leczeniu anemii, grypy, opryszczki, HIV,
  • chroni przed marskością wątroby.

Jakie są wady spiruliny? Kto nie może przyjmować spiruliny?

Przeprowadzone do tej pory badania kliniczne nie wykazały żadnych skutków ubocznych, związanych z przyjmowaniem spiruliny. Przeciwwskazania mogą wynikać jedynie z możliwości interakcji z przyjmowanymi lekami – jak np. immunosupresyjnymi czy zwiększającymi krzepliwość krwi. Spiruliny nie powinny przyjmować osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz cierpiące na fenyloketonurię. Stanowi prawdziwą bombę odżywczą i należy zachować pewną ostrożność i umiar w jej dawkowaniu (do 1 grama dziennie). Najlepiej wcześniej zasięgnąć opinii lekarza. Dotyczy to zwłaszcza kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Główne niebezpieczeństwo, jakie może wynikać z przyjmowania spiruliny to jej zanieczyszczenie biologiczne i chemiczne. Nieraz zdarza się, że zawiera toksyczne gatunki sinic i przyjmowanie jej może skutkować bólem brzucha, wymiotami, wstrząsem, a nawet śmiercią. Dlatego najlepiej kupować ją z pewnych źródeł, czyli w aptekach.

Spirulina a odchudzanie

Przy korzystaniu z diet odchudzających bardzo często stosuje się różne zioła i suplementy. Jednym z takich produktów jest właśnie spirulina. Opinie pacjentów odchudzających się z wykorzystaniem alg są pozytywne, a nawet bardzo optymistyczne.

Spirulina a odchudzanie – fakty

Badania kliniczne wykazały, że algi przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz pobudzają przemianę materii, przez co ułatwiają znacząco odchudzanie. Zmniejszają również apetyt, co jest niezwykle ważne u osób, które często podjadają między posiłkami. Dodatkowo błonnik zawarty w spirulinie wytwarza osłonę śluzową na ściankach jelit, co ogranicza wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów, dzięki czemu wspomaga normalizowanie poziomu glukozy we krwi.

Jak dawkować spirulinę?

Każdy suplement należy dawkować zgodnie z zaleceniami producenta, ponieważ może zawierać różne stężenia substancji czynnej oraz może być w innym stopniu przyswajany przez organizm. W sprzedaży można spotkać algi w różnych postaciach, do których należą: spirulina tabletki i kapsułki, spirulina w proszku, otrzymywana przez wysuszenie alg na słońcu oraz spirulina – płynny wyciąg w ampułkach, tłoczony na zimno ze świeżych alg. Tak zwana niebieska spirulina wzbogacona jest o skondensowaną fikocyjaninę (niebieski pigment), której zawdzięcza nazwę.

Zobacz też: Kosmetyki naturalne

Spirulina – dawkowanie

W zależności od producenta i stężenia substancji czynnych spirulinę w tabletkach przyjmuje się w trakcie lub po posiłku, od jednej do sześciu tabletek trzy razy dziennie (1-5 gram). Proszek stosuje się zazwyczaj w ilości od pół do jednej łyżeczki dziennie. Podczas stosowania kuracji warto równocześnie przyjmować witaminę C, której spirulina nie zawiera. Z alg w proszku można sporządzać koktajle, smoothie lub dodawać je do posiłków, ponieważ posiadają specyficzny, ostry smak.

Spirulina – cena

Do jednej z najdroższych na rynku alg należy spirulina hawajska Pacifica (producent Cyanotech), która produkowana jest na Hawajach, gdzie panują najlepsze warunki klimatyczne do hodowli alg. Baseny hodowlane wypełnia krystalicznie czysta woda pochodząca z gruntowych źródeł lasu deszczowego. Do odżywiania spiruliny pobiera się wodę oceaniczną z głębokości 600 metrów (zawiera ona ponad 90 pierwiastków śladowych, w tym jony wapnia i magnezu). Cyanotech Corporation jest najstarszym producentem spiruliny, wykorzystującym najnowsze technologie, dzięki współpracy z wieloma ośrodkami naukowymi w Japonii oraz USA. W hodowli nie używa się żadnych środków chemicznych (nawozów, pestycydów, herbicydów itd.). Proces suszenia i tabletkowania odbywa się w niskich temperaturach przy braku dostępu tlenu, co sprawia, że produkt końcowy zachowuje wszystkie własności odżywcze alg. Na każdym etapie produkcji przeprowadzana jest szczegółowa kontrola jakości (ponad 15 testów). Nic dziwnego, że hawajska Spirulina Pacifica posiada wszystkie możliwe jakościowe certyfikaty międzynarodowe oraz certyfikat bezpieczeństwa. Ponadto produkt końcowy badany jest także przez niezależne laboratoria, które potwierdzają jego jakość i bezpieczeństwo. Dlatego też jej cena jest odpowiednio wysoka. Na przykład za opakowanie zawierające 500 mg spiruliny trzeba zapłacić minimum 150 zł. Należy jeszcze dodać, że większość suplementów z algami pochodzi z Chin, ich cena co prawda niska, jednak jakość nie zawsze pozostaje zgodna z opisem.

Preparaty odżywcze ze spiruliną są szczególnie popularne wśród sportowców oraz osób prowadzących aktywny tryb życia, pragnących zachować szczupłą sylwetkę, jak również wśród wegetarian i wegan, ponieważ stanowią bogate źródło cennego białka.

Spirulina sprawdza się również w kosmetyce – na przykład w formie maseczki na twarz.

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia norma...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby wieku dziecięcego

Lęk separacyjny – jak pomóc dziecku pokonać strach przed nieobecnością mamy?
Lęk separacyjny to temat, z którym w mniejszym lub większym stopniu przychodzi zmierzyć się każdemu rodzicowi. Strach przed porzuceniem i tęsknota za matką towarzyszą niemowlakom w tym właśnie etapie życia. Jak pomóc dziecku, a jednocześn...

Układ nerwowy

Pocisz się w nocy? Przyczyny, choroby i leczenie nocnych potów
Nocne poty mogą być uciążliwym problemem, który wpływa na jakość snu i samopoczucie w ciągu dnia. Mogą być one wywołane przez różne czynniki, takie jak choroby, stres lub problemy z układem hormonalnym....

Układ pokarmowy

Zapalenie żołądka – objawy, badania, dieta, leczenie. Co przyniesie ulgę?
Zapalenie żołądka to często występujący stan zapalny, który może charakteryzować się ostrym lub przewlekłym charakterem....

Choroby wieku dziecięcego

Masaż Shantala niemowlaka – metoda, która procentuje w przyszłości. Jak go wykonać?
Wywodzący się z Indii masaż Shantala to metoda, którą powinien poznać każdy rodzic noworodka....

Układ nerwowy

Ćwiczenia oddechowe – narzędzie redukcji stresu. Techniki oddychania, które przywrócą Ci spokój
Oddychanie jest to czynność, którą wykonujemy właściwie bezwiednie. Nie musimy pamiętać o tym, żeby oddychać, ponieważ nasz organizm sam o to dba. Możemy kontrolować swój oddech, np. go wstrzymać, ale na krótko - nie możemy całkowi...

Serce i układ krążenia

Choroby cywilizacyjne - przyczyny, rodzaje i podział. Czy możesz im zapobiec i skutecznie leczyć?
Czy wiesz, że wraz z postępem cywilizacyjnym, coraz częściej mamy do czynienia z chorobami zwanymi cywilizacyjnymi? Niestety, styl życia, który prowadzimy, wpływ środowiska i zanieczyszczenia, z którymi się stykamy, często przyczyniają si...

Serce i układ krążenia

Załamanie nerwowe – jak je rozpoznać i skutecznie leczyć? Jak osiągnąć równowagę?
W dzisiejszym zabieganym świecie wiele osób zmaga się z ogromnym stresem i presją, co może prowadzić do poważnych problemów psychicznych. Jednym z takich problemów jest załamanie nerwowe, które może wpłynąć na nasze zdrowie ...

Serce i układ krążenia

Stan przedzawałowy – 20 minut na reakcję. Objawy, przyczyny, pierwsza pomoc
Stan przedzawałowy to potoczne określenie schorzenia, jakim jest niestabilna dławica piersiowa. Główną przyczynę tej choroby stanowi niedokrwienie mięśnia sercowego....

Układ nerwowy

Stres oksydacyjny – objawy, przyczyny, leczenie. Jak wygląda dieta bogata w antyoksydanty?
Ciągłe życie w biegu, zanieczyszczone powietrze, niezdrowy styl życia - to tylko niektóre czynniki, które wpływają na powstawanie stresu oksydacyjnego w naszych organizmach....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.