Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy? - zdjęcie

Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?

Co znajduje się w składzie soku z brzozy?

Sok z brzozy jest najczęściej pozyskiwany z pnia drzewa, liści lub dojrzewających pączków. Choć w każdym przypadku wykazuje działanie prozdrowotne, za najcenniejszy uznawany jest sok z pnia drzewa, znany też pod nazwami oskoła lub bzowina. Zawiera on bowiem najwięcej witamin, soli mineralnych i innych cennych dla zdrowia substancji, w tym:

  • bioaktywne komponenty – garbniki, polifenole, naturalne kwasy roślinne, enzymy;
  • aminokwasy – glutaminę, walinę, izoleucynę, kwas asparaginowy;
  • potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, wapń, cynk;
  • witaminy z grupy B, witaminę C.

Sok z brzozy cechuje także przyjemny smak – przypomina on lekko osłodzoną wodę, co z pewnością jest jego istotną zaletą.

Sok z brzozy – właściwości. Na co pomaga sok z brzozy?

Sok z brzozy ceniony jest za liczne prozdrowotne właściwości. Soki pozyskiwane z pnia, liści lub pączków brzozy wspierają funkcjonowanie organizmu, wspomagają leczenie wielu schorzeń oraz zapobiegają powstawaniu różnych dolegliwości. Wśród najważniejszych właściwości soku z brzozy wymienia się:

  • wzmocnienie odporności – sok z brzozy wspomaga organizm w walce z wirusami, dlatego jest szczególnie polecany wiosną i jesienią, gdy wzrasta zachorowalność na grypę oraz inne infekcje dróg oddechowych;
  • łagodzenie bólów reumatycznych – w tym celu najlepiej sięgnąć po maść z sokiem z brzozy;
  • działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – sok z dojrzewających pączków brzozy zmniejsza dolegliwości bólowe w obrębie kości, mięśni i stawów. Pozwala również zwalczać gorączkę towarzyszącą infekcjom wirusowym;
  • przeciwdziałanie anemii – zawartość żelaza, wapnia, potasu, witamin i aminokwasów sprawia, że sok z brzozy jest zalecany osobom zmagającym się z niedokrwistością;
  • wsparcie pracy układu krwionośnego – profilaktyczne spożywanie soku z brzozy pozwala zapobiegać zakrzepicy i chorobom niedokrwiennym serca;
  • działanie moczopędne – niweluje ryzyko tworzenia się złogów i kamieni moczowych;
  • łagodzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego – szczególnie związanych z wrzodami żołądka;
  • wsparcie funkcjonowania wątroby;
  • poprawa stanu skóry i włosów – sok z brzozy pozwala zwalczać problemy skórne i przyspiesza gojenie ran, natomiast stosowany jako płukanka do włosów wzmacnia pasma, zapobiega ich wypadaniu i przywraca im blask;
  • wsparcie walki z nadpotliwością – ziołowe kąpiele z brzozy są polecane zwłaszcza w przypadku nadmiernej potliwości stóp.

Jak powstaje sok z brzozy?

Pozyskanie soku z brzozy nie jest najłatwiejszą sztuką. Optymalny czas na jego zbieranie jest uzależniony od położenia geograficznego, klimatu oraz pogody. W Europie Środkowej okres ten najczęściej przypada na marzec lub przełom marca i kwietnia. Co niezwykle istotne, trwa on bardzo krótko – zwykle nie więcej niż trzy tygodnie.

Sok z brzozy najlepiej pozyskiwać z dorodnego okazu, rosnącego z dala od miejskich zanieczyszczeń. W korze – z której, co ciekawe, pozyskuje się ksylitol – należy wywiercić kilkucentymetrowy otwór i umieścić w nim plastikowy wężyk lub rurkę, przez którą będzie spływać sok. By nie uszkodzić drzewa, można pozyskać z niego maksymalne litr soku na dobę. Ponadto należy pamiętać o zabezpieczeniu otworu drewnianym klinem po zakończonym zbiorze. Sok z brzozy można też pozyskać z liści tego drzewa, jednak jest to dość żmudny i skomplikowany proces, polecany wyłącznie wyjątkowo cierpliwym.

Bardzo ważnym aspektem jest także przechowywanie soku z brzozy. Świeżo pozyskany sok ma stosunkowo niską trwałość, dlatego najlepiej wypić go od razu. Można go również trzymać w lodówce, ale nie dłużej niż trzy dni. W temperaturze pokojowej ulegnie szybkiemu rozkładowi mikrobiologicznemu – zacznie mętnieć i zmieni się jego zapach. Przedłużenie trwałości napoju jest też celem jego producentów – unikają oni bowiem pasteryzacji i sterylizacji, które mogą zmniejszać właściwości zdrowotne soku z brzozy. W warunkach domowych sok często utrwala się miodem lub kwaskiem cytrynowym – wówczas napój można przechowywać nawet do 10 dni w warunkach chłodniczych.

Zastosowanie soku z brzozy

By korzystać z dobroczynnego wpływu soku z brzozy na organizm, nie trzeba pozyskiwać go samodzielnie. Soki z brzozy dostępne są przede wszystkim w aptekach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Sok z brzozy można pić samodzielnie lub z dodatkiem miodu czy soku z malin. Zaleca się jednak, by spożywać go na zimno, co pozwala zachować jak najwięcej jego cennych składników. Sok z brzozy może być także składnikiem kosmetyków, na przykład balsamu po goleniu dla mężczyzn, który łagodzi podrażnienia i nawilża skórę. Naturalny sok z brzozy może być również stosowany jako wcierka do włosów.

Sok z brzozy – przeciwwskazania

Mimo licznych właściwości prozdrowotnych soku z brzozy, w niektórych przypadkach należy zrezygnować z jego stosowania. Przeciwwskazaniami do spożywania soku z brzozy są:

  • uczulenie na pyłek brzozy,
  • nadwrażliwość wywołująca reakcje skórne, jak wysypka czy swędzenie,
  • niewydolność układu moczowego, niedrożność dróg moczowych,
  • obrzęki powiązane ze schorzeniami serca i nerek.

Jak dawkować sok z brzozy?

By picie soku z brzozy przynosiło optymalne efekty, należy robić to regularnie. Na dobę powinno się wypijać około 150 ml soku z brzozy w dwóch lub trzech dawkach. Kuracja w celach prozdrowotnych powinna trwać około 2-3 tygodnie.

Sok z brzozy nie bez powodu jest czasem nazywany eliksirem życia. Zawiera on wiele cennych składników, w tym witamin, minerałów czy aminokwasów, które pozwalają zwalczać rozmaite dolegliwości oraz zapobiegać rozwojowi innych schorzeń.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach tarczykowych...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.