zdjecie zdjecie
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Informacje dla pacjenta

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?

 Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?

Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?

Co znajduje się w składzie soku z brzozy?

Sok z brzozy jest najczęściej pozyskiwany z pnia drzewa, liści lub dojrzewających pączków. Choć w każdym przypadku wykazuje działanie prozdrowotne, za najcenniejszy uznawany jest sok z pnia drzewa, znany też pod nazwami oskoła lub bzowina. Zawiera on bowiem najwięcej witamin, soli mineralnych i innych cennych dla zdrowia substancji, w tym:

  • bioaktywne komponenty – garbniki, polifenole, naturalne kwasy roślinne, enzymy;
  • aminokwasy – glutaminę, walinę, izoleucynę, kwas asparaginowy;
  • potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, wapń, cynk;
  • witaminy z grupy B, witaminę C.

Sok z brzozy cechuje także przyjemny smak – przypomina on lekko osłodzoną wodę, co z pewnością jest jego istotną zaletą.

Sok z brzozy – właściwości. Na co pomaga sok z brzozy?

Sok z brzozy ceniony jest za liczne prozdrowotne właściwości. Soki pozyskiwane z pnia, liści lub pączków brzozy wspierają funkcjonowanie organizmu, wspomagają leczenie wielu schorzeń oraz zapobiegają powstawaniu różnych dolegliwości. Wśród najważniejszych właściwości soku z brzozy wymienia się:

  • wzmocnienie odporności – sok z brzozy wspomaga organizm w walce z wirusami, dlatego jest szczególnie polecany wiosną i jesienią, gdy wzrasta zachorowalność na grypę oraz inne infekcje dróg oddechowych;
  • łagodzenie bólów reumatycznych – w tym celu najlepiej sięgnąć po maść z sokiem z brzozy;
  • działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – sok z dojrzewających pączków brzozy zmniejsza dolegliwości bólowe w obrębie kości, mięśni i stawów. Pozwala również zwalczać gorączkę towarzyszącą infekcjom wirusowym;
  • przeciwdziałanie anemii – zawartość żelaza, wapnia, potasu, witamin i aminokwasów sprawia, że sok z brzozy jest zalecany osobom zmagającym się z niedokrwistością;
  • wsparcie pracy układu krwionośnego – profilaktyczne spożywanie soku z brzozy pozwala zapobiegać zakrzepicy i chorobom niedokrwiennym serca;
  • działanie moczopędne – niweluje ryzyko tworzenia się złogów i kamieni moczowych;
  • łagodzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego – szczególnie związanych z wrzodami żołądka;
  • wsparcie funkcjonowania wątroby;
  • poprawa stanu skóry i włosów – sok z brzozy pozwala zwalczać problemy skórne i przyspiesza gojenie ran, natomiast stosowany jako płukanka do włosów wzmacnia pasma, zapobiega ich wypadaniu i przywraca im blask;
  • wsparcie walki z nadpotliwością – ziołowe kąpiele z brzozy są polecane zwłaszcza w przypadku nadmiernej potliwości stóp.

Jak powstaje sok z brzozy?

Pozyskanie soku z brzozy nie jest najłatwiejszą sztuką. Optymalny czas na jego zbieranie jest uzależniony od położenia geograficznego, klimatu oraz pogody. W Europie Środkowej okres ten najczęściej przypada na marzec lub przełom marca i kwietnia. Co niezwykle istotne, trwa on bardzo krótko – zwykle nie więcej niż trzy tygodnie.

Sok z brzozy najlepiej pozyskiwać z dorodnego okazu, rosnącego z dala od miejskich zanieczyszczeń. W korze – z której, co ciekawe, pozyskuje się ksylitol – należy wywiercić kilkucentymetrowy otwór i umieścić w nim plastikowy wężyk lub rurkę, przez którą będzie spływać sok. By nie uszkodzić drzewa, można pozyskać z niego maksymalne litr soku na dobę. Ponadto należy pamiętać o zabezpieczeniu otworu drewnianym klinem po zakończonym zbiorze. Sok z brzozy można też pozyskać z liści tego drzewa, jednak jest to dość żmudny i skomplikowany proces, polecany wyłącznie wyjątkowo cierpliwym.

Bardzo ważnym aspektem jest także przechowywanie soku z brzozy. Świeżo pozyskany sok ma stosunkowo niską trwałość, dlatego najlepiej wypić go od razu. Można go również trzymać w lodówce, ale nie dłużej niż trzy dni. W temperaturze pokojowej ulegnie szybkiemu rozkładowi mikrobiologicznemu – zacznie mętnieć i zmieni się jego zapach. Przedłużenie trwałości napoju jest też celem jego producentów – unikają oni bowiem pasteryzacji i sterylizacji, które mogą zmniejszać właściwości zdrowotne soku z brzozy. W warunkach domowych sok często utrwala się miodem lub kwaskiem cytrynowym – wówczas napój można przechowywać nawet do 10 dni w warunkach chłodniczych.

Zastosowanie soku z brzozy

By korzystać z dobroczynnego wpływu soku z brzozy na organizm, nie trzeba pozyskiwać go samodzielnie. Soki z brzozy dostępne są przede wszystkim w aptekach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Sok z brzozy można pić samodzielnie lub z dodatkiem miodu czy soku z malin. Zaleca się jednak, by spożywać go na zimno, co pozwala zachować jak najwięcej jego cennych składników. Sok z brzozy może być także składnikiem kosmetyków, na przykład balsamu po goleniu dla mężczyzn, który łagodzi podrażnienia i nawilża skórę. Naturalny sok z brzozy może być również stosowany jako wcierka do włosów.

Sok z brzozy – przeciwwskazania

Mimo licznych właściwości prozdrowotnych soku z brzozy, w niektórych przypadkach należy zrezygnować z jego stosowania. Przeciwwskazaniami do spożywania soku z brzozy są:

  • uczulenie na pyłek brzozy,
  • nadwrażliwość wywołująca reakcje skórne, jak wysypka czy swędzenie,
  • niewydolność układu moczowego, niedrożność dróg moczowych,
  • obrzęki powiązane ze schorzeniami serca i nerek.

Jak dawkować sok z brzozy?

By picie soku z brzozy przynosiło optymalne efekty, należy robić to regularnie. Na dobę powinno się wypijać około 150 ml soku z brzozy w dwóch lub trzech dawkach. Kuracja w celach prozdrowotnych powinna trwać około 2-3 tygodnie.

Sok z brzozy nie bez powodu jest czasem nazywany eliksirem życia. Zawiera on wiele cennych składników, w tym witamin, minerałów czy aminokwasów, które pozwalają zwalczać rozmaite dolegliwości oraz zapobiegać rozwojowi innych schorzeń.



mgr farm. Cezary Stańczak
Ukończył Wydział Farmacji na Akademii Medycznej w Łodzi otrzymując tytuł magistra farmacji. Uzyskał też stopień MBA kończąc Wyższą Szkołę Kupiecką w Łodzi oraz Paris Business School.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.