Slow food – czym jest i na czym polega? Co stoi za ruchem społecznym slow food?

Slow food – czym jest i na czym polega? Co stoi za ruchem społecznym slow food? - zdjęcie

Slow Food narodził się w ubiegłym wieku, jednak to głównie teraz zdobywa rzesze oddanych miłośników. Dowiedz się: - jakie są zasady Slow Food - co to jest, jak działa - jakie są przykłady produktów Slow Food - czy w Polsce możliwe jest życie zgodne są z tą filozofią - czy warto żyć Slow?

Slow Food podbija serca kolejnych osób, dla których ważne jest celebrowanie życia, pielęgnowanie relacji z innymi i świadomego dbania o swoje zdrowie. Doskonale łączy się z ideami zero/less waste, domową pielęgnacją i wybieraniem ekologicznych rozwiązań na co dzień.

Interesują Cię naturalne kosmetyki? Przeczytaj nasz artykuł o olejku arganowym: Olejek arganowy – jakie ma właściwości i zastosowanie w pielęgnacji twarzy i włosów?

Slow Food – jaka jest ideologia tego ruchu?

Slow Food to jednocześnie nazwa organizacji jak i całego ruchu skupionego wokół "powolnego" życia. Podstawowym elementem ideologii jest właśnie ono: niespieszne, uważne życie, skupione na pielęgnowaniu tego, co mamy i czego doświadczamy. Chociaż w nazwie ruchu znajduje się "food" (z ang. jedzenie) nie tylko o pożywienie tutaj chodzi. Zwolennicy Slow Food kontestują oczywiście jedzenie typu fast food, ale traktują temat znacznie szerzej. Fast food jest dla nich synonimem pewnego trybu życia, który został nam zaproponowany kilkadziesiąt lat temu i który zmusza nas do ustawicznego pędu, sprzyja odczuwaniu stresu oraz nawiązywania powierzchownych relacji.

Ruch został założony w 1986 roku we Włoszech przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego. Był to swego rodzaju sprzeciw i protest przeciwko nowootwartej restauracji McDonald's. Od początku założenia organizacji po dziś dzień, Slow Food ma za zadanie wspierać regionalnych producentów żywności na całym świecie.

Jakie są główne zasady Slow Food?

Slow Food to filozofia, która zakłada zwolnienie tempa, skupienie się na chwili i czerpanie radości z życia. Jedzenie, jako istotny element naszej egzystencji, stanowi jej rdzeń. Organizacje Slow Food w każdym kraju, w którym funkcjonują, odrobinę inaczej definiują poszczególne zasady, jednak całościowy wydźwięk ich jest ten sam. Slow Food zakłada:

  • promocję kultury i ochronę dóbr społecznych, jakimi są tradycyjne receptury i sposób przygotowywania produktów spożywczych
  • promowanie stylu życia zgodnego z prawami natury
  • promowanie różnorodności smaków
  • zwiększanie świadomości na temat ekologicznej i zrównoważonej produkcji pożywienia
  • ochrona tradycyjnych, regionalnych produktów
  • przeciwstawianie się produktom zmodyfikowanym genetycznie
  • wspieranie tradycyjnych metod produkcji żywności, dalekich od nowoczesnych technologii.

Z ostatniego punktu wynika, że żywność w stylu slow food nie jest poddawana obróbce takiej jak smażenie i miksowanie. Nie może również zawierać sztucznych barwników i konserwantów. Dopuszczalne metody przygotowywania produktów spożywczych to wędzenie, marynowanie, wyciskanie i dojrzewanie.

Jakie są zalety Slow Food?

Wytwarzana metodami Slow Food żywność ma wyjątkowy aromat i doskonały smak. Charakteryzuje ją dobra przyswajalność - o wiele rzadziej, niż żywność przemysłowa, powoduje uczulenia czy zatrucia pokarmowe. Miłośnicy Slow Food uważają, że odżywianie się w ten sposób chroni przed wieloma chorobami, poprawia samopoczucie i ogólną kondycję organizmu. Nie przeprowadzano badań w powyższym względzie, jednak faktem jest, że spożywanie małej ilości konserwantów, poświęcanie uwagi na przygotowanie potraw, a następnie powolne ich spożywanie i ogólne "zwolnienie tempa" z pewnością sprzyjają zdrowiu - fizycznemu i psychicznemu. Nad każdym z tym aspektów pochylono się wielokrotnie i jednoznacznie stwierdzono, że taki tryb życia znacznie bardziej służy człowiekowi, niż ciągła gonitwa i spożywanie w pędzie przetworzonych produktów.

Gotowanie w domu w stylu Slow Food jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Dodatkowo, wcale nie musi być drogie. Co zyskujemy? Pyszne posiłki i lepsze samopoczucie. Jak wprowadzić kuchnię slow w swoim domu?

  • gotuj na parze - Twoje warzywa i inne produkty zachowają więcej składników odżywczych
  • piecz w garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym - to szybki i smaczny sposób przygotowania żywności (mięsa, warzyw, makaronów i kasz)
  • używaj tradycyjnych naczyń - wspomniany garnek rzymski to wspaniały wynalazek; podobnie jak żeliwna patelnia
  • zostań samodzielnym wytwórcą eko-żywności: ogórki, domowa nalewka z propolisu, olej z czaruszki, sok z brzozy możesz z powodzeniem wykonać w domu. Potrzebujesz jedynie kilku składników i cierpliwości
  • zostań piekarzem - pieczenie chleba na zakwasie jest proste i daje niesamowitą satysfakcję. Podobnie jak wszystkie z powyższych punktów.

Jak widać, wcale nie trzeba być mistrzem kulinarnym, aby gotować zgodnie z filozofią Slow Food. Przepisy znajdziemy nie tylko w internecie i książkach, ale również w zapiskach rodzinnych - to świetny sposób na spędzenie czasu ze starszym pokoleniem.

Najpopularniejsze przykłady produktów Slow Food

Carlo Petrini, twórca Slow Food Movement, stworzył tzw. Arkę Smaku. To wykaz produktów regionalnych z całego świata, które zagrożone są "wyginięciem" z racji szerzenia się żywności przemysłowej, wypierającej tradycyjne receptury. Przykładowe produkty Slow Food - jedzenie oparte na tradycji, to:

  • cheddar z Somerset w Anglii
  • olej arganowy z Maroka
  • kapary z wyspy Panteleria
  • ziemniaki Andyjskie z Peru
  • gwatemalska kawa huehuetenango
  • śliwki slatko z Bośni i Hercegowiny
  • czarna świnia gaskońska z Francji.

Czy istnieją polskie produkty Slow Food?

Oczywiście! Co więcej - jest ich stosunkowo dużo, bo aż 52. Między innymi na liście polskiej Arki Smaku znalazły się:

  • Polska czerwona krowa, hodowana w Małopolsce między innymi przez cystersów ze Szczyrzyca
  • kochany przez wszystkich oscypek
  • polska fasola z orzełkiem
  • fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca
  • Dolnośląski Piernik Figuralny
  • Piwo Sobótka Górka
  • chleb Białoprądnicki z Krakowa.

Czy warto wprowadzić w swoje życie Slow Food?

Wprowadzając do swojego życia filozofię Slow Food możemy jedynie zyskać. Po pierwsze, Slow Food nie wymaga dogłębnego analizowania swoich tajników: można angażować się w działalność tej organizacji, wyszukiwać wiele informacji na temat receptur czy sposobu przygotowywania wyszukanych potraw, ale nie jest to konieczne. Już ogólne przyswojenie podstawowych zasad, o których wspomnieliśmy w tym artykule, może znacząco poprawić komfort życia. Diecie Slow Food jest bardzo blisko do mindfulness: filozofii zakotwiczenia w chwili, ćwiczenia uważności. Obie te filozofie pomagają mieć lepszy wgląd w siebie, budować zdrowsze relacje z innymi i naturą, żyć bardziej świadomie.

Interesuje Cię temat zdrowego odżywiania? Przeczytaj specjalistyczny artykuł o słodzeniu: "Ksylitol (cukier brzozowy) – co warto o nim wiedzieć? Co warto wybrać, ksylitol a erytrol (erytrytol), stewia?"

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dieta i odchudzanie

Dietetyk radzi - domowe sposoby na schudnięcie bez ćwiczeń
Wielu z nas nie ma czasu na regularne treningi sportowe. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku podstawowych regułach dietetycznych, które mogą znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Zastanawiasz się, które domowe sposoby na schudnię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem