Slow food – czym jest i na czym polega? Co stoi za ruchem społecznym slow food?

Slow food – czym jest i na czym polega? Co stoi za ruchem społecznym slow food? - zdjęcie

Slow Food narodził się w ubiegłym wieku, jednak to głównie teraz zdobywa rzesze oddanych miłośników. Dowiedz się: - jakie są zasady Slow Food - co to jest, jak działa - jakie są przykłady produktów Slow Food - czy w Polsce możliwe jest życie zgodne są z tą filozofią - czy warto żyć Slow?

Slow Food podbija serca kolejnych osób, dla których ważne jest celebrowanie życia, pielęgnowanie relacji z innymi i świadomego dbania o swoje zdrowie. Doskonale łączy się z ideami zero/less waste, domową pielęgnacją i wybieraniem ekologicznych rozwiązań na co dzień.

Interesują Cię naturalne kosmetyki? Przeczytaj nasz artykuł o olejku arganowym: Olejek arganowy – jakie ma właściwości i zastosowanie w pielęgnacji twarzy i włosów?

Slow Food – jaka jest ideologia tego ruchu?

Slow Food to jednocześnie nazwa organizacji jak i całego ruchu skupionego wokół "powolnego" życia. Podstawowym elementem ideologii jest właśnie ono: niespieszne, uważne życie, skupione na pielęgnowaniu tego, co mamy i czego doświadczamy. Chociaż w nazwie ruchu znajduje się "food" (z ang. jedzenie) nie tylko o pożywienie tutaj chodzi. Zwolennicy Slow Food kontestują oczywiście jedzenie typu fast food, ale traktują temat znacznie szerzej. Fast food jest dla nich synonimem pewnego trybu życia, który został nam zaproponowany kilkadziesiąt lat temu i który zmusza nas do ustawicznego pędu, sprzyja odczuwaniu stresu oraz nawiązywania powierzchownych relacji.

Ruch został założony w 1986 roku we Włoszech przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego. Był to swego rodzaju sprzeciw i protest przeciwko nowootwartej restauracji McDonald's. Od początku założenia organizacji po dziś dzień, Slow Food ma za zadanie wspierać regionalnych producentów żywności na całym świecie.

Jakie są główne zasady Slow Food?

Slow Food to filozofia, która zakłada zwolnienie tempa, skupienie się na chwili i czerpanie radości z życia. Jedzenie, jako istotny element naszej egzystencji, stanowi jej rdzeń. Organizacje Slow Food w każdym kraju, w którym funkcjonują, odrobinę inaczej definiują poszczególne zasady, jednak całościowy wydźwięk ich jest ten sam. Slow Food zakłada:

  • promocję kultury i ochronę dóbr społecznych, jakimi są tradycyjne receptury i sposób przygotowywania produktów spożywczych
  • promowanie stylu życia zgodnego z prawami natury
  • promowanie różnorodności smaków
  • zwiększanie świadomości na temat ekologicznej i zrównoważonej produkcji pożywienia
  • ochrona tradycyjnych, regionalnych produktów
  • przeciwstawianie się produktom zmodyfikowanym genetycznie
  • wspieranie tradycyjnych metod produkcji żywności, dalekich od nowoczesnych technologii.

Z ostatniego punktu wynika, że żywność w stylu slow food nie jest poddawana obróbce takiej jak smażenie i miksowanie. Nie może również zawierać sztucznych barwników i konserwantów. Dopuszczalne metody przygotowywania produktów spożywczych to wędzenie, marynowanie, wyciskanie i dojrzewanie.

Jakie są zalety Slow Food?

Wytwarzana metodami Slow Food żywność ma wyjątkowy aromat i doskonały smak. Charakteryzuje ją dobra przyswajalność - o wiele rzadziej, niż żywność przemysłowa, powoduje uczulenia czy zatrucia pokarmowe. Miłośnicy Slow Food uważają, że odżywianie się w ten sposób chroni przed wieloma chorobami, poprawia samopoczucie i ogólną kondycję organizmu. Nie przeprowadzano badań w powyższym względzie, jednak faktem jest, że spożywanie małej ilości konserwantów, poświęcanie uwagi na przygotowanie potraw, a następnie powolne ich spożywanie i ogólne "zwolnienie tempa" z pewnością sprzyjają zdrowiu - fizycznemu i psychicznemu. Nad każdym z tym aspektów pochylono się wielokrotnie i jednoznacznie stwierdzono, że taki tryb życia znacznie bardziej służy człowiekowi, niż ciągła gonitwa i spożywanie w pędzie przetworzonych produktów.

Gotowanie w domu w stylu Slow Food jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Dodatkowo, wcale nie musi być drogie. Co zyskujemy? Pyszne posiłki i lepsze samopoczucie. Jak wprowadzić kuchnię slow w swoim domu?

  • gotuj na parze - Twoje warzywa i inne produkty zachowają więcej składników odżywczych
  • piecz w garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym - to szybki i smaczny sposób przygotowania żywności (mięsa, warzyw, makaronów i kasz)
  • używaj tradycyjnych naczyń - wspomniany garnek rzymski to wspaniały wynalazek; podobnie jak żeliwna patelnia
  • zostań samodzielnym wytwórcą eko-żywności: ogórki, domowa nalewka z propolisu, olej z czaruszki, sok z brzozy możesz z powodzeniem wykonać w domu. Potrzebujesz jedynie kilku składników i cierpliwości
  • zostań piekarzem - pieczenie chleba na zakwasie jest proste i daje niesamowitą satysfakcję. Podobnie jak wszystkie z powyższych punktów.

Jak widać, wcale nie trzeba być mistrzem kulinarnym, aby gotować zgodnie z filozofią Slow Food. Przepisy znajdziemy nie tylko w internecie i książkach, ale również w zapiskach rodzinnych - to świetny sposób na spędzenie czasu ze starszym pokoleniem.

Najpopularniejsze przykłady produktów Slow Food

Carlo Petrini, twórca Slow Food Movement, stworzył tzw. Arkę Smaku. To wykaz produktów regionalnych z całego świata, które zagrożone są "wyginięciem" z racji szerzenia się żywności przemysłowej, wypierającej tradycyjne receptury. Przykładowe produkty Slow Food - jedzenie oparte na tradycji, to:

  • cheddar z Somerset w Anglii
  • olej arganowy z Maroka
  • kapary z wyspy Panteleria
  • ziemniaki Andyjskie z Peru
  • gwatemalska kawa huehuetenango
  • śliwki slatko z Bośni i Hercegowiny
  • czarna świnia gaskońska z Francji.

Czy istnieją polskie produkty Slow Food?

Oczywiście! Co więcej - jest ich stosunkowo dużo, bo aż 52. Między innymi na liście polskiej Arki Smaku znalazły się:

  • Polska czerwona krowa, hodowana w Małopolsce między innymi przez cystersów ze Szczyrzyca
  • kochany przez wszystkich oscypek
  • polska fasola z orzełkiem
  • fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca
  • Dolnośląski Piernik Figuralny
  • Piwo Sobótka Górka
  • chleb Białoprądnicki z Krakowa.

Czy warto wprowadzić w swoje życie Slow Food?

Wprowadzając do swojego życia filozofię Slow Food możemy jedynie zyskać. Po pierwsze, Slow Food nie wymaga dogłębnego analizowania swoich tajników: można angażować się w działalność tej organizacji, wyszukiwać wiele informacji na temat receptur czy sposobu przygotowywania wyszukanych potraw, ale nie jest to konieczne. Już ogólne przyswojenie podstawowych zasad, o których wspomnieliśmy w tym artykule, może znacząco poprawić komfort życia. Diecie Slow Food jest bardzo blisko do mindfulness: filozofii zakotwiczenia w chwili, ćwiczenia uważności. Obie te filozofie pomagają mieć lepszy wgląd w siebie, budować zdrowsze relacje z innymi i naturą, żyć bardziej świadomie.

Interesuje Cię temat zdrowego odżywiania? Przeczytaj specjalistyczny artykuł o słodzeniu: "Ksylitol (cukier brzozowy) – co warto o nim wiedzieć? Co warto wybrać, ksylitol a erytrol (erytrytol), stewia?"

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Układ rozrodczy i moczowy 7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający...

Choroby zakaźne i pasożytnicze Zielona bakteria na paznokciu - czy jest zaraźliwa? Leczenie, domowe sposoby, początki, ile się goi?
Zielona bakteria na paznokciu to problem, który coraz częściej dotyka osoby korzystające z manicure hybrydowego lub żelowego. Pojawiające się zielonkawe przebarwienie nie tylko wygląda...
Układ oddechowy Oczyszczanie płuc. Czy płuca się regenerują? Po jakim czasie? Jak zregenerować płuca?
Układ oddechowy codziennie narażony jest na działanie szkodliwych substancji – pyłów, dymów, smogu, a w przypadku palaczy także nikotyny i substancji smolistych. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się, czy płuca s...
Układ nerwowy Rzucanie palenia - etapy. Po jakim czasie nikotyna znika z organizmu?
Decyzja o rzuceniu palenia to jedno z najważniejszych działań na rzecz zdrowia, jakie może podjąć osoba uzależniona od nikotyny. To proces, który nie kończy się w chwili odłożenia ostatniego papierosa – rzuc...
Zdrowy tryb życia Ciecierzyca: jakie ma wartości odżywcze oraz co warto z niej przygotować?
Ciecierzyca jest warzywem strączkowym, które jest dobrze znane wśród wegan i wegetarian. Ceniona jest przede wszystkim za wysoką zawartość wartościowego białka. Często zaliczana jest nawet do tzw. superfoods, czyli grupy pokarm&...
Przeziębienie i grypa Paracetamol – czym jest oraz jakie są jego właściwości? Jak jest prawidłowe dawkowanie paracetamolu, aby zapobiec przedawkowaniu?
W poniższym artykule uzyskasz informacje na temat jednego z bezpieczniejszych leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych dostępnych bez recepty, jakim jest paracetamol. Poznasz jego mechanizm działania, dawkowanie, skutki jego prze...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie ...
Mięśnie i kości Lumbago (postrzał) – czym jest, ile trwa i jak leczyć? Jakie mogą być przyczyny występowania i z czym walczyć?
Lumbago to określenie stosowane w przypadku nagłego i ostrego bólu w okolicy krzyżowo-lędźwiowej. Oto podstawowe informacje na temat tego bolesnego i utrudniającego funkcjonowanie zesp...
Układ rozrodczy i moczowy Upławy: przyczyny, rodzaje, choroby, leczenie. Co oznacza ich kolor?
Wydzielina z pochwy, powszechnie określana jako upławy, fizjologicznie występuje w drogach rodnych każdej kobiety. Obecność śluzu jest oznaką posiadania zdrowej błony śluzowej miejsc intymnych, a także prawidłowo przebiegającego cyklu miesiączkowego....
Układ rozrodczy i moczowy Torbiel: gdzie występuje i jak się pozbyć cysty? Przyczyny powstawania, diagnoza i skuteczne leczenie
Torbiele, zwane inaczej cystami, to przestrzenie wypełnione treścią galaretowatą bądź płynem. Choć mogą pojawić się w niemal każdym miejscu, najczęściej diagnozowane są w jajnikach, piersiach...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem