Slow food – czym jest i na czym polega? Co stoi za ruchem społecznym slow food?

Slow food – czym jest i na czym polega? Co stoi za ruchem społecznym slow food? - zdjęcie

Slow Food narodził się w ubiegłym wieku, jednak to głównie teraz zdobywa rzesze oddanych miłośników. Dowiedz się: - jakie są zasady Slow Food - co to jest, jak działa - jakie są przykłady produktów Slow Food - czy w Polsce możliwe jest życie zgodne są z tą filozofią - czy warto żyć Slow?

Slow Food podbija serca kolejnych osób, dla których ważne jest celebrowanie życia, pielęgnowanie relacji z innymi i świadomego dbania o swoje zdrowie. Doskonale łączy się z ideami zero/less waste, domową pielęgnacją i wybieraniem ekologicznych rozwiązań na co dzień.

Interesują Cię naturalne kosmetyki? Przeczytaj nasz artykuł o olejku arganowym: Olejek arganowy – jakie ma właściwości i zastosowanie w pielęgnacji twarzy i włosów?

Slow Food – jaka jest ideologia tego ruchu?

Slow Food to jednocześnie nazwa organizacji jak i całego ruchu skupionego wokół "powolnego" życia. Podstawowym elementem ideologii jest właśnie ono: niespieszne, uważne życie, skupione na pielęgnowaniu tego, co mamy i czego doświadczamy. Chociaż w nazwie ruchu znajduje się "food" (z ang. jedzenie) nie tylko o pożywienie tutaj chodzi. Zwolennicy Slow Food kontestują oczywiście jedzenie typu fast food, ale traktują temat znacznie szerzej. Fast food jest dla nich synonimem pewnego trybu życia, który został nam zaproponowany kilkadziesiąt lat temu i który zmusza nas do ustawicznego pędu, sprzyja odczuwaniu stresu oraz nawiązywania powierzchownych relacji.

Ruch został założony w 1986 roku we Włoszech przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego. Był to swego rodzaju sprzeciw i protest przeciwko nowootwartej restauracji McDonald's. Od początku założenia organizacji po dziś dzień, Slow Food ma za zadanie wspierać regionalnych producentów żywności na całym świecie.

Jakie są główne zasady Slow Food?

Slow Food to filozofia, która zakłada zwolnienie tempa, skupienie się na chwili i czerpanie radości z życia. Jedzenie, jako istotny element naszej egzystencji, stanowi jej rdzeń. Organizacje Slow Food w każdym kraju, w którym funkcjonują, odrobinę inaczej definiują poszczególne zasady, jednak całościowy wydźwięk ich jest ten sam. Slow Food zakłada:

  • promocję kultury i ochronę dóbr społecznych, jakimi są tradycyjne receptury i sposób przygotowywania produktów spożywczych
  • promowanie stylu życia zgodnego z prawami natury
  • promowanie różnorodności smaków
  • zwiększanie świadomości na temat ekologicznej i zrównoważonej produkcji pożywienia
  • ochrona tradycyjnych, regionalnych produktów
  • przeciwstawianie się produktom zmodyfikowanym genetycznie
  • wspieranie tradycyjnych metod produkcji żywności, dalekich od nowoczesnych technologii.

Z ostatniego punktu wynika, że żywność w stylu slow food nie jest poddawana obróbce takiej jak smażenie i miksowanie. Nie może również zawierać sztucznych barwników i konserwantów. Dopuszczalne metody przygotowywania produktów spożywczych to wędzenie, marynowanie, wyciskanie i dojrzewanie.

Jakie są zalety Slow Food?

Wytwarzana metodami Slow Food żywność ma wyjątkowy aromat i doskonały smak. Charakteryzuje ją dobra przyswajalność - o wiele rzadziej, niż żywność przemysłowa, powoduje uczulenia czy zatrucia pokarmowe. Miłośnicy Slow Food uważają, że odżywianie się w ten sposób chroni przed wieloma chorobami, poprawia samopoczucie i ogólną kondycję organizmu. Nie przeprowadzano badań w powyższym względzie, jednak faktem jest, że spożywanie małej ilości konserwantów, poświęcanie uwagi na przygotowanie potraw, a następnie powolne ich spożywanie i ogólne "zwolnienie tempa" z pewnością sprzyjają zdrowiu - fizycznemu i psychicznemu. Nad każdym z tym aspektów pochylono się wielokrotnie i jednoznacznie stwierdzono, że taki tryb życia znacznie bardziej służy człowiekowi, niż ciągła gonitwa i spożywanie w pędzie przetworzonych produktów.

Gotowanie w domu w stylu Slow Food jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Dodatkowo, wcale nie musi być drogie. Co zyskujemy? Pyszne posiłki i lepsze samopoczucie. Jak wprowadzić kuchnię slow w swoim domu?

  • gotuj na parze - Twoje warzywa i inne produkty zachowają więcej składników odżywczych
  • piecz w garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym - to szybki i smaczny sposób przygotowania żywności (mięsa, warzyw, makaronów i kasz)
  • używaj tradycyjnych naczyń - wspomniany garnek rzymski to wspaniały wynalazek; podobnie jak żeliwna patelnia
  • zostań samodzielnym wytwórcą eko-żywności: ogórki, domowa nalewka z propolisu, olej z czaruszki, sok z brzozy możesz z powodzeniem wykonać w domu. Potrzebujesz jedynie kilku składników i cierpliwości
  • zostań piekarzem - pieczenie chleba na zakwasie jest proste i daje niesamowitą satysfakcję. Podobnie jak wszystkie z powyższych punktów.

Jak widać, wcale nie trzeba być mistrzem kulinarnym, aby gotować zgodnie z filozofią Slow Food. Przepisy znajdziemy nie tylko w internecie i książkach, ale również w zapiskach rodzinnych - to świetny sposób na spędzenie czasu ze starszym pokoleniem.

Najpopularniejsze przykłady produktów Slow Food

Carlo Petrini, twórca Slow Food Movement, stworzył tzw. Arkę Smaku. To wykaz produktów regionalnych z całego świata, które zagrożone są "wyginięciem" z racji szerzenia się żywności przemysłowej, wypierającej tradycyjne receptury. Przykładowe produkty Slow Food - jedzenie oparte na tradycji, to:

  • cheddar z Somerset w Anglii
  • olej arganowy z Maroka
  • kapary z wyspy Panteleria
  • ziemniaki Andyjskie z Peru
  • gwatemalska kawa huehuetenango
  • śliwki slatko z Bośni i Hercegowiny
  • czarna świnia gaskońska z Francji.

Czy istnieją polskie produkty Slow Food?

Oczywiście! Co więcej - jest ich stosunkowo dużo, bo aż 52. Między innymi na liście polskiej Arki Smaku znalazły się:

  • Polska czerwona krowa, hodowana w Małopolsce między innymi przez cystersów ze Szczyrzyca
  • kochany przez wszystkich oscypek
  • polska fasola z orzełkiem
  • fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca
  • Dolnośląski Piernik Figuralny
  • Piwo Sobótka Górka
  • chleb Białoprądnicki z Krakowa.

Czy warto wprowadzić w swoje życie Slow Food?

Wprowadzając do swojego życia filozofię Slow Food możemy jedynie zyskać. Po pierwsze, Slow Food nie wymaga dogłębnego analizowania swoich tajników: można angażować się w działalność tej organizacji, wyszukiwać wiele informacji na temat receptur czy sposobu przygotowywania wyszukanych potraw, ale nie jest to konieczne. Już ogólne przyswojenie podstawowych zasad, o których wspomnieliśmy w tym artykule, może znacząco poprawić komfort życia. Diecie Slow Food jest bardzo blisko do mindfulness: filozofii zakotwiczenia w chwili, ćwiczenia uważności. Obie te filozofie pomagają mieć lepszy wgląd w siebie, budować zdrowsze relacje z innymi i naturą, żyć bardziej świadomie.

Interesuje Cię temat zdrowego odżywiania? Przeczytaj specjalistyczny artykuł o słodzeniu: "Ksylitol (cukier brzozowy) – co warto o nim wiedzieć? Co warto wybrać, ksylitol a erytrol (erytrytol), stewia?"

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.