Ryby i owoce morza w diecie: odkryj walory niskokaloryczna diety odchudzającej z głębi morza

Ryby i owoce morza w diecie - zdjęcie

Krewetki, kalmary, ośmiornice – to tylko niewielka część skarbów, jakie skrywają morza i oceany. Do ich grona należy doliczyć także ryby i inne owoce morza, które zdaniem naukowców – są bardzo zdrowe.. Przeczytaj i dowiedz się więcej!

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie są rodzaje owoców morza?
  • Ile Polacy zjadają ryb rocznie?
  • Dlaczego warto jeść owoce morza?
  • Jakie ryby są najzdrowsze?
  • Jak wprowadzać ryby do diety niemowlęcia?
  • Ile kalorii mają ryby i owoce morza?

Zobacz także artykuł: "Kolagen rybi – właściwości, zastosowanie i efekty. Ochrona przed zniszczeniem skóry i chrząstek" i poznaj sekret rybiego kolagenu.

Owoce morza – 3 rodzaje jadalnych morskich zwierząt

Owoce morza, często określane jako Frutti di mare to bardzo szeroka kategoria. Jeśli więc zastanawiasz się nad tym, jakie są owoce morza, podpowiadamy poniżej!

Owoce morza - rodzaje

Zwierzęta zaliczane do tej kategorii można podzielić na 3 rodzaje. Są to:

  • Skorupiaki – czyli kraby, krewetki i homary, które posiadają twardy, chitynowy pancerz.
  • Małże – a m.in. ostrygi i mule oraz wszelkie inne owoce morza, które są zamknięte w muszlach
  • Głowonogi – to owoce morza pozbawione pancerza, takie jak kalmary i ośmiornice.

I choć nazwy te na pierwszy rzut oka mogą brzmieć podejrzanie, z pewnością więcej powiedzą Ci nazwy zwierząt, które można do nich zaliczyć.

Spożycie ryb i owoców morza w Polsce a na świecie – ile ryb zjadamy rocznie?

Mimo iż z każdym kolejnym rokiem spożycie ryb w Polsce rośnie, to jednak dużo brakuje nam do Chile, Peru i Islandii, gdzie spożywa się ponad 20 kg ryb na osobę rocznie. Z drugiej jednak strony, nie jest również aż tak źle – przeciętny Polak spożywa na przestrzeni roku ok. 14 kg ryb. Co więcej, z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że więcej ryb je się w miastach, niż na obszarach wiejskich. Dane te obejmują również owoce morza, aczkolwiek nie podają konkretnych liczb. Prawdopodobnie jednak nie jest ono duże. Wielu Polaków nie wie bowiem, jak jeść ośmiornicę, czy jak przyrządzić krewetki, które zamawia się głównie w restauracjach.

6 korzyści zdrowotnych bazujących na badaniach wynikających z jedzenia owoców morza

O tym, dlaczego warto jeść ryby, pisaliśmy już niejednokrotnie. Głównym powodem są zawarte w nich wartości odżywcze, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Naukowcy od lat podkreślają, że warto jeść ryby i owoce morza na diecie – i nie tylko. Ich niezwykłe walory smakowe idą w parze z ich właściwościami zdrowotnymi. Mowa tu m.in. o ich korzystnym działaniu na:

1. Serce i układ krwionośny

Badania potwierdzają, że osoby regularnie spożywające ryby i owoce morza rzadziej chorują na choroby serca, zawały i udary. Ponadto obniżają one tętno, ciśnienie krwi i regulują krzepliwość krwi. Dlatego też dieta przy zakrzepicy lub innych chorobach układu krwionośnego powinna opierać się właśnie na rybach.

2. Wzrost i rozwój 

Zawarte w nich kwasy tłuszczowe są szczególnie polecane kobietom w ciąży oraz nastolatkom w okresie wzrostu. Kwasy omega zawiera także tran, który pochodzi z wątroby ryb.

3. Funkcjonowanie mózgu

Z tego względu ryby i owoce morza poleca się zwłaszcza dzieciom w wieku szkolnym oraz osobom starszym. Zawarte w nich kwasy omega wpływają korzystnie na poprawę koncentracji i skupienia, a u seniorów obniżają ryzyko występowania choroby Alzheimera. Co więcej, działają one antydepresyjnie.

4. Wzrok

Osoby spożywające ryby i owoce morza znacznie rzadziej cierpią na choroby oczu - w tym na zwyrodnienie plamki żółtej. Wszystko za sprawą substancji takich jak kwas DHA, który znajdziemy w rybach.

5. Wątroba

Badania dowodzą, że ryba i owoce morza wspierają funkcjonowanie wątroby. Dlatego tez właśnie na nich powinny się opierać m.in. dieta wątrobowa, czy dieta wrzodowa. Należy jednak pamiętać o tym, by unikać produktów wędzonych. 

6. Ryby i owoce morza - afrodyzjak

Ponadto naukowcy dowiedli, że kwasy tłuszczowe zwiększają przepływ powietrza do naszych płuc, co z kolei korzystnie wpływa na odporność i stymuluje organizm do walki z przeziębieniem. Co więcej, z tego samego powodu działają one jak afrodyzjak. Badania dr Audrey J. Gaskins z Harvard T.H. Chan School of Public Health potwierdziły, że spożywanie minimum 9 porcji owoców morza w ciągu miesiąca powoduje u mężczyzn aż o 23% większą częstotliwość stosunków. Z kole,i jeśli oboje partnerów zje je tego samego dnia, szansa na odbycie zbliżenia wzrastają nawet o 39%!

Owoce morza - skoncentrowane źródło wielu niezbędnych składników odżywczych

Ryby i owoce morza zawierają nie tylko kwasy omega-3, ale i inne, cenne dla organizmu witaminy i minerały. Stanowią one cenne źródło substancji takich jak:

  • Witamina A,
  • Witamina B12,
  • Witamina D,
  • Witamina E,
  • Cynk
  • Fosfor,
  • Jod,
  • Magnez,
  • Mangan
  • Potas,
  • Selen,
  • Sód,
  • Wapń,
  • Żelazo.

Wiele z nich znajdziemy także w przetworach rybnych oraz rybach wędzonych. Jeśli więc zastanawiasz się nad tym, czy wędzone ryby są zdrowe – odpowiadamy, że tak!

Tłuste ryby morskie i owoce morza – superfood wspomagający działanie mózgu

Czy warto spożywać tłuste ryby na diecie? Wbrew pozorom tak! Zdaniem naukowców to właśnie tłuste ryby morskie są najzdrowsze, a ich działanie często porównywane jest do tzw. superfoods. Wszystko za sprawą kwasów omega-3 i omega-6, jakich w tłustych rybach znajdziemy wiele. Świetnym tego przykładem jest m.in. łosoś, w którym na 150-200 g tej ryby znajdziemy nawet 2 g.

To jednak jeszcze nie wszystko. Tłuste ryby morskie zawierają także wspierający działanie mózgu tryptofan. Jego brak w diecie powoduje problemy w uczeniu się. Ponadto zawierają one także witaminę E i wiele antyoksydantów. Szczególnie dużo zawierają je owoce morza, np. kalmary i ośmiornica.

Dlaczego ryby to najlepszy wybór, jeśli chodzi o białko zwierzęce?

Białko w diecie odchudzającej odgrywa ważną rolę, a bogatym jej źródłem są właśnie ryby. W porównaniu do drobiu czy mięsa czerwonego jest ono najłatwiej przyswajalne. Dlatego też wielu dietetyków twierdzi, że ryba na keto jest najlepsza. Jest tak, ponieważ to właśnie w diecie keto minimum 20% kcal powinno pochodzić z białka. Warto jednak przede wszystkim sięgać po ryby dzikie, a nie z hodowli.

Wybieraj ryby dzikie – nie wszystkie ryby mają taki sam profil żywieniowy

Bardzo ważne jest również to, by ryby i owoce morza na diecie pochodziły z morza, a nie prywatnych hodowli. Dziko żyjące ryby wyróżniają się większymi rozmiarami oraz lepszą jakością mięsa. Zmuszone do samodzielnego polowania są jędrniejsze, przez co smaczniejsze. Z kolei te pochodzące z hodowli bardzo często są naszpikowane chemią, która odbija się na naszym zdrowiu. Ryby żyjące na pełnym morzu to sama natura, a ich mięso zawiera więcej minerałów i witamin niż w przypadku okazów pochodzących z hodowli.

Dlaczego ryby i owoce morza są ważnym elementem diety przyszłych mam?

Ryby i owoce morza na diecie poleca się szczególnie kobietom planującym zajść w ciąże. Wpływają one bowiem bardzo korzystnie na rozwój układu nerwowego dziecka oraz jego dalszy rozwój psychoruchowy. Wieloletnie obserwacje dowodzą, że dzieci mam, które będąc w ciąży, spożywały ryby i owoce morza, są znacznie sprawniejsze ruchowo. Ich spożycie warto więc zwiększyć już w trzecim trymestrze ciąży. Zwłaszcza ze względu na to, że to właśnie wtedy rozwija się mózg dziecka. Najlepiej więc sięgać wtedy po ryby takie jak: łosoś, dorsz i halibut. Przyszłym mamom odradza się jednak spożywania ryb pochodzących z hodowli.

Jak i dlaczego wprowadzać ryby do diety niemowlęcia?

Zgodnie z zaleceniami lekarzy, rybę w diecie dziecka można wprowadzać już w 7. miesiącu jego życia. Na początek sprawdzi się szczególnie dietetyczna ryba gotowana – bez przypraw, sosów, czy innych "ulepszaczy". Warto również pamiętać o tym, by przed przyrządzeniem pozbawić jej ości, a przez pierwsze tygodnie obserwować reakcje organizmu dziecka. Zwłaszcza jeśli u maluszka istnieje ryzyko występowania alergii pokarmowej.

Wartość odżywcza i energetyczne różnych gatunków ryb i skorupiaków na 100 g

Ryby i owoce morza są zdrowe – jednak nie każde z nich mają tyle samo kalorii. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w tabeli poniżej.

Ryby i owoce morza - tabela kalorii

Krab

84 kcal 

Małże

88 kcal 

Krewetki

85 kcal 

Ostrygi

101 kcal 

Ośmiornica

164 kcal 

Śledź

203 kcal 

Sardynki

208 kcal 

Makrela

262 kcal 

Niskokaloryczne ryby na diecie - jakie ryby powinniśmy jeść podczas stosowania diety odchudzającej?

Na końcu warto również powiedzieć o tym, jakie ryby jeść podczas odchudzania. Wbrew pozorom nie wszystkie z nich muszą być tłuste!

Odchudzanie – co jeść?

Za najmniej kaloryczne ryby uchodzą m.in. morszczuk (71 kcal/100 g), dorsz (82 kcal/100 g), sola (86 kcal/100 g) oraz sandacz (84 kcal/100 g). Przyrządzając je, warto natomiast zrezygnować z sosów, czy innych dodatków. Najmniej kaloryczna jest ryba gotowana lub przyrządzana na parze.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem