Rośliny strączkowe - które nasiona są najzdrowsze i bogate w białko?

Rośliny strączkowe - które nasiona są najzdrowsze i bogate w białko? - zdjęcie

Rośliny strączkowe – dlaczego warto je włączyć do diety?

Rośliny strączkowe, w odróżnieniu od mięsa, są dużo bogatsze w witaminy i minerały. Są m.in. cennym źródłem witamin z grupy B, które wpierają układ nerwowy i krwiotwórczy oraz mają znaczący wpływ na utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych i poznawczych. Przyczyniają się także do prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Rośliny strączkowe w porównaniu do mięsa mają proporcjonalnie większą zawartość składników mineralnych, tj. magnez, potas, żelazo, fosfor i jod oraz większy zasób witamin z grupy B.

Zawierają także mniejszą zawartość tłuszczu w porównaniu do produktów odzwierzęcych, który stanowi około 2% masy nasion (wyjątkiem jest soja, która zawiera ok. 20%), z czego 70% z nich to zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. wpierają układ odpornościowy, układ nerwowy, a także chronią przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. Niestety spożywanie dużej ilości mięsa bogatego w tłuszcz może prowadzić do rozwoju tych chorób, a także otyłości. Nie musimy się o to martwić, spożywając białko roślinne, które posiada niewielkie ilości tłuszczu, a także nie zawiera cholesterolu.

Być może zastanawiasz się, czy warto spożywać rośliny strączkowe w ciąży? Zdecydowanie tak! Zawierają nie tylko cenne minerały i białko, ale także kwas foliowy i żelazo wskazane w przypadku anemii oraz kobiet będących w ciąży.

Najlepsze źródła białka w diecie!

Najlepiej przyswajalnym i najbardziej bogatym źródłem białka dla człowieka jest mięso. W 100 g piersi z kurczaka znajduje się aż 22 g białka. Podobna ilość jest w piersi z indyka (19 g/ 100 g produktu), a także łopatce wieprzowej (21 g/100 g) i polędwicy wołowej (20 g/ 100 g).

Pamiętajmy, że do diety warto włączyć także ryby, które oprócz białka są bogatym źródłem cennych kwasów omega-3! W 100 g surowego łososia znajdziemy 20 g białka, w mięsie pstrąga – 19 g, a mięsie dorsza – 18 g. 

W jadłospisie nie powinno zabraknąć także jajek! Przyrządzimy z ich pomocą wiele smacznych dań, dostarczając przy okazji sporą dawkę protein – w 1 dużej sztuce znajduje się około 7 g białka.

Bogatym źródłem białka jest także nabiał, tj. twaróg (18 g/100 g produktu), serki wiejskie (około 11 g/100 g), ser żółty (5 g/plaster) czy jogurty typu skyr (12 g/100 g). Z jego udziałem stworzymy dania zarówno na słodko, jak i na słono, np. pyszny sernik lub twarożek z warzywami.

Spośród roślin strączkowych zdecydowanym faworytem jest soja — w 100 g produktu znajduje się aż 37 g białka! Na uwagę zasługuje również bób -26 g białka, groch -24 g, ciecierzyca -21 g i fasola biała -19 g. Będą świetną bazą dla wielu smacznych dań wegetariańskich i nie tylko. Dużą zaletą roślin strączkowych jest ich niska cena, dlatego warto je włączyć do jadłospisu, aby stworzyć niedrogie, ale bardzo sycące posiłki.

Które rośliny strączkowe warto włączyć do diety wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa skierowana jest zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ ich zapotrzebowanie na ten składnik jest dużo większe. Większą ilość białka zaleca się także osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy — białko poprawia metabolizm i zapobiega gromadzeniu się wody. Dieta wysokobiałkowa stosowana jest także u osób chorych w celu przyspieszenia okresu rekonwalescencji.

Po które rośliny strączkowe warto więc sięgać? Najlepiej postawić na różnorodność, ponieważ każda roślina ma inne właściwości i wartości odżywcze. Z pewnością warto wprowadzić do menu soję i soczewicę, ponieważ te dwie rośliny posiadają najlepiej przyswajalne przez człowieka białko roślinne. Warto postawić także na kiełki, np. soczewicy, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Ze względu na dużą liczbę białka, warto wprowadzić do jadłospisu również bób, ciecierzycę, fasolę oraz groch.

Fasola — rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne

Na całym świecie uprawia się blisko 400 odmian fasoli, które różnią się nie tylko wyglądem, wielkością i smakiem, ale także sposobem przyrządzenia. Najpopularniejsze odmiany to:

  • Fasola biała – zdecydowanie najpopularniejsza. Używana zarówno do zup, sałatek i gulaszy.
  • Fasola czerwona – równie chętnie używana – zarówno w kuchni polskiej, jak i na całym świecie. Charakteryzuje się bordowym kolorem i nerkowatym kształtem.
  • Fasola czarna – uznawana za najzdrowszą odmianę fasoli, korzystnie wpływa na działanie nerek.
  • Fasola adzuki i mung – azjatyckie odmiany fasoli, używane najczęściej w daniach kuchni chińskiej, japońskiej lub koreańskiej. Wspierają działanie dróg moczowych i pomagają pozbyć się toksyn z organizmu.
  • Fasola pinto – wyróżniająca się charakterystycznymi brązowymi plamkami. Posiada sporą dawkę błonnika i polecana jest w przypadku osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Fasola oprócz dużej ilości białka jest źródłem węglowodanów złożonych i tłuszczów. Bogata jest także w witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, potas i wapń. Co ważne, w fasoli znajdziemy także sporą dawkę błonnika – aż 7 g! Natomiast wartość energetyczna nasion to około 339 kalorii w 100 g.

Fasola jest popularnym nasionem używanym w naszej kuchni. Z jej udziałem przygotujemy popularną fasolkę po bretońsku lub zupę fasolową. Zrobimy z niej również wiele innych niecodziennych dań, np. smalec z białej fasoli, pyszne czekoladowe brownie lub aromatyczne chili con carne.

Groch — cenne źródło witamin, minerałów i białka

Groch możemy spotkać w formie nasion niedojrzałych – czyli zielonego groszku, który sprzedaje się w postaci mrożonej lub konserwowej. Z kolei nasiona dojrzałe to groch suchy — wyróżniamy groch biały, zielony oraz żółty.

Zielony groszek w 100 g posiada około 81 kalorii, natomiast ugotowany groch suchy – 118 g. Groch, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest doskonałym źródłem witaminy B (w tym kwasu foliowego) oraz magnezu, wapnia, fosforu, potasu czy żelaza. Zawiera także sporą dawkę błonnika — około 8 g/ 100 g produktu. Warto pamiętać, że groch suchy posiada niższy indeks glikemiczny (IG na poziomie 22) niż zielony (45) i konserwowy (61)!

Charakterystyka i wartości odżywcze bobu — jak gotować bób?

Bób jest stosunkowo niskokaloryczny (76 kcal/100 g) i zawiera sporą ilość błonnika (ok. 6 g), więc z powodzeniem możemy spożywać go na diecie. Jest źródłem takich pierwiastków jak: żelazo, magnez i miedź. Zdecydowanie lepiej decydować się na ten świeży, ponieważ puszkowany bób zawiera dużą ilość sodu. Ze względu na związki purynowe nie zaleca się go osobom z dną moczanową. Po ugotowaniu ma także dość wysoki indeks glikemiczny (IG 80).

Jak ugotować bób, aby wyszedł smaczny i miękki? Przed zakupem zwracajmy uwagę, aby miał jasną jędrną skórkę bez plamek. Przed ugotowaniem płuczemy go zimną wodą, a następnie zalewamy nową – około 2 szklanki wody/ szklankę bobu. Gdy woda zacznie się gotować, solimy szczyptą soli. Do smaku możemy dodać również 1 łyżeczkę cukru. Gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Młody bób gotuje się szybko – około 6 minut, natomiast starszy – 15-20 minut.

Ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski) posiada liczne właściwości zdrowotne

Ciecierzyca to świetne źródło białka, witamin i błonnika, ale nie tylko! Otóż uważa się, że jest także jednym z afrodyzjaków. Dzięki wysokiej zawartości żelaza jest zalecana osobom z anemią, a także kobietom w trakcie menstruacji. Z powodu niskiego indeksu glikemicznego (IG 30) mogą ją spożywać osoby z cukrzycą lub insulinoopornością.

W 100 g ciecierzycy znajduje się około 164 kcal i około 8 g błonnika. Badania wskazują, że ciecierzyca ma wpływ na obniżenie ciśnienia i poziomu złego cholesterolu, który może prowadzić do miażdżycy i chorób serca tj. zawału czy choroby wieńcowej.

Która soczewica jest najzdrowsza? Czerwona, zielona, a może czarna?

Soczewica jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka (około 25,4 g w 100 gramach), a także witamin z grupy B i wielu minerałów. Dzięki dużej zawartości błonnika wspomoże pracę jelit i ułatwi zrzucenie zbędnych kilogramów. Jest tania i prosta w przygotowaniu – nie wymaga moczenia, dlatego z jej udziałem stworzymy szybki i sycący posiłek. Doskonale nadaje się do robienia zup czy wegańskich kotletów.

Jest kilka rodzajów soczewicy, które mają zbliżone wartości odżywcze. Soczewica czerwona i żółta łatwo się rozgotowują, wiec będą świetnym elementem zup i gulaszy. Stworzymy z nich także smaczne pasty i pasztety. Z kolei soczewica zielona i czarna zachowują swój kształt po ugotowaniu, dlatego sprawdzą się dodane do sałatki.

Jakie składniki znajdują się w soi?

Soja jest źródłem witaminy C, B6 oraz kwasu foliowego. Zawiera również żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk i mangan. Jest cennym źródłem zarówno tłuszczów nasyconych, jak i nienasyconych. Warto do swojej diety wprowadzić produkty wykonane z soi, np. mleko sojowe lub tofu, które posiada sporą dawkę protein.

Badania wskazują, że spożywanie soi działa przeciwnowotworowo, dzięki substancjom takich jak fitoestrogeny. Zauważalne jest to szczególnie w Japonii, w której bardzo popularne są produkty spożywcze wykonane właśnie z tej rośliny.

Jak poprawić strawność roślin strączkowych?

Spożywanie roślin strączkowych może wywoływać u wielu osób nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wzdęcia, nadprodukcja gazów i uczucie ciężkości. Spowodowane jest to dużą zawartością oligosacharydów i błonnika. Nasz organizm nie jest do nich przyzwyczajony, dlatego warto je wprowadzać do jadłospisu stopniowo. Spośród roślin strączkowych najlepiej trawiona jest soczewica, więc będzie świetnym wyborem na początek.

Warto pamiętać, że dodanie przypraw takich jak kmin rzymski, majeranek, tymianek czy lubczyk ułatwia trawienie ciężkostrawnych posiłków. Ważne jest także wcześniejsze namoczenie nasion – zalewamy je wodą na około 12 godzin. Następnie wodę wymieniamy, doprawiamy przyprawami i dopiero gotujemy. Tak przygotowane nasiona organizm strawi dużo łatwiej. Sprawdź także co zrobić, aby poradzić sobie z zaparciami.

Warzywa strączkowe w kuchni – jak gotować, aby nie straciły właściwości?

Pierwszym krokiem jest długie moczenie nasion – najlepiej całonocne, które pozwoli na usunięcie substancji antyodżywczych. Wodę wylewamy i wlewamy nową — do gotowania najlepiej używać wody już przegotowanej, pozbawionej soli wapnia i magnezu, które utrudniają wchłanianie wody przez nasiona. Pamiętajmy również, aby nie solić wody na początku, ponieważ może to utrudnić gotowanie strączków. Zróbmy to dopiero pod koniec gotowania – około 15 minut przed końcem. Wtedy zatrzymamy również więcej składników mineralnych.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Choroby skóry

Plamy na skórze - co mogą oznaczać? Przyczyny, leczenie i pielęgnacja skóry z problemami
Plamy na skórze są nie tylko problemem natury estetycznej. Mogą bowiem świadczyć o bardzo poważnych schorzeniach zdrowotnych, których nie powinno się bagatelizować....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co stosować na opuchnięte kostki&...

Kiedy lekarz zaleca antybiotyk na zatoki? Wskazania do antybiotykoterapii
Zapalenie zatok może mieć podłoże wirusowe, grzybicze albo bakteryjne. Tylko w ostatnim przypadku lekarz zleca antybiotykoterapię, która powinna być ściśle dopasowana nie tylko do rodzaju patogenu, ale również do pacjenta. Kiedy.....

Przeziębienie i grypa

Przewlekłe zapalenie zatok – przyczyny, leczenie i zapobieganie nawrotom
Przewlekłe zapalenie zatok jest uciążliwą dolegliwością, z którą boryka się bardzo wiele osób. Głównym problemem tego schorzenia jest ich długotrwałość, możliwe powikłania i złe samopoczucie. Z tego względu warto jak najszybc...

Układ oddechowy

Rozedma płuc: objawy, przyczyny, rokowanie i leczenie
Rozedma płuc to przewlekła choroba polegająca na trwałym poszerzeniu pęcherzyków płucnych. W wyniku choroby dochodzi do trwałego uszkodzenia oskrzelików oddechowych i woreczków pęcherzykowych. Przeczytaj artykuł i dowiedz się...

Kosmetyki i uroda

Przewodnik po terapii kwasami na twarz – rodzaje, działanie i bezpieczne stosowanie
W pielęgnacji skóry twarzy można wyróżnić kilka podstawowych etapów, do których należą: oczyszczanie, nawilżanie oraz złuszczanie. Niestety wiele osób zapomina o jednym z ważniejszych etapów, jakim...

Choroby i dolegliwości

Ból głowy przy schylaniu – co może oznaczać?
Ból głowy jest powszechną dolegliwością, która może mieć różnorodne przyczyny i objawy. Jednym z mniej typowych, ale niezwykle uciążliwych objawów jest ból głowy, który ...

Układ oddechowy

Płukanie zatok – kiedy i jak je wykonywać? Czy to bolesne?
Zapalenie zatok przynosowych to powszechnie występująca dolegliwość, która rozwija się w następstwie infekcji błon śluzowych nosa oraz alergii. Niekiedy związana jest z nieprawidłową budową anatomiczną. Jednym ze sprawdzonych sposobów lec...

Przeziębienie i grypa

Co na grypę? Przegląd najlepszych leków na grypę i przeziębienie
Przeziębienie i grypa to typowe choroby rozpoznawane w okresie jesienno-zimowym. Leczenie ma charakter objawowy, bardzo istotny jest również odpoczynek wspomagający regenerację organizmu. Co na grypę i przeziębienie sprawdza się najlepiej?...

Układ pokarmowy

Grypa żołądkowa - jak długo chory zaraża?
Grypa żołądkowa, czyli powszechnie występująca wśród dzieci i dorosłych jelitówka, w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z wirusem grypy. Wywołują ją zupełnie inne drobnoustroje. Charakterystyczne objawy to biegunka i wymioty, szcz...

Układ pokarmowy

Dieta refluksowa - zasady, produkty, przykładowy jadłospis
Refluks żołądkowo-przełykowy jest coraz poważniejszym problemem zachodnich społeczeństw. Sprzyja temu dieta bazująca na produktach wysokoprzetworzonych, szybkie tempo życia i stres. Dieta refluksowa to jeden z najskuteczniejszych, a...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem