Rokitnik: jakie ma zastosowanie oraz właściwości?

Rokitnik: jakie ma zastosowanie oraz właściwości? - zdjęcie

Dla większości z nas wiedza o rokitniku nie jest zbyt szeroka. Jeszcze do niedawna nie znano ani jego cennych właściwości leczniczych, ani walorów smakowych. Głównie dzięki internetowi poznano przepisy na dżemy i nalewki z owoców tej rzadko spotykanej rośliny. Ostatnio wyszło na jaw, że olej rokitnikowy podawano również rosyjskim kosmonautom, jako suplement witamin i ochronę przed promieniowaniem.

Rokitnik zwyczajny – czym jest i jak wygląda?

Rokitnik zwyczajny, inaczej rokitnik pospolity (Hippophae rhamnoides L.) jest ciernistym krzewem z rodziny oliwkowatych. W stanie naturalnym rośnie w Europie, na Kaukazie i na Syberii. W Polsce można go spotkać na piaszczystych urwiskach nadmorskich oraz w Pieninach. Jest rośliną chronioną. Może osiągać duże rozmiary – nieraz do 7 metrów. Jego listki są charakterystyczne: lancetowate, długości ok. 6 cm, gęsto pokryte na dolnej stronie srebrzystymi, tarczowatymi włoskami. Jego kwiaty są drobne, zielonkawo-brunatne i mało atrakcyjne, jednak pomarańczowe owoce wielkości grochu, gęsto pokrywające całą roślinę sprawiają, że rokitnik jest coraz częściej spotykany w parkach i ogrodach, gdzie sadzi się go w charakterze wyjątkowego elementu dekoracyjnego. Także spora grupa właścicieli działek posadziła już u siebie rokitnik. Uprawa ziela nie jest specjalnie kłopotliwa. Warto również wykorzystać walory smakowe oraz cenne właściwości lecznicze, jakie posiada rokitnik. Sadzonki można nabyć w każdym sklepie ogrodniczym. Wyhodowano już odmiany o większych owocach i mniej gorzkim smaku, a nawet pozbawione kolców.

Jakie są główne właściwości rokitnika?

Owoce rokitnika są bardzo bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu wykazuje on właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, bakteriobójcze i uszczelniające naczynia krwionośne. Chociaż ilość kwasu askorbinowego jest mniejsza niż w owocach dzikiej róży, to jednak w przeciwieństwie do niej, owoce rokitnika nie tracą na swojej wartości nawet podczas długotrwałego przechowywania, zarówno w stanie świeżym, jak i wysuszonym czy mrożonym. Dzieje się tak, ponieważ rokitnik nie zawiera specyficznego enzymu – askorbinazy, który rozkłada witaminę C. Duże znaczenie lecznicze wykazuje również olej rokitnikowy, który ma właściwości podobne do witaminy F, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Wywiera on korzystny wpływ na skórę, odżywiając ją i zapewniając elastyczność i odporność. W owocach rośliny zawarte są również karoteny i karotenoidy, które w przewodzie pokarmowym człowieka ulegają przekształceniu w witaminę A oraz tokoferole wykazujące podobne działanie jak witamina E. Dzięki temu rokitnik chroni organizm przed zmianami zanikowymi i zwyrodnieniowymi oraz zakrzepowymi i skurczowymi, między innymi w obrębie naczyń krwionośnych i skóry.

W walce z jakimi chorobami może pomóc rokitnik?

Dopiero od niedawna rozpowszechniono wiedzę na temat zalet, jakie posiada rokitnik. Właściwości lecznicze rośliny przez dłuższy czas nie były doceniane przez lekarzy i dietetyków. Z owoców tej rośliny można sporządzać pyszne dżemy, przeciery, nalewki, soki i inne przetwory, które pomimo długotrwałego przechowywania nie tracą nic ze swojej skuteczności. Można je stosować zapobiegawczo jako naturalne źródło łatwo przyswajalnej witaminy C, a także pomocniczo w przebiegu licznych schorzeń wymagających zwiększonej ilości kwasu askorbinowego. Należą do nich między innymi: przeziębienie, grypa, choroby gorączkowe wywołane przez bakterie lub wirusy, stany zapalne różnych narządów, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, biegunki, zwyrodnienie stawów oraz krwawienia z małych naczyń. Rokitnik pomaga również zwiększyć odporność i wzmocnić naturalny system obronny organizmu. Przyczynia się ponadto do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Jakie są przeciwwskazania przy stosowaniu rokitnika?

Przetwory z rokitnika stosowane w zalecanych dawkach nie wywierają działania szkodliwego na organizm. Jednak z uwagi na wysoką zawartość witaminy C nie zaleca się spożywania dużych ilości rokitnika osobom chorującym na kamicę nerkową.

W jakiej postaci rokitnik jest najlepszy?

Rokitnik zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości w każdej postaci, dlatego nie można jednoznacznie wskazać, w jakiej formie jest najlepszy. Niektórzy twierdzą, że najsmaczniejsza i najbardziej skuteczna jest nalewka z rokitnika. Dużo w tym racji, ponieważ w procesie ekstrakcji owoców za pomocą alkoholu uwalniany jest niezwykły smak i aromat, utrzymujący się przez dłuższy czas nad kieliszkiem. Zapach tej nalewki ustępuje chyba jedynie nalewce z derenia.

Dzieciom można podawać do picia rozrzedzony sok z rokitnika, który smakuje naprawdę wybornie. Poza tym zachowuje wszystkie właściwości lecznicze, jakie posiada rokitnik. Sok dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością oraz w aptekach, chociaż wciąż pozostaje dosyć drogi. Można go jednak łatwo sporządzić samemu, ponieważ owoce rokitnika są bardzo miękkie i soczyste. Sok z owoców oraz dżemy, podobnie, jak nalewka, zawierają B-karoten, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe, pektyny, witaminę C, E, K oraz z grupy B (B1, B2, B6) i minerały. W sklepach ze zdrową żywnością można również kupić olej z rokitnika. Cena niestety jest dość wysoka. Za 100 ml należy zapłacić około 30 złotych, jednak warto.

Rokitnik a skóra, włosy, twarz

Olej z rokitnika zawiera duże ilości witamin (C, E, K, B), karotenów oraz tokoferoli, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów, w tym żelaza, magnezu i krzemu. Odżywiają one organizm oraz pobudzają go do regeneracji. Można go również stosować zewnętrznie na różne dolegliwości błon śluzowych i skóry. Badania kliniczne wykazały wysoką skuteczność przy oparzeniach, odleżynach, oparzeniach słonecznych skóry, trudno gojących się ranach, nadżerkach oraz zapaleniu pochwy i szyjki macicy. W aptekach można spotkać wiele kremów, maści i szamponów z rokitnikiem.

Rokitnik w przypadku problemów z sercem

Naukowcy potwierdzają, że substancje aktywne zawarte w rokitniku wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz zapobiegają utlenianiu się cholesterolu. Dzięki zawartości witaminy C, a także tokoferoli i nienasyconych kwasów tłuszczowych rokitnik można stosować zapobiegawczo i pomocniczo w chorobach krążenia, sercowo-naczyniowych, miażdżycy oraz problemach z sercem.

Rokitnik a dieta

Z uwagi na swoje cenne właściwości lecznicze rokitnik znalazł również uznanie wśród dietetyków. Polecają oni przetwory z owoców rośliny, jako uzupełnienie praktycznie każdej diety.

Warto włączyć przetwory z rokitnika do swojego menu i cieszyć się nie tylko jego smakiem, ale również korzystnym wpływem, jaki wywiera na nasze zdrowie.

Zobacz też: Leki OTC i suplementy

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach tarczykowych...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.