Rabarbar – jakie są jego właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Najlepsze przepisy z rabarbarem!

Rabarbar – jakie są jego właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Najlepsze przepisy z rabarbarem! - zdjęcie

Rabarbar jest bardzo popularną w Polsce rośliną, którą wielu z nas kojarzy z przydomowym ogródkiem mamy czy babci. Na naszych stołach kiedyś praktycznie zawsze gościło na wiosnę ciasto z rabarbarem oraz kompot z rabarbaru, jednak dopiero od kilku lat, wraz z wzrostem popularności zdrowej żywności i sezonowych potraw, znowu na sklepowych półkach często pojawia się świeży rabarbar. Cena również zachęca do ponownego odkrycia tej rośliny – zwykle nie przekracza ona 4 zł za kilogram.

Rabarbar to owoc czy warzywo? – podstawowe informacje

Rabarbar, znany również jako rzewień, obejmuje ponad 60 różnych gatunków. Bylina ta pochodzi z południowo-wschodniej Azji, dziko rośnie w górzystych terenach Tybetu i Chin. Do Europy przywędrował wraz z migracjami ludności  w XVI wieku, kiedy to zaczął być uprawiany w Wielkiej Brytanii. Natomiast w Polsce pojawił się dopiero w XIX wieku.

Do najbardziej powszechnych odmian rabarbaru zaliczamy ogrodowy, kędzierzawy oraz lekarski rabarbar. Uprawa jest sezonowa, a w warzywniakach kupimy go najczęściej późną wiosną i na początku lata.

Rabarbar jest warzywem, jednak w Stanach Zjednoczonych klasyfikowany jest jako owoc - ta powszechna wątpliwość wynika z wyjątkowości jego walorów smakowych. Czerwone, różowe lub zielone ogonki liściowe, które są jadalną częścią tej rośliny, są kwaśne i cierpkie w smaku.

Czy rabarbar jest zdrowy? Czy kompot z rabarbaru jest zdrowy?

Rabarbar jest zdrowy, o ile spożywany jest z umiarem – zawiera błonnik, witaminę K, antyoksydanty i składniki mineralne, które wspierają trawienie, pracę serca i układ odpornościowy. Kompot z rabarbaru również może być zdrowym napojem, szczególnie jeśli przygotujemy go bez dużej ilości cukru. Dzięki zawartości substancji przeciwzapalnych i wspomagających pracę jelit, taki kompot świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający dodatek do diety w ciepłe dni.

Wartości odżywcze rabarbaru

Rabarbar jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Jedną z jego podstawowych zalet jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów.

Rabarbar jest bardzo niskokaloryczny – w 100 g warzywa znajduje się jedynie 21 kalorii. Dodatkowym atutem jest to, że jest niskoglikemiczny, dzięki czemu mogą spożywać go również osoby, które mają problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Jakie właściwości zdrowotne ma rabarbar?

Rabarbar to warzywo o charakterystycznym kwaśnym smaku, które kryje w sobie wiele cennych właściwości zdrowotnych. Choć najczęściej kojarzony jest z deserami, jego działanie prozdrowotne sprawia, że warto włączyć go do diety z umiarem. Rabarbar zawiera witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspierają różne funkcje organizmu.

Jakie właściwości zdrowotne ma rabarbar?

  • wspomaga trawienie dzięki wysokiej zawartości błonnika,
  • działa lekko przeczyszczająco – pomocny przy zaparciach,
  • zawiera przeciwutleniacze (m.in. polifenole), które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym,
  • może wspierać zdrowie serca, obniżając poziom cholesterolu,
  • dostarcza witamin A, C i K oraz wapnia i potasu.

Warto jednak pamiętać, że rabarbar spożywany w nadmiarze (szczególnie surowy) może być szkodliwy ze względu na zawartość kwasu szczawiowego.

Kto powinien jeść dużo rabarbaru?

Aktualne badania pokazują, że rabarbar może być ważnym elementem diety podczas walki z nowotworami. Zawiera on rapontygeninę, która jest odpowiedzialna za spowolnienie namnażania się komórek nowotworowych, szczególnie w przypadku rozwijającego się raka piersi oraz prostaty. Co więcej, składnik ten zdobył uznanie ze względu na działanie antyalergiczne oraz przeciwutleniające.

Rabarbar wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszego układu krążenia. Jest również wykorzystywany w diecie przeciwzapalnej, która oparta jest na wykorzystaniu składników o wysokiej zawartości antyoksydantów, a stosowana jest do złagodzenia wielu przewlekłych chorób. Jeśli w naszym moczu występują ketony, może to oznaczać, że chorujemy na cukrzycę - w takiej sytuacji powinniśmy jeść więcej rabarbaru – działanie przeciwzapalne, połączone z niskoglikemicznością, bardzo pozytywnie wpłynie na przebieg tej choroby.

Kto powinien uważać oraz czy można zjeść za dużo rabarbaru?

Niestety, poza bogactwem zbawiennych dla naszego zdrowia składników, rabarbar posiada również dużo kwasu szczawiowego. Składnik ten jest groźny dla organizmu, ponieważ znacząco przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości oraz psucia zębów. Powinniśmy również zrezygnować ze spożywania rabarbaru, jeśli cierpimy na kamicę nerkową.

Warto jednak wiedzieć, że odpowiednia obróbka ogranicza ilość kwasu szczawiowego, który dostaje się do naszego organizmu – rabarbar gotowany w wodzie zawiera ok. 50% mniej szczawianów niż surowy. Upieczenie rabarbaru, niestety nie zmniejszy ilości tych  szkodliwych kwasów, możemy natomiast zmniejszyć ich szkodliwy wpływ, uzupełniając posiłek z rabarbarem o dużą porcję wapnia, np. w postaci jogurtu czy maślanki.

Przeciwwskazaniem do spożywania dużych ilości rabarbaru jest niski poziom testosteronu u mężczyzn – wysoka zawartość fitoestrogenów może dodatkowo zaburzyć gospodarkę hormonalną. Ograniczyć powinny go też kobiety w ciąży oraz karmiące piersią – zawarte w rabarbarze substancje przenikają do mleka i mogą spowodować silną biegunkę u dziecka. Rabarbar spożyty w dużej ilości może doprowadzić do przeczyszczenia również u osoby dorosłej.

Chociaż bardzo rzadkie, to znane są przypadki śmierci spowodowane zatruciem rabarbarem, dlatego nie przesadzajmy z jego ilością w naszej diecie.

Polecane przepisy z rabarbarem

Ze względu na wyjątkowy aromat, cierpki i kwaskowaty, rabarbar jest wykorzystywane przede wszystkim do wypieków, gdzie jego smak idealnie komponuje się i równoważy słodycz ciast. Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest popularnym wiosennym deserem – lekkie i soczyste, najlepiej smakuje w ciepłe dni.

Polecamy też dżem z rabarbaru. To wspaniały dodatek do świeżego pieczywa, który możemy przygotować samodzielnie lub zaopatrzyć się w niskosłodzoną konfiturę, która sprawdzi się jako słodka przekąska, również dla cukrzyków.

Popularnym deserem jest też placek z rabarbarem – jest prosty w przygotowaniu, a zawsze wychodzi pyszny. Wystarczy, że w masie przygotowanej z mąki, cukru, jajek i mleka, zatopimy pokrojony w kawałki rabarbar i wstawimy do piekarnika na ok. 20 minut. Otrzymane w ten sposób ciasto jest wilgotne i świeże w smaku. To przepis idealny, jeśli chcemy przygotować szybki i zdrowy deser.

Rabarbar jest też wykorzystywany do pysznych soków, np. jako dodatek do soku malinowego, oraz w produkcji owocowego wina.

Jednak najpopularniejszym w Polsce przepisem, który wykorzystuje rabarbar, jest klasyczny kompot. Możemy przygotować go gotując w wodzie sam rabarbar z dodatkiem cukru lub połączyć go ze słodszymi owocami, jak truskawki czy brzoskwinie.

Co ciekawe, rabarbar może też zachwycać swoim zapachem - np. w kosmetykach.

Źródła:

  • Q. Huang i in., Anti-cancer properties of anthraquinones from rhubarb, „Medicinal Research Reviews”, nr 27 (5) 2007.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Pierwsza pomoc Udar słoneczny: objawy, leczenie i pierwsza pomoc przy porażeniu cieplnym
Udar słoneczny jest jedną z najczęstszych odmian udaru cieplnego. Stanowi konsekwencję nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV. W następstwie przegrzania organizmu dochodzi do odwodnienia, zaburzeń gospodarki elektrolitowej oraz mechanizmów t...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Tłuszczak: jakie są przyczyny, objawy oraz leczenie? Czy tłuszczaki są groźne dla zdrowia?
Tłuszczak to niezłośliwy nowotwór tkanki łącznej, który występuje na skórze pojedynczo lub w większych skupiskach. Ten niewielki i miękki w dotyku guzek może pojawić...
Układ rozrodczy i moczowy 7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający...

Mięśnie i kości Lumbago (postrzał) – czym jest, ile trwa i jak leczyć? Jakie mogą być przyczyny występowania i z czym walczyć?
Lumbago to określenie stosowane w przypadku nagłego i ostrego bólu w okolicy krzyżowo-lędźwiowej. Oto podstawowe informacje na temat tego bolesnego i utrudniającego funkcjonowanie zesp...
Układ rozrodczy i moczowy Upławy: przyczyny, rodzaje, choroby, leczenie. Co oznacza ich kolor?
Wydzielina z pochwy, powszechnie określana jako upławy, fizjologicznie występuje w drogach rodnych każdej kobiety. Obecność śluzu jest oznaką posiadania zdrowej błony śluzowej miejsc intymnych, a także prawidłowo przebiegającego cyklu miesiączkowego....
Układ rozrodczy i moczowy Torbiel: gdzie występuje i jak się pozbyć cysty? Przyczyny powstawania, diagnoza i skuteczne leczenie
Torbiele, zwane inaczej cystami, to przestrzenie wypełnione treścią galaretowatą bądź płynem. Choć mogą pojawić się w niemal każdym miejscu, najczęściej diagnozowane są w jajnikach, piersiach...
Sport i fitness Nocne skurcze nóg, łydek i stóp - przyczyny, zapobieganie i leczenie bolesnych skurczów mięśni nóg
Może być to efekt znacznego wysiłku fizycznego, ale w niektórych przypadkach skurcze oznaczają pierwsze objawy poważnych chorób - sprawdź jakich....
Układ rozrodczy i moczowy Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....
Układ pokarmowy Zapalenie żołądka – objawy, badania, dieta, leczenie. Co pomaga?
Zapalenie żołądka to często występujący stan zapalny, który może charakteryzować się ostrym lub przewlekłym charakterem. Specjaliści podają kilka kryteriów, dzięki którym...
Informacje dla pacjenta Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, ...
Układ pokarmowy Kwas alfa-liponowy (ALA) w walce z cukrzycą. Gdzie występuje i jak działa?
Jaki jest związek pomiędzy kwasem alfa-liponowym a cukrzycą? Kwas ten jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, obniża także poziom cukru we krwi i usprawnia pracę wątroby, dzięki czemu jest zalecanym suplementem dla osób bo...
Serce i układ krążenia Choroba Kawasaki – jak wygląda i przebiega? Co warto wiedzieć o zespole Kawasaki?
Choroba Kawasaki to poważna choroba układowa dotykająca głównie dzieci, mogąca doprowadzić do niebezpiecznych powikłań. Oto najważniejsze objawy, zalecane sposoby leczenia oraz inne istotne informacje na jej temat. Z tego artykułu d...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem