Rabarbar – jakie są jego właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Najlepsze przepisy z rabarbarem!

Rabarbar – jakie są jego właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Najlepsze przepisy z rabarbarem! - zdjęcie

Rabarbar jest bardzo popularną w Polsce rośliną, którą wielu z nas kojarzy z przydomowym ogródkiem mamy czy babci. Na naszych stołach kiedyś praktycznie zawsze gościło na wiosnę ciasto z rabarbarem oraz kompot z rabarbaru, jednak dopiero od kilku lat, wraz z wzrostem popularności zdrowej żywności i sezonowych potraw, znowu na sklepowych półkach często pojawia się świeży rabarbar. Cena również zachęca do ponownego odkrycia tej rośliny – zwykle nie przekracza ona 4 zł za kilogram.

Rabarbar to owoc czy warzywo? – podstawowe informacje

Rabarbar, znany również jako rzewień, obejmuje ponad 60 różnych gatunków. Bylina ta pochodzi z południowo-wschodniej Azji, dziko rośnie w górzystych terenach Tybetu i Chin. Do Europy przywędrował wraz z migracjami ludności  w XVI wieku, kiedy to zaczął być uprawiany w Wielkiej Brytanii. Natomiast w Polsce pojawił się dopiero w XIX wieku.

Do najbardziej powszechnych odmian rabarbaru zaliczamy ogrodowy, kędzierzawy oraz lekarski rabarbar. Uprawa jest sezonowa, a w warzywniakach kupimy go najczęściej późną wiosną i na początku lata.

Rabarbar jest warzywem, jednak w Stanach Zjednoczonych klasyfikowany jest jako owoc - ta powszechna wątpliwość wynika z wyjątkowości jego walorów smakowych. Czerwone, różowe lub zielone ogonki liściowe, które są jadalną częścią tej rośliny, są kwaśne i cierpkie w smaku.

Wartości odżywcze rabarbaru

Rabarbar jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Jedną z jego podstawowych zalet jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów.

Rabarbar jest bardzo niskokaloryczny – w 100 g warzywa znajduje się jedynie 21 kalorii. Dodatkowym atutem jest to, że jest niskoglikemiczny, dzięki czemu mogą spożywać go również osoby, które mają problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Jakie właściwości zdrowotne ma rabarbar?

Czy warto ze względów zdrowotnych spożywać rabarbar? Właściwości tego warzywa były docenione już w tradycyjnej chińskiej medycynie, gdzie stosowany był jako środek przeczyszczający oraz przeciwzapalny. Rabarbar jest również bogaty w wartościowe fitoestrogeny – to naturalne związki, występujące w roślinach, które poza właściwościami grzybobójczymi i antyutleniającymi, mają działanie podobne do kobiecego estrogenu. Dzięki temu rabarbar polecany jest kobietom przechodzącym menopauzę, ponieważ może on złagodzić jej skutki uboczne, a nawet ją opóźnić.

Kto powinien jeść dużo rabarbaru?

Aktualne badania pokazują, że rabarbar może być ważnym elementem diety podczas walki z nowotworami. Zawiera on rapontygeninę, która jest odpowiedzialna za spowolnienie namnażania się komórek nowotworowych, szczególnie w przypadku rozwijającego się raka piersi oraz prostaty. Co więcej, składnik ten zdobył uznanie ze względu na działanie antyalergiczne oraz przeciwutleniające.

Rabarbar wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszego układu krążenia. Jest również wykorzystywany w diecie przeciwzapalnej, która oparta jest na wykorzystaniu składników o wysokiej zawartości antyoksydantów, a stosowana jest do złagodzenia wielu przewlekłych chorób. Jeśli w naszym moczu występują ketony, może to oznaczać, że chorujemy na cukrzycę - w takiej sytuacji powinniśmy jeść więcej rabarbaru – działanie przeciwzapalne, połączone z niskoglikemicznością, bardzo pozytywnie wpłynie na przebieg tej choroby.

Kto powinien uważać oraz czy można zjeść za dużo rabarbaru?

Niestety, poza bogactwem zbawiennych dla naszego zdrowia składników, rabarbar posiada również dużo kwasu szczawiowego. Składnik ten jest groźny dla organizmu, ponieważ znacząco przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości oraz psucia zębów. Powinniśmy również zrezygnować ze spożywania rabarbaru, jeśli cierpimy na kamicę nerkową.

Warto jednak wiedzieć, że odpowiednia obróbka ogranicza ilość kwasu szczawiowego, który dostaje się do naszego organizmu – rabarbar gotowany w wodzie zawiera ok. 50% mniej szczawianów niż surowy. Upieczenie rabarbaru, niestety nie zmniejszy ilości tych  szkodliwych kwasów, możemy natomiast zmniejszyć ich szkodliwy wpływ, uzupełniając posiłek z rabarbarem o dużą porcję wapnia, np. w postaci jogurtu czy maślanki.

Przeciwwskazaniem do spożywania dużych ilości rabarbaru jest niski poziom testosteronu u mężczyzn – wysoka zawartość fitoestrogenów może dodatkowo zaburzyć gospodarkę hormonalną. Ograniczyć powinny go też kobiety w ciąży oraz karmiące piersią – zawarte w rabarbarze substancje przenikają do mleka i mogą spowodować silną biegunkę u dziecka. Rabarbar spożyty w dużej ilości może doprowadzić do przeczyszczenia również u osoby dorosłej.

Chociaż bardzo rzadkie, to znane są przypadki śmierci spowodowane zatruciem rabarbarem, dlatego nie przesadzajmy z jego ilością w naszej diecie.

Polecane przepisy z rabarbarem

Ze względu na wyjątkowy aromat, cierpki i kwaskowaty, rabarbar jest wykorzystywane przede wszystkim do wypieków, gdzie jego smak idealnie komponuje się i równoważy słodycz ciast. Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest popularnym wiosennym deserem – lekkie i soczyste, najlepiej smakuje w ciepłe dni.

Polecamy też dżem z rabarbaru. To wspaniały dodatek do świeżego pieczywa, który możemy przygotować samodzielnie lub zaopatrzyć się w niskosłodzoną konfiturę, która sprawdzi się jako słodka przekąska, również dla cukrzyków.

Popularnym deserem jest też placek z rabarbarem – jest prosty w przygotowaniu, a zawsze wychodzi pyszny. Wystarczy, że w masie przygotowanej z mąki, cukru, jajek i mleka, zatopimy pokrojony w kawałki rabarbar i wstawimy do piekarnika na ok. 20 minut. Otrzymane w ten sposób ciasto jest wilgotne i świeże w smaku. To przepis idealny, jeśli chcemy przygotować szybki i zdrowy deser.

Rabarbar jest też wykorzystywany do pysznych soków, np. jako dodatek do soku malinowego, oraz w produkcji owocowego wina.

Jednak najpopularniejszym w Polsce przepisem, który wykorzystuje rabarbar, jest klasyczny kompot. Możemy przygotować go gotując w wodzie sam rabarbar z dodatkiem cukru lub połączyć go ze słodszymi owocami, jak truskawki czy brzoskwinie.

Co ciekawe, rabarbar może też zachwycać swoim zapachem - np. w kosmetykach.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dieta i odchudzanie

Dietetyk radzi - domowe sposoby na schudnięcie bez ćwiczeń
Wielu z nas nie ma czasu na regularne treningi sportowe. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku podstawowych regułach dietetycznych, które mogą znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Zastanawiasz się, które domowe sposoby na schudnię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem