Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki – co jest czym?

probiotyki - zdjęcie

Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki – co jest czym?

Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki – co jest czym?

Większości z nas, przynajmniej raz wżyciu przydarzyło się, że musiał zażywać antybiotyk. Nie wszyscy jednak wiemy,że antybiotykoterapia niszczy naszą mikroflorę jelitową, powodując wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Nie pamiętamy wówczas, że powinniśmy podczas stosowania antybiotyku zażywać równocześnie preparaty wspierające nasze,probiotyczne bakterie. To proste, profilaktyczne działanie zapobiega obniżeniu odporności i powstaniu biegunek. W aptekach można znaleźć wiele takich preparatów. Wśród nich znajdziemy liczne: probiotyki, prebiotyki czy synbiotyki. Ale co to są za preparaty? Czym się różnią?

Na początek– co to jest mikroflora jelitowa

Każdy z nas posiada naturalną biotę w jelitach, zwaną florą bakteryjną. Jest to zespół mikroorganizmów, które bytują w układzie pokarmowym każdego człowieka, tworząc w nim złożony ekosystem. W większości znajdują się tam bakterie kwasu mlekowego, które pobierają energię ze spożywanych przez nas pokarmów. W zamian wspierają nasz organizm poprzez:

  • Regulację pracy naszych jelit;
  • Wspomaganie trawienia niektórych związków, których nasz organizm nie jest w stanie przyswoić;
  • Hamowanie namnażania się chorobotwórczych drobnoustrojów (Escherichia coli, Salmonella Enteritidis, Shigella, Yersinis, Staphylococcus);
  • Wzmacnianie naszego układ immunologiczny;
  • Poprawę wchłaniania minerałów oraz witamin;
  • Wytwarzanie witaminy K, B1, B12, B6, biotyny, kwasufoliowego.

Często jednak zdarza się, że ta naturalna flora bakteryjna zachwiana jest, np. przez stosowanie antybiotyków,które niszczą te dobroczynne bakterie. Dlatego warto jest zawsze profilaktycznie stosować takie preparaty jak: probiotyki, prebiotyki czy synbiotyki.

Probiotyk –co to jest?

Probiotyki, według FAO/WHO, są to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Probiotykami nazywamy czynnościową żywność, produkty zawierające żywe mikroby. Po zażyciu poprawiają one równowagę mikroflory bakteryjnej jelit człowieka, a u kobiet dodatkowo florę pochwy. Takie właściwości probiotyczne przejawia część kultur bakterii kwasu mlekowego, które należą do rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus, a także drożdże Saccharomyces boulardii. Te wyselekcjonowane szczepy bakterii oraz drożdży obecne są w suplementach diety, lekach oraz naturalnych produktach, żywności.

Przykładowe probiotyki dostępne w dobrych aptekach

Jeżeli chcemy zakupić dobry probiotyk w aptece to wybierzmy lek a nie suplement diety. Mamy wówczas gwarancję, że w produkcie znajdują się żywe bakterie, przebadane klinicznie w odpowiedniej ilości. Dostępne bez recepty są probiotyki doustne jak: Lakcid,Lakcid Forte, Lacidofil, Enterol, Lacteol Forte czy też probiotyki dopochwowe: Invag i Lactovaginal. Pamiętajmy, że każdy z tych preparatów ma ograniczone wskazania i należy odpowiednio preparat dobrać do własnych potrzeb.

Czym są prebiotyki?

Prebiotyki natomiast są składnikami pożywienia, które nie ulegają trawieniu przez enzymy w naszym układzie pokarmowym. Stanowią one pożywkę dla probiotyków w jelitach. Pobudzają one namnażanie się oraz aktywność bakterii probiotycznych. Dzięki temu poprawiają one trawienie, zapobiegają powstawaniu biegunkom, obniżają pH zawartości w jelitach czy też zmniejszają symptomy nietolerancji pokarmowej. Należą do nich niektóre białka, tłuszcze, poli- oraz oligosacharydy. W naszej codziennej diecie znajdują się między innymi:

  • Inulina – pochodna fruktozy, występuje w cykorii,mleczach, karczochach, korzeniach czy naci dalii. Wpływa na wzrost flory jelitowej, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zaparciom, wspiera wchłanianie wapnia;
  • Laktuloza – pochodna rozpadu laktozy. Odpowiada za regularne wypróżnianie;
  • Fruktooligosacharydy – hamują one wzrost bakterii gnilnych. Występują w fasoli, szparagach, karczochach, cebuli, pszenicy,bananach, miodzie;
  • Pektyny – naturalnie znajdziemy je w owocach i warzywach. Tworzą kompleksy KKT, oczyszczają kosmki jelitowe, regulują częstość wypróżniania.

Prebiotyki te są wykorzystywane w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym. Są one używane do produkcji żywności funkcjonalnej, leków (np. Lactulosum) lub jako dodatki do żywności stabilizujące, żelujące, poprawiające trwałość, konsystencję produktów czy zastępujące tłuszcz lub cukier.

Probiotyk plus prebiotyk = synbiotyk

Synbiotykiem nazywamy preparaty, w których skład wchodzi:

  • probiotyk, czyli szczepy bakterii z grupy Lactobacillus lub Bifidobacterium
  • prebiotyk, czyli selektywne podłoże dla rozwoju bakterii probiotycznych

Są to preparaty, których właściwa kombinacja obu tych składników wykazuje synergię działania. Zastosowanie ichgwarantuje, że zawarte w synbiotyku bakterie będą miały podłoże umożliwiające ich namnażanie oraz dobroczynną dla naszych jelit aktywność. Z tego względu synbiotyki są skuteczniejsze, gdyż wydłużają aktywność bakterii, stymulują ich rozwój oraz w krótszym czasie przywracają równowagę zaburzonej mikroflory jelitowej niż sam probiotyk.

Multilac –przykładowy synbiotyk

Multilac jest to jeden z nowoczesnych synbiotyków na rynku farmaceutycznym. Zawiera on 63 mg oligofruktozy oraz 4,5 miliarda aż 9 specjalnie dobranych szczepów żywych bakterii:

  • Lactobacillus helveticus
  • Lactococcus lactis
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus plantarum
  • Bifidobacterium longum
  • Bifidobacterium breve
  • Bifidobacterium bifidum
  • Streptococcus thermophilus

W procesie produkcji tego synbiotyku, zastosowano innowacyjną metodę enkapsulacji Multi Resistant Encapsulation. Dzięki niej bakterie obecne w preparacie są bardziej odporne na działanie niskiego pH soku żołądkowego, enzymów trawiennych oraz soli żółciowych. Umożliwia to również łatwiejszą adaptację oraz przeżywalność bakterii w jelicie, a także zachowuje ich wysoką aktywność biologiczną. Multilac jest to synbiotyk bez laktozy. Bakterie zawarte w tym preparacie posiadają zdolność rozkładania laktozy,dzięki czemu można go stosować u osób, które nie tolerują mleka oraz przetworów mlecznych. Jest też bezpieczny dla osób uczulonych na białko mleka: kazeinę. Wskazany jest do stosowania dla pacjentów :

  • będących w trakcie oraz po antybiotykoterapii;
  • z obniżoną odpornością oraz ze skłonnościami do częstych infekcji w okresie jesienno-zimowym;
  • z zaburzeniami jelitowymi takimi jak wzdęcia czy zaparcia;
  • w przypadku wystąpienia biegunek różnego pochodzenia,także w biegunce podróżnych.

Preparat Multilac jest to synbiotyk dla dzieci, które z łatwością mogą połknąć kapsułkę oraz dla dorosłych. Należy przyjmować 1 kapsułkę wciągu dnia, najlepiej na noc. Dla noworodków oraz niemowląt opracowany został Multilac Baby – synbiotyk w kroplach. Zawiera on najlepiej przebadany szczep bakterii Lactobacillus rhamnosus oraz fruktooligosacharydy zawieszone w oleju słonecznikowym. Dzienna dawka wynosi 6 kropli (5 x 109 CFU) wciągu dnia. Kropelki można podawać bezpośrednio do buzi maleństwa bądź w chłodnym lub ciepłym mleku, wodzie czy soku. Przed użyciem należy pamiętać by preparat wstrząsnąć. Po otworzeniu,zdatne do spożycia są przez miesiąc. Preparatów tych nie trzeba przechowywać w lodówce.

W aptekach znajdziemy wiele, różnych probiotyków, prebiotyków czy synbiotyków, które będą różnić się składem,postacią, zawartością opakowania czy nawet ceną. Najkorzystniejszą i najlepszą opcją dla osób, które często przyjmują antybiotyk, bądź mają problemy jelitowe,będzie wybór synbiotyku. Dzięki temu, w postaci jednego preparatu, uzupełnimy ilość dobroczynnych bakterii w światle jelita, jednocześnie dostarczając im pożywki do rozwoju.


Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań. ...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.