Pomidory – właściwości odżywcze, kalorie i polecane przepisy. Czy pomidor jest zdrowy?

Pomidory – właściwości odżywcze, kalorie i polecane przepisy. Czy pomidor jest zdrowy? - zdjęcie

Owoce i warzywa to niezwykle istotne części diety każdego człowieka. Mało kto wie, jednak to pomidor jest jednym z popularniejszych warzyw. Spożywany jest przez wiele osób, w szczególności tych, którzy mieszkają w regionie Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się on pięknym zapachem oraz różnorodnością smaków, dlatego kucharze wykorzystują go w setkach potraw. Poza samymi walorami smakowymi pomidory zapewniają nam także wiele składników odżywczych. Dlaczego warto je jeść? Jakie rodzaje pomidorów możemy wyróżnić? Ile kalorii mają pomidory? Przekonajmy się!

Jakie właściwości zdrowotne mają pomidory?

Najważniejszym składnikiem pomidorów jest tak zwany likopen. To nic innego jak organiczny związek chemiczny, który cechuje działanie przeciwutleniające. Co więcej, to właśnie on odpowiedzialny jest za czerwoną barwę tego produktu.

Czym jest likopen? To najsilniejszy przeciwutleniacz z wszystkich, jakie znajdują się w grupie karetonoidów. Za sprawą swoich właściwości przeciwutleniających, usuwa wolne rodniki, dlatego hamuje procesy starzenia. 

Warzywa i owoce, a w szczególności pomidory pozwalają nam na walkę z bólami żołądka, prostaty czy płuc. Jeśli chcemy zdrowo się odżywiać, powinniśmy zapoznać się z konkretną piramidą żywieniową, a także zapoznać się z jedną z wielu korzystnych diet. Przykładem może być dieta dukana, która jest wybierana przez coraz więcej osób. 

Jakie są rodzaje pomidorów?

Jak się można domyślić, na świecie rośnie wiele typów pomidorów. Jakie możemy wyróżnić?

  • Pomidory koktajlowe;
  • Pomidory podłużne;
  • Pomidory daktylowe;
  • Pomidory bawole serca;
  • Pomidory paprykowe;
  • Pomidory san marzano;
  • Pomidory malinowe;
  • Pomidory gargamele.

Jak widać, odmian pomidorów jest naprawdę wiele (a to tylko część z nich!) i tylko od nas zależy to, którą z nich wybierzemy. Większość z nich ma swój charakterystyczny smak, warto więc spróbować wszystkich, by móc wybrać swój ulubiony gatunek.

Jakie wartości kaloryczne mają pomidory?

Pomidory charakteryzują się naprawdę dużą wartością odżywczą, jednak jest ona skorelowana z bardzo niską kalorycznością. Połowa średniego warzywa czy też 5 odmian koktajlowych to około 100 gramów, dostarczają one naszemu organizmowi zaledwie od 18 do 22 kcal, 1 g białka, 4 g węglowodanów, a także 0,2 g tłuszczu. Warto także wspomnieć o błonniku, którego w przedstawianej porcji będzie około 1,2 g.

Właśnie dlatego przetwory z pomidorów i nie tylko są bardzo zdrowe i pozwalają nam na odkwaszanie organizmu. Warzywa te dostarcza wiele błonnika, przy czym nie szkodzą naszemu organizmowi innymi wartościami.

W jakiej postaci pomidory są najlepsze?

Produktów, w których wykorzystywane są pomidory, jest naprawdę wiele. Które z nich najlepiej wpływają na nasz organizm? Najważniejszym składnikiem tych warzyw jest likopen, który najlepiej wchłania się z przetworów. To silny antyoksydant oraz naturalny barwnik, który zapobiega rozwojom nowotworów, a w szczególności bardzo groźnego raka prostaty. Właśnie dlatego to szczególnie panowie powinni dbać o to, aby spożywać jak najwięcej przetworów pomidorowych.

Co więcej, warto także zaznaczyć, że pomidory są także wykorzystywane w trakcie produkcji kosmetyków do głowy, włosów, kąpieli - w szczególności tych, które przeznaczone są dla dzieci

Jakie są zalety spożywania pomidorów?

Jak już wspominaliśmy, pomidory to niezwykle zdrowe warzywa. Swoje zdrowotne właściwości pewnością mogą zawdzięczać likopenowi. Co warto wiedzieć na jego temat? Najważniejsze jest to, że nie ginie on w trakcie obróbki cieplnej - właśnie dlatego w przetworach z pomidorów znajdziemy go nawet 3 razy więcej niż w surowym warzywie.

Jednak co tak naprawdę daje nam spożywanie takich produktów? Likopen przede wszystkim opóźnia procesy starzenia, jednak zmniejsza on także ryzyko zawału, raka wątroby czy prostaty, wzmacnia naszą odporność, a także ochrania nas przed słońcem, które w nadmiernej ilości może być bardzo szkodliwe.

Czy są jakieś wady pomidorów?

Wszyscy doskonale wiemy, że zawsze znajdzie się tak zwana druga strona medalu. Zatem jakimi wadami charakteryzują się pomidory? Wbrew pozorom... po prostu ich nie ma! Pomidory są niezwykle zdrowe i jeśli nie szkodzą one naszemu zdrowiu poprzez pewne choroby, to możemy ich spożywać naprawdę sporo. Kiedy jednak powinniśmy z nich zrezygnować?

Kto nie powinien spożywać pomidorów?

Dużych ilości pomidorów powinny unikać przede wszystkim osoby, które borykają się z reumatoidalnym zapaleniem stawów czy dną moczanową. Jeśli tego nie zrobią, będą musieli liczyć się ze zgagą czy nawet uczuleniami. W związku z tym także ludzie, którzy mają problemy z samą zgagą, nie powinny przesadzać z jedzeniem tych warzyw.

W przypadku, gdy nasz przewód pokarmowy jest wrażliwszy niż innych osób, musimy również zadbać o to, aby obierać pomidory z ich skórki. Warzyw tych powinny unikać także karmiące matki, a do dziecięcej diety muszą one być wprowadzane stopniowo.

Jak uprawia się pomidory?

Pomidory wymagają naprawdę bardzo obfitego podlewania. Prawda jest jednak taka, że nie przepadają one za bezpośrednim polewaniem liści wodą. Zbyt duża wilgotność powietrza także im nie sprzyja, dlatego gleba dookoła nich powinna być dobrze wyściółkowaną słomą. Z kolei osoby, które uprawiają pomidory w tunelu czy też szklarni powinny każdego dnia ją wietrzyć.

A jak sytuacja wygląda z temperaturą? Optymalna zawiera się w przedziale od 22 do 27 stopni Celsjusza.

Polecane przepisy z pomidorami

Wiele osób zastanawia się, jakie są najsmaczniejsze potrawy przyrządzane z pomidorów, często dodajemy do różnych potraw też suszone pomidory - czy to z zalewy na bazie oliwy, czy po prostu wysuszone. Przykładów pysznych dań z pomidorami jest naprawdę wiele, a do najlepszych zaliczane są krem pomidorowy z grzankami i mozzarellą, focaccia, adżapsandal, szakszuka z botwiną czy zupa z soczewicy z morelami. Potrawy te są naprawdę smaczne i praktycznie każdemu przypadną do gustu!

Najważniejsze jest jednak tak, że wykorzystujemy w nich sporo pomidorów, a jak już wszyscy doskonale wiemy, to bardzo zdrowe warzywa, które charakteryzują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. W związku z tym, jeśli tylko mamy taką możliwość i organizm nam na to pozwala, to warto je spożywać w naprawdę dużych ilościach. Możemy być pewni, że takie działanie w przyszłości wyjdzie nam na zdrowie!


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem