Pomelo – właściwości i wartości odżywcze

właściwości pomelo - zdjęcie

Pomelo, nazywane również pomarańczą olbrzymią, stanowi największy owoc z rodziny cytrusów. Wyróżnia go nie tylko rozmiar, ale również zawartość wielu składników odżywczych i niska kaloryczność. Czy pomelo ma witaminy? Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety? Jak jeść pomelo?

Jeśli zainteresował Cię ten temat, przeczytaj również: Liczi, figa, mango, guawa, karambola – owoce egzotyczne, które mogą pomóc w walce z chorobami. Jak wprowadzić je do swojej diety?

Owoc pomelo – jakie ma właściwości?

Pomelo ma wiele właściwości leczniczych. Owoc ten reguluje bowiem ciśnienie krwi, rytm serca, napięcie mięśniowe oraz utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem, pomelo chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlatego też, spowalnia procesy starzenia i wiotczenia skóry oraz pojawiania się zmarszczek. Pomarańcza olbrzymia dodatkowo chroni przed przeziębieniem oraz pomaga wyleczyć już istniejące przeziębienie, zmniejszając ryzyko wystąpienia powikłań. Nie są to jednak jedyne korzystne dla zdrowia właściwości. Ze względu na niski indeks glikemiczny, którego wartość wynosi 30, spożycie owocu nie wpływa znacząco na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Dlatego też, owoce bez obaw mogą być włączane do diety osób, które zmagają się z cukrzycą. Ponadto, mięsista skórka i błony pomelo są bogatym źródłem bioflawonoidów – przeciwutleniaczy, które hamują namnażanie i rozwój komórek nowotworowych. Owoc wykazuje pozytywne działanie w profilaktyce raka jelita oraz trzustki. Dodatkowo, pomarańcza olbrzymia wpływa na obniżenie nadmiaru progesteronu, z tego powodu zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek nowotworu piersi. Ze względu na fakt, że sok z pomelo jest zasadotwórczy, polecany jest osobom zmagającym się ze zgagą i refluksem żołądkowo-przełykowym. Warto również wskazać, że pomarańcza olbrzymia zmniejsza stężenie cholesterolu, wzmacnia kości oraz łagodzi objawy kaca.

Pomelo na odchudzanie

Pomarańcza olbrzymia zawiera duże ilości błonnika, w jednym owocu znajduje się około 25% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Z tego względu, wykazuje właściwości odchudzające, bowiem regularne jedzenie pomelo korzystnie wpływa na trawienie. Optymalna zawartość błonnika w diecie eliminuje problemy z zaparciami, gdyż wspomaga ruch pokarmu w przewodzie pokarmowym, a także pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiających trawienie. Ponadto, błonnik nadaje uczucie sytości, dlatego skutecznie eliminuje chęć podjadania między posiłkami. Co ważne, owoc charakteryzuje się niską zawartością kalorii, dzięki czemu może być bez obaw jedzony przez osoby dbające o sylwetkę. Ponadto, owoc zawiera enzym, przyspieszający spalanie tkanki tłuszczowej. Pomelo obniża również ilość cukru we krwi po spożyciu posiłków.

Jakie witaminy i wartości odżywcze ma pomelo?

Pomelo ma w swoim składzie wiele witamin i minerałów. Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C. W jednej sztuce znajduje się zazwyczaj sześciokrotnie większa dawka kwasu askorbinowego, niż dzienne zapotrzebowanie na niego. Ponadto, w pomarańczy olbrzymiej znajduje się potas, który zapewnia 40% RDA (zalecanego dziennego spożycia). Pomelo jest również źródłem innych cennych składników. Zawiera między innymi witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), B3 (PP) i B6, witaminę A i D, a także minerały – cynk, miedź, fosfor, sód, wapń, żelazo, magnez oraz mangan. Ponadto, w owocu znajduje się beta-karoten i błonnik.

Pomelo to owoc o niezwykłych właściwościach. Z tego powodu, niewątpliwie warto włączyć go do codziennej diety. Pomarańcza olbrzymia jest smaczna i uniwersalna – może być wykorzystywana do przygotowania koktajli, sałatek, a nawet ciast. Miąższ pomelo występuje w kolorze białym, zielonym i czerwonym (podobnym do grejpfruta). Należy jednak podkreślić, że najwięcej wartości odżywczych znajduje się w białym miąższu oraz w białych błonkach – albedo, zawierających najwięcej pektyny i witamin. Warto wskazać, że ze względu na wysoką zawartość witaminy C i potasu, pomelo powinno stanowić element diety kobiet w ciąży. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem