Kategoria Dieta i odchudzanie

Pomelo – właściwości i wartości odżywcze

 właściwości pomelo

Pomelo, nazywane również pomarańczą olbrzymią, stanowi największy owoc z rodziny cytrusów. Wyróżnia go nie tylko rozmiar, ale również zawartość wielu składników odżywczych i niska kaloryczność. Czy pomelo ma witaminy? Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety? Jak jeść pomelo?

Owoc pomelo – jakie ma właściwości?

Pomelo ma wiele właściwości leczniczych. Owoc ten reguluje bowiem ciśnienie krwi, rytm serca, napięcie mięśniowe oraz utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem, pomelo chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlatego też, spowalnia procesy starzenia i wiotczenia skóry oraz pojawiania się zmarszczek. Pomarańcza olbrzymia dodatkowo chroni przed przeziębieniem oraz pomaga wyleczyć już istniejące przeziębienie, zmniejszając ryzyko wystąpienia powikłań. Nie są to jednak jedyne korzystne dla zdrowia właściwości. Ze względu na niski indeks glikemiczny, którego wartość wynosi 30, spożycie owocu nie wpływa znacząco na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Dlatego też, owoce bez obaw mogą być włączane do diety osób, które zmagają się z cukrzycą. Ponadto, mięsista skórka i błony pomelo są bogatym źródłem bioflawonoidów – przeciwutleniaczy, które hamują namnażanie i rozwój komórek nowotworowych. Owoc wykazuje pozytywne działanie w profilaktyce raka jelita oraz trzustki. Dodatkowo, pomarańcza olbrzymia wpływa na obniżenie nadmiaru progesteronu, z tego powodu zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek nowotworu piersi. Ze względu na fakt, że sok z pomelo jest zasadotwórczy, polecany jest osobom zmagającym się ze zgagą i refluksem żołądkowo-przełykowym. Warto również wskazać, że pomarańcza olbrzymia zmniejsza stężenie cholesterolu, wzmacnia kości oraz łagodzi objawy kaca.

Pomelo na odchudzanie

Pomarańcza olbrzymia zawiera duże ilości błonnika, w jednym owocu znajduje się około 25% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Z tego względu, wykazuje właściwości odchudzające, bowiem regularne jedzenie pomelo korzystnie wpływa na trawienie. Optymalna zawartość błonnika w diecie eliminuje problemy z zaparciami, gdyż wspomaga ruch pokarmu w przewodzie pokarmowym, a także pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiających trawienie. Ponadto, błonnik nadaje uczucie sytości, dlatego skutecznie eliminuje chęć podjadania między posiłkami. Co ważne, owoc charakteryzuje się niską zawartością kalorii, dzięki czemu może być bez obaw jedzony przez osoby dbające o sylwetkę. Ponadto, owoc zawiera enzym, przyspieszający spalanie tkanki tłuszczowej. Pomelo obniża również ilość cukru we krwi po spożyciu posiłków.

Jakie witaminy i wartości odżywcze ma pomelo?

Pomelo ma w swoim składzie wiele witamin i minerałów. Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C. W jednej sztuce znajduje się zazwyczaj sześciokrotnie większa dawka kwasu askorbinowego, niż dzienne zapotrzebowanie na niego. Ponadto, w pomarańczy olbrzymiej znajduje się potas, który zapewnia 40% RDA (zalecanego dziennego spożycia). Pomelo jest również źródłem innych cennych składników. Zawiera między innymi witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), B3 (PP) i B6, witaminę A i D, a także minerały – cynk, miedź, fosfor, sód, wapń, żelazo, magnez oraz mangan. Ponadto, w owocu znajduje się beta-karoten i błonnik.

Pomelo to owoc o niezwykłych właściwościach. Z tego powodu, niewątpliwie warto włączyć go do codziennej diety. Pomarańcza olbrzymia jest smaczna i uniwersalna – może być wykorzystywana do przygotowania koktajli, sałatek, a nawet ciast. Miąższ pomelo występuje w kolorze białym, zielonym i czerwonym (podobnym do grejpfruta). Należy jednak podkreślić, że najwięcej wartości odżywczych znajduje się w białym miąższu oraz w białych błonkach – albedo, zawierających najwięcej pektyny i witamin. Warto wskazać, że ze względu na wysoką zawartość witaminy C i potasu, pomelo powinno stanowić element diety kobiet w ciąży. 



Pomelo – właściwości i wartości odżywcze -Obecna ocena: 0 / 5 . Liczba głosów: 0
mgr fizjoterapii Sylwia Szymańska

Tytuł magistra otrzymała na Wydziale Fizjoterapii w Olsztyńskiej Szkole Wyższej. Ukończyła również Uniwersytet Medyczny w Łodzi na kierunku Farmacja medyczna. Dodatkowo posiada wiele kursów i szkoleń z zakresu badań klinicznych oraz prowadzenia biznesu w sektorze farmaceutyczno-medycznym.

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

© 2016 wapteka.pl Wszystkie prawa zastrzeżone
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.