Orzechy włoskie – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? - zdjęcie

Orzechy włoskie – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie to pożądany składnik prawidłowo zbilansowanej diety – zawierają pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze, a ponadto są dobrym źródłem witamin i minerałów. Sprawdzamy, jakie właściwości mają orzechy włoskie i dlaczego warto je jeść.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • co to jest orzech włoski,
  • jakie są wartości odżywcze orzechów włoskich,
  • jakie właściwości prozdrowotne mają orzechy włoskie,
  • jakie są popularne kosmetyki z dodatkiem orzechów włoskich.

Przeczytaj też: Orzechy na potencję

Czym jest orzech włoski?

Zgodnie z definicją, orzech włoski to gatunek drzewa liściastego, którego historia uprawy sięga około 2500 lat p.n.e. Orzech włoski występuje dziko na niektórych obszarach Europy i Azji, ale w wielu krajach, w tym Polsce, jest pospolicie uprawiany. To, czym dla wielu z nas są orzechy włoskie, w rzeczywistości są jadalne nasiona drzewa o tej samej nazwie, które potocznie nazywane są orzechami. Są one spożywane bezpośrednio lub wykorzystywane do produkcji oleju orzechowego.

Wartości odżywcze orzechów włoskich

Orzechy włoskie są bardzo bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3. Zawiera on także cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały – zwłaszcza potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g orzechów włoskich

Wartość energetyczna

654 kcal

Białko ogółem

15,23 g

Węglowodany

13,71 g

Tłuszcze

65,21 g

Błonnik

6,7 g

Witamina A

20 IU

Tiamina (witamina B1)

0,341 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,15 mg

Niacyna (witamina B3)

1,125 mg

Witamina B6

0,537 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

98 µg

Witamina C

1,3 mg

Witamina E

0,7 mg

Witamina K

2,7 µg

Wapń

98 mg

Żelazo

2,91 mg

Magnez

158 mg

Fosfor

346 mg

Potas

441 mg

Cynk

3,09 mg

Sód

2 mg



Orzechy włoskie – właściwości prozdrowotne

Orzechy włoskie wykazują liczne prozdrowotne właściwości, wspierając funkcjonowanie całego organizmu – od układu krążenia, przez system nerwowy i przewód pokarmowy, a nawet poprawiają wygląd cery i włosów. Orzechy włoskie wykazują następujące działanie:

  • chronią układ krążenia – wielonienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne znajdujące się w orzechach włoskich obniżają poziom złego cholesterolu, mają właściwości przeciwzapalne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Dodatkowo orzechy włoskie regulują ciśnienie krwi;
  • wzmacniają układ nerwowy – obecny w orzechach włoskich kwas lanolinowy oraz uzupełniający jego działanie kwas foliowy i magnez korzystnie wpływają na funkcjonowanie systemu nerwowego. Orzechy włoskie są więc polecane osobom przemęczonym, żyjącym w stresie, mającym kłopoty ze snem czy nadpobudliwym;
  • poprawiają pracę mózgu – dzięki dużej zawartości fosforu orzechy włoskie usprawniają procesy myślowe;
  • łagodzą dolegliwości żołądkowe – orzechy włoskie wykazują silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwzapalne i odtruwające, dlatego świetnie sprawdzają się w przypadku dolegliwości żołądkowych. Są pomocne zwłaszcza przy zatruciach lub biegunkach bakteryjnych;
  • wspierają leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów;
  • poprawiają wygląd cery – obecność cynku i innych substancji o działaniu przeciwbakteryjnym sprawia, że wyciąg z orzecha włoskiego jest popularnym składnikiem kremów i maseczek do twarzy, przeznaczonych do cery tłustej lub trądzikowej. Można je jednak znaleźć również w kosmetykach do skóry dojrzałej, w których witaminy A i E oraz koenzym Q10 pomagają zwalczać wolne rodniki, zapobiegają nadmiernej utracie wody, dodają cerze energii i pobudzają procesy regeneracyjne;
  • pielęgnują włosy – wyciąg z orzechów włoskich stosowany jest też w kosmetykach do włosów. Najczęściej jest wykorzystywany w preparatach do pielęgnacji włosów przetłuszczających się lub ze skłonnością do wypadania.

Warto przy tym dodać, że orzechy włoskie mają niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą spożywać je osoby chorujące na cukrzycę. Dobroczynny wpływ na organizm mają nie tylko nasiona orzecha włoskiego – prozdrowotne właściwości wykazują także jego liście. Można z nich przygotowywać napar, który zwalcza nadpotliwość lub leczy żylaki i hemoroidy. W pierwszym przypadku napar może nam posłużyć do moczenia stóp lub jako dodatek do kąpieli, natomiast w drugim – najlepiej stosować go do nasiadówek, okładów lub przemywania.

Kosmetyki z orzechem włoskim

Ze względu na bogactwo witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, orzechy włoskie znajdują zastosowanie również w produkcji kosmetyków. Oleje i wyciągi z orzechów włoskich są dodawane do preparatów o różnym przeznaczeniu i działaniu. Olej z orzecha wykorzystywany jest między innymi w kosmetykach o właściwościach natłuszczających czy przeciwdziałających starzeniu się skóry. Preparaty z orzechami w składzie to też dobra propozycja dla osób zmagających się z trądzikiem, nadmiernym łojotokiem lub egzemą. Olej z orzechów może być także stosowany na włosy, którym przywróci blask i miękkość.

Z kolei liście i zielone łupiny orzecha włoskiego zawierają barwnik juglon, który wykorzystuje się w produkcji balsamów i kremów brązujących. W kosmetyce zastosowanie znajdują również rozdrobnione łupiny orzecha, których używa się jako składnik peelingów lub kremów złuszczających martwy naskórek.

Orzechy włoskie będą doskonałym uzupełnieniem właściwie zbilansowanej diety. Choć są dość kaloryczne, lepiej zastąpić nimi pączka czy inną niezdrową przekąskę – orzechy włoskie nie tylko sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapewniają uczucie sytości, ale też dostarczają do organizmu wiele cennych substancji odżywczych, a przede wszystkim witamin, minerałów, pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze.

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań. ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.