Orzechy piniowe (piniole) – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Jak stosować orzeszki piniowe w kuchni?

Orzechy piniowe (piniole) – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Jak stosować orzeszki piniowe w kuchni? - zdjęcie

Orzeszki piniowe to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Podobnie jak inne orzechy, również one cechują się bogactwem składników odżywczych – wyróżniają się zwłaszcza wysoką zawartością cynku, wpływającego między innymi na męską płodność.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • co to są orzechy piniowe,
  • jakie wartości odżywcze mają orzeszki piniowe,
  • jakie właściwości zdrowotne wykazują orzeszki pinii,
  • jak można wykorzystać orzechy piniowe w kuchni,
  • czy istnieją przeciwwskazania do jedzenia orzeszków piniowych.

Przeczytaj też: Orzechy na potencję

Czym są orzeszki piniowe?

Orzeszki piniowe, znane także jako piniole, to małe ziarenka o lekko maślanym smaku, które są często wykorzystywane jako dodatek do rozmaitych dań. Warto jednak podkreślić, że tak naprawdę nie są to orzechy – choć sugeruje to ich nazwa, w rzeczywistości są to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Co więcej, są one zbierane nie tylko z sosny pinii, ale również sosny Gerarda, sosny koreańskiej, sosny himalajskiej czy sosny syberyjskiej.

Drzewa, z których pozyskuje się piniole, występują głównie na półkuli północnej – w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji. Te niewielkie, mające od 2,5 do 5 cm orzeszki sosnowe, były znane już w czasach paleolitu, gdy stanowiły źródło pożywienia. Orzeszki pinii jadali też starożytni Grecy i Rzymianie, rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej, a ponadto Syberii i Rosyjskiego Dalekiego Wschodu. Dziś są one znane i lubiane na całym świecie – cieszą się popularnością zarówno jako pożywna przekąska, jak i dodatek do innych potraw.

Orzechy piniowe – wartości odżywcze

Orzeszki pinii cechują się bogactwem substancji odżywczych, niezbędnych dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Na tle innych orzechów, te niepozorne jadalne nasiona sosny wyróżniają się wysoką zawartością cynku, który – podobnie jak witamina E – jest bardzo ważny dla męskiej płodności, ponieważ wpływa na poziom testosteronu we krwi.


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g orzechów piniowych

Wartość energetyczna

673 kcal

Białko ogółem

13,69 g

Węglowodany

13,08 g

Tłuszcze

68,39 g

Błonnik

3,7 g

Witamina A

29 IU

Tiamina (witamina B1)

0,364 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,227 mg

Niacyna (witamina B3)

4,387 mg

Witamina B6

0,094 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

34 µg

Witamina C

0,8 mg

Witamina E

0,9 mg

Witamina K

34,1 µg

Wapń

16 mg

Żelazo

5,53 mg

Magnez

251 mg

Fosfor

575 mg

Potas

597 mg

Cynk

6,45 mg


Orzeszki pinii – właściwości prozdrowotne. Na co pomagają orzechy piniowe?

Orzechy to jeden z polecanych składników zdrowej, właściwie skomponowanej diety – takiej jak popularna dieta DASH. Do jadłospisu z powodzeniem możemy włączyć także orzeszki piniowe, bogate w witaminy i minerały mające korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Za sprawą zawartości cennych substancji odżywczych, orzechy piniowe wykazują następujące właściwości prozdrowotne:

  • regulują poziom cholesterolu we krwi – w orzeszkach pinii znajdują się kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i zwiększyć stężenie dobrego cholesterolu (HDL);
  • wspierają odchudzanie – zawarty w orzechach kwas pinolenowy stymuluje cholecystokininę, czyli hormon informujący organizm o sytości. Piniole są więc bardzo skuteczne w hamowaniu apetytu, ograniczają go i zapewniają uczucie sytości na długi czas;
  • wspomagają pracę wątroby – obecny w orzeszkach kwas oleinowy usprawnia proces usuwania trójglicerydów z organizmu oraz sprzyja zachowaniu prawidłowego profilu ​​lipidowemu krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby tętnic wieńcowych i udaru;
  • spowalniają starzenie – orzechy piniowe są bogate w przeciwutleniacze, które hamują procesy starzeniowe oraz usuwają nadmiar wolnych rodników z organizmu, które mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, również nowotworowych;
  • wzmacniają układu immunologiczny;
  • poprawiają widzenie – znajdujący się w orzeszkach beta-karoten wpływa na prawidłowe widzenie, natomiast luteina wspomaga filtrowanie światła UV, tym samym chroniąc przed uszkodzeniem plamki żółtej i pogarszaniem się wzroku spowodowanego wiekiem.

Jakie zastosowanie w kuchni mają orzechy piniowe?

Orzeszki piniowe są chętnie wykorzystywane w kuchni. Duża w tym zasługa ich wyjątkowego smaku – orzeszki pinii są delikatne, słodkie, maślane i bardzo aromatyczne. Świetnie sprawdzają się zwłaszcza jako składnik potraw włoskich i innych dań z makaronem. Ciekawie komponują się z jagnięciną i łagodnymi serami, ale może je też dodawać do słodkich wypieków, ciast i deserów. Ponadto z pinioli produkuje się olej oraz miód piniowy. Warto jednak wiedzieć, że orzechy piniowe dość szybko jełczeją, dlatego nie warto kupować ich na zapas – chyba że zostaną zamrożone.

Orzeszki piniowe – przeciwwskazania

Choć alergia na orzechy piniowe nie występuje często, jak wszystkie orzechy mogą one powodować uczulenie. W związku z tym, sięgając po orzeszki pinii po raz pierwszy, warto obserwować reakcję organizmu. Jeśli pojawiają się jakiekolwiek niepokojące objawy, na przykład swędzenie, pieczenie lub obrzęk jamy ustnej bądź gardła, problemy z oddychaniem, wymioty czy biegunka, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Niepokoić nie powinien natomiast delikatny metaliczny posmak w ustach odczuwany po zjedzeniu pinioli – pojawia się on naturalnie po spożyciu niektórych odmian orzechów.

Orzeszki piniowe to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Ze względu na wysoką zawartość cennych substancji odżywczych, warto włączyć je do codziennej diety. Orzechy piniowe można z powodzeniem jeść samodzielnie jako przekąskę lub dodawać do innych dań, wzbogacając tym samym ich smak.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem