Orzechy piniowe (piniole) – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Jak stosować orzeszki piniowe w kuchni?

Orzechy piniowe (piniole) – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Jak stosować orzeszki piniowe w kuchni? - zdjęcie

Orzeszki piniowe to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Podobnie jak inne orzechy, również one cechują się bogactwem składników odżywczych – wyróżniają się zwłaszcza wysoką zawartością cynku, wpływającego między innymi na męską płodność.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • co to są orzechy piniowe,
  • jakie wartości odżywcze mają orzeszki piniowe,
  • jakie właściwości zdrowotne wykazują orzeszki pinii,
  • jak można wykorzystać orzechy piniowe w kuchni,
  • czy istnieją przeciwwskazania do jedzenia orzeszków piniowych.

Przeczytaj też: Orzechy na potencję

Czym są orzeszki piniowe?

Orzeszki piniowe, znane także jako piniole, to małe ziarenka o lekko maślanym smaku, które są często wykorzystywane jako dodatek do rozmaitych dań. Warto jednak podkreślić, że tak naprawdę nie są to orzechy – choć sugeruje to ich nazwa, w rzeczywistości są to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Co więcej, są one zbierane nie tylko z sosny pinii, ale również sosny Gerarda, sosny koreańskiej, sosny himalajskiej czy sosny syberyjskiej.

Drzewa, z których pozyskuje się piniole, występują głównie na półkuli północnej – w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji. Te niewielkie, mające od 2,5 do 5 cm orzeszki sosnowe, były znane już w czasach paleolitu, gdy stanowiły źródło pożywienia. Orzeszki pinii jadali też starożytni Grecy i Rzymianie, rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej, a ponadto Syberii i Rosyjskiego Dalekiego Wschodu. Dziś są one znane i lubiane na całym świecie – cieszą się popularnością zarówno jako pożywna przekąska, jak i dodatek do innych potraw.

Orzechy piniowe – wartości odżywcze

Orzeszki pinii cechują się bogactwem substancji odżywczych, niezbędnych dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Na tle innych orzechów, te niepozorne jadalne nasiona sosny wyróżniają się wysoką zawartością cynku, który – podobnie jak witamina E – jest bardzo ważny dla męskiej płodności, ponieważ wpływa na poziom testosteronu we krwi.


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g orzechów piniowych

Wartość energetyczna

673 kcal

Białko ogółem

13,69 g

Węglowodany

13,08 g

Tłuszcze

68,39 g

Błonnik

3,7 g

Witamina A

29 IU

Tiamina (witamina B1)

0,364 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,227 mg

Niacyna (witamina B3)

4,387 mg

Witamina B6

0,094 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

34 µg

Witamina C

0,8 mg

Witamina E

0,9 mg

Witamina K

34,1 µg

Wapń

16 mg

Żelazo

5,53 mg

Magnez

251 mg

Fosfor

575 mg

Potas

597 mg

Cynk

6,45 mg


Orzeszki pinii – właściwości prozdrowotne. Na co pomagają orzechy piniowe?

Orzechy to jeden z polecanych składników zdrowej, właściwie skomponowanej diety – takiej jak popularna dieta DASH. Do jadłospisu z powodzeniem możemy włączyć także orzeszki piniowe, bogate w witaminy i minerały mające korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Za sprawą zawartości cennych substancji odżywczych, orzechy piniowe wykazują następujące właściwości prozdrowotne:

  • regulują poziom cholesterolu we krwi – w orzeszkach pinii znajdują się kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i zwiększyć stężenie dobrego cholesterolu (HDL);
  • wspierają odchudzanie – zawarty w orzechach kwas pinolenowy stymuluje cholecystokininę, czyli hormon informujący organizm o sytości. Piniole są więc bardzo skuteczne w hamowaniu apetytu, ograniczają go i zapewniają uczucie sytości na długi czas;
  • wspomagają pracę wątroby – obecny w orzeszkach kwas oleinowy usprawnia proces usuwania trójglicerydów z organizmu oraz sprzyja zachowaniu prawidłowego profilu ​​lipidowemu krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby tętnic wieńcowych i udaru;
  • spowalniają starzenie – orzechy piniowe są bogate w przeciwutleniacze, które hamują procesy starzeniowe oraz usuwają nadmiar wolnych rodników z organizmu, które mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, również nowotworowych;
  • wzmacniają układu immunologiczny;
  • poprawiają widzenie – znajdujący się w orzeszkach beta-karoten wpływa na prawidłowe widzenie, natomiast luteina wspomaga filtrowanie światła UV, tym samym chroniąc przed uszkodzeniem plamki żółtej i pogarszaniem się wzroku spowodowanego wiekiem.

Jakie zastosowanie w kuchni mają orzechy piniowe?

Orzeszki piniowe są chętnie wykorzystywane w kuchni. Duża w tym zasługa ich wyjątkowego smaku – orzeszki pinii są delikatne, słodkie, maślane i bardzo aromatyczne. Świetnie sprawdzają się zwłaszcza jako składnik potraw włoskich i innych dań z makaronem. Ciekawie komponują się z jagnięciną i łagodnymi serami, ale może je też dodawać do słodkich wypieków, ciast i deserów. Ponadto z pinioli produkuje się olej oraz miód piniowy. Warto jednak wiedzieć, że orzechy piniowe dość szybko jełczeją, dlatego nie warto kupować ich na zapas – chyba że zostaną zamrożone.

Orzeszki piniowe – przeciwwskazania

Choć alergia na orzechy piniowe nie występuje często, jak wszystkie orzechy mogą one powodować uczulenie. W związku z tym, sięgając po orzeszki pinii po raz pierwszy, warto obserwować reakcję organizmu. Jeśli pojawiają się jakiekolwiek niepokojące objawy, na przykład swędzenie, pieczenie lub obrzęk jamy ustnej bądź gardła, problemy z oddychaniem, wymioty czy biegunka, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Niepokoić nie powinien natomiast delikatny metaliczny posmak w ustach odczuwany po zjedzeniu pinioli – pojawia się on naturalnie po spożyciu niektórych odmian orzechów.

Orzeszki piniowe to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Ze względu na wysoką zawartość cennych substancji odżywczych, warto włączyć je do codziennej diety. Orzechy piniowe można z powodzeniem jeść samodzielnie jako przekąskę lub dodawać do innych dań, wzbogacając tym samym ich smak.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem