Orzechy piniowe (piniole) – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Jak stosować orzeszki piniowe w kuchni?

Orzechy piniowe (piniole) – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Jak stosować orzeszki piniowe w kuchni? - zdjęcie

Orzechy piniowe (piniole) – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Jak stosować orzeszki piniowe w kuchni?

Orzeszki piniowe to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Podobnie jak inne orzechy, również one cechują się bogactwem składników odżywczych – wyróżniają się zwłaszcza wysoką zawartością cynku, wpływającego między innymi na męską płodność.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • co to są orzechy piniowe,
  • jakie wartości odżywcze mają orzeszki piniowe,
  • jakie właściwości zdrowotne wykazują orzeszki pinii,
  • jak można wykorzystać orzechy piniowe w kuchni,
  • czy istnieją przeciwwskazania do jedzenia orzeszków piniowych.

Przeczytaj też: Orzechy na potencję

Czym są orzeszki piniowe?

Orzeszki piniowe, znane także jako piniole, to małe ziarenka o lekko maślanym smaku, które są często wykorzystywane jako dodatek do rozmaitych dań. Warto jednak podkreślić, że tak naprawdę nie są to orzechy – choć sugeruje to ich nazwa, w rzeczywistości są to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Co więcej, są one zbierane nie tylko z sosny pinii, ale również sosny Gerarda, sosny koreańskiej, sosny himalajskiej czy sosny syberyjskiej.

Drzewa, z których pozyskuje się piniole, występują głównie na półkuli północnej – w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji. Te niewielkie, mające od 2,5 do 5 cm orzeszki sosnowe, były znane już w czasach paleolitu, gdy stanowiły źródło pożywienia. Orzeszki pinii jadali też starożytni Grecy i Rzymianie, rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej, a ponadto Syberii i Rosyjskiego Dalekiego Wschodu. Dziś są one znane i lubiane na całym świecie – cieszą się popularnością zarówno jako pożywna przekąska, jak i dodatek do innych potraw.

Orzechy piniowe – wartości odżywcze

Orzeszki pinii cechują się bogactwem substancji odżywczych, niezbędnych dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Na tle innych orzechów, te niepozorne jadalne nasiona sosny wyróżniają się wysoką zawartością cynku, który – podobnie jak witamina E – jest bardzo ważny dla męskiej płodności, ponieważ wpływa na poziom testosteronu we krwi.


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g orzechów piniowych

Wartość energetyczna

673 kcal

Białko ogółem

13,69 g

Węglowodany

13,08 g

Tłuszcze

68,39 g

Błonnik

3,7 g

Witamina A

29 IU

Tiamina (witamina B1)

0,364 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,227 mg

Niacyna (witamina B3)

4,387 mg

Witamina B6

0,094 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

34 µg

Witamina C

0,8 mg

Witamina E

0,9 mg

Witamina K

34,1 µg

Wapń

16 mg

Żelazo

5,53 mg

Magnez

251 mg

Fosfor

575 mg

Potas

597 mg

Cynk

6,45 mg


Orzeszki pinii – właściwości prozdrowotne. Na co pomagają orzechy piniowe?

Orzechy to jeden z polecanych składników zdrowej, właściwie skomponowanej diety – takiej jak popularna dieta DASH. Do jadłospisu z powodzeniem możemy włączyć także orzeszki piniowe, bogate w witaminy i minerały mające korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Za sprawą zawartości cennych substancji odżywczych, orzechy piniowe wykazują następujące właściwości prozdrowotne:

  • regulują poziom cholesterolu we krwi – w orzeszkach pinii znajdują się kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i zwiększyć stężenie dobrego cholesterolu (HDL);
  • wspierają odchudzanie – zawarty w orzechach kwas pinolenowy stymuluje cholecystokininę, czyli hormon informujący organizm o sytości. Piniole są więc bardzo skuteczne w hamowaniu apetytu, ograniczają go i zapewniają uczucie sytości na długi czas;
  • wspomagają pracę wątroby – obecny w orzeszkach kwas oleinowy usprawnia proces usuwania trójglicerydów z organizmu oraz sprzyja zachowaniu prawidłowego profilu ​​lipidowemu krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby tętnic wieńcowych i udaru;
  • spowalniają starzenie – orzechy piniowe są bogate w przeciwutleniacze, które hamują procesy starzeniowe oraz usuwają nadmiar wolnych rodników z organizmu, które mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, również nowotworowych;
  • wzmacniają układu immunologiczny;
  • poprawiają widzenie – znajdujący się w orzeszkach beta-karoten wpływa na prawidłowe widzenie, natomiast luteina wspomaga filtrowanie światła UV, tym samym chroniąc przed uszkodzeniem plamki żółtej i pogarszaniem się wzroku spowodowanego wiekiem.

Jakie zastosowanie w kuchni mają orzechy piniowe?

Orzeszki piniowe są chętnie wykorzystywane w kuchni. Duża w tym zasługa ich wyjątkowego smaku – orzeszki pinii są delikatne, słodkie, maślane i bardzo aromatyczne. Świetnie sprawdzają się zwłaszcza jako składnik potraw włoskich i innych dań z makaronem. Ciekawie komponują się z jagnięciną i łagodnymi serami, ale może je też dodawać do słodkich wypieków, ciast i deserów. Ponadto z pinioli produkuje się olej oraz miód piniowy. Warto jednak wiedzieć, że orzechy piniowe dość szybko jełczeją, dlatego nie warto kupować ich na zapas – chyba że zostaną zamrożone.

Orzeszki piniowe – przeciwwskazania

Choć alergia na orzechy piniowe nie występuje często, jak wszystkie orzechy mogą one powodować uczulenie. W związku z tym, sięgając po orzeszki pinii po raz pierwszy, warto obserwować reakcję organizmu. Jeśli pojawiają się jakiekolwiek niepokojące objawy, na przykład swędzenie, pieczenie lub obrzęk jamy ustnej bądź gardła, problemy z oddychaniem, wymioty czy biegunka, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Niepokoić nie powinien natomiast delikatny metaliczny posmak w ustach odczuwany po zjedzeniu pinioli – pojawia się on naturalnie po spożyciu niektórych odmian orzechów.

Orzeszki piniowe to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Ze względu na wysoką zawartość cennych substancji odżywczych, warto włączyć je do codziennej diety. Orzechy piniowe można z powodzeniem jeść samodzielnie jako przekąskę lub dodawać do innych dań, wzbogacając tym samym ich smak.

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań. ...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.