Orkisz i mąka orkiszowa – zastosowanie, właściwości i wpływ na zdrowie

Właściwości i zastosowania mąki orkiszowej w kuchni - zdjęcie

Sposób odżywiania posiada ogromne przełożenie na funkcjonowanie organizmu. Rekomendowany jest wybór produktów, które umożliwiają dostarczanie wielu cennych i niezbędnych substancji odżywczych, są to między innymi zboże orkisz, czyli źródło węglowodanów i błonnika. Stanowi zdrową alternatywę dla pszenicy. W ostatnich latach cieszy się ogromną popularnością. Przedstawiamy, dlaczego warto włączyć orkisz do swojej diety.

Z niniejszego artykułu dowiesz się:

  • Jak orkisz rzutuje na kondycję organizmu i czy znajduje się w gronie superfood?
  • Czy orkisz wpływa na pracę serca i układu trawiennego,
  • Czy orkisz mogą spożywać osoby zmagające się z cukrzycą,
  • Czy orkisz sprzyja utracie nadmiernych kilogramów i może być spożywany na diecie?

Zachęcamy również do zapoznania się z artykułem o Diecie Fodmap.

Orkisz: zboże długowieczności - jak wpływa na naszą kondycję?

Na kondycję naszego organizmu wpływ posiadają geny, aktywność fizyczna i zbilansowana dieta. Człowiek powinien na co dzień spożywać bardzo dużo warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych. W rezultacie warto rozważyć włączenie do swojej diety orkiszu, który posiada ogromną ilość wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Orkisz był już doceniany w starożytności - podawano go gladiatorom, aby szybko i skutecznie wzmocnić ich organizm przed przyszłą walką.

Dieta orkiszowa była powszechnie praktykowana w procesie leczenia już w XVII wieku. Opisywano ją jako sposób na poprawę komfortu życia w przypadku osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego, kamicą nerkową i chorobami skóry. Potwierdzenie jego właściwości prozdrowotnych przez naukowców sprawiło, że jest on przedstawiany jako podstawowy element zbilansowanej diety.

Zatem czy jest ktoś, kto nie powinien jeść orkiszu? W jego składzie znajduje się gluten, dlatego powinny go unikać osoby z alergią lub nietolerancją na białka glutenowe.

Orkisz jako skarbnica składników odżywczych - superfood XXI wieku

Osoby, które chcą wdrożyć w swoim życiu zdrowe nawyki i zbilansować dietę, powinny przede wszystkim zainspirować się listą przedstawiającą superfood, czyli zdrową żywność. Znajdujące się na niej produkty są starannie wyselekcjonowane. Muszą posiadać wiele składników, które umożliwiają wzmocnienie organizmu. Można traktować je jako podstawę codziennego jadłospisu. Ich odpowiednie niezbilansowanie, czyli także dołączenie orkiszu, to recepta na dłuższe życie. Orkisz traktowany jest określany jako superfood, ponieważ jest źródłem białka, błonnika, steroli, zdrowych tłuszczów, a ponadto zawiera następujące witaminy i pierwiastki: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, witamina: B1, B2, B3, B6, A, E, K oraz kwas foliowy.

Mąka orkiszowa: zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Pszenica i mąka pszenna powinny być ograniczane w diecie, a ich miejsce powinno być zajmowane przez orkisz i mąkę orkiszową. Orkisz jest świetną alternatywą dla pszenicy. Mąka orkiszowa, w przeciwieństwie do mąki pszennej, posiada wysoką wartość odżywczą i zwiększoną zawartość aminokwasów ograniczających oraz tłuszczów nienasyconych. Nie doprowadza do podrażnień żołądka. W jej składnie obecny jest rodanid, naturalny antybiotyk, stosowany w leczeniu alergii pokarmowych. Z mąki orkiszowej można przygotowywać desery i wytrawne potrawy.

Orkisz jako źródło błonnika: jak wpływa na nasz system trawienny?

Orkisz to przede wszystkim źródło bardzo dużej ilości błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie odpowiednich ilości błonnika umożliwia poprawę perystaltyki jelit, przyśpieszenie metabolizmu, a równolegle dochodzi do zredukowania ilości chorobotwórczych drobnoustrojów. Zapewnia również wsparcie dla dobrych bakterii jelitowych, które posiadają pozytywny wpływ na organizm, a przede wszystkim na działanie układu immunologicznego. Spożywanie błonnika i picie wody są sposobem na oczyszczenie jelit ze złogów kałowych, zmniejszenie poziom złego cholesterolu i poprawę profilu lipidowego. Przeprowadzane badania pozwalają dostrzec, że spożywany orkisz na jelita obniża ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego, a nawet żołądka. Należy pamiętać, że spożywanie orkiszu to szereg korzyści dla całego organizmu, który rozpoczyna się w układzie pokarmowym.

Orkisz: przyjaciel zdrowego serca - korzyści dla układu krążenia

Przeprowadzone analizy badające związek orkisz a zdrowie wskazują, że orkisz jest niezwykle cenny w odniesieniu do pracy układu krążenia i serca ze względu na wielopoziomowe działanie na organizm. Przede wszystkim pozwala obniżyć poziom cholesterolu, dlatego zmniejsza obciążenie dla serca i całego układu krążenia. Dodatkowo blokuje szkodliwe działanie wolnych rodników, które powstają podczas utleniania cholesterolu. Regularne spożywanie orkiszu to sposób na zmniejszenie prawdopodobieństwa rozwoju miażdżycy i powstania incydentów sercowo-naczyniowego. Ponadto sprawia, że proces krążenia krwi ulega usprawnieniu. Należy także pamiętać, że orkisz ułatwia utratę nadmiernych kilogramów i pozwala zmniejszyć otyłość, dlatego stanowi element doskonałej profilaktyki dla chorób serca.

Orkisz a cukrzyca: jak wpływa na poziom cukru we krwi?

Warto także bliżej się przyjrzeć związkowi orkisz a cukrzyca. Posiadane przez orkisz właściwości sprawiają, że poziom cukru we krwi ulega stabilizacji, a w dłuższej perspektywie umożliwi ustabilizowanie masy ciała. Obecność błonnika w orkiszu sprawia, że cukier jest dłużej wchłaniany do krwiobiegu. Stąd uczucie sytości po danym posiłku trwa o wiele dłużej. Dieta cukrzycowa i zalecenia specjalistów powinny być dość rygorystycznie przestrzegane, aby uniknąć pogorszenia stanu zdrowia i jakości życia.

Dieta orkiszowa może być doskonałym rozwiązaniem dla diabetyków, a przede wszystkim osób zmagających się z cukrzycą typu II. Pieczywo orkiszowe nie powoduje wahań w poziomie cukru we krwi. Sama mąka orkiszowa powinna być wykorzystywana do przygotowania każdego posiłku zamiast mąki pszennej. Orkisz występuje w różnych odmianach, dlatego z łatwością zastępuje mąkę pszenną. Ponadto dla diabetyków rekomendowane są także kawa orkiszowa, makarony orkiszowe. Możliwości skomponowania posiłków z orkiszem są naprawdę ogromne. Bez trudu można eksperymentować w kuchni z jego wykorzystaniem. W rzeczywistości wszystko zaczyna się od dobrych chęci i walki o swoje zdrowie. Orkisz jest powszechnie dostępny i stosunkowo tani, o wiele tańszy niż niezdrowe produkty, dlatego dbając o zdrowie, można również zaoszczędzić swoje pieniądze.

Dieta orkiszowa: dlaczego produkty orkiszowe mogą pomóc w odchudzaniu?

Poruszając kwestię orkisz a zdrowie, można dostrzec także właściwości umożliwiające i ułatwiające utratę nadmiernych kilogramów. Dieta orkiszowa jest z pewnością krokiem przybliżającym wymarzoną wagę. Regularne spożywanie orkiszu pozwala na długotrwałe przyśpieszenie metabolizmu. Obecność błonnika sprawia, że układ pokarmowy pracuje o wiele wydajniej, a w konsekwencji ma miejsce szybsza utrata masy ciała. W mące orkiszowej znajduje się białko, które pozwala na zwiększenie pożywności i sytości pokarmów. Dzięki temu można ograniczyć wielkość porcji spożywanego jedzenia, a jednocześnie uzyskać sytości na dłużej. Spożywanie orkiszu jest polecane dla osób zmagających się z wilczym apetytem lub słabością do podjadania pomiędzy posiłkami. Jeszcze lepsze rezultaty można uzyskać, jeżeli do swojej diety włączysz także zdrowe ziołowe napoje.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Kosmetyki i uroda

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej
Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.Chlorella �...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Małpia ospa – najważniejsze informacje: objawy, leczenie, zapobieganie
Małpia ospa, znana również jako monkeypox, to rzadka choroba wirusowa, która zyskała na znaczeniu w ostatnich latach z powodu wzrostu liczby zakażeń na całym świecie. Choć jej o...

Układ pokarmowy

Dyspepsja – rozpoznanie, objawy i metody leczenia zaburzeń poposiłkowych
Dyspepsja, nazywana potocznie niestrawnością, to jedno z najczęściej spotykanych zaburzeń trawienia. Choć większość z nas doświadczyła kiedyś uczucia ciężkości, wzdęć lub bólu brzucha ...

Układ nerwowy

Krwiak mózgu – przyczyny, rodzaje, leczenie. Po jakim czasie występują objawy?
U pacjentów, u których rozwinął się krwiak śródczaszkowy objawy rozpoczynają się od 12 do 72 godzin po zdarzeniu. Szybka interwencja medyczna pozwala zapobiec wystąpieniu nieodwracalnych uszkodzeń mózgu....

Układ nerwowy

Neuroplastyczność, czyli jak zmienia się nasz mózg w odpowiedzi na doświadczenia?
Funkcjonowanie ludzkiego mózgu od wieków stanowi obiekt zainteresowań naukowców. Złożoność architektury połączeń synaptycznych fascynuje badaczy z różnych dziedzin, którzy w sposobie przekazywania informacji pomiędzy&...

Układ nerwowy

Parestezje, czyli niepokojące drętwienia – przyczyny, diagnostyka i leczenie
Mrowienie, drętwienie, uczucie wbijania igieł, czy „omdlenia” kończyn, to tylko niektóre objawy parestezji. Towarzyszą nam one na co dzień i często zwracamy na nie uwagę dopiero wówczas, gdy stają się uciążliwe....

Kosmetyki i uroda

Co na łysienie? Przegląd skutecznych produktów przeciw wypadaniu włosów
Łysienie i nadmierne wypadanie włosów to problem, z którym boryka się wiele osób na całym świecie. Może to być źródłem stresu i obniżonej samooceny....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Dieta i odchudzanie

Różeniec górski - naturalny pogromca stresu i wzmacniacz odporności
Preparaty z rożeńca górskiego cieszą się coraz większym zainteresowaniem osób prowadzących zdrowy tryb życia. Różeniec na tle innych roślin wyróżnia się bogactwem związków, które są niezwykle cenne dla organizm...

Dieta i odchudzanie

Fruktoza – sprzymierzeniec czy cichy wróg? Występowanie i właściwości
Fruktoza jest związkiem, który budzi mieszane uczucia. Z jednej strony większość osób wie, że jest cukrem naturalnie występującym w owocach, warzywach czy miodzie, w związku z tym kojarzy się dobrze....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem