Orkisz i mąka orkiszowa – zastosowanie, właściwości i wpływ na zdrowie

Właściwości i zastosowania mąki orkiszowej w kuchni - zdjęcie

Sposób odżywiania posiada ogromne przełożenie na funkcjonowanie organizmu. Rekomendowany jest wybór produktów, które umożliwiają dostarczanie wielu cennych i niezbędnych substancji odżywczych, są to między innymi zboże orkisz, czyli źródło węglowodanów i błonnika. Stanowi zdrową alternatywę dla pszenicy. W ostatnich latach cieszy się ogromną popularnością. Przedstawiamy, dlaczego warto włączyć orkisz do swojej diety.

Z niniejszego artykułu dowiesz się:

  • Jak orkisz rzutuje na kondycję organizmu i czy znajduje się w gronie superfood?
  • Czy orkisz wpływa na pracę serca i układu trawiennego,
  • Czy orkisz mogą spożywać osoby zmagające się z cukrzycą,
  • Czy orkisz sprzyja utracie nadmiernych kilogramów i może być spożywany na diecie?

Zachęcamy również do zapoznania się z artykułem o Diecie Fodmap.

Orkisz: zboże długowieczności - jak wpływa na naszą kondycję?

Na kondycję naszego organizmu wpływ posiadają geny, aktywność fizyczna i zbilansowana dieta. Człowiek powinien na co dzień spożywać bardzo dużo warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych. W rezultacie warto rozważyć włączenie do swojej diety orkiszu, który posiada ogromną ilość wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Orkisz był już doceniany w starożytności - podawano go gladiatorom, aby szybko i skutecznie wzmocnić ich organizm przed przyszłą walką.

Dieta orkiszowa była powszechnie praktykowana w procesie leczenia już w XVII wieku. Opisywano ją jako sposób na poprawę komfortu życia w przypadku osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego, kamicą nerkową i chorobami skóry. Potwierdzenie jego właściwości prozdrowotnych przez naukowców sprawiło, że jest on przedstawiany jako podstawowy element zbilansowanej diety.

Zatem czy jest ktoś, kto nie powinien jeść orkiszu? W jego składzie znajduje się gluten, dlatego powinny go unikać osoby z alergią lub nietolerancją na białka glutenowe.

Orkisz jako skarbnica składników odżywczych - superfood XXI wieku

Osoby, które chcą wdrożyć w swoim życiu zdrowe nawyki i zbilansować dietę, powinny przede wszystkim zainspirować się listą przedstawiającą superfood, czyli zdrową żywność. Znajdujące się na niej produkty są starannie wyselekcjonowane. Muszą posiadać wiele składników, które umożliwiają wzmocnienie organizmu. Można traktować je jako podstawę codziennego jadłospisu. Ich odpowiednie niezbilansowanie, czyli także dołączenie orkiszu, to recepta na dłuższe życie. Orkisz traktowany jest określany jako superfood, ponieważ jest źródłem białka, błonnika, steroli, zdrowych tłuszczów, a ponadto zawiera następujące witaminy i pierwiastki: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, witamina: B1, B2, B3, B6, A, E, K oraz kwas foliowy.

Mąka orkiszowa: zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Pszenica i mąka pszenna powinny być ograniczane w diecie, a ich miejsce powinno być zajmowane przez orkisz i mąkę orkiszową. Orkisz jest świetną alternatywą dla pszenicy. Mąka orkiszowa, w przeciwieństwie do mąki pszennej, posiada wysoką wartość odżywczą i zwiększoną zawartość aminokwasów ograniczających oraz tłuszczów nienasyconych. Nie doprowadza do podrażnień żołądka. W jej składnie obecny jest rodanid, naturalny antybiotyk, stosowany w leczeniu alergii pokarmowych. Z mąki orkiszowej można przygotowywać desery i wytrawne potrawy.

Orkisz jako źródło błonnika: jak wpływa na nasz system trawienny?

Orkisz to przede wszystkim źródło bardzo dużej ilości błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie odpowiednich ilości błonnika umożliwia poprawę perystaltyki jelit, przyśpieszenie metabolizmu, a równolegle dochodzi do zredukowania ilości chorobotwórczych drobnoustrojów. Zapewnia również wsparcie dla dobrych bakterii jelitowych, które posiadają pozytywny wpływ na organizm, a przede wszystkim na działanie układu immunologicznego. Spożywanie błonnika i picie wody są sposobem na oczyszczenie jelit ze złogów kałowych, zmniejszenie poziom złego cholesterolu i poprawę profilu lipidowego. Przeprowadzane badania pozwalają dostrzec, że spożywany orkisz na jelita obniża ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego, a nawet żołądka. Należy pamiętać, że spożywanie orkiszu to szereg korzyści dla całego organizmu, który rozpoczyna się w układzie pokarmowym.

Orkisz: przyjaciel zdrowego serca - korzyści dla układu krążenia

Przeprowadzone analizy badające związek orkisz a zdrowie wskazują, że orkisz jest niezwykle cenny w odniesieniu do pracy układu krążenia i serca ze względu na wielopoziomowe działanie na organizm. Przede wszystkim pozwala obniżyć poziom cholesterolu, dlatego zmniejsza obciążenie dla serca i całego układu krążenia. Dodatkowo blokuje szkodliwe działanie wolnych rodników, które powstają podczas utleniania cholesterolu. Regularne spożywanie orkiszu to sposób na zmniejszenie prawdopodobieństwa rozwoju miażdżycy i powstania incydentów sercowo-naczyniowego. Ponadto sprawia, że proces krążenia krwi ulega usprawnieniu. Należy także pamiętać, że orkisz ułatwia utratę nadmiernych kilogramów i pozwala zmniejszyć otyłość, dlatego stanowi element doskonałej profilaktyki dla chorób serca.

Orkisz a cukrzyca: jak wpływa na poziom cukru we krwi?

Warto także bliżej się przyjrzeć związkowi orkisz a cukrzyca. Posiadane przez orkisz właściwości sprawiają, że poziom cukru we krwi ulega stabilizacji, a w dłuższej perspektywie umożliwi ustabilizowanie masy ciała. Obecność błonnika w orkiszu sprawia, że cukier jest dłużej wchłaniany do krwiobiegu. Stąd uczucie sytości po danym posiłku trwa o wiele dłużej. Dieta cukrzycowa i zalecenia specjalistów powinny być dość rygorystycznie przestrzegane, aby uniknąć pogorszenia stanu zdrowia i jakości życia.

Dieta orkiszowa może być doskonałym rozwiązaniem dla diabetyków, a przede wszystkim osób zmagających się z cukrzycą typu II. Pieczywo orkiszowe nie powoduje wahań w poziomie cukru we krwi. Sama mąka orkiszowa powinna być wykorzystywana do przygotowania każdego posiłku zamiast mąki pszennej. Orkisz występuje w różnych odmianach, dlatego z łatwością zastępuje mąkę pszenną. Ponadto dla diabetyków rekomendowane są także kawa orkiszowa, makarony orkiszowe. Możliwości skomponowania posiłków z orkiszem są naprawdę ogromne. Bez trudu można eksperymentować w kuchni z jego wykorzystaniem. W rzeczywistości wszystko zaczyna się od dobrych chęci i walki o swoje zdrowie. Orkisz jest powszechnie dostępny i stosunkowo tani, o wiele tańszy niż niezdrowe produkty, dlatego dbając o zdrowie, można również zaoszczędzić swoje pieniądze.

Dieta orkiszowa: dlaczego produkty orkiszowe mogą pomóc w odchudzaniu?

Poruszając kwestię orkisz a zdrowie, można dostrzec także właściwości umożliwiające i ułatwiające utratę nadmiernych kilogramów. Dieta orkiszowa jest z pewnością krokiem przybliżającym wymarzoną wagę. Regularne spożywanie orkiszu pozwala na długotrwałe przyśpieszenie metabolizmu. Obecność błonnika sprawia, że układ pokarmowy pracuje o wiele wydajniej, a w konsekwencji ma miejsce szybsza utrata masy ciała. W mące orkiszowej znajduje się białko, które pozwala na zwiększenie pożywności i sytości pokarmów. Dzięki temu można ograniczyć wielkość porcji spożywanego jedzenia, a jednocześnie uzyskać sytości na dłużej. Spożywanie orkiszu jest polecane dla osób zmagających się z wilczym apetytem lub słabością do podjadania pomiędzy posiłkami. Jeszcze lepsze rezultaty można uzyskać, jeżeli do swojej diety włączysz także zdrowe ziołowe napoje.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem