zdjecie zdjecie
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Kosmetyki i uroda

Olejek różany – właściwości i zastosowanie. Jak olejek różany wpływa na skórę?

 Olejek różany – właściwości i zastosowanie. Jak olejek różany wpływa na skórę?

Olejek różany to jeden z najdroższych i najcenniejszych olejów zapachowych na świecie. Pochodzący z płatków róży damasceńskiej, obecnie znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Sprawdzamy, jak pozyskiwany jest olejek różany i jak można go używać.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak pozyskuje się olejek różany,
  • jakie właściwości ma olejek różany,
  • w jakich kosmetykach znajduje się olejek różany,
  • jak należy stosować olejek różany,
  • kto nie powinien używać olejku różanego.

Przeczytaj też: Olej rycynowy – jakie ma właściwości lecznicze i na co go stosować?

Jak wytwarza się olejek różany?

Olejek różany najczęściej otrzymywany jest z róży damasceńskiej, zwanej różą z Damaszku. To jedna z najważniejszych roślin należących do rodziny Rosaceae (Różowate). W farmacji wykorzystywane są jej owoce, które są bogatym źródłem witaminy C. Wartościowym surowcem są jednak nie tylko owoce, ale i płatki róży damasceńskiej, z których pozyskiwany jest przede wszystkim eteryczny olejek różany, a także woda różana, czyli tak zwany hydrolat różany.

Olejek różany otrzymywany jest za pomocą destylacji płatków kwiatów. Choć, jak zostało wspomniane, najczęściej wykorzystuje się w tym celu różę damasceńską, używane są również płatki róży stulistnej. Po przeprowadzeniu destylacji olejki eteryczne wraz z parą wodną wyodrębnia się z roztworu w procesie ekstrakcji. Obecnie największymi producentami olejku różanego są Bułgaria, Turcja i Maroko, a ponadto Francja i Egipt.

Olejek różany jest nie tylko jednym z najcenniejszych, ale też najdroższych olejków na świecie. Z czego wynika jego wysoka cena? Otóż jeden kilogram tego cennego olejku uzyskuje się z około pięciu ton kwiatów róży – taką ich ilość otrzymuje się z jednego hektara plantacji. Co więcej, kwiaty zbiera się tylko raz w roku o świcie – gdy są zamknięte i zawierają najwięcej olejku.

Olejek różany – właściwości

Olejek różany zawiera wiele cennych substancji – składa się on między innymi z:

  • nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9,
  • witamin A, C, D i E,
  • minerałów,
  • flawonoidów,
  • karotenoidów.

W olejku różanym znajdują się ponadto:

  • terpeny (citronelol, nerol, geraniol) – są odpowiedzialne za intensywny zapach olejku,
  • glikozydy,
  • antocyjany.

Olejek z płatków róży jest znany ze swego korzystnego wpływu na skórę, dodatkowo wykazuje on właściwości relaksacyjne i prozdrowotne.

Właściwości olejku różanego

Charakterystyka

Wpływ na skórę

Dzięki zawartości witamin C i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, olejek różany sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej i dojrzałej, którą doskonale nawilża, odżywia, regeneruje i wygładza. Olejek redukuje także widoczność zmarszczek, ujędrnia skórę oraz zmniejsza objawy zmęczenia.

Działanie relaksacyjne

Ze względu na zawartość związków alkoholi, olejek różany korzystnie oddziałuje na psychikę i samopoczucie – łagodzi stres, poprawia nastrój, obniża napięcie i ułatwia zasypianie.

Właściwości prozdrowotne

Olejek różany wykazuje właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, wzmacnia naczynia krwionośne i redukuje zaczerwienienia. Po wmasowaniu kilku kropel w podbrzusze łagodzi również dolegliwości towarzyszące miesiączce. Olejek różany sprawdza się ponadto przy silnych i przewlekłych migrenowych bólach głowy.


Co ciekawe, różany olejek jest też bardzo popularnym afrodyzjakiem. Z tego powodu jest polecany osobom zmagającym się z obniżonym libido lub chcącym urozmaicić swoje życie seksualne – sam zapach olejku wydobywający się z kominka aromaterapeutycznego ma działanie pobudzające i zwiększa ochotę na zbliżenie.

Zastosowanie olejku różanego – w jakich kosmetykach można go znaleźć?

Olejek z płatków róży jest powszechnie stosowany do produkcji perfum i kosmetyków. Do wyboru mamy między innymi mydła, żele pod prysznic, balsamy do ciała czy dezodoranty i antyperspiranty kuszące zapachem drogocennego kwiatu. Niekiedy jest łączony z innymi olejkami, na przykład makadamia lub arganowym. Olejek różany może stanowić także składnik preparatów do masażu, a w niewielkich ilościach można go dodawać do kąpieli.

Jak stosować olejek różany?

Dawniej róża była używana jako naturalny środek leczniczy zwalczający bóle brzucha, problemy trawienne czy zaparcia. Obecnie jednak zaleca się, by olejek różany stosować wyłącznie zewnętrznie. Można go wykorzystywać do:

  • masażu – wystarczy połączyć 3-4 krople olejku z łyżką oliwy z oliwek, by uzyskać skuteczny preparat do masażu obolałych mięśni,
  • kąpieli – aromatyczną i uspokajającą kąpiel zapewni nam 6 kropli olejku wymieszanych z łyżką mleka lub miodu,
  • aromaterapii – w tym celu warto sięgnąć po kominek aromaterapeutyczny, do którego dodajemy 5 kropli olejku rozcieńczonego 2 łyżkami wody.

Olejek różany można również dodawać do kosmetyków drogeryjnych – wystarczy 6-7 kropli, by wzmocnić ich działanie nawilżające. Olejek może nam ponadto posłużyć do stworzenia kosmetyków domowych – szczególnie polecany jest osobom młodym w fazie szybkiego wzrostu lub kobietom przed bądź po ciąży, u których zmniejsza widoczność rozstępów lub zapobiega ich powstawaniu.

Olejek różany – przeciwwskazania do stosowania

Choć olejek różany korzystnie oddziałuje zarówno na nasze samopoczucie, jak i wygląd, istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania. Ostrożność muszą zachować między innymi kobiety w ciąży i karmiące piersią – olejek nałożony na skórę może powodować podrażnienia. Olejku nie powinny natomiast używać dzieci poniżej 7. roku życia. Należy też pamiętać, że olejek różany może wywołać reakcję uczuleniową – uważać powinny przede wszystkim osoby z alergiami skórnymi, skórą wrażliwą czy skłonną do nadreaktywności.

Olejek różany jest jednym z najcenniejszych olejów na świecie. Otrzymuje się go z równie cennej róży damasceńskiej, którą zbiera się jedynie raz w roku. Olejek różany znany słynie ze swego zbawiennego wpływu na skórę, ale wykazuje on także właściwości prozdrowotne i relaksujące, łagodząc różne dolegliwości i skutecznie poprawiając samopoczucie.



mgr farm. Cezary Stańczak
Ukończył Wydział Farmacji na Akademii Medycznej w Łodzi otrzymując tytuł magistra farmacji. Uzyskał też stopień MBA kończąc Wyższą Szkołę Kupiecką w Łodzi oraz Paris Business School.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.