zdjecie zdjecie
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Informacje dla pacjenta

Olejek lawendowy – jak powstaje i na co się go stosuje? Właściwości olejku lawendowego

 Olejek lawendowy – jak powstaje i na co się go stosuje? Właściwości olejku lawendowego

Olejek lawendowy jest wykorzystywany przede wszystkim w aromaterapii. Świetnie oddziałuje on jednak nie tylko na zmysły – olejek lawendowy znajduje również zastosowanie w kosmetyce oraz jest używany wspomagająco w zwalczaniu różnych dolegliwości.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym jest olejek lawendowy,
  • jak otrzymuje się olejek lawendowy,
  • jakie właściwości ma lawenda,
  • na co stosuje się olejek lawendowy,
  • w jaki sposób stosować olejek lawendowy,
  • kto nie powinien używać olejku lawendowego.

Przeczytaj też: Olejek arganowy – jakie ma właściwości i zastosowanie w pielęgnacji twarzy i włosów?

Olejek lawendowy – czym jest?

Olejek lawendowy jest produktem naturalnym, otrzymywanym ze świeżych kwiatów lawendy wąskolistnej. Roślina osiąga od 50 do 90 cm wysokości. Kwiaty lawendy są zebrane w poprzerywany kwiatostan i najczęściej mają purpurowoliliowy lub fioletowy kolor. Lawenda wąskolistna kwitnie od lipca do sierpnia. Pochodzi z obszarów basenu Morza Śródziemnego, w tym Francji, Hiszpanii czy Włoch, ale jest uprawiana w wielu krajach świata, w tym także w Polsce. Olejek lawendowy zawiera:

  • linalol,
  • octan linalolu,
  • lawendulol,
  • ß-kariofilen,
  • terpinen-4-olu,
  • cyneol,
  • ocymen,
  • kamfora,
  • garbniki,
  • kumaryny,
  • fitosterole,
  • flawonoidy,
  • kwasy fenolowe.

Jak pozyskuje się olejek lawendowy?

Olejek lawendowy jest otrzymywany podczas destylacji zawiesiny rozwiniętych kwiatów ściętych wraz z częścią łodygi. Olejek jest produkowany z różnych odmian lawendy, ale najczęściej stosuje się w tym celu lawendę wąskolistną, zwaną inaczej lekarską. Skład olejku lawendowego jest w znacznej mierze uzależniony od gatunku roślin, które wykorzystano do jego wytworzenia, miejsca ich występowania, okresu zbioru oraz czasu destylacji z parą wodną. Olejek ma słomkowo-żółte zabarwienie oraz charakterystyczny ziołowo-kwiatowy zapach.

Lawenda – właściwości. Jak działa olejek lawendowy?

Olejek pozyskiwany z lawendy wąskolistnej wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Lawenda wpływa na układ nerwowy, tym samym zmniejszając spontaniczną aktywność ruchową, zwalczając stany napięcia nerwowego, niwelując uczucie niepokoju oraz ułatwiając zasypianie. Olejek lawendowy działa również antydepresyjnie, uspokajająco i przeciwlękowo. Liczne badania naukowe potwierdziły też jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybicze i przeciwpleśniowe. Co ciekawe, lawenda odstrasza także niektóre insekty – używa się jej między innymi na kleszcze, pluskwy, komary, mrówki czy mole.

Olejek lawendowy – zastosowanie. Na co pomaga lawenda?

Olejek lawendowy znajduje zastosowanie przede wszystkim w aromaterapii. Wśród wskazań do tego typu kuracji z wykorzystaniem olejku lawendowego wymienia się:

  • bóle głowy i migreny,
  • zaburzenia układu krążenia,
  • podwyższone ciśnienie,
  • zaburzenia okresu menopauzy,
  • obrzęki,
  • przewlekły stres, zdenerwowanie,
  • lęki, napady lęku panicznego,
  • bezsenność.

Olejku lawendowego można jednak używać również w inny sposób, uzyskując inny efekt terapeutyczny. Co więcej, to jeden z nielicznych olejków, które można nakładać bezpośrednio na skórę. Na co pomaga olejek lawendowy? Najczęściej jest on wykorzystywany jako:

  • środek przyspieszający gojenie ran – stosowany w postaci okładów działa antyseptycznie i przeciwzapalnie. Sprawdza się też w przypadku oparzeń oraz ukąszeń owadów;
  • dodatek do kąpieli – taka kąpiel zmniejszy napięcie i nerwowość, działając uspokajająco i wyciszająco;
  • preparat łagodzący ból i świąd – okazuje się pomocny na przykład przy zakażeniach bakteriami ropotwórczymi;
  • produkt poprawiający wygląd skóry – wykazuje właściwości wygładzające, odmładzające, a ponadto antyseptyczne i dezynfekujące;
  • preparat do masażu ciała – docenią go szczególnie panie zmagające się z cellulitem. Olejek lawendowy rozszerzenia włosowate naczynia krwionośne i poprawia ukrwienie skóry oraz zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się płynów w organizmie;
  • środek do inhalacji – polecany zwłaszcza przy przeziębieniu, katarze czy zapaleniu krtani;
  • środek przeciwbólowy – przynosi ulgę między innymi w bólach głowy i migrenach;
  • preparat przeciwskurczowy – może być stosowany w przypadku problemów trawiennych;
  • napar rozgrzewający – napar z lawendy wspomaga zwalczanie gorączki.

Jak stosować olejek lawendowy?

W zależności od sposobu, w jaki chcemy wykorzystać olejek lawendowy, powinniśmy nieco inaczej go użyć:

  • do kąpieli – relaksującą kąpieli zapewni nam 10 kropli olejku dodanych do wanny wypełnionej wodą;
  • do masażu – wystarczy wymieszać 2 krople olejku lawendowego z łyżką olejku do masażu. Zabieg przy użyciu takiego specyfiku pomoże poprawić kondycję skóry i nadać jej piękny zapach, a jednocześnie korzystnie wpłynie na nasz nastrój. To świetne rozwiązanie także dla osób zmęczonych i żyjących w ciągłym stresie;
  • do aromatyzacji powietrza (nawilżacze, rozpylacze, kominki) – optymalna ilość olejku to 5 kropli na 1 litr wody. Osobom, które mają trudności z zasypianiem, poleca się spryskać poduszkę mgiełką z olejkiem lawendowym. Zapach lawendy sprzyja odprężeniu i wyciszeniu oraz ułatwia zasypianie.

Olejek lawendowy – przeciwwskazania. Kto nie powinien stosować lawendy?

Choć olejek lawendowy może mieć zbawienny wpływ na nasze samopoczucie, istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania. Lawendy nie powinny używać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią – może ona wywołać reakcje uczuleniowe lub podrażnienia. Olejek lawendowy w ciąży lub w okresie laktacji jest dozwolony wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Wśród pozostałych przeciwwskazań do korzystania z olejku lawendowego wymienia się:

  • alergię,
  • stany zapalne żołądka,
  • zapalenie wyrostka robaczkowego,
  • krwawienia z układu pokarmowego,
  • choroby nerek,
  • choroby wątroby.

Olejek lawendowy od dawna znajduje zastosowanie w aromaterapii, skutecznie oddziałując na nasze zmysły, przynosząc ukojenie, wyciszenie i poprawiając samopoczucie. Jednak olejek lawendowy jest z powodzeniem wykorzystywany również w kosmetyce lub jako środek wspomagający leczenie różnych dolegliwości.



mgr farm. Michał Kędzierski

Tytuł magistra farmacji otrzymał na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Posiada też licencjat z Wydziału Biologii Uniwersytetu Łódzkiego. Otrzymał liczne certyfikaty z zakresu zarządzania i technik sprzedaży oraz pozyskiwania i obsługi Klientów.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.