Olej migdałowy – jakie ma zastosowania, właściwości i działanie? W jaki sposób dawkować olejek migdałowy?

Olej migdałowy – jakie ma zastosowania, właściwości i działanie? W jaki sposób dawkować olejek migdałowy? - zdjęcie

Olej migdałowy to naturalny, bezpieczny i pełen prozdrowotnych substancji olej roślinny o złocistym kolorze i pięknym zapachu. Oto najważniejsze informacje na temat jego właściwości i zastosowania.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie właściwości zdrowotne ma olej migdałowy,
  • czy warto stosować oleje migdałowe,
  • jak można wykorzystać olej migdałowy w kuchni (przepisy),
  • w jaki sposób wytwarzany jest olej migdałowy,
  • czy spożycie oleju migdałowego może mieć niepożądane skutki,
  • kto nie powinien jeść oleju migdałowego.

Zobacz także: Olej rycynowy – jakie ma właściwości lecznicze i na co go stosować?

Olej migdałowy – garść informacji

Olej ze słodkich migdałów należy do najcenniejszych olejów naturalnych. Wyróżnia się idealnie tłustą i oleistą, a jednocześnie stosunkowo lekką konsystencją. Jest znany i ceniony od wieków za swoje unikalne właściwości prozdrowotne, piękny aromat i złocisty kolor. Olej migdałowy powstaje z owoców migdałowca, a dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje wiele drogocennych substancji, mających pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.

Ten wyjątkowy olej wywodzi się z Indii, chociaż obecnie drzewo migdałowca uprawia się głównie w krajach śródziemnomorskich. Znajduje swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Olej migdałowy spożywczy jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę – znajdziemy go w wielu dietach redukcyjnych np. diecie ketogennej czy pomagającej w walce m.in. z otyłością brzuszną diecie paleo.

Jakie są właściwości zdrowotne olejków migdałowych?

Olej migdałowy nierafinowany to bogactwo witamin i minerałów. Cechuje go wysoka zawartość witamin E, D, A (to witaminy mające doskonały wpływ m.in. na oczy i wzrok) oraz z grupy B, a także cennych kwasów nienasyconych, przede wszystkim oleinowego i linolowego. Znajdziemy w nim szereg minerałów: wapń, magnez, potas, cynk, sód i fosfor.

Wyjątkowe właściwości oleju migdałowego sprawiają, że jego zastosowanie jest niezwykle szerokie. Wykorzystywany jako olej jadalny wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, wpływając m.in. na obniżenie złego cholesterolu, obniżenie poziomu cukru we krwi czy zwiększenie poziomu spożycia zdrowych tłuszczów nienasyconych.

Znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce – olej migdałowy na twarz lub olej migdałowy na włosy to doskonały sposób na skuteczną i przyjemną pielęgnację. Wysoka zawartość działających przeciwstarzeniowo antyoksydantów, silne działanie nawilżające, łagodzenie stanów zapalnych i przyspieszanie regeneracji powodują, że sprawdzi się zarówno w codziennej pielęgnacji, jak i przy chorobach skóry (np. atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca).

Czy warto stosować oleje migdałowe?

Olej migdałowy kosmetyczny i spożywczy to naturalna i bezpieczna alternatywa dla mniej odpowiednich dla naszego zdrowia produktów. Jego stosowanie może nam przynieść szereg korzyści. Poniżej krótkie podsumowanie podstawowych zalet.

Olej migdałowy – zastosowanie zewnętrzne

  • obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i LDL
  • ochrona przed działaniem wolnych rodników
  • pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi
  • działanie przeciwzapalne
  • pozytywny wpływ na pamięć
  • uszczelnianie naczyń krwionośnych
  • pomoc w utrzymaniu zdrowej wagi
  • pozytywny wpływ na libido (oto jak działają orzechy na potencję)
  • intensywne nawilżenie skóry (zawiera witaminy na skórę – A, D, E czy z grupy B)
  • regeneracja włosów i paznokci
  • ochrona skóry przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi
  • skuteczne ujędrnianie
  • działanie przeciwstarzeniowe
  • działanie wygładzające
  • pomoc w walce z cellulitem czy rozstępami

Polecane przepisy z olejem migdałowym

Olej migdałowy znajduje swoje zastosowanie w kuchni przede wszystkim jako składnik sałatkowych dressingów czy przystawek na zimno. Może stanowić również doskonałe uzupełnienie różnego rodzaju deserów. Chociaż jego temperatura wrzenia to 216 stopni Celsjusza, więc teoretycznie nadaje się do smażenia, warto pamiętać, że doprowadzi to do utraty cennych substancji. Dlatego zdecydowanie zdrowsze jest używanie go na zimno np. skropienie nim ulubionej sałaty lub polanie zupy kremu.

Istnieje wiele receptur kosmetycznych na bazie tego wyjątkowego oleju. Zamiast kupować w drogerii chemiczny kosmetyk, możemy wykorzystać naturalny olej migdałowy do ciała i przygotować np. maseczkę do twarzy. Składniki wystarczy dokładnie wymieszać, równomiernie rozłożyć na twarzy i pozostawić na ok. 15 minut, a następnie starannie zmyć. Warto zastosować też olej migdałowy na włosy, wmasowując go w pasemka, a po ok. godzinie zmywając podczas delikatnego mycia głowy.

Miodowa nawilżająca maseczka do twarzy z olejem migdałowym i jogurtem

  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oleju migdałowego
  • 1/2 łyżeczki miodu

Maseczka łagodząca z mlekiem i olejem migdałowym

  • 1 łyżeczka mleka
  • 1 łyżeczka oleju migdałowego
  • kilka kropi soku z cytryny
  • ½ łyżeczki miodu

Czy mogą być jakieś niepożądane skutki spożywania olejów migdałowych?

Olej migdałowy jest naturalnym i bezpiecznym produktem, niewykazującym niekorzystnych skutków ubocznych. Jedyny problem może pojawić się w przypadku uczulenia na migdały, dlatego przed użyciem należy przeprowadzić próbę, korzystając z niewielkiej ilości oleju.

Jak wytwarzany jest olej migdałowy?

Olej migdałowy pozyskuje się z tłoczonych na zimno nasion drzewa migdałowego, czyli tzw. migdałowca. Tłoczenie w temperaturze ok. 30 stopni Celsjusza pozwala na zachowanie dobroczynnych właściwości.

Istnieją dwie odmiany migdałów: słodka i gorzka. Zdecydowanie bardziej popularny jest olej ze słodkich migdałów, ponieważ przy jego tłoczeniu wykorzystuje się migdały jadalne – gorzka odmiana zawiera toksyczną substancję i jej zastosowanie jest ograniczone.

Czy są jakieś przeciwskazania dotyczące stosowania i spożywania olejów migdałowych?

Ze względu na wysokie bezpieczeństwo i naturalne pochodzenie można stosować olej migdałowy w ciąży, zalecany jest także do pielęgnacji niemowląt. Jedynym przeciwskazaniem do jego używania jest alergia na migdały.

Olej migdałowy to prawdziwy dar natury, pełen cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Zarówno jego spożycie, jak i zastosowanie zewnętrzne mogą przynieść wiele korzyści dla kondycji organizmu i urody.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ rozrodczy i moczowy

Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....

Układ pokarmowy

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istot...

Dieta i odchudzanie

Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady i efekty. Kto powinien jej spróbować?
Dieta białkowo-tłuszczowa stanowi ciekawą opcję dla tradycyjnych sposobów żywienia. W zależności od swoich potrzeb możesz zdecydować się na przestrzeganie zasad tradycyjnego modelu żywieniowego low carb lub diety ketogenicznej. Druga z nich pozw...

Układ pokarmowy

Nowotwory: typy i rodzaje raków oraz etapy i przebieg kancerogenezy w złożoności choroby nowotworowej
Nowotwory stanowią kompleksowe wyzwanie dla dziedziny medycyny oraz zdrowia publicznego. Istnieje różnorodność typów i rodzajów raków, charakteryzujących się unikalnymi cechami, a także mechanizmami rozwoju. Zrozumienie etap...

Dieta i odchudzanie

Cudowne właściwości naturalnych napojów – na zdrowie, urodę i przemianę materii
Moc ziół znana jest od wielu wieków, a ich rozsądne i uzasadnione wykorzystanie umożliwia uzyskanie znaczącej poprawy stanu zdrowia i kondycji organizmu. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przyśpieszyć metabolizm, w nocy spać spokojnie, a także&l...

Układ rozrodczy i moczowy

Jak przyspieszyć okres? Domowe sposoby, zioła i witaminy na wywołanie miesiączki
Wakacyjny wyjazd, ślub, sesja zdjęciowa - to tylko wybrane sytuacje, w których kobiety zastanawiają się, jak przyspieszyć okres. Miesiączka, zwłaszcza bardzo obfita lub bolesna, może znacząco utrudniać funkcjonowanie. Czy istnieją domowe sposoby...

Układ pokarmowy

Dieta w insulinooporności – co jeść, by czuć się dobrze? Zasady komponowania posiłków
Insulinooporność to powszechnie występujące zaburzenie metaboliczne, które polega na obniżeniu wrażliwości tkanek na insulinę. W konsekwencji dochodzi do podniesienia produkcji insuliny, co pozwala na unormowanie stężenia glukozy we krwi. Nielec...

Dieta i odchudzanie

Dieta przeciwnowotworowa - żywność obniżająca ryzyko raka. Zasady, wskazówki, produkty
Odpowiednio zbilansowany tryb żywienia odgrywa kluczową rolę w prewencji szerokiego spektrum chorób nowotworowych. Dzięki zawartości konkretnych składników produkty, takie jak owoce, warzywa, nabiał czy zioła, wspierają układ immunologicz...

Dieta i odchudzanie

Witarianizm - surowa dieta RAW. Co daje i jakie efekty przynosi roślinna dieta?
Witarianizm, czyli surowa dieta RAW, to podejście żywieniowe oparte na spożywaniu wyłącznie nieprzetworzonych produktów roślinnych. Kładzie nacisk na spożywanie surowych warzyw, owoców, orzechów, nasion oraz kiełków, bez ich...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.