zdjecie zdjecie
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Informacje dla pacjenta

Olej konopny – czym się wyróżnia i skąd się wzięła jego popularność? Stosowanie i właściwości oleju konopnego

 Olej konopny – czym się wyróżnia i skąd się wzięła jego popularność? Stosowanie i właściwości oleju konopnego

Konopie nie cieszą się dobrą reputacją, ponieważ najczęściej kojarzone są ze swoją indyjską odmianą – marihuaną (Cannabis sativa L. var. India). Jednak nie każdy wie, że siewna odmiana konopi (Cannabis sativa L. var. sativa), zwana również włóknistą, jest praktycznie pozbawiona właściwości narkotycznych (THC występuje w nich w śladowych ilościach). Z konopi siewnych pozyskiwane są włókna (do produkcji wytrzymałych tkanin, sznurów i lin) oraz olej, który wykazuje cenne właściwości lecznicze, dzięki czemu znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Olej konopny: ważne informacje

Nasiona konopi przypominają małe, lekkie (1000 nasion waży 15-20 gramów) orzeszki o grubości 3-4 mm, otoczone brązowo-szarą, cienką, szklistą łupinką. Z jednego hektara plantacji można zebrać około 1 tony nasion, z których pozyskuje się prawie 350 litrów oleju. Olej konopny posiada ciemne zabarwienie i charakterystyczny, orzechowy smak. Badania wykazały, że zawiera aż 80% cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NHKT), w tym omega-3 oraz omega-6, w bardzo korzystnej proporcji 3:1 (kwasy te muszą być dostarczane do organizmu z zewnątrz). W jego składzie znajdują się również inne kwasy: oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, witaminy z grupy B, A, K i E oraz minerały: wapń, magnez, fosfor i cynk. Znajduje się w nim także wiele substancji biologicznie czynnych o właściwościach przeciwzapalnych, regenerujących, antyseptycznych i antyoksydacyjnych (m.in. tokoferol, terpenom, canabidol). Dzięki swojej zawartości olej z konopi ma cenne właściwości lecznicze. Do tych celów używa się oleju tłoczonego na zimno, nieczyszczonego i niefiltrowanego.

Olej konopny otrzymywany z marihuany (RSO) w Polsce jest nielegalny, ponieważ posiada wysoką zawartość THC i działa narkotycznie.

Jakie są rodzaje olejów konopnych?

Olej konopny może być pozyskiwany na dwa sposoby:

  • z nasion, poprzez tłoczenie na zimno,
  • z kwiatów rośliny (CBD), przez ekstrakcję dwutlenkiem węgla pod wysokim ciśnieniem, przy niskiej temperaturze.

Olej z nasion tłoczony jest w temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza. Posiada „ziemisty” smak i orzechowy aromat. Należy go przechowywać w lodówce (do trzech miesięcy), ponieważ łatwo jełczeje.

Olej z kwiatów konopi siewnych bogaty jest w kompleks kannabinoidów oraz terpenów. Może być:

  • surowy (gęsty, o ostrym zapachu i ciemnozielonym kolorze),
  • oczyszczony – filtrowany i ekstrahowany, co uwalnia go od chlorofilu, wosku i zanieczyszczeń. Posiada przyjemny zapach, złoty kolor i rzadką konsystencję.

Wpływ oleju konopnego na zdrowie i urodę człowieka

Korzystne działanie na zdrowie i urodę człowieka wynika ze składu oleju konopnego. Właściwości lecznicze oleju z nasion polegają na:

  • obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi,
  • obniżaniu ciśnienia krwi,
  • działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym,
  • łagodzeniu podrażnień,
  • wspomaganiu pracy serca, wątroby i nerek,
  • poprawianiu stanu włosów, skóry i paznokci,
  • zwiększaniu odporności na infekcje,
  • wspomaganiu układu hormonalnego,
  • likwidowaniu zmian skórnych.

W przemyśle kosmetycznym również wykorzystuje się olej konopny. Cena takich preparatów jest dosyć wysoka, jednak wiele osób z nich korzysta, z uwagi na dużą skuteczność. Maść z olejem konopnym działa przeciwzapalnie, łagodzi otarcia, przyspiesza regenerację skóry, jest pomocna w leczeniu łuszczycy i AZS. Krem z olejem konopnym służy do pielęgnacji wrażliwej skóry twarzy (dzięki zawartości esencjonalnych kwasów tłuszczowych EFA, pomaga zachować piękną, młodą i zdrową cerę).

Wpływ oleju konopnego na urodę

  • nawilża skórę, intensywnie ją odżywia, zwiększa jej elastyczność,
  • regeneruje skórę i zapobiega powstawaniu zmarszczek,
  • poprawia koloryt cery, rozświetla skórę szarą i pozbawioną blasku,
  • matowi cerę tłustą i mieszaną,
  • leczy trądzik,
  • wzmacnia odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych,
  • wzmacnia cebulki włosowe, dodaje włosom blasku, ułatwia ich rozczesywanie.

Ekstrakt otrzymywany z kwiatów rozpuszczany jest w oleju, tworząc olej konopny. Działanie CBD, w odróżnieniu od oleju tłoczonego na zimno z nasion, skoncentrowane jest głównie na układzie nerwowym. CBD ułatwia zasypianie, uspokaja, działa i przeciwlękowo, łagodzi objawy stresu. Pomaga w leczeniu nerwicy, lęków, bezsenności, depresji, schizofrenii. Zapobiega nadpobudliwości, regeneruje zniszczone komórki nerwowe. Wykazuje również właściwości przeciwdrgawkowe.

W jaki sposób stosować olej konopny?

Olej z konopi można z powodzeniem stosować w kuchni. Aby jednak zachować jego właściwości lecznicze, używa się go bez gotowania, na zimno. Jego zielony kolor i orzechowy smak sprawiają, że świetnie sprawdza się jako dodatek do surówek i sałatek, w postaci dressingu (w połączeniu z musztardą i sokiem z cytryny), past (np. pesto) i sosów. Można nim polewać pieczywo, kasze i makarony – zamiast masła. Ponieważ posiada on niską temperaturę dymienia, nie należy używać go do pieczenia i smażenia, ponieważ powstają wówczas szkodliwe związki chemiczne. Regularne spożywanie 1-2 łyżek stołowych oleju dziennie wpływa korzystnie nasze samopoczucie i stan zdrowia. Olej konopny można kupić w sklepach spożywczych, jako dodatek do pożywienia albo w sklepach ze zdrową żywnością – jako suplement diety. Dawniej trudno było zaopatrzyć się w olej konopny. Apteki obecnie oferują go bez recepty w postaci kropli, kapsułek, koncentratów do inhalacji, maści, żeli pod prysznic, kremów do twarzy, szamponów do włosów, balsamów do ciała, olejków do masażu itp. W aptece można również nabyć olej w buteleczkach 100 ml, który można zażywać w celach leczniczych wewnętrznie (5 ml na dobę) oraz zewnętrznie – do smarowania skóry. Przy dolegliwościach mięśniowych i stawowych stosuje się krople z oleju konopnego. Dawkowanie zawsze znajduje się na opakowaniu leku (zazwyczaj przyjmuje się 2,5 mg do 25 mg na dobę, przez okres 25 dni). Przy leczeniu padaczki stosuje się dawki od 200 do 300 mg dziennie, przez 4-5 miesięcy. Przy łagodzeniu objawów schizofrenii pacjentom podaje się od 48 do 1280 mg CBD przez okres jednego miesiąca. Olej konopny można aplikować bezpośrednio na skórę do pielęgnacji szyi, twarzy, dekoltu oraz całego ciała. Można też używać go do masażu, kąpieli i domowych maseczek.

Zobacz też: https://www.wapteka.pl/blog/artykul/olej-kokosowy-najwazniejsze-informacje-olej-kokosowy-rafinowany-czy-nierafinowany.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania oleju z konopi?

Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny stosować oleju konopnego wewnętrznie, ponieważ nie ma wystarczających badań w tym zakresie. Przeciwwskazaniem do przyjmowania oleju z konopi jest choroba wieńcowa oraz obniżona krzepliwość krwi. Nie należy przekraczać spożycia 2 łyżek oleju dziennie, ponieważ jego przedawkowanie może spowodować biegunkę i bolesne skurcze żołądka.

Na jakie dolegliwości może pomóc olej konopny?

Na forach internetowych wiele osób wypowiada się pozytywnie, a nawet wychwala olej konopny. Opinie wśród osób stosujących go na dolegliwości związane z układem nerwowym są bardzo dobre. Podkreśla się, że CBD stosowany w leczeniu bezsenności i stanów lękowych jest bardziej skuteczny i łagodniejszy w działaniu od tabletek uspokajających. Olej konopny może pomóc na wiele dolegliwości, na przykład:

  • w chorobach skóry – atopowym zapaleniu skóry, świądzie, łuszczycy, egzemie, alergiach skórnych, trądziku,
  • przy bólach głowy, mięśni, stawów,
  • w reumatoidalnym zapaleniu stawów,
  • w dolegliwościach nerwowych i psychicznych: napięciu, nerwicy, depresji, bezsenności, schizofrenii, padaczce, Chorobie Alzheimera, Parkinsona, SM,
  • w rekonwalescencji po udarach i zespole wyniszczenia w przebiegu infekcji HIV,
  • w nadciśnieniu tętniczym.

Zobacz też: https://www.wapteka.pl/blog/artykul/olej-rycynowy-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze-i-na-co-go-stosowac.



mgr farm. Michał Kędzierski

Tytuł magistra farmacji otrzymał na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Posiada też licencjat z Wydziału Biologii Uniwersytetu Łódzkiego. Otrzymał liczne certyfikaty z zakresu zarządzania i technik sprzedaży oraz pozyskiwania i obsługi Klientów.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.