Koszyk
0
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Zdrowy tryb życia

Odżywcze właściwości lecznicze jagód goji - jak jeść jagody goji

 Odżywcze właściwości lecznicze jagód goji

Jagody goji, czyli jeden z popularnych superfoods, wciąż nie cieszą się zasłużoną popularnością w naszym kraju. Te niepozorne i tajemnicze owoce opóźniają procesy starzenia i pomagają zapobiegać nowotworom, obniżają poziom glukozy we krwi i wspierają odchudzanie, a także wspierają odporność organizmu i pamięć.

W tym artykule dowiesz się m.in.

  • Skąd pochodzą jagody goji,
  • Dlaczego są określane mianem superfoods,
  • Za co odpowiadają ich właściwości antyoksydacyjne,
  • Jakie są właściwości lecznicze jagód goji,
  • Czy jagody goji wspomagają odchudzanie,
  • Jak jagody goji mogą pomóc w ochronie oczu,
  • Jak można zastosować jagody goji w swojej diecie

Jeśli chcesz dodać do swojej diety jagody goji i innej superfoods, powinieneś zainteresować się również innymi zdrowymi produktami.

Jagody goji - tajemniczy owoc prosto z Azji

Jagody goji to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity, które charakteryzują się bardzo wysokimi wartościami odżywczymi i z tego powodu często są określane mianem superfood. Jagody goji stosowane są w profilaktyce różnych chorób od ponad 2000 lat. Roślina wywodzi się z Azji i historycznie była uprawiana przede wszystkim w Chinach, Korei, Japonii, Mongolii, w Tajlandii i na Tajwanie. Obecnie jednak kolcowój pospolity (tzw. kolcowój chiński) jest uprawiany nie tylko w Azji, ale również w innych częściach świata, w tym również w Polsce. Ten tajemniczy azjatycki owoc cechuje się nie tylko dużą ilością prozdrowotnych właściwości, ale również bardzo ciekawym smakiem. Fioletowe kwiaty i czerwono-pomarańczowo owoce sprawiają, że kolcowój chiński jest również bardzo atrakcyjną rośliną ozdobną. Tajemniczość tego azjatyckiego owocu jest częściowo związana z tym, że niepozorne jagody goi przez wiele wieków zaskakiwały swoim różnorodnym zastosowaniem w medycynie naturalnej. Obecnie jagody goji wykorzystuje się również do produkcji żeli, mydeł oraz zdrowych olejków do ciała.

Jagody goji jako superfoods

Kolcowój chiński (kolcowój pospolity) to silnie rozrastający się krzew, który może osiągać nawet około 2-3 m wysokości. Jego owoce – czyli jagody goji – mają elipsoidalny kształt i w czasie dojrzewania zmieniają swoją barwę z zielonego na czerwono-pomarańczowy kolor. Jagody goji są uznawane za superfoods ze względu na swoje dobroczynne działanie. Jest ono wywoływane przez liczne prozdrowotne składniki owoców goji. Należą do nich przede wszystkim kompleksy polisacharydowe (są to m.in. ksyloza, mannoza, arabinoza, ramnoza oraz glukoza). W owocach goji znajdują się także liczne aminokwasy (przede wszystkim prolina), karotenoidy (np. β-karoten), olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy tłuszczowe, witaminy: B1, B2, B6, C i E, minerały: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk i selen oraz liczne kwasy organiczne (np. jabłkowy i fumarowy). Poza tym w jagodach goji można również znaleźć naturalne antyoksydanty i inne składniki, które sprawiają, że owoce są od setek lat wykorzystywane w medycynie naturalnej.

Właściwości antyoksydacyjne jagód goji

Jednymi z najważniejszych właściwości jagód goji są właściwości antyoksydacyjne. W owocach znajduje się wiele antyoksydantów, co sprawia, że regularne spożywanie jagód goji może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu. Kolejną zaletą jedzenia produktów z dużą ilością antyoksydantów jest ochrona DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Z racji właściwości antyoksydacyjnych twierdzi się, że jagody goji spowalniać procesy starzenia. Za działanie antyoksydacyjne jagód goji odpowiada kompleks polisacharydowy z bardzo silnym działaniem przeciwutleniającym, czyli zmniejszającym stres oksydacyjny komórek. Poza tym jagody goji mogą m.in. stymulować wydzielanie insuliny, obniżające poziom glukozy we krwi i stymulować układ odpornościowy.

Jagody goji czy mogą zahamować postęp nowotworu?

Jedną z podstawowych właściwości jagód goji, które sprawiają, że te owoce są zaliczane do tzw., superfoods jest działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Wysoka zawartość naturalnych antyoksydantów sprawia, że jagody goji uznawane są za jedne ze skuteczniejszych owoców, pod względem ochrony organizmu przed rozwojem nowotworów. Antyoksydanty zawarte w jagodach goji redukują wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju komórek nowotworowych. Poza tym jagody goji spowalniają również rozwój schorzeń nowotworowych dotyczących układu pokarmowego. Regularne spożywanie jagód goji zaleca się osobom, które piją dużo alkoholu i stosują niezdrową dietę bogatą w przetworzone produkty.

Poznaj lecznicze właściwości jagód goji

Jagody goji zostały okrzyknięte mianem superfoods ze względu na bardzo dużą zawartość witamin, aminokwasów, minerałów i antyoksydantów, których nie można znaleźć w większości owoców występujących naturalnie w naszej strefie klimatycznej. Właściwości lecznicze jagód goji to przede wszystkim opóźnienie procesów starzenia się komórek i spowolnienie rozwoju komórek nowotworowych, stymulacja układu odpornościowego, stymulacja wytwarzania insuliny, która obniża poziom glukozy we krwi, zmniejszenie poziomu lipidów i działanie przeciwzapalne. Uważa się również, że jagody goji mają pozytywny wpływ na zdrowie oczu, mogą przyśpieszać odchudzanie oraz pozytywnie wpłynąć na układ nerwowy.

Czy jagody goji wspomagają odchudzanie?

Podobnie jak inne superfoods, jagody goji cieszą się dużą popularnością ze względu na to, że wspomagają odchudzanie. Za tę właściwość jagód goji odpowiada duża zawartość błonnika, czyli substancje pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka, jednak wspomagają trawienie innych produktów i dają uczucie sytości. Spożycie jagód goji w umiarkowanej ilości jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia i rzeczywiście może pomóc w odchudzaniu.

Jak jagody goji obniżają poziom cukru?

Spożywanie jagód goji często zaleca się osobom chorym na cukrzycę. Przede wszystkim cechą jagód goji jest niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że ich spożycie nie prowadzi do znaczącego podniesienia poziomu cukru we krwi. Największe znaczenie w obniżaniu poziomu krwi przez jagody goji mają jednak zawarte w nich związki polisacharydowe LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Związki LBP stymulują pracę trzustki i zwiększają wychwytywanie glukozy z tkanek obwodowych. Takie działanie może zmniejszyć insulinooporność i hiperglikemię. Poza tym jagody goji pomagają również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru osobom chorym na cukrzycę.

Jagody goji – przeciwwskazania do spożywania

Mimo że jagody goji są powszechnie uznawane za całkowicie bezpieczne dla zdrowia, zazwyczaj zaleca się, aby kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią nie spożywały świeżych jagód goji, ponieważ mogą one spowodować zatrucie. Przeciwwskazania nie dotyczą jednak suszonych owoców. Jagody goji z reguły nie powodują istotnych skutków ubocznych, jednak w bardzo rzadkich przypadkach można zaobserwować reakcję alergiczną organizmu, która objawia się np. poprzez pokrzywkę lub duszności. Niektóre źródła podają również, że z jagód goji powinny zrezygnować osoby regularnie przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

Jagody goji na zdrowe oczy

Pozytywny wpływ na wzrok i zdrowie oczu nie należą do podstawowych właściwości jagód goji, jednak rozważając zastosowanie tych owoców w swojej diecie, zdecydowanie warto zwrócić na to uwagę. Jagody goji chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami (spowodowanymi np. wpływem wolnych rodników) dzięki zawartości dużej ilości karotenoidów i luteiny. Ochrona siatkówki to nie jedyne zastosowanie luteiny. Luteina chroni oczy przez wysokimi dawkami promieniowania UV.

Jagody goji i ich zastosowanie w kuchni

Pomimo prozdrowotnego wpływu na organizm, jagody goji wciąż są trudno dostępne w polskich sklepach. Szczególnie trudno znaleźć surowe jagody goji lub wyciskany z nich sok. W większości przypadków jedyną dostępną formą jagód goji są suszone owoce, które najczęściej sprzedaje się wagę. Zaletą takiej formy sprzedaży jest jednak łatwość przechowywania i bardzo długi termin ważności. Suszone jagody goji sprawdzą się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych potrawach, a także w napojach i sałatkach. Można je wykorzystać jako dodatek do domowych batonów lub po prostu spożyć jako zdrową i słodką przekąskę. W Azji jagody goji często pełnią rolę dodatku do wielu zup i innych tradycyjnych dań.



Wapteka

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.