Nocne podjadanie - szkodliwe skutki jedzenia przed snem

Nocne podjadanie - szkodliwe skutki jedzenia przed snem - zdjęcie

Wiele osób zastanawia się, czy jedzenie przed snem jest niezdrowe. Badania naukowe potwierdzają, że późne spożywanie posiłków może prowadzić do nieprzyjemnych problemów zdrowotnych, a nawet poważnych chorób. Metabolizm, czyli przemiana materii, zwalnia w godzinach wieczornych, a ciężkostrawne potrawy nie są trawione przez organizm w całości w trakcie snu. W połączeniu z niską aktywnością fizyczną w ciągu dnia, jedzenie przed snem może powodować przyrost wagi ciała i nieprawidłową pracę układu pokarmowego.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • co mówią badania naukowe o późnym spożywaniu kolacji,
  • jakich produktów nie powinno się jeść przed snem,
  • co łączy mózg i żołądek,
  • czy wieczorne podjadanie może prowadzić do tycia,
  • jakie są negatywne skutki jedzenia kolacji przed snem.

 

Zobacz także: Problemy z trawieniem – jak sobie z nimi poradzić?

Późne kolacje a zdrowie – nowe badania i dowody

Jedzenie późnym wieczorem obfitych kolacji może skutkować pojawieniem się problemów zdrowotnych. Liczne badania wskazują, że spożywanie posiłków przed snem podwyższa ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Lekarze donoszą, że wieczór i noc to pory dnia, kiedy w organizmie regenerują się wszystkie narządy. Późne jedzenie kolacji sprawia, że organizm musi pracować i trawić, zamiast wypoczywać.

Najnowsze badania wykazują, że spożywanie dużej części dobowego zapotrzebowania energetycznego niedługo przed snem zwiększa też prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia i stanu przedcukrzycowego. Ponadto późne jedzenie posiłków może sprzyjać rozwojowi nadwagi, otyłości i bezsenności oraz wysokiemu poziomowi glukozy we krwi. Jedzenie wieczorem jest też częstą przyczyną refluksów i zgagi

Jedzenie przed snem – co można jeść na noc, a czego lepiej unikać?

Kolacja to ostatni posiłek, który spożywamy w ciągu dnia, dlatego powinno to być lekkostrawne danie. Nie zaleca się spożywania produktów żywnościowych o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, takich jak: masło, mleko, olej, mięso (zwłaszcza czerwone), śmietana itp. Wykluczyć z diety należy również różnego rodzaju fast foody. Przed snem nie powinno się również jeść cukrów złożonych ze względu na ich wysoką kaloryczność i niską zawartość substancji odżywczych. Można natomiast sięgać po owoce, w których występują naturalne cukry proste. 

Przygotowując kolację, wybierać należy produkty beztłuszczowe lub o niskiej zawartości tłuszczu. Dobrym pomysłem jest jedzenie na kolację różnorodnych warzyw z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa, makaronu, ryżu lub chudego nabiału. 

Mózg i żołądek – organy powiązane

Układ pokarmowy człowieka pozostaje w nieustannym kontakcie z mózgiem. Wymiana informacji pomiędzy żołądkiem a mózgiem zachodzi za pośrednictwem nerwu błędnego – najważniejszej trasy nerwowej w ludzkim organizmie. Zrównoważone i zdrowe trawienie pozytywnie wpływa na samopoczucie i ogólną jakość życia. Dlatego u podłoża przewlekłych chorób układu pokarmowego leżą, oprócz czynników biologicznych, także czynniki psychologiczne i społeczne. Stres może się przyczyniać do zaostrzenia dolegliwości związanych z układem trawiennym. 

Z jedzenia wieczorem lepiej zrezygnować – skutki późnego jedzenia

Metabolizm działa najlepiej w godzinach porannych, a jego tempo zwalnia wraz z upływem czasu i osiąga najniższe wartości późnym wieczorem i nocą. Z tego powodu wysokokaloryczne posiłki jedzone przed snem mogą mieć negatywne dla organizmu skutki, takie jak między innymi zwiększona tkanka tłuszczowa, obniżona jakość snu, bóle żołądka, refluks, zgaga. Dlatego warto zrezygnować z wieczornych obiadów i późnych sytych kolacji.

Jedzenie późnym wieczorem - czy to dobry pomysł?

Troszcząc się o zdrowie organizmu warto zwracać uwagę nie tylko na to, co jemy i jak dużo, ale też w jakich godzinach jemy. Dlatego dietetycy zalecają, aby kolację zjeść co najmniej 2-3 godziny przed pójściem spać. Chcąc prowadzić zdrowy tryb życia, zdecydowanie nie warto spożywać obfitych dań przed zaśnięciem. Wysokokaloryczne kolacje nie są dobrym pomysłem.

Skutki niewłaściwego żywienia o późnych godzinach

Jako skutki niewłaściwego żywienia o późnych godzinach można wymienić:

  • nadmierny wzrost masy ciała,
  • wysoki poziom glukozy we krwi,
  • problemy ze snem,
  • próchnicę,
  • dolegliwości związane z układem trawiennym.

Wieczorne podjadanie jedną z głównych przyczyn tycia

Spożywanie posiłków o późnych godzinach jest uznawane przez dietetyków za niezdrowy nawyk. Czy jedzenie w nocy tuczy? Niestety tak. Jedzenie na noc nie służy szczupłej sylwetce. Kontrola masy ciała jest trudna w przypadku spożywania posiłków po 22.00. W przypadku większości diet, których celem jest odchudzanie, podstawową zasadą jest niejedzenie po 18.00.

W pełni zdrowe osoby, będące pod opieką lekarza lub dietetyka mogą zdecydować się na zastosowanie krótkiej głodówki w celu redukcji wagi. Należy jednak pamiętać o zachowaniu ostrożności w trakcie postu i przestrzeganiu wszystkich zasad, by głodówka przebiegła bezpiecznie. 

Nadwaga i zgaga – nocne spowolnienie tempa przemiany materii

Nocne podjadanie, niedostateczna aktywność fizyczna oraz dieta bogata w niezdrowe tłuszcze i cukier to najczęstsze przyczyny spowolnienia tempa przemiany materii. Co się z tym wiąże? Między innymi nadwaga, złe samopoczucie, liczne dolegliwości żołądkowe i zgaga. Dlatego bardzo istotne jest dla zdrowia regularne spożywanie posiłków – najlepiej co 3 godziny – i zrezygnowanie z obfitych kolacji.

Próchnica po nocnym jedzeniu i wzrost bakterii niszczących szkliwo

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że późne jedzenie może mieć negatywny wpływ na zdrowie zębów. Powodem tego jest mniejsza produkcja śliny w trakcie snu, przez co rozwijające się w jamie ustnej bakterie mogą niszczyć szkliwo i prowadzić do rozwoju próchnicy. Problemów związanych z uzębieniem można uniknąć poprzez zjedzenie kolacji co najmniej 3 godziny przed snem.

Problemy ze snem i bezsenność – jakich produktów unikać?

Czy rezygnacja z późnej kolacji może przynieść pozytywne efekty? Tak. Jednym z nich jest poprawa jakości snu. Późne spożywanie posiłków negatywnie wpływa na regenerację organizmu po całym dniu. Wieczorne objadanie się nie sprzyja odpoczynkowi i może być powodem wielu zaburzeń snu – między innymi problemów z zasypianiem i bezsennością. 

Syte kolacje mogą zaburzać funkcjonowanie całego organizmu, co w efekcie powoduje przeciążenie i chroniczne zmęczenie. Dlatego przed snem należy unikać wysoko przetworzonych i mocno kalorycznych produktów. 

Napady głodu wieczorami – jak z tym walczyć?

Dużym problemem jest ignorowanie uczucia głodu oraz brak czasu na pełnowartościowe i syte posiłki w ciągu dnia. Powoduje to potrzebę skutecznego zaspokojenia głodu wieczorem, co w ostateczności skutkuje przejadaniem się przed snem. Tego typu napady głodu mogą być przyczyną wielu dolegliwości i bólu brzucha. Jak walczyć z późnym objadaniem się? Przede wszystkim należy planować i przygotowywać posiłki z wyprzedzeniem. Zjedzenie pożywnego śniadania i pełnowartościowego obiadu zmniejszy potrzebę zaspokajania głodu przed snem. Zadbaj o odpowiednią liczbę kalorii w diecie, pij dużo wody i postaw na zdrowe przekąski między głównymi posiłkami. Spożywanie większej ilości owoców i warzyw skutecznie pomoże też w walce z zatrzymywaniem wody w organizmie.

Zjadasz posiłek późnym wieczorem? Tych produktów szczególnie unikaj

Są produkty, których szczególnie powinno się unikać późnym wieczorem. Przede wszystkim należy wystrzegać się dań wysokotłuszczowych i ciężkostrawnych. Wieczór i noc nie są dobrą porą na jedzenie fast foodów, pizzy, chipsów, frytek, smażonego mięsa, słodyczy czy majonezu. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dieta i odchudzanie

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem