Niestrawność – przyczyny i leczenie

niestrawnosc-zwykle-pojawia-sie-w-wyniku-przejedzenia - zdjęcie

Niestrawność (fachowo dyspepsja) to zespół dolegliwości przewodu pokarmowego, będący uciążliwą i dość częstą przypadłością. Choć sama w sobie nie jest chorobą, niekiedy może zwiastować poważniejsze schorzenia przewodu pokarmowego. Warto wiedzieć, jak pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości oraz jak im zapobiegać. 

Niestrawność – typowe objawy

Niestrawności nabawiamy się najczęściej wskutek przejedzenia. Często dopada nas w czasie świąt, gdy spożywamy różne ciężkostrawne potrawy w większych niż na co dzień ilościach. Wówczas pojawiają się typowe dla niestrawności symptomy, takie jak:

  • uczucie pełności w brzuchu
  • wzdęcia
  • zgaga
  • odbijanie
  • czkawka
  • bóle nadbrzusza
  • mdłości i wymioty
  • biegunka
  • zaparcia
  • senność i rozdrażnienie

Ponieważ niestrawność wiąże się ściśle z naszym współczesnym trybem życia, przez wielu nazywana jest jedną z chorób cywilizacyjnych. U jej podłoża, oprócz nieprawidłowego odżywiania, może też leżeć m.in. stres.

Niestrawność - leczenie

Pierwszym krokiem, który powinniśmy podjąć, gdy dopadnie nad niestrawność, jest dieta. Powinna ona trwać minimum jeden dzień, ale nie dłużej niż 3 dni. Wówczas nasze menu powinno bazować na sucharkach, kleiku i gorzkiej herbacie, potem stopniowo można wprowadzać lekkostrawne potrawy, np. zupę, gotowane warzywa i gotowane lub pieczone mięso. Ważne jest też, by posiłki nie były obfite. Warto również sięgnąć po zioła na niestrawność: dziurawiec, siemię lniane, melisę, imbir, kolendrę, kminek czy miętę (ta ostatnia jednak nie jest polecana w przypadku zgagi i refluksu). Pół szklanki naparu najlepiej wypić przed każdym posiłkiem. Objawy niestrawności złagodzi też picie ciepłej wody, ale, uwaga, małymi łykami (co kilka minut 2-3 łyki). To ważne, gdyż wypicie na raz dużej ilości da odwrotny efekt. Jeśli chcemy szybko przywrócić równowagę w przewodzie pokarmowym, możemy sięgnąć po leki dostępne bez recepty (np. Raphacholin, Bioprazol, Sylimarol, Ranigast). Wspomagają one trawienie, hamując wydzielanie kwasu solnego lub intensyfikując wydzielanie żółci. Zwykle zawierają m.in. kwasy dehydrocholowy i sylimarynowy, wyciąg z aloesu, czarnej rzodkwi lub karczocha.

Niestrawność jako objaw choroby

W większości przypadków za przykre dolegliwości odpowiada tzw. niestrawność czynnościowa, która związana jest z czynnikami pozachorobowymi, takimi jak:

  • przejedzenie
  • zjedzenie czegoś nieświeżego
  • przyjmowanie niektórych leków (m.in. antybiotyków, salicylanów, suplementów diety z potasem i żelazem, środków na reumatyzm)
  • nadwrażliwość
  • nadmierny stres
  • wdychanie dymu tytoniowego

Wyróżniamy jednak także drugi rodzaj niestrawności – niestrawność organiczną, u podłoża której leżą choroby, np.:

  • choroba refluksowa
  • choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy
  • przewlekłe stany zapalne dróg żółciowych, żołądka lub trzustki
  • przewlekły nieżyt żołądka
  • nowotwory przewodu pokarmowego lub przełyku

Niestrawność czynnościową łatwo zwalczyć poprzez odpowiednią dietę, zmianę trybu życia czy unikanie czynników wywołujących przykre dolegliwości. Jeśli jednak to nie pomaga, należy zgłosić się do lekarza, ponieważ nękająca nas niestrawność może być objawem poważniejszej choroby. Należy to zrobić niezwłocznie, zwłaszcza gdy pojawiają się objawy towarzyszące, jak:

  • utrata masy ciała
  • długotrwałe wymioty
  • krew w stolcu
  • problemy z połykaniem

W celu ustalenia przyczyny długotrwałej niestrawności konieczne będzie przeprowadzenie USG jamy brzusznej oraz badanie endoskopowe.

Niestrawność – jak jej uniknąć?

Jeśli nie chcemy, by niestrawność i towarzyszące jej dolegliwości zatruwały nam życie, musimy pamiętać o podstawowych zasadach zdrowego stylu życia:

  • jeść powoli i dokładnie gryźć
  • zmniejszyć porcje
  • spożywać 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach
  • nie jeść później niż 2-3 godziny przed snem
  • unikać dań smażonych i duszonych, a także tłustych i słonych
  • ograniczyć słodycze, alkohol i kawę
  • odstawić napoje gazowane
  • unikać przetworzonych, gotowych dań, produktów w torebkach czy puszkach
  • rzucić palenie
  • nauczyć się radzić sobie ze stresem
  • nie zapominać o aktywności fizycznej

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Układ nerwowy

Tajemnice Hipokampu: kluczowa rola w pamięci i emocjach
W fascynującym świecie neurobiologii, hipokamp stanowi centralny obszar, którego tajemnice stopniowo odkrywane są przez badaczy. Jego kluczowa rola w kształtowaniu pamięci i regulacji emocji sprawia, że staje się niezwykle istotnym obszarem zain...

Układ rozrodczy i moczowy

Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....

Układ pokarmowy

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istot...

Dieta i odchudzanie

Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady i efekty. Kto powinien jej spróbować?
Dieta białkowo-tłuszczowa stanowi ciekawą opcję dla tradycyjnych sposobów żywienia. W zależności od swoich potrzeb możesz zdecydować się na przestrzeganie zasad tradycyjnego modelu żywieniowego low carb lub diety ketogenicznej. Druga z nich pozw...

Układ pokarmowy

Nowotwory: typy i rodzaje raków oraz etapy i przebieg kancerogenezy w złożoności choroby nowotworowej
Nowotwory stanowią kompleksowe wyzwanie dla dziedziny medycyny oraz zdrowia publicznego. Istnieje różnorodność typów i rodzajów raków, charakteryzujących się unikalnymi cechami, a także mechanizmami rozwoju. Zrozumienie etap...

Dieta i odchudzanie

Cudowne właściwości naturalnych napojów – na zdrowie, urodę i przemianę materii
Moc ziół znana jest od wielu wieków, a ich rozsądne i uzasadnione wykorzystanie umożliwia uzyskanie znaczącej poprawy stanu zdrowia i kondycji organizmu. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przyśpieszyć metabolizm, w nocy spać spokojnie, a także&l...

Układ rozrodczy i moczowy

Jak przyspieszyć okres? Domowe sposoby, zioła i witaminy na wywołanie miesiączki
Wakacyjny wyjazd, ślub, sesja zdjęciowa - to tylko wybrane sytuacje, w których kobiety zastanawiają się, jak przyspieszyć okres. Miesiączka, zwłaszcza bardzo obfita lub bolesna, może znacząco utrudniać funkcjonowanie. Czy istnieją domowe sposoby...

Układ pokarmowy

Dieta w insulinooporności – co jeść, by czuć się dobrze? Zasady komponowania posiłków
Insulinooporność to powszechnie występujące zaburzenie metaboliczne, które polega na obniżeniu wrażliwości tkanek na insulinę. W konsekwencji dochodzi do podniesienia produkcji insuliny, co pozwala na unormowanie stężenia glukozy we krwi. Nielec...

Dieta i odchudzanie

Dieta przeciwnowotworowa - żywność obniżająca ryzyko raka. Zasady, wskazówki, produkty
Odpowiednio zbilansowany tryb żywienia odgrywa kluczową rolę w prewencji szerokiego spektrum chorób nowotworowych. Dzięki zawartości konkretnych składników produkty, takie jak owoce, warzywa, nabiał czy zioła, wspierają układ immunologicz...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.