Najzdrowsze oleje roślinne – bogactwo natury w trosce o zdrowie i witalność. Zastosowanie, dawkowanie i właściwości ochronne

Najzdrowsze oleje roślinne, które warto spożywać  - zdjęcie

Najzdrowsze oleje roślinne – bogactwo natury w trosce o zdrowie i witalność. Zastosowanie, dawkowanie i właściwości ochronne

Najzdrowsze oleje roślinne cieszą się dużą popularnością. Zawierają one kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały niezbędne dla naszego organizmu. Niezwykle istotna jest właściwa proporcja kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Warto wiedzieć, jak stosować poszczególne oleje oraz z czym je łączyć, aby maksymalnie wykorzystać ich wartości odżywcze oraz prozdrowotne właściwości. Niektóre rodzaje olejów odgrywają ogromną rolę w profilaktyce oraz leczeniu wielu chorób.

Czego dowiesz się z artykułu?

  • Dlaczego oleje roślinne są niezbędne w codziennej diecie?
  • Jakie powinny być proporcje kwasów omega-6 do omega-3?
  • Jakie są najzdrowsze oleje roślinne?
  • Który olej ma najwięcej omega-3?
  • Jak dawkować oleje roślinne i z czym je łączyć?
  • Jaki olej roślinny nadaje się do smażenia?
  • Jaki jest najzdrowszy olej świata?

Zapraszamy także do przeczytania artykułu: Antyoksydanty (przeciwutleniacze) – jakie jest ich zadanie oraz dlaczego warto zadbać o dietę bogatą w antyoksydanty?

Oleje roślinne w codziennej diecie – dlaczego są tak ważne?

Tłuszcze powinny stanowić 15-35% spożywanych składników. Jeśli interesuje nas zdrowa żywność, powinniśmy sięgać po tłuszcze pochodzenia roślinnego. Pozyskiwane są one różnymi metodami mającymi wpływ na ich prozdrowotne właściwości. Najzdrowsze oleje roślinne są tłoczone na zimno. Ich niedobór może prowadzić do poważnych dolegliwości. Zdrowe oleje obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL oraz podwyższają poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Podwyższony cholesterol może być przyczyną takich chorób jak:

  • miażdżyca;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • choroba niedokrwienna serca;
  • wylew;
  • udar mózgu.

Ponadto oleje wzmacniają odporność organizmu, regulują pracę układu nerwowego oraz trawiennego. Regularne spożywanie olejów roślinnych ma wpływ na skórę, włosy oraz paznokcie.

Zdrowa energia z natury – zdrowe oleje roślinne jako źródło witamin i kwasów

Oleje roślinne zawierają szereg składników niezbędnych dla naszego organizmu. Najcenniejsze z nich to:

  • kwasy tłuszczowe – w szczególności NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe);
  • witaminy i minerały;
  • fofolipidy;
  • trójglicerydy.

NNKT możemy podzielić na jednonasycone oraz wielonasycone kwasy tłuszczowe. Niezwykle wartościowe dla naszego organizmu są wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz omega-3. Ich stosunek powinien wynosić 4:1. Spożywanie olejów ze zbyt dużą zawartością kwasów tłuszczowych omega 6 może prowadzić do powstawania stanów zapalnych w organizmie, osłabienia układu odpornościowego, a także do niektórych chorób nowotworowych. 

Jak dawkować oleje roślinne w codziennej diecie? Do czego należy je dodawać?

Dietetycy zalecają spożywanie dwóch łyżek zdrowego oleju roślinnego dziennie (20g). Najczęściej używamy go do smażenia. Jednak nie każdy olej się do tego nadaje. Powszechnie używany olej rzepakowy nie pali się podczas smażenia. Niestety zawiera on nieodpowiedni stosunek kwasów omega 6 do omega 3. Warto ograniczyć jego spożycie. Jaki zatem jest najzdrowszy olej do smażenia? Najlepiej sprawdza się olej kokosowy. Ma on wysoki punkt dymienia. Do krótkiego smażenia nadaje się również oliwa z oliwek.

Do czego dodawać zdrowe oleje roślinne? Sprawdzą się one jako dodatek do surówek oraz soków owocowo-warzywnych. Możemy nimi skrapiać mięso, ryby, warzywa gotowane na parze, ryż, makaron oraz pieczywo. Doskonale nadają się one do marynaty, np. podczas gotowania sous-vide, grillowania czy też pieczenia w piekarniku. Z oleju, ziół, orzechów oraz sera parmezan możemy przyrządzić smaczne pesto do makaronu. 

Olej lniany – doskonały olej z największą zawartością kwasów omega-3

Wiele osób zapytanych, który olej jest najzdrowszy, odpowiedziałoby, że jest to olej lniany. To składnik znanej na całym świecie diety dr Budwig. Stosujemy go tylko i wyłącznie na zimno. Ponadto powinien on być przechowywany w lodówce. Jest on stosowany przy stanach zapalnych skóry, nieżycie żołądka oraz jelit. Wiele osób pije olej lniany w celach leczniczych. Jednak najlepiej spożywać go z dużą ilością białka. Popularna jest pasta budwigowa z chudego twarogu oraz oleju lnianego. Połączenie tych dwóch składników jest niezwykle istotne. Białko wspiera wchłanianie kwasów omega-3, natomiast ogranicza wchłanianie zanieczyszczeń tj. pestycydy oraz pozostałości po środkach ochrony roślin.

Olej kokosowy – tłuszcz, który najszybciej przetwarzany jest w energię

Olej kokosowy w 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu jest on odporny na działanie wysokiej temperatury. 62% tłuszczu w oleju kokosowym stanowią kwasy tłuszczowe o łańcuchach średniej długości (MCFA): kwas kaprylowy, laurynowy i kaprynowy. Utleniane są one w 3-stpniowym procesie. Inne kwasy tłuszczowe muszą przejść 26-stopniowy proces. Są one transportowane bezpośrednio do wątroby, gdzie są przetwarzane na energię. Nie są one również tak szybko odkładane jako tłuszcz. Ponieważ olej kokosowy szybko się wchłania i trawi, jest on doskonałym źródłem energii np. tuż przed treningiem.

Oliwa z oliwek – dla mocnego serca i dłuższego życia

Oliwa z oliwek zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi oraz wspierają pracę serca. Jeśli cierpimy na choroby układu krążenia, warto spożywać co najmniej jedną łyżkę oliwy dziennie. Redukuje ona powstawanie stanów zapalnych mogących mieć wpływ na rozwój takich chorób jak:

  • choroby sercowo-naczyniowe;
  • nieprawidłowy metabolizm;
  • cukrzyca;
  • Alzheimer;
  • choroba stawów;
  • otyłość.

Ponadto ma ona właściwości antybakteryjne oraz antyrakowe. Potwierdzają to liczne badania.

Oleje z orzechów laskowych i włoskich – pełne dobroczynnych antyoksydantów

Zarówno olej z orzechów laskowych, jak olej z orzechów włoskich, posiadają prozdrowotne właściwości:

  • antynowotworowe;
  • przeciwzapalne;
  • antybakteryjne;
  • antyseptyczne;
  • antygrzybiczne;
  • przeciwbólowe.

Stosowane są one nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. Opóźniają one proces starzenia. Mają bardzo charakterystyczny smak oraz aromat. Chętnie dodawane są do sałatek.

Olej konopny – tłuszcz bogaty w przeciwutleniacze

Olej konopny to najzdrowszy olej świata. Posiada on idealną proporcję kwasów omega-3 do omega-6. Doskonale odżywia on organizm od wewnątrz, zapobiegając chorobom cywilizacyjnym tj. cukrzyca, miażdżyca oraz nadciśnienie. Olej konopny z nasion możemy stosować zewnętrznie na skórę, włosy oraz paznokcie. Ze względu na zawartość witaminy K ma on właściwości kojące oraz przeciwzapalne. Olej konopny z kwiatów jest stosowany jako środek terapeutyczny wielu chorób – również w przypadku dolegliwości układu nerwowego.

Olej sezamowy – olej, który bierze udział w wytwarzaniu hormonu szczęścia

Olej sezamowy używany w kuchni azjatyckiej zawiera zarówno kwasy nasycone, jak i nienasycone. Przeważa tutaj kwas oleinowy oraz linolowy. Olej sezamowy wykazuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości oraz bierze udział w wytwarzaniu hormonu szczęścia. Może wywoływać alergię u niektórych osób. Nadaje się do spożycia jedynie na zimno. Możemy go stosować zewnętrznie na skórę lub włosy. 

Olej z czarnuszki – w walce ze stanami zapalnymi, AZS i łuszczycą

W starożytności olej z czarnuszki uważany był za "złoto faraonów". Uważano, że przy jego pomocy można wyleczyć wszystko. To duże uproszczenie, jednak produkt ten posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Warto włączyć go do codziennej diety w przypadku chorób skórnych tj. atopowe zapalenie skóry lub łuszczyca. Nadaje on potrawom korzennego smaku. Produkt sprawdza się przy różnego rodzaju stanach zapalnych oraz alergiach.

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań. ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.