Morwa biała na odchudzanie – działanie, właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

morwa biała a odchudzanie - zdjęcie

Morwa biała (Morus alba L) jest rośliną, która wykazuje wiele właściwości leczniczych, dlatego też ma szerokie zastosowanie. Dzięki zawartym w niej substancjom, wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi i ogranicza wchłanianie cukrów prostych. Z tego powodu, sprawdza się jako naturalny środek na odchudzanie. W celu uzyskania zadowalających efektów, konieczne jest regularne stosowanie suplementów zawierających morwę białą. Jakie działanie wykazuje morwa biała? Jak ją stosować?

Jak działa morwa biała?

Morwa biała wykazuje działanie przeciwutleniające, antybakteryjne, przeciwwirusowe i detoksykacyjne. Jej lecznicze właściwości wykorzystywane są, m.in. w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i antynowotworowej, we wspomaganiu leczenia cukrzycy i poziomu cholesterolu we krwi, a także w celu osiągania lepszych efektów odchudzania i zapobiegania nadmiernego tycia. Co ważne, każda część rośliny ma inne właściwości lecznicze.

Właściwości lecznicze morwy białej

Lecznicze właściwości morwy białej kryją się zarówno w jej liściach, owocach, korzeniu, jak i w korze korzenia. Morwa biała:

wspomaga proces odchudzania,

działa przeciwmiażdzycowo,

wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Owoce morwy białej:

wykazują działanie przeciwnowotworowe,

poprawiają perystaltykę jelit,

zmniejszają anemię i obfite krwawienia,

oczyszczają organizm z toksyn,

wykazują właściwości przeciwgorączkowe,

mają działanie moczopędne.

Dodatkowo, suszone owoce morwy białej wykazują działanie wzmacniające i regenerujące organizm. Natomiast konfitura z jej owoców zabezpiecza komórki przed uszkodzeniami, opóźniając proces ich starzenia.

Liście morwy białej mają działanie lecznicze, gdyż wykazują działanie moczopędne, przeciwgoryczkowe, pobudzające laktację, antyoksydacyjne, antyhiperglikemiczne, obniżające poziom glukozy we krwi. Ponadto, w liściach zawarte są witaminy z grupy B – tiamina (B1), ryboflawina (B2) oraz pirydoksyna (B6), a także kwas nikotynowy (witamina PP), które korzystnie wpływają na pracę mózgu. Wyciąg z korzeni morwy białej z kolei przeciwdziała rozwojowi nowotworów, zaś kora korzenia wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Zastosowanie morwy białej na odchudzanie

Morwa biała dzięki swoim właściwościom wykorzystywana jest jako środek na odchudzanie. Wyciąg z liści morwy białej bowiem, hamuje aktywność enzymów, które odpowiedzialne są za rozkład cukrów złożonych do prostych. Dlatego też, nie ulegają one wchłonięciu w układzie pokarmowym. Ograniczone wchłanianie węglowodanów uniemożliwia odkładanie się tkanki tłuszczowej. Z tego powodu, morwa biała w naturalny sposób wspomaga procesy odchudzania. Ponadto, hamuje również łaknienie, co eliminuje problem podjadania między posiłkami. Korzystne jest także picie soku z morwy białej, gdyż znacząco zmniejsza on stężenie trójglicerydów w wątrobie. Co więcej, jej owoce są bogatym źródłem antocyjanów, wykazujących pozytywne działanie u osób z otyłością oraz nadwagą.

Jak stosować morwę białą na odchudzanie?

Morwa biała dostępna jest w aptekach w różnej postaci – tabletek, herbat, soków i suszonych owoców. Dlatego też, w zależności od indywidualnych preferencji można ją różnorako przyjmować. Warto jednak podkreślić, że najlepsze efekty przynosi zaparzanie suszonej morwy białej i regularne picie jej w postaci naparu (herbatki).

Morwa biała – przeciwwskazania

Stosowanie morwy białej w formie herbaty, soku czy tabletek, podobnie jak w przypadku suplementacji innymi preparatami na odchudzanie, wiąże się z możliwością wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych. Należy zatem pamiętać, że morwa biała może wchodzić w reakcje z innymi lekami. Wpływa ona na poziom glukozy we krwi, z tego powodu ostrożność powinny zachować osoby, cierpiące na cukrzycę. Ponadto, morwa biała może nasilać także skutki uboczne leków, które obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo, zażywanie morwy białej nie jest wskazane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby, które są uczulone na składniki suplementów.

Bibliografia:

Jeszka M, Kobus-Cisowska J, Flaczyk E., Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych, Post Fitoter 2009, 3, 175-179

Grześkowiak J., Łochyńska M., Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze, Post Fitoter 2017, 1, 31-35

Przeor M, Flaczyk E., Morwa biała − nieocenione znaczenie zdrowotne, Przem Spoż 2016

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.