Moc owoców jagodowych – klucz do długowieczności i ostrości umysłu

Moc owoców jagodowych – klucz do długowieczności i ostrości umysłu - zdjęcie
Coraz większa część społeczeństwa zdaje sobie sprawę, jak duże znaczenie dla zdrowia ma stosowanie wartościowej diety. Chcąc zachować witalność oraz uchronić się przed rozwojem chorób, warto wzbogacić swój jadłospis o owoce jagodowe. Jagody czy borówki to niewielkie owoce, które w swojej skórce oraz miąższu skrywają cenne dla zdrowia witaminy, minerały oraz inne związki chemiczne. Co warto o nich wiedzieć? Jakie są korzyści ze spożywania dużej ilości owoców jagodowych?

Z artykułu dowiesz się:

  • dlaczego warto codziennie zjadać owoce jagodowe;
  • na czym polega antyoksydacyjna moc jagód;
  • jakie związki zawarte w owocach jagodowych wpływają na redukcję stanów zapalnych oraz pracę serca;
  • w jaki sposób efektywnie włączyć owoce jagodowe do codziennego menu.

Interesujesz się tematem zdrowego odżywiania? Przeczytaj również: "Superfoods - najzdrowsze produkty dla ciała i umysłu. Dlaczego warto po nie sięgać?".

Moc owoców jagodowych, czyli dlaczego warto spożywać je każdego dnia?

Coraz więcej specjalistów definiuje, że najzdrowsze owoce w Polsce należą do grupy jagodowych. Borówki, truskawki, maliny, ale również jeżyny i jagody to prawdziwe superfoods, które wyróżniają się wysoką zawartością cennych dla zdrowia składników. Ich skórkę oraz miąższ wypełnia cała lista witamin, minerałów oraz innych związków chemicznych, na przykład antocyjanów, które dzięki wysokiej wchłanialności do komórek organizmu człowieka, wspierają zdrowie oraz pracę najważniejszych układów wewnętrznych.

Jakie korzyści płyną z codziennego zjadania owoców jagodowych? Należy do nich:

  • antyoksydacja ustroju, czyli ochrona komórek przed działaniem oraz namnażaniem się wolnych rodników;
  • poprawa gospodarki węglowodanowej, co zapewnia zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby metaboliczne, jak cukrzyca czy insulinooporność;
  • silne działanie przeciwzapalne w każdym obszarze ustroju;
  • zapewnienie odpowiedniej podaży składników odżywczych, takich jak antocyjany, karotenoidy, witaminy z grupy B oraz witaminę C;
  • naturalne wspieranie pracy serca oraz działania układu immunologicznego.

Antyoksydacyjna siła owoców jagodowych

Zdrowe jagody, truskawki, borówki czy jeżyny zawierają bardzo duże ilości witaminy C. Polifenole w owocach jagodowych oraz jej dodatek sprawiają, że te wyjątkowe superfoods są doskonałym antyoksydantem. Ich moc antyoksydacyjna polega przede wszystkim na walce z wolnymi rodnikami. Właściwa ilość przeciwutleniaczy w diecie pozwala efektywnie niszczyć je, a także zapobiegać ich namnażaniu, czego efektem jest hamowanie degradacji komórek ciała. Dlatego właśnie warto regularnie spożywać owoce jagodowe. Właściwości antyoksydacyjne to coś, czym zdecydowanie wyróżniają się te owoce na tle innych.

Dodatkowo, owoce jagodowe zawierają wysoką ilość antocyjanów. To czerwony barwnik obecny między innymi w truskawkach, którego najważniejszą rolą jest hamowanie fizjologicznego procesu starzenia się organizmu, co wpływa na jakość pracy organów wewnętrznych, ale również na wygląd zewnętrzny. Codzienne spożywanie produktów spożywczych z tej grupy z pewnością poprawi gładkość oraz jędrność skóry oraz kondycję paznokci i włosów.

Ostrość umysłu i dobra pamięć, czyli jak jagody wspierają funkcje poznawcze?

Najnowsze doniesienia specjalistów mówią, że zjadanie owoców jagodowych wpływa na poprawienie pamięci i koncentracji u osób starszych, dzieci, a także dorosłych. Okazuje się, że owoce z tej grupy oddziaływają bezpośrednio na mózg oraz cały układ nerwowy, chroniąc go przed starzeniem spowodowanym działaniem wolnych rodników.

Warto również zaznaczyć, że składniki chemiczne obecne w owocach jagodowych, takie jak polifenole w naturalny sposób stymulują neurogenezę. Neurogeneza jest procesem, podczas którego dochodzi do powstawania neuronów, czyli komórek tworzących układ nerwowych. W praktyce oznacza to, że wewnątrz struktur mózgowych dochodzi do poprawy komunikacji między obszarami mózgu, co przyczynia się do poprawy funkcjonowania zdolności poznawczych, pamięci długotrwałej oraz krótkotrwałej, a także utrzymania dobrego samopoczucia psychicznego. Warto wiedzieć, że dieta dla mózgu, czyli dieta MIND, opiera się właśnie na włączeniu do codziennego jadłospisu owoców jagodowych, które rzeczywiście korzystnie wpływają na jego funkcjonowanie.

Prawdziwi sojusznicy zdrowego serca, czyli jak owoce jagodowe wpływają na kondycję serca?

Ze względu na swoją budowę oraz działanie serce oraz układ krwionośny są narażone na rozwój chorób cywilizacyjnych oraz schorzeń prowadzących do niewydolności tego organu. Owoce jagodowe, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wpływają na budowę układu sercowo-naczyniowego poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych. Taka właściwość bezpośrednio przyczynia się do usprawnienia przepływu krwi i lepszego ukrwienia serca oraz pozostałych organów wewnętrznych.

Najzdrowsze owoce – jagodowe – wykazują również właściwości przeciwmiażdżycowe. Polegają one na efektywnym poprawieniu stanu i funkcjonowania śródbłonka, który wyściela żyły oraz tętnice. Jego dysfunkcja jest bardzo niebezpiecznym zjawiskiem, którego konsekwencją jest odkładanie się złogów wewnątrz naczyń, co prowadzi do zawału serca czy też udaru.

Jak jagody wzmacniają naturalną barierę ochronną organizmu?

Wiele dietetyków oraz medyków opisuje, jak korzystne dla układu odpornościowego jest włączenie do diety zdrowych owoców jagodowych. Wynika to przede wszystkim z ich mocy antyoksydacyjnej, ale również wysokiej zawartości związków chemicznych z grupy polifenoli, do których należą antocyjany, flawonoidy, a także kwas fenolowy.

Ich obecność w diecie silnie stymuluje układ odpornościowy, a dokładniej tworzące go komórki – fagocyty – do lepszej pracy. Dzięki temu układ immunologiczny jest w stanie lepiej wyłapywać patogeny, czyli wirusy, bakterie i grzyby, które atakują organizm, wywołując choroby. Dodatkowym czynnikiem wspierającym działanie odporności poprzez zjadanie owoców jagodowych jest obecność w ich miąższu łatwo przyswajalnej witaminy C, która pomaga w walce z sezonowymi infekcjami.

Rola owoców jagodowych w redukcji stanów zapalnych

Prowadzenie ubogiej diety, a także wpływ czynników środowiskowych, przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych ustroju u coraz większej części społeczeństwa. To bardzo niebezpieczne zjawisko, a bagatelizowanie wewnętrznych zapaleń może skutkować rozwijaniem się chorób cywilizacyjnych, do których należy nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca oraz choroby nowotworowe.

Owoce jagodowe to superfoods, które pomagają efektywnie niwelować stany zapalne oraz zapobiegać ich pojawianiu się w ciele. Takie działanie wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które ochraniają komórki ciała przed rozwijaniem się zapaleń. Dodatkowo, substancje zawarte w jagodach zapewniają lepszą ochronę tkanek przed działaniem czynników oraz patogenów przyczyniających się do rozwoju zapaleń.

Jak włączyć owoce jagodowe do codziennej diety?

Owoce jagodowe wyróżniają się właściwościami, które korzystnie wpływają na zdrowie, kondycję organizmu oraz wygląd zewnętrzny. Włączenie ich do codziennej diety z pewnością przyniesie długoterminowe pozytywne zmiany w ustroju, dlatego warto spożywać je każdego dnia.

Owoce z grupy jagodowych są lubiane przez dorosłych i dzieci ze względu na dobry smak. Istnieje wiele sposobów na włączenie ich do codziennej diety, np.:

  • zjadanie owoców jagodowych jako przekąski w sezonie;
  • przygotowywanie koktajli oraz smoothie ze świeżych lub mrożonych jagód z dodatkiem mleka, jogurtu oraz zdrowych nasion;
  • wykorzystanie ich do przygotowania lodów oraz sorbetów;
  • przygotowywanie sałatek owocowych.

Włączenie owoców jagodowych do codziennej diety przynosi wiele korzyści. Najważniejszą z nich jest ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz poprawa funkcjonowania układu immunologicznego, co przyczynia się do zachowania zdrowia.

Źródła:

  • Banach K., Rutkowska B., Glibowski P.: Polska „superżywność” w prewencji chorób nowotworowych. Bromat. Chem. Tokyskol. 2017;
  • Doroszko M., Janda K., Jakubczyk K.: Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych. Kosmos Problemy Nauk Biologicznych. 2018;
  • https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2019/01/Geriatria_2_2018_07.pdf; pt. "Wpływ diety na zachowanie sprawności funkcji poznawczych przez osoby starsze", Kaluziak A., Krzymińska-Siemaszko R., Wieczorowska-Tobis K, opublikowany w Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem