Mleczko pszczele to substancja produkowana przez młode pszczoły robotnice. W medycynie ludowej jest ono znane i wykorzystywane od bardzo dawna – jako preparat odżywczy, środek wspomagający płodność czy mikstura na zachowanie młodości i witalności.
Z tego artykułu dowiesz się:
Przeczytaj też: Pierzga pszczela – czym jest i jakie ma właściwości? Stosowanie i przepisy z pierzgą pszczelą
Mleczko pszczele to wydzielina z gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic, która służy do karmienia larw pszczół i trutni przez pierwsze 3 dni życia. Wyjątkowe właściwości mleczka potwierdzają obserwacje pszczół. Królowa matka jest karmiona wyłącznie mleczkiem pszczelim i żyje nawet 40 razy dłużej niż inne pszczoły żywiące się przede wszystkim nektarem z kwiatów. Niektóre matki dożywają nawet 5 lat, podczas gdy robotnice i trutnie przeżywają od 4 do 6 tygodni latem oraz do 6 miesięcy zimą. Robotnice i trudnie są karmione mleczkiem pszczelim tylko przez pierwsze 3 dni życia, ale w tym czasie masa ich ciała wzrasta nawet 1000 razy.
Mleczko pszczele nie jest produkowane w dużych ilościach, dlatego jest niezwykle pożądane. Może przybierać różne formy – tabletek do ssania, kapsułek, syropów czy nawet dodatku do miodu, ale jest także dostępne w czystej, nieprzetworzonej postaci, w jakiej zostało pobrane z ula. Konsystencja naturalnego mleczka pszczelego przypomina lejący miód lub galaretkę o jasnym, żółtawo-kremowym zabarwieniu. Co warto podkreślić, smak mleczka pszczelego może się nieco różnić w zależności od rodziny pszczół, uwarunkowań geograficznych czy okresu zbiorów. Jest jednak mniej słodkie od miodu – opisuje się go jako kwaskowy czy wręcz cierpki.
Mleczko pszczele jest bogatym źródłem substancji odżywczych niezbędnych dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dokładny skład mleczka pszczelego może się zmieniać, ale ogólnie przyjmuje się, że zawiera ono około:
Mleczko pszczele dostarcza do naszego organizmu nawet 150 substancji aktywnych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Mleczko pszczele zawiera:
Mleczko pszczele ma działanie silnie odżywiające. Jego stosowanie zaleca się osobom chcącym zwiększyć swą sprawność fizyczną i intelektualną, wzmocnić odporność organizmu na infekcje czy dostarczyć do organizmu niezbędne składniki odżywcze, których brakuje w ich codziennej diecie. Co więcej, mleczko pszczele jest również uznawane za substancję opóźniającą starzenie się, pozwalającą na zachowanie witalności, a nawet wydłużającą życie.
Mleczko pszczele wykazuje liczne właściwości prozdrowotne:
Dawkowanie mleczka pszczelego jest uzależnione przede wszystkim od wieku osoby, która będzie je spożywać. W przypadku osób dorosłych zalecana dzienna dawka wynosi 0,5-1 g czystego mleczka pszczelego, a u dzieci – połowę tej dawki. Mleczko pszczele najlepiej przyjmować, umieszczając je pod językiem do całkowitego rozpuszczenia i wchłonięcia. Przy takiej formie podania mleczko pszczele najszybciej przedostanie się do krwiobiegu. Mleczko pszczele można też stosować doustnie – w tej formie może jednak przyswajać się nieco wolniej, przez co jego działanie także będzie opóźnione.
Mleczko pszczele zaleca się przyjmować około 20-30 minut przed pierwszym posiłkiem. Kuracja przy użyciu mleczka powinna trwać od 3-4 tygodni do 2 miesięcy. Dla osiągnięcia optymalnych efektów najczęściej poleca się przeprowadzenie kuracji dwumiesięcznej i powtórzenie jej dwa lub trzy razy w roku. W celach profilaktycznych kurację można uzupełnić o pyłek kwiatowy.
Mleczko pszczele to substancja, którą produkują młode pszczoły robotnice. Ze względu na wyjątkowe właściwości mleczka pszczelego, od dawna jest ono wykorzystywane w medycynie ludowej, obecnie zaś staje się naturalnym środkiem wspierającym funkcjonowanie organizmu i wspomagającym leczenie różnych schorzeń.
Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.
Zapraszamy do lektury!
Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.