Mleczko pszczele – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie. Jak dawkować mleczko pszczele?

Mleczko pszczele – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie. Jak dawkować mleczko pszczele? - zdjęcie

Mleczko pszczele to substancja produkowana przez młode pszczoły robotnice. W medycynie ludowej jest ono znane i wykorzystywane od bardzo dawna – jako preparat odżywczy, środek wspomagający płodność czy mikstura na zachowanie młodości i witalności.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • co to jest i jak powstaje mleczko pszczele,
  • w jakiej postaci może występować mleczko pszczele,
  • jakie wartości odżywcze ma mleczko pszczele,
  • jakie właściwości prozdrowotne ma mleczko pszczele,
  • jak należy dawkować mleczko pszczele.

Przeczytaj też: Pierzga pszczela – czym jest i jakie ma właściwości? Stosowanie i przepisy z pierzgą pszczelą

Czym jest i jak powstaje mleczko pszczele?

Mleczko pszczele to wydzielina z gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic, która służy do karmienia larw pszczół i trutni przez pierwsze 3 dni życia. Wyjątkowe właściwości mleczka potwierdzają obserwacje pszczół. Królowa matka jest karmiona wyłącznie mleczkiem pszczelim i żyje nawet 40 razy dłużej niż inne pszczoły żywiące się przede wszystkim nektarem z kwiatów. Niektóre matki dożywają nawet 5 lat, podczas gdy robotnice i trutnie przeżywają od 4 do 6 tygodni latem oraz do 6 miesięcy zimą. Robotnice i trudnie są karmione mleczkiem pszczelim tylko przez pierwsze 3 dni życia, ale w tym czasie masa ich ciała wzrasta nawet 1000 razy.

W jakiej postaci występuje mleczko pszczele?

Mleczko pszczele nie jest produkowane w dużych ilościach, dlatego jest niezwykle pożądane. Może przybierać różne formy – tabletek do ssania, kapsułek, syropów czy nawet dodatku do miodu, ale jest także dostępne w czystej, nieprzetworzonej postaci, w jakiej zostało pobrane z ula. Konsystencja naturalnego mleczka pszczelego przypomina lejący miód lub galaretkę o jasnym, żółtawo-kremowym zabarwieniu. Co warto podkreślić, smak mleczka pszczelego może się nieco różnić w zależności od rodziny pszczół, uwarunkowań geograficznych czy okresu zbiorów. Jest jednak mniej słodkie od miodu – opisuje się go jako kwaskowy czy wręcz cierpki.

Mleczko pszczele – wartości odżywcze

Mleczko pszczele jest bogatym źródłem substancji odżywczych niezbędnych dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dokładny skład mleczka pszczelego może się zmieniać, ale ogólnie przyjmuje się, że zawiera ono około:

  • 65% wody,
  • 13,5% białka,
  • 3,7% lipidów,
  • 12% węglowodanów,
  • 1,2% związków mineralnych,
  • 3% innych substancji organicznych.

Mleczko pszczele dostarcza do naszego organizmu nawet 150 substancji aktywnych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Mleczko pszczele zawiera:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę D,
  • witaminę E,
  • wapń,
  • miedź,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • krzem,
  • białka,
  • aminokwasy,
  • kwas deoksyrybonukleinowy,
  • acetylocholinę – w postaci naturalnej występuje tylko w mleczku pszczelim.

Mleczko pszczele – właściwości i zastosowanie

Mleczko pszczele ma działanie silnie odżywiające. Jego stosowanie zaleca się osobom chcącym zwiększyć swą sprawność fizyczną i intelektualną, wzmocnić odporność organizmu na infekcje czy dostarczyć do organizmu niezbędne składniki odżywcze, których brakuje w ich codziennej diecie. Co więcej, mleczko pszczele jest również uznawane za substancję opóźniającą starzenie się, pozwalającą na zachowanie witalności, a nawet wydłużającą życie.

Mleczko pszczele wykazuje liczne właściwości prozdrowotne:

  • działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwdrożdżakowo, wspierając leczenie chorób układu oddechowego,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • korzystnie wpływa na serce i układ krążenia, wspomaga regulację ciśnienia krwi, obniża poziom cholesterolu, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.
  • przywraca równowagę psychiczną i poprawia koncentrację, zwiększa wydolność fizyczną i umysłową,
  • wspomaga leczenie schorzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona,
  • poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje procesy przemiany materii,
  • chroni tkankę wątrobową przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych,
  • stymuluje owulację i wspomaga płodność u kobiet,
  • zwiększa poziom progesteronu w czasie ciąży,
  • pobudza produkcję pokarmu w okresie laktacji,
  • łagodzi objawy towarzyszące menopauzie,
  • wspiera zwalczanie impotencji u mężczyzn i poprawia jakość spermy,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • regeneruje i nawilża skórę, zwiększa produkcję kolagenu, dzięki czemu opóźnia proces jej starzenia się, pomaga redukować zmiany skórne.

Mleczko pszczele – dawkowanie

Dawkowanie mleczka pszczelego jest uzależnione przede wszystkim od wieku osoby, która będzie je spożywać. W przypadku osób dorosłych zalecana dzienna dawka wynosi 0,5-1 g czystego mleczka pszczelego, a u dzieci – połowę tej dawki. Mleczko pszczele najlepiej przyjmować, umieszczając je pod językiem do całkowitego rozpuszczenia i wchłonięcia. Przy takiej formie podania mleczko pszczele najszybciej przedostanie się do krwiobiegu. Mleczko pszczele można też stosować doustnie – w tej formie może jednak przyswajać się nieco wolniej, przez co jego działanie także będzie opóźnione.

Mleczko pszczele zaleca się przyjmować około 20-30 minut przed pierwszym posiłkiem. Kuracja przy użyciu mleczka powinna trwać od 3-4 tygodni do 2 miesięcy. Dla osiągnięcia optymalnych efektów najczęściej poleca się przeprowadzenie kuracji dwumiesięcznej i powtórzenie jej dwa lub trzy razy w roku. W celach profilaktycznych kurację można uzupełnić o pyłek kwiatowy.

Mleczko pszczele to substancja, którą produkują młode pszczoły robotnice. Ze względu na wyjątkowe właściwości mleczka pszczelego, od dawna jest ono wykorzystywane w medycynie ludowej, obecnie zaś staje się naturalnym środkiem wspierającym funkcjonowanie organizmu i wspomagającym leczenie różnych schorzeń.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem