Logo strony
Przeziębienie i grypa

Miód na przeziębienie

mgr farm. Cezary Stańczak
mgr farm. Cezary Stańczak
Data publikacji: 23.06.2025 Data ostatniej aktualizacji: 22.12.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu

Miód ma zbawienne działanie na organizm człowieka, m.in wspiera układ krążenia i koi nerwy. Ponadto ma właściwości antybakteryjne. Z tego powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Warto również wskazać, że miód to doskonałe panaceum na objawy przeziębienia. Jak stosować miód na przeziębienie? Jaki miód jest najlepszy na kaszel, a który wybrać na ból gardła i inne dolegliwości?

Miód – na które objawy przeziębienia?

Okresem wzmożonej zachorowalności na przeziębienie jest sezon jesienno-zimowy. W sytuacji, kiedy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia, warto wzmocnić odporność i zastosować domowe sposoby na przeziębienie i jego symptomy. Środkiem naturalnego pochodzenia na różnego rodzaju objawy przeziębienia i wzmocnienie odporności jest miód, który wykorzystywany był w medycynie ludowej od bardzo dawna.

Na które objawy przeziębienia stosować miód?

  • Ból gardła i drapanie w gardle – miód ma działanie łagodzące i właściwości przeciwzapalne, a także nawilża śluzówkę.
  • Mokry i suchy kaszel – niektóre miody działają wykrztuśnie, inne łagodzą napady kaszlu.
  • Katar i zatkany nos – miód na przeziębienie zmniejsza obrzęk i tym samym pomaga w udrożnieniu dróg oddechowych.
  • Chrypka – miód łagodzi podrażnione gardło i regeneruje głos.
  • Gorączka – niektóre rodzaje miodów działają napotnie.
  • Ogólne osłabienie i słaba odporność – regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu za sprawą antyoksydantów i składników antybakteryjnych. Dlatego równie pomocne jest włączenie go do diety wówczas, kiedy pojawią się już objawy infekcji – przeziębienia czy grypy.

ZAPAMIĘTAJ! Miodu nie można podawać niemowlętom poniżej 12. miesiąca życia ze względu na ryzyko wystąpienia botulizmu dziecięcego. Miodu nie powinny jeść również osoby z alergią na produkty pszczele, osoby z cukrzycą, insulinoopornością i z chorobami wątroby.

Może zainteresuje Cię...

Właściwości prozdrowotne miodu

Prozdrowotne właściwości miodu wynikają z jego bogatego składu: enzymów pszczelich, aminokwasów, kwasów organicznych i związków fenolowych, które działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i antybakteryjnie. Miód zawiera również witaminy z grupy B i witaminę C oraz minerały, takie jak magnez, potas, wapń i żelazo.

Właściwości antybiotyczne miodu

Prozdrowotne właściwości miód zawdzięcza pszczołom, które wytwarzają substancje o działaniu antybiotycznym, m.in. oksydazę glukozy, która produkuje nadtlenek wodoru, apidycynę, inhibinę czy lizozym. Chronią nas one przed niekorzystnym, szkodliwym działaniem drobnoustrojów, gdyż niszczą i hamują rozwój bakterii, pierwotniaków i niektórych wirusów.

Pamiętajmy jednak, że choć miód jest naturalnym antybiotykiem, nie działa na wszystkie bakterie i nie zastąpi leków w przypadku poważnych zakażeń bakteryjnych.

Miód na przeziębienie – właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe

Miód działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. Właściwości te zawdzięcza antyoksydantom i związkom bioaktywnym (np. polifenole), które łagodzą stany zapalne. Zawarte w nim flawonoidy i kwasy fenolowe mają działanie łagodzące ból. Co więcej, miód zawiera związki, które modulują odpowiedź immunologiczną. Ponadto, w przeziębieniu stosowany jest jako środek napotny, który pomaga w obniżaniu gorączki, oraz środek uspokajający.

Nasza rekomendacja

Jaki miód jest dobry na przeziębienie?

W zależności od objawów, z którymi chcemy walczyć, możemy sięgnąć po różne rodzaje miodów.

Jaki miód na kaszel suchy i mokry?

Na kaszel suchy i drapanie w gardle najlepiej sprawdzają się miody o właściwościach łagodzących i nawilżających, które mogą ukoić suche, podrażnione gardło. W szczególności polecane są miody lipowe i rzepakowe, które dodatkowo wspierają odporność. Wsparciem w łagodzeniu napadowego, suchego kaszlu będzie natomiast miód gryczany.

Na mokry kaszel warto sięgnąć po miody o działaniu wykrztuśnym, np. miód nawłociowy, miód spadziowy. Na co pomaga? Miód spadziowy oczyszcza drogi oddechowe i jest bogaty w minerały, z kolei miód nawłociowy pomaga rozrzedzić wydzielinę.

Jaki miód na przeziębienie i ból gardła?

Ból gardła to jeden z najbardziej uciążliwych objawów przeziębienia. Nieocenionym wsparciem w tym zakresie może być miód akacjowy o działaniu kojącym i nawilżającym śluzówkę. Na podrażnionym gardle stworzy powłokę ochronną, która ograniczać będzie uczucie drapania. Dobrym wyborem na ból gardła będzie również miód rzepakowy o działaniu regeneracyjnym i przeciwzapalnym.

Jaki miód na gorączkę?

Cenne, prozdrowotne właściwości na przeziębienie wykazuje także miód malinowy. Działa on bowiem napotnie i zwalcza stany gorączkowe. Jednocześnie dostarcza antyoksydantów, witamin i minerałów, które wzmacniają organizm.

Miód na przeziębienie – jak podawać?

Miód można stosować jako zamiennik cukru, wówczas można nim słodzić herbatę. Niemniej jednak, aby wzmocnić działanie naturalnego antybiotyku, warto połączyć kilka składników, które znajdują się w każdej kuchni.

Syrop z miodu, imbiru i kurkumy

Przepis na domowy syrop jest prosty. Syrop taki przygotowywany jest z miodu, cytryny, imbiru i kurkumy. Aby go przygotować, wystarczy zetrzeć świeży imbir oraz kurkumę na tarce. Składniki te następnie zalewamy sokiem z cytryny i miodem. Na koniec mieszamy miksturę do rozpuszczenia się miodu. Warto również dodać odrobinę cynamonu, który ma działanie rozgrzewające.

Syrop z cebuli i miodu dla dzieci

Do przygotowania syropu z cebuli i miodu potrzebne będą 2-3 średnie cebule. Należy je pokroić w cienkie plastry. Kilka plastrów układamy na dnie słoika, następnie polewamy miodem i ugniatamy łyżką. Tak przygotowujemy kolejne warstwy aż do wypełnienia słoika. Syrop odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 48 godzin. Ważne, by nie zamykać go szczelnie, szczególnie w pierwszej dobie, aby nie dopuścić do fermentacji alkoholowej. Gotowy syrop przechowujemy zamknięty w lodówce. Dorośli powinni przyjmować 3 łyżki syropu z cebuli i miodu dziennie. Młodszym dzieciom, najbezpieczniej – powyżej 2. roku życia, możemy podawać 3 łyżeczki syropu dziennie.

Mleko z miodem na przeziębienie

W przypadku przeziębienia warto również wypić szklankę ciepłego mleka z miodem przed snem. Taki napój ma wiele witamin, składników mineralnych i substancji aktywnych, które skutecznie usuwają z organizmu szkodliwe wirusy i bakterie.

Woda z miodem i solą jako domowy izotonik

Odpowiednie nawadnianie organizmu to niezwykle ważny krok w leczeniu przeziębienia, zwłaszcza jeżeli mierzymy się z gorączką. W tym celu możemy przygotować domowy izotonik. Do 1 litra wody mineralnej dodajemy 2-3 łyżki miodu, sok z połowy cytryny i ok. ½ łyżeczki soli. Taki napój dostarczy nam energii, potasu i sodu oraz witaminę C.

Miód do herbaty

Słodzenie herbaty miodem to najprostszy sposób na dostarczenie sobie miodu podczas przeziębienia. Warto jednak robić to z głową. Miodu bowiem nie wolno dodawać do bardzo gorącej herbaty czy wrzącej wody. W temperaturze przekraczającej 40°C miód traci większość swoich prozdrowotnych właściwości.

Miód – najlepszy domowy sposób na przeziębienie

Właściwości lecznicze miodu znane są od bardzo dawna, to stary, sprawdzony sposób na objawy przeziębienia i grypy. Jest naturalnym antybiotykiem, a jego stosowanie jest uznawane za bezpieczne. Miód może być elementem diety zarówno dorosłych, jak i starszych dzieci. Możemy przyjmować go profilaktycznie, celem wzmocnienia odporności, i w sytuacji wystąpienia pierwszych objawów przeziębienia.

Źródła