Migdały: jakie mają wartości odżywcze i właściwości. Jakie są najlepsze przepisy na migdały?

Migdały: jakie mają wartości odżywcze i właściwości. Jakie są najlepsze przepisy na migdały? - zdjęcie

Nasiona migdałowca, zaliczane są do tzw. „superfoods”, bo są bogate w mnóstwo minerałów i składników, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Jeśli zastanawiasz się, czy włączyć je do swojej diety, koniecznie zapoznaj się z ich niesamowitymi, prozdrowotnymi właściwościami!

Jakie składniki odżywcze mają migdały?

Migdały są bogatym źródłem witamin z grupy B, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6. Zawierają również witaminę E, która jest kluczowa dla prawidłowej regeneracji naszej skóry oraz witaminę A, dzięki której nasza odporność będzie wzmocniona.

Migdały dostarczą naszemu organizmowi również niezbędne minerały, takie jak  wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk oraz fosfor. Bardzo istotnymi składnikami są również przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jaka jest kaloryczność migdałów?

Kaloryczność, którą charakteryzują się migdały (kcal na poziomie 580 na 100 g produktu) jest dość wysoka, jednak mimo tego są one polecane również osobom na diecie redukcyjnej. Są wysokoenergetyczne i niezwykle odżywcze, dzięki czemu spożycie nawet niewielkiej porcji migdałów sprawia, że czujemy się nasyceni, co jednocześnie hamuje występowanie nagłych napadów głodu.

Co więcej, to ile migdały mają kalorii wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i metabolizm.

Jakie są zalety spożywania migdałów?

Migdały mają zbawienny wpływ na nasz układ krążenia oraz pracę serca. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy E, wzmacniają nasze naczynia krwionośne, tym samym obniżając ciśnienie krwi. Częste spożywanie migdałów, znacząco zmniejsza zagrożenie wystąpienia miażdżycy, udaru niedokrwiennego lub zawału serca.

Równie ważny jest wpływ aminokwasów, który zawierają migdały. Jednym z nich jest fenyloanalina - związek, którego nasz organizm nie wytwarza samodzielnie, a który wspaniale wpływa na nasz nastrój, zapobiegając depresji! Koniecznie jedz regularnie migdały, jeśli cierpisz na zaburzenia nastrojów.

Bogate w mikroelementy, wzmacniają naszą odporność – objawem obniżonej odporności mogą być m.in. kamienie migdałowe, które pojawiają się podczas anginy. W przypadku nawracających infekcji, konieczne może być nawet wycięcie migdałków. Dlatego tak ważne jest zapobieganie potencjalnym chorobom i dbanie o naszą odporność na co dzień, a nie jedynie leczenie i łagodzenie bólu gardła podczas choroby.

Czy nadmiar migdałów może zaszkodzić?

Poza dostępnymi powszechnie na rynku słodkimi migdałami, możemy spotkać się również z ich gorzką odmianą, która zawiera sporo amigdaliny. Jest to substancja, która przyczynia się do uwolnienia w organizmie tzw. kwasu pruskiego, czyli cyjanowodoru. Spożycie tego kwasu może być potencjalnie śmiertelne, jednak zjedzone w niewielkiej ilości, gorzkie migdały nie będą zagrożeniem dla naszego życia i zdrowia. Zresztą ta odmiana wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym, a w sklepach spożywczych sprzedawane są migdały słodkie.

Migdały mogą być niebezpieczne dla osób uczulonych na jeden z dwóch alergenów, który w nich występuje – albuminę lub konglutynę gamma. Reakcja alergiczna może być łagodna i objawić się na skórze, ale w przypadku silnej reakcji, skutki uboczne mogą dotknąć przewodu pokarmowego, a nawet układu oddechowego. Bardzo mało osób jest uczulonych tak silnie, że spożycie migdałów może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Jeśli jednak wiemy, że jesteśmy alergikami i spożycie innych orzechów powoduje u nas ból brzucha, powinniśmy być ostrożni i nie zjadać zbyt wielu migdałów na raz.

Kto powinien jeść migdały?

Jeśli stosujesz dietę przeciwzapalną, koniecznie uwzględnij w niej migdały. Cena tego produktu bywa wysoka - pochodzące z uprawy ekologicznej, mogą kosztować nawet w okolicach 100 zł za kilogram, ale bez problemu znajdziemy również tańsze odmiany. Jednak migdały zdecydowanie są warte swojej ceny – bogate w wartościowe składniki, mają zbawienny wpływ na nasz układ nerwowy oraz krwionośny. Regularne spożywanie ich zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, dzięki czemu polecane s też osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne.

Migdały są powszechnie uznawane za naturalny afrodyzjak, są zresztą często wykorzystywane jako składnik suplementów podnoszących libido u mężczyzn. Migdały zawierają argininę – aminokwas, który przyczynia się do rozkurczania naczyń krwionośnych, co ułatwia prawidłowy przepływ krwi. Tak jak i inne orzechy, stosowane są jako remedium na problemy z potencją. Co więcej, zawarty w nich cynk, selen oraz witamina E są bardzo skutecznymi elementami, wykorzystywanymi w leczeniu niepłodności.

Zdecydowanie uwzględnij migdały w swojej diecie, jeśli chorujesz na cukrzycę. Zawarte w nich składniki regulują poziom cukru w organizmie, a zdrowe tłuszcze powodują uczucie nasycenia, dzięki czemu unikniesz groźnych dla zdrowia napadów głodu, związanych z nagłą zmianą poziomu insuliny. Powyższe zalety wpływają też na to, że migdały są świetną przekąską, dla osób stosujących dietę odchudzającą.

Najlepsze przepisy z migdałami

Migdały są świetną przekąską. Zjedzone indywidualnie w ramach drugiego śniadania czy podwieczorku, nasycą nas aż do kolejnego posiłku. Są również idealnym dodatkiem do ciast, owsianek i sałatek. Jeśli uwielbiamy smak migdałów, na pewno pokochamy tartę migdałową – wystarczy, że pokryjesz spód z kruchego ciasta masą ze zblendowanych z cukrem, masłem, jajkiem i mąką migdałów, a następnie ciasto upieczesz  w pół godziny w 180 stopniach. To wyśmienity deser, który do tego nie wymaga zbyt wielu przygotowań.

Migdały wykorzystywane są nie tylko do wypieków i słodkich przekąsek. Posiekane, idealnie będą komponować się z wytrawnymi makaronami, czy warzywnymi potrawami z ryżem. Drobno pokruszone, mogą być wykorzystane do panierowania mięsa – będą pysznym i dużo zdrowszym zamiennikiem klasycznej panierki z bułki tartej.

Współcześnie, coraz więcej osób cierpi na różne alergie pokarmowe i nietolerancje pewnych składników. Jednym z nich jest laktoza – krowie mleko w przepisach świetnie zastąpi mleko migdałowe, a masło migdałowe będzie pysznym i zdrowym zamiennikiem masła tradycyjnego. Podobnie możemy zastosować migdały, jeśli nie tolerujemy glutenu – mąka migdałowa sprawdzi się w przepisach na ciasta i chleby, nadając im jednocześnie wyjątkowego smaku.

Migdały w ciąży – czy warto?

Bardzo często poleca się kobietom w ciąży regularne spożywanie migdałów – właściwości zdrowotne i liczne mikroelementy są tutaj niezwykle ważnym aspektem. Jednak przede wszystkim cenione są za pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Migdały powstrzymują odruch wymiotny oraz łagodzą mdłości i zgagę, które bardzo często występują w pierwszym trymestrze ciąży. Co więcej, niwelują inne problemy, które dotykają przyszłe mamy – zapobiegają skurczom mięśni, wspomagają pamięć i obniżają ciśnienie. W trakcie ciąży sięgnij również po kosmetyki, stworzone na bazie migdałów – olejek migdałowy wzmacnia i ujędrnia skórę, zapobiegając powstawaniu rozstępów.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem