Migdały: jakie mają wartości odżywcze i właściwości. Jakie są najlepsze przepisy na migdały?

baner

Migdały: jakie mają wartości odżywcze i właściwości. Jakie są najlepsze przepisy na migdały?

Nasiona migdałowca, zaliczane są do tzw. „superfoods”, bo są bogate w mnóstwo minerałów i składników, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Jeśli zastanawiasz się, czy włączyć je do swojej diety, koniecznie zapozn

Nasiona migdałowca, zaliczane są do tzw. „superfoods”, bo są bogate w mnóstwo minerałów i składników, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Jeśli zastanawiasz się, czy włączyć je do swojej diety, koniecznie zapoznaj się z ich niesamowitymi, prozdrowotnymi właściwościami!

Jakie składniki odżywcze mają migdały?

Migdały są bogatym źródłem witamin z grupy B, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6. Zawierają również witaminę E, która jest kluczowa dla prawidłowej regeneracji naszej skóry oraz witaminę A, dzięki której nasza odporność będzie wzmocniona.

Migdały dostarczą naszemu organizmowi również niezbędne minerały, takie jak  wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk oraz fosfor. Bardzo istotnymi składnikami są również przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jaka jest kaloryczność migdałów?

Kaloryczność, którą charakteryzują się migdały (kcal na poziomie 580 na 100 g produktu) jest dość wysoka, jednak mimo tego są one polecane również osobom na diecie redukcyjnej. Są wysokoenergetyczne i niezwykle odżywcze, dzięki czemu spożycie nawet niewielkiej porcji migdałów sprawia, że czujemy się nasyceni, co jednocześnie hamuje występowanie nagłych napadów głodu.

Co więcej, to ile migdały mają kalorii wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i metabolizm.

Jakie są zalety spożywania migdałów?

Migdały mają zbawienny wpływ na nasz układ krążenia oraz pracę serca. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy E, wzmacniają nasze naczynia krwionośne, tym samym obniżając ciśnienie krwi. Częste spożywanie migdałów, znacząco zmniejsza zagrożenie wystąpienia miażdżycy, udaru niedokrwiennego lub zawału serca.

Równie ważny jest wpływ aminokwasów, który zawierają migdały. Jednym z nich jest fenyloanalina - związek, którego nasz organizm nie wytwarza samodzielnie, a który wspaniale wpływa na nasz nastrój, zapobiegając depresji! Koniecznie jedz regularnie migdały, jeśli cierpisz na zaburzenia nastrojów.

Bogate w mikroelementy, wzmacniają naszą odporność – objawem obniżonej odporności mogą być m.in. kamienie migdałowe, które pojawiają się podczas anginy. W przypadku nawracających infekcji, konieczne może być nawet wycięcie migdałków. Dlatego tak ważne jest zapobieganie potencjalnym chorobom i dbanie o naszą odporność na co dzień, a nie jedynie leczenie i łagodzenie bólu gardła podczas choroby.

Czy nadmiar migdałów może zaszkodzić?

Poza dostępnymi powszechnie na rynku słodkimi migdałami, możemy spotkać się również z ich gorzką odmianą, która zawiera sporo amigdaliny. Jest to substancja, która przyczynia się do uwolnienia w organizmie tzw. kwasu pruskiego, czyli cyjanowodoru. Spożycie tego kwasu może być potencjalnie śmiertelne, jednak zjedzone w niewielkiej ilości, gorzkie migdały nie będą zagrożeniem dla naszego życia i zdrowia. Zresztą ta odmiana wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym, a w sklepach spożywczych sprzedawane są migdały słodkie.

Migdały mogą być niebezpieczne dla osób uczulonych na jeden z dwóch alergenów, który w nich występuje – albuminę lub konglutynę gamma. Reakcja alergiczna może być łagodna i objawić się na skórze, ale w przypadku silnej reakcji, skutki uboczne mogą dotknąć przewodu pokarmowego, a nawet układu oddechowego. Bardzo mało osób jest uczulonych tak silnie, że spożycie migdałów może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Jeśli jednak wiemy, że jesteśmy alergikami i spożycie innych orzechów powoduje u nas ból brzucha, powinniśmy być ostrożni i nie zjadać zbyt wielu migdałów na raz.

Kto powinien jeść migdały?

Jeśli stosujesz dietę przeciwzapalną, koniecznie uwzględnij w niej migdały. Cena tego produktu bywa wysoka - pochodzące z uprawy ekologicznej, mogą kosztować nawet w okolicach 100 zł za kilogram, ale bez problemu znajdziemy również tańsze odmiany. Jednak migdały zdecydowanie są warte swojej ceny – bogate w wartościowe składniki, mają zbawienny wpływ na nasz układ nerwowy oraz krwionośny. Regularne spożywanie ich zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, dzięki czemu polecane s też osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne.

Migdały są powszechnie uznawane za naturalny afrodyzjak, są zresztą często wykorzystywane jako składnik suplementów podnoszących libido u mężczyzn. Migdały zawierają argininę – aminokwas, który przyczynia się do rozkurczania naczyń krwionośnych, co ułatwia prawidłowy przepływ krwi. Tak jak i inne orzechy, stosowane są jako remedium na problemy z potencją. Co więcej, zawarty w nich cynk, selen oraz witamina E są bardzo skutecznymi elementami, wykorzystywanymi w leczeniu niepłodności.

Zdecydowanie uwzględnij migdały w swojej diecie, jeśli chorujesz na cukrzycę. Zawarte w nich składniki regulują poziom cukru w organizmie, a zdrowe tłuszcze powodują uczucie nasycenia, dzięki czemu unikniesz groźnych dla zdrowia napadów głodu, związanych z nagłą zmianą poziomu insuliny. Powyższe zalety wpływają też na to, że migdały są świetną przekąską, dla osób stosujących dietę odchudzającą.

Najlepsze przepisy z migdałami

Migdały są świetną przekąską. Zjedzone indywidualnie w ramach drugiego śniadania czy podwieczorku, nasycą nas aż do kolejnego posiłku. Są również idealnym dodatkiem do ciast, owsianek i sałatek. Jeśli uwielbiamy smak migdałów, na pewno pokochamy tartę migdałową – wystarczy, że pokryjesz spód z kruchego ciasta masą ze zblendowanych z cukrem, masłem, jajkiem i mąką migdałów, a następnie ciasto upieczesz  w pół godziny w 180 stopniach. To wyśmienity deser, który do tego nie wymaga zbyt wielu przygotowań.

Migdały wykorzystywane są nie tylko do wypieków i słodkich przekąsek. Posiekane, idealnie będą komponować się z wytrawnymi makaronami, czy warzywnymi potrawami z ryżem. Drobno pokruszone, mogą być wykorzystane do panierowania mięsa – będą pysznym i dużo zdrowszym zamiennikiem klasycznej panierki z bułki tartej.

Współcześnie, coraz więcej osób cierpi na różne alergie pokarmowe i nietolerancje pewnych składników. Jednym z nich jest laktoza – krowie mleko w przepisach świetnie zastąpi mleko migdałowe, a masło migdałowe będzie pysznym i zdrowym zamiennikiem masła tradycyjnego. Podobnie możemy zastosować migdały, jeśli nie tolerujemy glutenu – mąka migdałowa sprawdzi się w przepisach na ciasta i chleby, nadając im jednocześnie wyjątkowego smaku.

Migdały w ciąży – czy warto?

Bardzo często poleca się kobietom w ciąży regularne spożywanie migdałów – właściwości zdrowotne i liczne mikroelementy są tutaj niezwykle ważnym aspektem. Jednak przede wszystkim cenione są za pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Migdały powstrzymują odruch wymiotny oraz łagodzą mdłości i zgagę, które bardzo często występują w pierwszym trymestrze ciąży. Co więcej, niwelują inne problemy, które dotykają przyszłe mamy – zapobiegają skurczom mięśni, wspomagają pamięć i obniżają ciśnienie. W trakcie ciąży sięgnij również po kosmetyki, stworzone na bazie migdałów – olejek migdałowy wzmacnia i ujędrnia skórę, zapobiegając powstawaniu rozstępów.

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Płyn Lugola - czym jest, jak działa, kiedy stosować oraz czy szkodzi?
Jod jest jednym z pierwiastków o kluczowym znaczeniu dla ludzkiego zdrowia. Większość osób myśli o jodzie jedynie w kontekście skażenia radioaktywnego, lecz jego spektrum działania jest dużo szersze....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia norma...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Serce i układ krążenia

Saturacja krwi – czym jest, jakie są normy i jak mierzyć? Jak prawidłowo zbadać saturację krwi?
W związku z szalejącą obecnie pandemią Covid-19 dużo się mówi o ewentualnych objawach, które w głównej mierze związane są z układem oddechowym, ponieważ to on jest w szczególności narażony na działalność wirusa SARS-COV-2. Jednym ...

Przeziębienie i grypa

10 najlepszych domowych sposobów na ból gardła, cz. I
Ból gardła to jeden z częstszych problemów zdrowotnych okresu jesienno-zimowego. Zwykle pojawia się nagle. Zwykle też nie jesteśmy na niego absolutnie przygotowani. Zanim więc zdążymy wybrać się do apteki lub zamówić przez internet o...

Zdrowy tryb życia

Topinambur – właściwości, zastosowanie i polecane przepisy
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to znana od kilku wieków roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, korzystnie wpływających na pracę całego organizmu. Jakie zastosowanie ma topinambur, jak smakuje i jak można go jeść?Co t...

Układ pokarmowy

Stomia - czym jest i jak wygląda: rodzaje, pielęgnacja i dieta. Poradnik dla stomików
Stomia to bardzo przykra przypadłość, która potrafi utrudnić życie. Dla wielu osób wypróżnianie się do worka oznacza koniec wcześniej prowadzonego życia. Jak się jednak okazuje, wcale tak nie musi być!...

Układ nerwowy

Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. To powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignorowana lecz może również zwiastować poważniejszą chorobę....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Suchość w gardle: czym skutecznie nawilżać gardło? Spraye, syropy i domowe sposoby
Nawet 46% Polaków skarży się na suchość nie tylko w gardle, ale także w jamie ustnej. Choć problem ten najczęściej dotyczy seniorów, również młodym ludziom doskwiera suchość w gardle....

Układ oddechowy

Krew z nosa u dziecka – przyczyny, leczenie i pierwsza pomoc
Większość dzieci miewa krwotoki z nosa. Zazwyczaj są to niegroźne i sporadyczne przypadki. Jednak czasami spowodowane są poważniejszymi dolegliwościami. Dlatego warto wiedzieć, jak się zachować w takiej sytuacji i jak uniknąć nawrotów....

Mięśnie i kości

Co Twój wiek metaboliczny naprawdę mówi o Twoim zdrowiu?
Wiek metaboliczny to niezwykle ważny wskaźnik, który informuje o kondycji naszego ciała. Mówi on bowiem o sprawności organizmu i obrazuje, na ile lat czuje się człowiek. Choć wiek metaboliczny w dużej mierze uwarunkowany jest genetycznie,...

Choroby skóry

Zapalenie mieszków włosowych: objawy, leczenie, skuteczne maści i kosmetyki
Zapalenie mieszków włosowych jest dość powszechnie spotykanym problemem skórnym. Mamy z nim do czynienia wówczas, gdy mieszek włosowy zostanie zainfekowany, co doprowadza do jego zagonienia, a następnie przekształca się w stan zapa...

Układ pokarmowy

Krew w kale: objawy, badania i leczenie. Jaką chorobę może zwiastować?
Krew w kale zauważona przez każdą osobę powinna zaniepokoić i skłonić do wizyty u lekarza. Może mieć różne przyczyny od hemoroidów, po raka jelita grubego, dlatego tak ważna jest szczegółowa diagnostyka....

Przeziębienie i grypa

Nawłoć: tajemnica żółtego ziela. Właściwości, działanie i zastosowanie
Pomimo gwałtownego rozwoju medycyny na przestrzeni ostatnich lat, wciąż niesłabnącą popularnością cieszy się ziołolecznictwo. Przeczytaj co potrafi nawłoć i jak stosować to ziele....

Układ nerwowy

Patologiczny lęk i strach - jak nie dać się sparaliżować?
Bardzo dużo zaburzeń psychicznych - m.in. takich jak napady lęku - ma związek z doświadczanym stresem. Pracoholizm, życie w ciągłym biegu, brak odpoczynku - to wszystko przyczynia się do poczucia bycia zestresowanym, a tym samym do rozwoju zaburzeń....

Dlaczego my?

why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem