Migdały: jakie mają wartości odżywcze i właściwości. Jakie są najlepsze przepisy na migdały?

Migdały: jakie mają wartości odżywcze i właściwości. Jakie są najlepsze przepisy na migdały? - zdjęcie

Nasiona migdałowca, zaliczane są do tzw. „superfoods”, bo są bogate w mnóstwo minerałów i składników, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Jeśli zastanawiasz się, czy włączyć je do swojej diety, koniecznie zapoznaj się z ich niesamowitymi, prozdrowotnymi właściwościami!

Jakie składniki odżywcze mają migdały?

Migdały są bogatym źródłem witamin z grupy B, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6. Zawierają również witaminę E, która jest kluczowa dla prawidłowej regeneracji naszej skóry oraz witaminę A, dzięki której nasza odporność będzie wzmocniona.

Migdały dostarczą naszemu organizmowi również niezbędne minerały, takie jak  wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk oraz fosfor. Bardzo istotnymi składnikami są również przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jaka jest kaloryczność migdałów?

Kaloryczność, którą charakteryzują się migdały (kcal na poziomie 580 na 100 g produktu) jest dość wysoka, jednak mimo tego są one polecane również osobom na diecie redukcyjnej. Są wysokoenergetyczne i niezwykle odżywcze, dzięki czemu spożycie nawet niewielkiej porcji migdałów sprawia, że czujemy się nasyceni, co jednocześnie hamuje występowanie nagłych napadów głodu.

Co więcej, to ile migdały mają kalorii wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i metabolizm.

Jakie są zalety spożywania migdałów?

Migdały mają zbawienny wpływ na nasz układ krążenia oraz pracę serca. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy E, wzmacniają nasze naczynia krwionośne, tym samym obniżając ciśnienie krwi. Częste spożywanie migdałów, znacząco zmniejsza zagrożenie wystąpienia miażdżycy, udaru niedokrwiennego lub zawału serca.

Równie ważny jest wpływ aminokwasów, który zawierają migdały. Jednym z nich jest fenyloanalina - związek, którego nasz organizm nie wytwarza samodzielnie, a który wspaniale wpływa na nasz nastrój, zapobiegając depresji! Koniecznie jedz regularnie migdały, jeśli cierpisz na zaburzenia nastrojów.

Bogate w mikroelementy, wzmacniają naszą odporność – objawem obniżonej odporności mogą być m.in. kamienie migdałowe, które pojawiają się podczas anginy. W przypadku nawracających infekcji, konieczne może być nawet wycięcie migdałków. Dlatego tak ważne jest zapobieganie potencjalnym chorobom i dbanie o naszą odporność na co dzień, a nie jedynie leczenie i łagodzenie bólu gardła podczas choroby.

Czy nadmiar migdałów może zaszkodzić?

Poza dostępnymi powszechnie na rynku słodkimi migdałami, możemy spotkać się również z ich gorzką odmianą, która zawiera sporo amigdaliny. Jest to substancja, która przyczynia się do uwolnienia w organizmie tzw. kwasu pruskiego, czyli cyjanowodoru. Spożycie tego kwasu może być potencjalnie śmiertelne, jednak zjedzone w niewielkiej ilości, gorzkie migdały nie będą zagrożeniem dla naszego życia i zdrowia. Zresztą ta odmiana wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym, a w sklepach spożywczych sprzedawane są migdały słodkie.

Migdały mogą być niebezpieczne dla osób uczulonych na jeden z dwóch alergenów, który w nich występuje – albuminę lub konglutynę gamma. Reakcja alergiczna może być łagodna i objawić się na skórze, ale w przypadku silnej reakcji, skutki uboczne mogą dotknąć przewodu pokarmowego, a nawet układu oddechowego. Bardzo mało osób jest uczulonych tak silnie, że spożycie migdałów może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Jeśli jednak wiemy, że jesteśmy alergikami i spożycie innych orzechów powoduje u nas ból brzucha, powinniśmy być ostrożni i nie zjadać zbyt wielu migdałów na raz.

Kto powinien jeść migdały?

Jeśli stosujesz dietę przeciwzapalną, koniecznie uwzględnij w niej migdały. Cena tego produktu bywa wysoka - pochodzące z uprawy ekologicznej, mogą kosztować nawet w okolicach 100 zł za kilogram, ale bez problemu znajdziemy również tańsze odmiany. Jednak migdały zdecydowanie są warte swojej ceny – bogate w wartościowe składniki, mają zbawienny wpływ na nasz układ nerwowy oraz krwionośny. Regularne spożywanie ich zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, dzięki czemu polecane s też osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne.

Migdały są powszechnie uznawane za naturalny afrodyzjak, są zresztą często wykorzystywane jako składnik suplementów podnoszących libido u mężczyzn. Migdały zawierają argininę – aminokwas, który przyczynia się do rozkurczania naczyń krwionośnych, co ułatwia prawidłowy przepływ krwi. Tak jak i inne orzechy, stosowane są jako remedium na problemy z potencją. Co więcej, zawarty w nich cynk, selen oraz witamina E są bardzo skutecznymi elementami, wykorzystywanymi w leczeniu niepłodności.

Zdecydowanie uwzględnij migdały w swojej diecie, jeśli chorujesz na cukrzycę. Zawarte w nich składniki regulują poziom cukru w organizmie, a zdrowe tłuszcze powodują uczucie nasycenia, dzięki czemu unikniesz groźnych dla zdrowia napadów głodu, związanych z nagłą zmianą poziomu insuliny. Powyższe zalety wpływają też na to, że migdały są świetną przekąską, dla osób stosujących dietę odchudzającą.

Najlepsze przepisy z migdałami

Migdały są świetną przekąską. Zjedzone indywidualnie w ramach drugiego śniadania czy podwieczorku, nasycą nas aż do kolejnego posiłku. Są również idealnym dodatkiem do ciast, owsianek i sałatek. Jeśli uwielbiamy smak migdałów, na pewno pokochamy tartę migdałową – wystarczy, że pokryjesz spód z kruchego ciasta masą ze zblendowanych z cukrem, masłem, jajkiem i mąką migdałów, a następnie ciasto upieczesz  w pół godziny w 180 stopniach. To wyśmienity deser, który do tego nie wymaga zbyt wielu przygotowań.

Migdały wykorzystywane są nie tylko do wypieków i słodkich przekąsek. Posiekane, idealnie będą komponować się z wytrawnymi makaronami, czy warzywnymi potrawami z ryżem. Drobno pokruszone, mogą być wykorzystane do panierowania mięsa – będą pysznym i dużo zdrowszym zamiennikiem klasycznej panierki z bułki tartej.

Współcześnie, coraz więcej osób cierpi na różne alergie pokarmowe i nietolerancje pewnych składników. Jednym z nich jest laktoza – krowie mleko w przepisach świetnie zastąpi mleko migdałowe, a masło migdałowe będzie pysznym i zdrowym zamiennikiem masła tradycyjnego. Podobnie możemy zastosować migdały, jeśli nie tolerujemy glutenu – mąka migdałowa sprawdzi się w przepisach na ciasta i chleby, nadając im jednocześnie wyjątkowego smaku.

Migdały w ciąży – czy warto?

Bardzo często poleca się kobietom w ciąży regularne spożywanie migdałów – właściwości zdrowotne i liczne mikroelementy są tutaj niezwykle ważnym aspektem. Jednak przede wszystkim cenione są za pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Migdały powstrzymują odruch wymiotny oraz łagodzą mdłości i zgagę, które bardzo często występują w pierwszym trymestrze ciąży. Co więcej, niwelują inne problemy, które dotykają przyszłe mamy – zapobiegają skurczom mięśni, wspomagają pamięć i obniżają ciśnienie. W trakcie ciąży sięgnij również po kosmetyki, stworzone na bazie migdałów – olejek migdałowy wzmacnia i ujędrnia skórę, zapobiegając powstawaniu rozstępów.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem