Maliny – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto jeść maliny?

Maliny – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto jeść maliny? - zdjęcie

Maliny – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto jeść maliny?

Maliny to pyszne, aromatyczne i soczyste owoce. Powinniśmy jednak cenić je nie tylko za ich wspaniały smak, ale również bogactwo cennych substancji odżywczych, za sprawą których wykazują prozdrowotne właściwości.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie są popularne odmiany malin,
  • jakie są wartości odżywcze malin,
  • jakie właściwości zdrowotne mają maliny,
  • gdzie są stosowane maliny,
  • jakie są popularne przepisy z malinami.

Przeczytaj też: Dieta dr Dąbrowskiej – skąd popularność tej diety i jakie są jej główne zasady? Dla kogo ta restrykcyjna dieta owocowo-warzywna?

Maliny – podstawowe informacje

Maliny to owoce występujące w klimacie umiarkowanym – można je spotkać przede wszystkim w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Maliny rosną w lasach, ogrodach i na polach. Krzaki maliny osiągają do 2 metrów wysokości i mają drobne kolce. Owocują w drugim roku, wydają owoce od czerwca do późnej jesieni, kiedy usychają. Obecnie znanych jest ponad 200 gatunków malin, które różnią się wielkością owoców, barwą i smakiem. Najpopularniejsze w Polsce odmiany tej rośliny to:

  • malina polana,
  • malina polka,
  • malina beskid,
  • malina czarna,
  • malina omszona.

Wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości malin doceniano już w starożytności. Około IV wieku Rzymianie rozpoczęli proces udomawiania tych owoców, dzięki czemu uprawy rozprzestrzeniły się na obszarze całej Europy. Rozpowszechnienie malin, szczególnie w postaci dżemów i galaretek, to zasługa Brytyjczyków. Oni także w XVIII wieku przywieźli maliny do Nowego Jorku – rdzennie amerykańskie maliny zaczęły być uprawiane w kolejnym stuleciu.

Wartości odżywcze malin. Jakie witaminy znajdują się w malinach?

Owoce malin są prawdziwym skarbcem substancji odżywczych. Maliny są źródłem witaminy C i E, witamin z grupy B oraz minerałów, w tym potasu, magnezu, wapnia i żelaza.


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g malin

Wartość energetyczna

52 kcal

Białko ogółem

1,2 g

Węglowodany

11,94 g

Tłuszcze

0,65 g

Błonnik

6,5 g

Witamina A

33 IU

Tiamina (witamina B1)

0,032 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,038 mg

Niacyna (witamina B3)

0,598 mg

Witamina B6

0,055 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

21 µg

Witamina C

26,2 mg

Witamina E

0,87 mg

Witamina K

7,8 µg

Wapń

25 mg

Żelazo

0,69 mg

Magnez

22 mg

Fosfor

29 mg

Potas

151 mg

Sód

1 mg

Cynk

0,42 mg




Warto dodać, że cenne wartości odżywcze zawierają nie tylko owoce malin, ale i liście oraz łodygi. W liściach maliny znajdują się flawonoidy, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Z kolei łodygi malin są bogate w witaminy z grupy B, C i E oraz minerały – magnez, wapń, żelazo i potas.

Maliny – właściwości prozdrowotne. Na co pomagają maliny?

Maliny mają liczne właściwości prozdrowotne, które były cenione już przed ludy starożytne. Napar lub sok z malin czy wywar z liści tego owocu wykorzystuje się zarówno w celach leczniczych, jak i w ramach profilaktyki lub wspomagająco w terapii różnych schorzeń. Maliny wykazują następujące właściwości:

  • wspierają walkę z przeziębieniem i innymi infekcjami – zawierają duże ilości witaminy C i kwasu salicylowego, a zarazem są świetnym środkiem napotnym i zwalczającym gorączkę. W stanach osłabienia organizmu polecane są zwłaszcza soki malinowe i wywar z liści;
  • wzmacniają odporność– po napar z malin można sięgnąć w razie wystąpienia kataru i kaszlu, towarzyszących osłabieniu układu immunologicznego. Maliny działają wykrztuśnie oraz rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach;
  • łagodzą bóle miesiączkowe – napary z liści i owoców malin przynoszą ulgę w trakcie bolesnej menstruacji;
  • wspomagają odchudzanie – usprawniają procesy metaboliczne, przyspieszają spalanie tłuszczów i oczyszczanie organizmu;
  • obniżają ciśnienie – są więc odpowiednie dla osób zmagających się z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia;
  • mają niski indeks glikemiczny – bez obaw mogą jeść je osoby chorujące na cukrzycę.

Ponadto malinom przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Jest to związane z obecnością kwasu ferulowego oraz beta sitosterolu w malinach, które mają zdolność do hamowania rozwoju nowotworów łagodnych i złośliwych. Substancje zawarte w czarnych malinach mogą łagodzić dolegliwości u pacjentów z rakiem przełyku. Wyciąg z malin natomiast może zmniejszyć namnażanie się komórek rakowych w wątrobie.

Gdzie stosuje się maliny?

Choć maliny znajdują zastosowanie przede wszystkim w kuchni jako składnik potraw czy deserówwykorzystuje się je również w kosmetyce. Ekstrakt z malin dodany do preparatów pielęgnacyjnych wykazuje działanie tonizujące, zmiękczające, nawilżające, wygładzające i ujędrniające skórę. Maliny redukują też ilość wydzielanego sebum i zapobiegają powstawaniu niedoskonałości. Ponadto zawarty w malinach kwas salicylowy łagodzi stany zapalne oraz wspiera walkę z trądzikiem i łupieżem. Popularnym kosmetykiem jest także olejek z pestek malin, bogaty w kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy A i E, który pomaga zmniejszać widoczność oznak starzenia się i opóźnia pojawianie się nowych.

Popularne przepisy z malinami

Maliny to doskonały dodatek do wielu dań i deserów. Można je dodawać do musli, sałatek owocowych, na przykład z pitają i borówkami, a ponadto galaretek, budyniów, ciast czy tart. Z malin przygotowuje się również przetwory, dzięki czemu pyszny smak tych owoców może nam towarzyszyć niezależnie od pory roku. Jednak jednym z popularniejszych przepisów jest nalewka z malin. Doskonale sprawdza się one zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym jako środek na przeziębienie i grypę, ale można ją też stosować przy problemach z układem pokarmowym lub bolesnym miesiączkowaniu.

Nalewka malinowa – przepis

Lista składników na 1 litr nalewki:

  • 1 kg malin,
  • 0,5 l spirytusu (60% lub 96%),
  • 0,4 kg cukru.

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do robienia nalewki należy dokładnie przejrzeć owoce i odrzucić te zepsute lub uszkodzone. Następnie umieszczamy maliny w słoiku, zasypujemy cukrem i zakręcamy wieczko. Odstawiamy słoik na kilka dni w ciemne miejsce – co jakiś czas należy jednak sprawdzić, czy owoce nie zaczęły fermentować. Po kilku dniach zalewamy maliny spirytusem i odstawiamy słoik na około tydzień. Po upływie tego czasu przecedzamy maliny i wlewamy nalewkę do pojemników. Nalewkę można pić po kilku miesiącach, ale zdaniem niektórych najlepsza jest po upływie około pół roku.

Maliny przez wielu cenione są przede wszystkim za wspaniały, soczysty smak. Warto jednak wiedzieć, że te drobne, niepozorne owoce są bogatym źródłem wielu substancji odżywczych, dzięki czemu wykazują prozdrowotne właściwości i korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Choroby skóry

Włókniak twardy bądź miękki – jak wyglądają oraz jak usunąć i leczyć?
Włókniaki należą do często występujących zmian skórnych. Nie stanowią na szczęście zagrożenia dla życia, chociaż zaliczane są do zmian nowotworowych. Mogą jednak stanowić poważny problem estetyczny, z uwagi na swój szpecący wyglą...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań. ...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.