zdjecie zdjecie
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Dieta i odchudzanie

Maliny – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto jeść maliny?

 Maliny – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto jeść maliny?

Maliny to pyszne, aromatyczne i soczyste owoce. Powinniśmy jednak cenić je nie tylko za ich wspaniały smak, ale również bogactwo cennych substancji odżywczych, za sprawą których wykazują prozdrowotne właściwości.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie są popularne odmiany malin,
  • jakie są wartości odżywcze malin,
  • jakie właściwości zdrowotne mają maliny,
  • gdzie są stosowane maliny,
  • jakie są popularne przepisy z malinami.

Przeczytaj też: Dieta dr Dąbrowskiej – skąd popularność tej diety i jakie są jej główne zasady? Dla kogo ta restrykcyjna dieta owocowo-warzywna?

Maliny – podstawowe informacje

Maliny to owoce występujące w klimacie umiarkowanym – można je spotkać przede wszystkim w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Maliny rosną w lasach, ogrodach i na polach. Krzaki maliny osiągają do 2 metrów wysokości i mają drobne kolce. Owocują w drugim roku, wydają owoce od czerwca do późnej jesieni, kiedy usychają. Obecnie znanych jest ponad 200 gatunków malin, które różnią się wielkością owoców, barwą i smakiem. Najpopularniejsze w Polsce odmiany tej rośliny to:

  • malina polana,
  • malina polka,
  • malina beskid,
  • malina czarna,
  • malina omszona.

Wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości malin doceniano już w starożytności. Około IV wieku Rzymianie rozpoczęli proces udomawiania tych owoców, dzięki czemu uprawy rozprzestrzeniły się na obszarze całej Europy. Rozpowszechnienie malin, szczególnie w postaci dżemów i galaretek, to zasługa Brytyjczyków. Oni także w XVIII wieku przywieźli maliny do Nowego Jorku – rdzennie amerykańskie maliny zaczęły być uprawiane w kolejnym stuleciu.

Wartości odżywcze malin. Jakie witaminy znajdują się w malinach?

Owoce malin są prawdziwym skarbcem substancji odżywczych. Maliny są źródłem witaminy C i E, witamin z grupy B oraz minerałów, w tym potasu, magnezu, wapnia i żelaza.


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g malin

Wartość energetyczna

52 kcal

Białko ogółem

1,2 g

Węglowodany

11,94 g

Tłuszcze

0,65 g

Błonnik

6,5 g

Witamina A

33 IU

Tiamina (witamina B1)

0,032 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,038 mg

Niacyna (witamina B3)

0,598 mg

Witamina B6

0,055 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

21 µg

Witamina C

26,2 mg

Witamina E

0,87 mg

Witamina K

7,8 µg

Wapń

25 mg

Żelazo

0,69 mg

Magnez

22 mg

Fosfor

29 mg

Potas

151 mg

Sód

1 mg

Cynk

0,42 mg




Warto dodać, że cenne wartości odżywcze zawierają nie tylko owoce malin, ale i liście oraz łodygi. W liściach maliny znajdują się flawonoidy, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Z kolei łodygi malin są bogate w witaminy z grupy B, C i E oraz minerały – magnez, wapń, żelazo i potas.

Maliny – właściwości prozdrowotne. Na co pomagają maliny?

Maliny mają liczne właściwości prozdrowotne, które były cenione już przed ludy starożytne. Napar lub sok z malin czy wywar z liści tego owocu wykorzystuje się zarówno w celach leczniczych, jak i w ramach profilaktyki lub wspomagająco w terapii różnych schorzeń. Maliny wykazują następujące właściwości:

  • wspierają walkę z przeziębieniem i innymi infekcjami – zawierają duże ilości witaminy C i kwasu salicylowego, a zarazem są świetnym środkiem napotnym i zwalczającym gorączkę. W stanach osłabienia organizmu polecane są zwłaszcza soki malinowe i wywar z liści;
  • wzmacniają odporność– po napar z malin można sięgnąć w razie wystąpienia kataru i kaszlu, towarzyszących osłabieniu układu immunologicznego. Maliny działają wykrztuśnie oraz rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach;
  • łagodzą bóle miesiączkowe – napary z liści i owoców malin przynoszą ulgę w trakcie bolesnej menstruacji;
  • wspomagają odchudzanie – usprawniają procesy metaboliczne, przyspieszają spalanie tłuszczów i oczyszczanie organizmu;
  • obniżają ciśnienie – są więc odpowiednie dla osób zmagających się z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia;
  • mają niski indeks glikemiczny – bez obaw mogą jeść je osoby chorujące na cukrzycę.

Ponadto malinom przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Jest to związane z obecnością kwasu ferulowego oraz beta sitosterolu w malinach, które mają zdolność do hamowania rozwoju nowotworów łagodnych i złośliwych. Substancje zawarte w czarnych malinach mogą łagodzić dolegliwości u pacjentów z rakiem przełyku. Wyciąg z malin natomiast może zmniejszyć namnażanie się komórek rakowych w wątrobie.

Gdzie stosuje się maliny?

Choć maliny znajdują zastosowanie przede wszystkim w kuchni jako składnik potraw czy deserówwykorzystuje się je również w kosmetyce. Ekstrakt z malin dodany do preparatów pielęgnacyjnych wykazuje działanie tonizujące, zmiękczające, nawilżające, wygładzające i ujędrniające skórę. Maliny redukują też ilość wydzielanego sebum i zapobiegają powstawaniu niedoskonałości. Ponadto zawarty w malinach kwas salicylowy łagodzi stany zapalne oraz wspiera walkę z trądzikiem i łupieżem. Popularnym kosmetykiem jest także olejek z pestek malin, bogaty w kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy A i E, który pomaga zmniejszać widoczność oznak starzenia się i opóźnia pojawianie się nowych.

Popularne przepisy z malinami

Maliny to doskonały dodatek do wielu dań i deserów. Można je dodawać do musli, sałatek owocowych, na przykład z pitają i borówkami, a ponadto galaretek, budyniów, ciast czy tart. Z malin przygotowuje się również przetwory, dzięki czemu pyszny smak tych owoców może nam towarzyszyć niezależnie od pory roku. Jednak jednym z popularniejszych przepisów jest nalewka z malin. Doskonale sprawdza się one zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym jako środek na przeziębienie i grypę, ale można ją też stosować przy problemach z układem pokarmowym lub bolesnym miesiączkowaniu.

Nalewka malinowa – przepis

Lista składników na 1 litr nalewki:

  • 1 kg malin,
  • 0,5 l spirytusu (60% lub 96%),
  • 0,4 kg cukru.

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do robienia nalewki należy dokładnie przejrzeć owoce i odrzucić te zepsute lub uszkodzone. Następnie umieszczamy maliny w słoiku, zasypujemy cukrem i zakręcamy wieczko. Odstawiamy słoik na kilka dni w ciemne miejsce – co jakiś czas należy jednak sprawdzić, czy owoce nie zaczęły fermentować. Po kilku dniach zalewamy maliny spirytusem i odstawiamy słoik na około tydzień. Po upływie tego czasu przecedzamy maliny i wlewamy nalewkę do pojemników. Nalewkę można pić po kilku miesiącach, ale zdaniem niektórych najlepsza jest po upływie około pół roku.

Maliny przez wielu cenione są przede wszystkim za wspaniały, soczysty smak. Warto jednak wiedzieć, że te drobne, niepozorne owoce są bogatym źródłem wielu substancji odżywczych, dzięki czemu wykazują prozdrowotne właściwości i korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.



mgr farm. Michał Kędzierski

Tytuł magistra farmacji otrzymał na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Posiada też licencjat z Wydziału Biologii Uniwersytetu Łódzkiego. Otrzymał liczne certyfikaty z zakresu zarządzania i technik sprzedaży oraz pozyskiwania i obsługi Klientów.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.