Maliny – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto jeść maliny?

baner

Maliny – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto jeść maliny?

Maliny to pyszne, aromatyczne i soczyste owoce. Powinniśmy jednak cenić je nie tylko za ich wspaniały smak, ale również bogactwo cennych substancji odżywczych, za sprawą których wykazują prozdrowotne właściwości.Z tego artykułu dowiesz s

Maliny to pyszne, aromatyczne i soczyste owoce. Powinniśmy jednak cenić je nie tylko za ich wspaniały smak, ale również bogactwo cennych substancji odżywczych, za sprawą których wykazują prozdrowotne właściwości.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie są popularne odmiany malin,
  • jakie są wartości odżywcze malin,
  • jakie właściwości zdrowotne mają maliny,
  • gdzie są stosowane maliny,
  • jakie są popularne przepisy z malinami.

Przeczytaj też: Dieta dr Dąbrowskiej – skąd popularność tej diety i jakie są jej główne zasady? Dla kogo ta restrykcyjna dieta owocowo-warzywna?

Maliny – podstawowe informacje

Maliny to owoce występujące w klimacie umiarkowanym – można je spotkać przede wszystkim w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Maliny rosną w lasach, ogrodach i na polach. Krzaki maliny osiągają do 2 metrów wysokości i mają drobne kolce. Owocują w drugim roku, wydają owoce od czerwca do późnej jesieni, kiedy usychają. Obecnie znanych jest ponad 200 gatunków malin, które różnią się wielkością owoców, barwą i smakiem. Najpopularniejsze w Polsce odmiany tej rośliny to:

  • malina polana,
  • malina polka,
  • malina beskid,
  • malina czarna,
  • malina omszona.

Wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości malin doceniano już w starożytności. Około IV wieku Rzymianie rozpoczęli proces udomawiania tych owoców, dzięki czemu uprawy rozprzestrzeniły się na obszarze całej Europy. Rozpowszechnienie malin, szczególnie w postaci dżemów i galaretek, to zasługa Brytyjczyków. Oni także w XVIII wieku przywieźli maliny do Nowego Jorku – rdzennie amerykańskie maliny zaczęły być uprawiane w kolejnym stuleciu.

Wartości odżywcze malin. Jakie witaminy znajdują się w malinach?

Owoce malin są prawdziwym skarbcem substancji odżywczych. Maliny są źródłem witaminy C i E, witamin z grupy B oraz minerałów, w tym potasu, magnezu, wapnia i żelaza.


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g malin

Wartość energetyczna

52 kcal

Białko ogółem

1,2 g

Węglowodany

11,94 g

Tłuszcze

0,65 g

Błonnik

6,5 g

Witamina A

33 IU

Tiamina (witamina B1)

0,032 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,038 mg

Niacyna (witamina B3)

0,598 mg

Witamina B6

0,055 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

21 µg

Witamina C

26,2 mg

Witamina E

0,87 mg

Witamina K

7,8 µg

Wapń

25 mg

Żelazo

0,69 mg

Magnez

22 mg

Fosfor

29 mg

Potas

151 mg

Sód

1 mg

Cynk

0,42 mg




Warto dodać, że cenne wartości odżywcze zawierają nie tylko owoce malin, ale i liście oraz łodygi. W liściach maliny znajdują się flawonoidy, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Z kolei łodygi malin są bogate w witaminy z grupy B, C i E oraz minerały – magnez, wapń, żelazo i potas.

Maliny – właściwości prozdrowotne. Na co pomagają maliny?

Maliny mają liczne właściwości prozdrowotne, które były cenione już przed ludy starożytne. Napar lub sok z malin czy wywar z liści tego owocu wykorzystuje się zarówno w celach leczniczych, jak i w ramach profilaktyki lub wspomagająco w terapii różnych schorzeń. Maliny wykazują następujące właściwości:

  • wspierają walkę z przeziębieniem i innymi infekcjami – zawierają duże ilości witaminy C i kwasu salicylowego, a zarazem są świetnym środkiem napotnym i zwalczającym gorączkę. W stanach osłabienia organizmu polecane są zwłaszcza soki malinowe i wywar z liści;
  • wzmacniają odporność– po napar z malin można sięgnąć w razie wystąpienia kataru i kaszlu, towarzyszących osłabieniu układu immunologicznego. Maliny działają wykrztuśnie oraz rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach;
  • łagodzą bóle miesiączkowe – napary z liści i owoców malin przynoszą ulgę w trakcie bolesnej menstruacji;
  • wspomagają odchudzanie – usprawniają procesy metaboliczne, przyspieszają spalanie tłuszczów i oczyszczanie organizmu;
  • obniżają ciśnienie – są więc odpowiednie dla osób zmagających się z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia;
  • mają niski indeks glikemiczny – bez obaw mogą jeść je osoby chorujące na cukrzycę.

Ponadto malinom przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Jest to związane z obecnością kwasu ferulowego oraz beta sitosterolu w malinach, które mają zdolność do hamowania rozwoju nowotworów łagodnych i złośliwych. Substancje zawarte w czarnych malinach mogą łagodzić dolegliwości u pacjentów z rakiem przełyku. Wyciąg z malin natomiast może zmniejszyć namnażanie się komórek rakowych w wątrobie.

Gdzie stosuje się maliny?

Choć maliny znajdują zastosowanie przede wszystkim w kuchni jako składnik potraw czy deserówwykorzystuje się je również w kosmetyce. Ekstrakt z malin dodany do preparatów pielęgnacyjnych wykazuje działanie tonizujące, zmiękczające, nawilżające, wygładzające i ujędrniające skórę. Maliny redukują też ilość wydzielanego sebum i zapobiegają powstawaniu niedoskonałości. Ponadto zawarty w malinach kwas salicylowy łagodzi stany zapalne oraz wspiera walkę z trądzikiem i łupieżem. Popularnym kosmetykiem jest także olejek z pestek malin, bogaty w kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy A i E, który pomaga zmniejszać widoczność oznak starzenia się i opóźnia pojawianie się nowych.

Popularne przepisy z malinami

Maliny to doskonały dodatek do wielu dań i deserów. Można je dodawać do musli, sałatek owocowych, na przykład z pitają i borówkami, a ponadto galaretek, budyniów, ciast czy tart. Z malin przygotowuje się również przetwory, dzięki czemu pyszny smak tych owoców może nam towarzyszyć niezależnie od pory roku. Jednak jednym z popularniejszych przepisów jest nalewka z malin. Doskonale sprawdza się one zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym jako środek na przeziębienie i grypę, ale można ją też stosować przy problemach z układem pokarmowym lub bolesnym miesiączkowaniu.

Nalewka malinowa – przepis

Lista składników na 1 litr nalewki:

  • 1 kg malin,
  • 0,5 l spirytusu (60% lub 96%),
  • 0,4 kg cukru.

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do robienia nalewki należy dokładnie przejrzeć owoce i odrzucić te zepsute lub uszkodzone. Następnie umieszczamy maliny w słoiku, zasypujemy cukrem i zakręcamy wieczko. Odstawiamy słoik na kilka dni w ciemne miejsce – co jakiś czas należy jednak sprawdzić, czy owoce nie zaczęły fermentować. Po kilku dniach zalewamy maliny spirytusem i odstawiamy słoik na około tydzień. Po upływie tego czasu przecedzamy maliny i wlewamy nalewkę do pojemników. Nalewkę można pić po kilku miesiącach, ale zdaniem niektórych najlepsza jest po upływie około pół roku.

Maliny przez wielu cenione są przede wszystkim za wspaniały, soczysty smak. Warto jednak wiedzieć, że te drobne, niepozorne owoce są bogatym źródłem wielu substancji odżywczych, dzięki czemu wykazują prozdrowotne właściwości i korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia norma...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Sport i fitness

Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną rozmową, imprezą czy spotkaniem. W dodatku mogą po...

Układ rozrodczy i moczowy

7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający 7-13 minut. Panom najczęściej udaje s...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby wieku dziecięcego

Pleśniawki u noworodka: objawy, leczenie i metody zapobiegania
Wygląd języka wiele mówi o zdrowiu dziecka. Pleśniawki u noworodka są częstym zjawiskiem, które daje specyficzne objawy. Jakie są ich przyczyny, sposób leczenia oraz jak wygląda ich profilaktyka?...

Układ rozrodczy i moczowy

Implant antykoncepcyjny: najważniejsze informacje, koszty i czas działania
Implant antykoncepcyjny to innowacyjna, odwracalna metoda zapobiegania ciąży. Mimo wysokiego jednorazowego kosztu jest to rozwiązanie wysoce skuteczne i wygodne. Dowiedz się więcej na temat implantu antykoncepcyjnego i jego działaniu....

Układ pokarmowy

Podagrycznik - dobroczynny chwast, który leczy podagrę i wspiera wątrobę
Stosowanie ziół może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z niezwykle dobroczynnych roślin jest podagrycznik pospolity - ziele stosowane od setek lat w zwalczaniu dny moczanowej oraz wielu innych rozmaitych dolegliwości i schorzeń....

Układ nerwowy

Morfina - prześwietlamy związek psychoaktywny z grupy alkaloidów występujący w opium
Morfina jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych środków psychoaktywnych. Jednocześnie jest również środkiem przeciwbólowym pomocnym m.in. przy różnego typu nowotworach czy też przy zawale....

Alergia

Katar alergiczny (sienny) - jak go wyleczyć i odróżnić od zwykłego? Domowe sposoby na katar alergiczny i skuteczne leki
Katar sienny może pojawić się bezpośrednio po kontakcie z alergenem, dlatego też tak często alergicy borykają się z nim w sezonie wiosennym, gdy pylą trawy i zboża. Jakie są domowe sposoby i skuteczne leki na ten rodzaj kataru?...

Układ rozrodczy i moczowy

Cienie pod oczami - o jakich chorobach świadczą sińce pod oczami i zapadnięte oczodoły?
Niemal każdy z nas spotkał się z problemem, jakim są cienie pod oczami. Najczęściej są wynikiem nieprzespanej nocy lub niezdrowego stylu życia, ale sygnalizują również poważne choroby....

Układ nerwowy

Zespół niespokojnych nóg – przyczyny i sposoby radzenia sobie z RLS
Zespół niespokojnych nóg to schorzenie, które związane jest z nieprzyjemnymi dolegliwościami, a zwłaszcza uczuciem mrowienia, drętwienia oraz bólem kończyn dolnych. Jest to uciążliwa choroba, która utrudnia prawidłowy...

Dieta i odchudzanie

Otyłość brzuszna – przyczyny i leczenie. Sprawdź kalkulator WHR
Otyłość brzuszna, stanowi poważne źródło problemów zdrowotnych. Może być wywołana nie tylko predyspozycjami genetycznymi, ale i zaburzeniami hormonalnymi w organizmie....

Dieta i odchudzanie

Babka płesznik i babka jajowata – jak stosować podczas odchudzania?
Babka płesznik i babka jajowata to mało znane w naszym kraju rośliny o właściwościach prozdrowotnych. Ich spożywanie szczególnie poleca się osobom, które chciałyby zrzucić nadmiarowe kilogramy....

Dlaczego my?

why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.