Lecytyna – właściwości i zapotrzebowanie. Jaką funkcję w organizmie pełni lecytyna?

Lecytyna – właściwości i zapotrzebowanie. Jaką funkcję w organizmie pełni lecytyna? - zdjęcie

Lecytyna jest ważnym składnikiem niemal każdej komórki organizmu człowieka, pełniącym w nim wiele ważnych funkcji. Jakie właściwości zdrowotne ma lecytyna, kiedy trzeba ją suplementować i w jakich produktach można ją znaleźć?

Czym jest lecytyna?

Lecytyna to mieszanina różnych związków o charakterze tłuszczowym. Są to głównie fosfolipidy, czyli związki, na które składają się kwasy tłuszczowe, glicerol, grupa fosforowa oraz dodatkowy związek choliny, inozytolu lub seryny. Pozostałe elementy lecytyny to glikolipidy, węglowodany, trójglicerydy oraz woda. Po raz pierwszy lecytyna została wyizolowana w 1846 roku przez Theodora Nicolasa Gobleya z żółtka jaja kurzego. Prowadzone od tamtego czasu badania nad właściwościami leczniczymi i możliwościami zastosowania lecytyny potwierdziły, że odgrywa ona szereg istotnych ról w organizmie.

Jakie są rodzaje lecytyny?

Wyróżniamy trzy podstawowe odmiany lecytyny: sojową, słonecznikową oraz rzepakową. Około 30% składu lecytyny, niezależnie od jej rodzaju, stanowią oleje. Różnią się one natomiast proporcjami kwasów tłuszczowych – są one zależne od rośliny, z której została ona pozyskana. W lecytynie słonecznikowej i sojowej występują przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-6, w składzie lecytyny rzepakowej zaś znajduje się większa ilość kwasów omega-3.

Lecytyna – właściwości zdrowotne

Lecytyna jest składnikiem każdej komórki ciała i wchodzi w skład błon komórkowych. Pełni ona więc wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie człowieka, w tym:

  • stanowi element budujący tkanki mózgu i otoczki mielinowe komórek układu nerwowego;
  • pobudza układ nerwowy;
  • poprawia koncentrację i wspiera proces zapamiętywania;
  • uczestniczy w procesach przemiany materii;
  • stanowi barierę ochronną ścian żołądka, chroni wątrobę przed marskością, przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych;
  • wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach;
  • obniża poziom cholesterolu i poprawia krążenie krwi;
  • zwiększa wydolność i przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym;
  • opóźnia procesy starzenia.

W związku z tym, że lecytyna wspomaga pamięć i koncentrację oraz wspiera pracę mózgu, jest zalecana osobom, które pracują umysłowo, przygotowują się do ważnych egzaminów czy seniorom, u których kondycja układu nerwowego może pogarszać się wraz z wiekiem. Z kolei ochronne działanie lecytyny na wątrobę polega przede wszystkim na wspomaganiu procesu detoksykacji i regeneracji narządu oraz ograniczeniu niekorzystnego wpływu alkoholu, leków czy innych substancji, które mogą go obciążać.

To jednak nie wszystkie właściwości lecytyny. Uważa się, że wspomaga ona również sprawność seksualną mężczyzn – płyn nasienny zawiera bowiem dużą ilość lecytyny, a inozytol jest niezbędny w procesie jego wytwarzania. Lecytynę znaleźć można m.in. w korzeniu lukrecji, która jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych na potencję. Lecytyna może ponadto poprawiać stan osób z zaburzeniami maniakalno-depresyjnymi i zmniejszać częstotliwość występowania urojeń czy halucynacji.

Jak dawkować lecytynę?

Dzienne zapotrzebowanie na lecytynę zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu określa się na poziomie około 2-2,5 grama, choć w niektórych źródłach można odnaleźć informację, że optymalna ilość to 6 gramów. Na co dzień zapotrzebowanie organizmu na lecytynę zwykle można pokryć samą dietą, ale czasem niezbędna jest jej suplementacja. Po leki i suplementy zaleca się sięgać w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego oraz przy spadku koncentracji, kiedy ilość lecytyny dostarczana z pożywieniem nie spełnia całkowicie zapotrzebowania organizmu.

Lecytyna – działania niepożądane

Lecytyna jest bezpieczna dla organizmu, nie wchodzi w interakcje z innymi lekami, a stosowana zgodnie ze wskazaniami lekarza lub producenta preparatu nie wywołuje skutków ubocznych. Działania niepożądane mogą jednak pojawić się przy kilkukrotnym przekroczeniu zalecanej dziennej dawki – najczęściej są to bóle brzucha, nudności, biegunka lub uczucie pełności. Przyjmowanie zbyt dużej ilości lecytyny może skutkować ponadto zaburzeniami pracy serca, spadkiem ciśnienia krwi lub wystąpieniem stanów lękowych.

Warto też mieć na uwadze, że suplementy z lecytyną często zawierają witaminę E, która jest niewskazana w przypadku osób zażywających jednocześnie leki rozrzedzające krew. W takiej sytuacji należy dokładnie przeanalizować skład dostępnych produktów i wybrać preparat, który nie zawiera witaminy E. Lecytyna w płynie może także zawierać pewne ilości alkoholu – to ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz kierowców.

Polecane produkty z lecytyną

Choć zawartość lecytyny w produktach spożywczych nie jest z reguły zbyt wysoka, występuje ona dość powszechnie, dlatego pokrycie zapotrzebowania organizmu dietą nie jest trudne. Źródłem lecytyny są między innymi:

  • żółtka jaj,
  • ziarna słonecznika, zarodki pszenne,
  • soja, rzepak,
  • nierafinowany olej rzepakowy,
  • wątroba,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • orzechy,
  • ryby,
  • nabiał,
  • zielone warzywa,
  • awokado, oliwki,
  • napar z siemienia lnianego.

W razie podwyższonego zapotrzebowania na lecytynę najlepiej sięgnąć po sprawdzone suplementy dostępne w aptece bez recepty. Można zdecydować się na standardowe kapsułki z lecytyną, a przy braku przeciwwskazań – kapsułki z lecytyną i witaminą E, która dodatkowo chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Lecytyna pełni bardzo wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka – pobudza układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację, obniża cholesterol i chroni wątrobę. Choć występuje ona w wielu spożywanych na co dzień produktach, dzienne zapotrzebowanie organizmu na lecytynę można łatwo pokryć dzięki suplementom – warto je stosować zwłaszcza w przypadku wzmożonego wysiłku umysłowego i przy spadku koncentracji.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dieta i odchudzanie

Dietetyk radzi - domowe sposoby na schudnięcie bez ćwiczeń
Wielu z nas nie ma czasu na regularne treningi sportowe. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku podstawowych regułach dietetycznych, które mogą znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Zastanawiasz się, które domowe sposoby na schudnię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem