Lecytyna – właściwości i zapotrzebowanie. Jaką funkcję w organizmie pełni lecytyna?

Lecytyna – właściwości i zapotrzebowanie. Jaką funkcję w organizmie pełni lecytyna? - zdjęcie

Lecytyna jest ważnym składnikiem niemal każdej komórki organizmu człowieka, pełniącym w nim wiele ważnych funkcji. Jakie właściwości zdrowotne ma lecytyna, kiedy trzeba ją suplementować i w jakich produktach można ją znaleźć?

Czym jest lecytyna?

Lecytyna to mieszanina różnych związków o charakterze tłuszczowym. Są to głównie fosfolipidy, czyli związki, na które składają się kwasy tłuszczowe, glicerol, grupa fosforowa oraz dodatkowy związek choliny, inozytolu lub seryny. Pozostałe elementy lecytyny to glikolipidy, węglowodany, trójglicerydy oraz woda. Po raz pierwszy lecytyna została wyizolowana w 1846 roku przez Theodora Nicolasa Gobleya z żółtka jaja kurzego. Prowadzone od tamtego czasu badania nad właściwościami leczniczymi i możliwościami zastosowania lecytyny potwierdziły, że odgrywa ona szereg istotnych ról w organizmie.

Jakie są rodzaje lecytyny?

Wyróżniamy trzy podstawowe odmiany lecytyny: sojową, słonecznikową oraz rzepakową. Około 30% składu lecytyny, niezależnie od jej rodzaju, stanowią oleje. Różnią się one natomiast proporcjami kwasów tłuszczowych – są one zależne od rośliny, z której została ona pozyskana. W lecytynie słonecznikowej i sojowej występują przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-6, w składzie lecytyny rzepakowej zaś znajduje się większa ilość kwasów omega-3.

Lecytyna – właściwości zdrowotne

Lecytyna jest składnikiem każdej komórki ciała i wchodzi w skład błon komórkowych. Pełni ona więc wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie człowieka, w tym:

  • stanowi element budujący tkanki mózgu i otoczki mielinowe komórek układu nerwowego;
  • pobudza układ nerwowy;
  • poprawia koncentrację i wspiera proces zapamiętywania;
  • uczestniczy w procesach przemiany materii;
  • stanowi barierę ochronną ścian żołądka, chroni wątrobę przed marskością, przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych;
  • wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach;
  • obniża poziom cholesterolu i poprawia krążenie krwi;
  • zwiększa wydolność i przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym;
  • opóźnia procesy starzenia.

W związku z tym, że lecytyna wspomaga pamięć i koncentrację oraz wspiera pracę mózgu, jest zalecana osobom, które pracują umysłowo, przygotowują się do ważnych egzaminów czy seniorom, u których kondycja układu nerwowego może pogarszać się wraz z wiekiem. Z kolei ochronne działanie lecytyny na wątrobę polega przede wszystkim na wspomaganiu procesu detoksykacji i regeneracji narządu oraz ograniczeniu niekorzystnego wpływu alkoholu, leków czy innych substancji, które mogą go obciążać.

To jednak nie wszystkie właściwości lecytyny. Uważa się, że wspomaga ona również sprawność seksualną mężczyzn – płyn nasienny zawiera bowiem dużą ilość lecytyny, a inozytol jest niezbędny w procesie jego wytwarzania. Lecytynę znaleźć można m.in. w korzeniu lukrecji, która jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych na potencję. Lecytyna może ponadto poprawiać stan osób z zaburzeniami maniakalno-depresyjnymi i zmniejszać częstotliwość występowania urojeń czy halucynacji.

Jak dawkować lecytynę?

Dzienne zapotrzebowanie na lecytynę zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu określa się na poziomie około 2-2,5 grama, choć w niektórych źródłach można odnaleźć informację, że optymalna ilość to 6 gramów. Na co dzień zapotrzebowanie organizmu na lecytynę zwykle można pokryć samą dietą, ale czasem niezbędna jest jej suplementacja. Po leki i suplementy zaleca się sięgać w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego oraz przy spadku koncentracji, kiedy ilość lecytyny dostarczana z pożywieniem nie spełnia całkowicie zapotrzebowania organizmu.

Lecytyna – działania niepożądane

Lecytyna jest bezpieczna dla organizmu, nie wchodzi w interakcje z innymi lekami, a stosowana zgodnie ze wskazaniami lekarza lub producenta preparatu nie wywołuje skutków ubocznych. Działania niepożądane mogą jednak pojawić się przy kilkukrotnym przekroczeniu zalecanej dziennej dawki – najczęściej są to bóle brzucha, nudności, biegunka lub uczucie pełności. Przyjmowanie zbyt dużej ilości lecytyny może skutkować ponadto zaburzeniami pracy serca, spadkiem ciśnienia krwi lub wystąpieniem stanów lękowych.

Warto też mieć na uwadze, że suplementy z lecytyną często zawierają witaminę E, która jest niewskazana w przypadku osób zażywających jednocześnie leki rozrzedzające krew. W takiej sytuacji należy dokładnie przeanalizować skład dostępnych produktów i wybrać preparat, który nie zawiera witaminy E. Lecytyna w płynie może także zawierać pewne ilości alkoholu – to ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz kierowców.

Polecane produkty z lecytyną

Choć zawartość lecytyny w produktach spożywczych nie jest z reguły zbyt wysoka, występuje ona dość powszechnie, dlatego pokrycie zapotrzebowania organizmu dietą nie jest trudne. Źródłem lecytyny są między innymi:

  • żółtka jaj,
  • ziarna słonecznika, zarodki pszenne,
  • soja, rzepak,
  • nierafinowany olej rzepakowy,
  • wątroba,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • orzechy,
  • ryby,
  • nabiał,
  • zielone warzywa,
  • awokado, oliwki,
  • napar z siemienia lnianego.

W razie podwyższonego zapotrzebowania na lecytynę najlepiej sięgnąć po sprawdzone suplementy dostępne w aptece bez recepty. Można zdecydować się na standardowe kapsułki z lecytyną, a przy braku przeciwwskazań – kapsułki z lecytyną i witaminą E, która dodatkowo chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Lecytyna pełni bardzo wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka – pobudza układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację, obniża cholesterol i chroni wątrobę. Choć występuje ona w wielu spożywanych na co dzień produktach, dzienne zapotrzebowanie organizmu na lecytynę można łatwo pokryć dzięki suplementom – warto je stosować zwłaszcza w przypadku wzmożonego wysiłku umysłowego i przy spadku koncentracji.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach tarczykowych...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.