Lecytyna – właściwości i zapotrzebowanie. Jaką funkcję w organizmie pełni lecytyna?

Lecytyna – właściwości i zapotrzebowanie. Jaką funkcję w organizmie pełni lecytyna? - zdjęcie

Lecytyna jest ważnym składnikiem niemal każdej komórki organizmu człowieka, pełniącym w nim wiele ważnych funkcji. Jakie właściwości zdrowotne ma lecytyna, kiedy trzeba ją suplementować i w jakich produktach można ją znaleźć?

Czym jest lecytyna?

Lecytyna to mieszanina różnych związków o charakterze tłuszczowym. Są to głównie fosfolipidy, czyli związki, na które składają się kwasy tłuszczowe, glicerol, grupa fosforowa oraz dodatkowy związek choliny, inozytolu lub seryny. Pozostałe elementy lecytyny to glikolipidy, węglowodany, trójglicerydy oraz woda. Po raz pierwszy lecytyna została wyizolowana w 1846 roku przez Theodora Nicolasa Gobleya z żółtka jaja kurzego. Prowadzone od tamtego czasu badania nad właściwościami leczniczymi i możliwościami zastosowania lecytyny potwierdziły, że odgrywa ona szereg istotnych ról w organizmie.

Jakie są rodzaje lecytyny?

Wyróżniamy trzy podstawowe odmiany lecytyny: sojową, słonecznikową oraz rzepakową. Około 30% składu lecytyny, niezależnie od jej rodzaju, stanowią oleje. Różnią się one natomiast proporcjami kwasów tłuszczowych – są one zależne od rośliny, z której została ona pozyskana. W lecytynie słonecznikowej i sojowej występują przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-6, w składzie lecytyny rzepakowej zaś znajduje się większa ilość kwasów omega-3.

Lecytyna – właściwości zdrowotne

Lecytyna jest składnikiem każdej komórki ciała i wchodzi w skład błon komórkowych. Pełni ona więc wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie człowieka, w tym:

  • stanowi element budujący tkanki mózgu i otoczki mielinowe komórek układu nerwowego;
  • pobudza układ nerwowy;
  • poprawia koncentrację i wspiera proces zapamiętywania;
  • uczestniczy w procesach przemiany materii;
  • stanowi barierę ochronną ścian żołądka, chroni wątrobę przed marskością, przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych;
  • wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach;
  • obniża poziom cholesterolu i poprawia krążenie krwi;
  • zwiększa wydolność i przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym;
  • opóźnia procesy starzenia.

W związku z tym, że lecytyna wspomaga pamięć i koncentrację oraz wspiera pracę mózgu, jest zalecana osobom, które pracują umysłowo, przygotowują się do ważnych egzaminów czy seniorom, u których kondycja układu nerwowego może pogarszać się wraz z wiekiem. Z kolei ochronne działanie lecytyny na wątrobę polega przede wszystkim na wspomaganiu procesu detoksykacji i regeneracji narządu oraz ograniczeniu niekorzystnego wpływu alkoholu, leków czy innych substancji, które mogą go obciążać.

To jednak nie wszystkie właściwości lecytyny. Uważa się, że wspomaga ona również sprawność seksualną mężczyzn – płyn nasienny zawiera bowiem dużą ilość lecytyny, a inozytol jest niezbędny w procesie jego wytwarzania. Lecytynę znaleźć można m.in. w korzeniu lukrecji, która jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych na potencję. Lecytyna może ponadto poprawiać stan osób z zaburzeniami maniakalno-depresyjnymi i zmniejszać częstotliwość występowania urojeń czy halucynacji.

Jak dawkować lecytynę?

Dzienne zapotrzebowanie na lecytynę zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu określa się na poziomie około 2-2,5 grama, choć w niektórych źródłach można odnaleźć informację, że optymalna ilość to 6 gramów. Na co dzień zapotrzebowanie organizmu na lecytynę zwykle można pokryć samą dietą, ale czasem niezbędna jest jej suplementacja. Po leki i suplementy zaleca się sięgać w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego oraz przy spadku koncentracji, kiedy ilość lecytyny dostarczana z pożywieniem nie spełnia całkowicie zapotrzebowania organizmu.

Lecytyna – działania niepożądane

Lecytyna jest bezpieczna dla organizmu, nie wchodzi w interakcje z innymi lekami, a stosowana zgodnie ze wskazaniami lekarza lub producenta preparatu nie wywołuje skutków ubocznych. Działania niepożądane mogą jednak pojawić się przy kilkukrotnym przekroczeniu zalecanej dziennej dawki – najczęściej są to bóle brzucha, nudności, biegunka lub uczucie pełności. Przyjmowanie zbyt dużej ilości lecytyny może skutkować ponadto zaburzeniami pracy serca, spadkiem ciśnienia krwi lub wystąpieniem stanów lękowych.

Warto też mieć na uwadze, że suplementy z lecytyną często zawierają witaminę E, która jest niewskazana w przypadku osób zażywających jednocześnie leki rozrzedzające krew. W takiej sytuacji należy dokładnie przeanalizować skład dostępnych produktów i wybrać preparat, który nie zawiera witaminy E. Lecytyna w płynie może także zawierać pewne ilości alkoholu – to ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz kierowców.

Polecane produkty z lecytyną

Choć zawartość lecytyny w produktach spożywczych nie jest z reguły zbyt wysoka, występuje ona dość powszechnie, dlatego pokrycie zapotrzebowania organizmu dietą nie jest trudne. Źródłem lecytyny są między innymi:

  • żółtka jaj,
  • ziarna słonecznika, zarodki pszenne,
  • soja, rzepak,
  • nierafinowany olej rzepakowy,
  • wątroba,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • orzechy,
  • ryby,
  • nabiał,
  • zielone warzywa,
  • awokado, oliwki,
  • napar z siemienia lnianego.

W razie podwyższonego zapotrzebowania na lecytynę najlepiej sięgnąć po sprawdzone suplementy dostępne w aptece bez recepty. Można zdecydować się na standardowe kapsułki z lecytyną, a przy braku przeciwwskazań – kapsułki z lecytyną i witaminą E, która dodatkowo chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Lecytyna pełni bardzo wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka – pobudza układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację, obniża cholesterol i chroni wątrobę. Choć występuje ona w wielu spożywanych na co dzień produktach, dzienne zapotrzebowanie organizmu na lecytynę można łatwo pokryć dzięki suplementom – warto je stosować zwłaszcza w przypadku wzmożonego wysiłku umysłowego i przy spadku koncentracji.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem