Koper włoski - właściwości i zastosowanie

Koper włoski - właściwości i zastosowanie - zdjęcie

Czym jest koper włoski?

Koper włoski, czyli z łaciny Foeniculum vulgaria, jest byliną zaliczaną do rodziny selerowatych. Pierwotnie występował wyłącznie w rejonie Morza Śródziemnego, dlatego też najwięcej przepisów kulinarnych z wykorzystaniem tej rośliny pochodzi z krajów położonych w południowej części Europy. 

Z czasem koper włoski i jego zastosowanie sprawiły, że zaczęto go uprawiać również w pozostałych rejonach świata. Aktualnie jest dostępny niemal wszędzie, czemu zdecydowanie sprzyjają niskie wymagania uprawowe.

Roślina posiada charakterystyczny, mięsisty korzeń o żółtobiałej barwie, z której wyrastają łodygi o długości nawet 200 centymetrów. Gdy kwitnie, na końcu tych łodyg pojawiają się baldachimy drobnych, ściśle do siebie przylegających żółtych kwiatów. Medyczne właściwości kopru włoskiego dotyczą jego owoców, a za najcenniejsze leczniczo uznaje się gorzkie odmiany rośliny.

Koper włoski — właściwości i zastosowanie

Koper włoski posiada właściwości, które warto znać, jeśli interesuje nas medycyna bazująca na naturalnych składnikach. Jego owoc zawiera olejki eteryczne, w których znajdują się dwa ważne związki chemiczne: fenchon i anetol. Zapewniają one charakterystyczne działanie, jak i są źródłem specyficznego zapachu. Aby otrzymać olejek eteryczny z owoców kopru włoskiego, poddaje się je suszeniu, a następnie ekstrakcji. 

Preparaty na bazie kopru włoskiego dostępne są w różnych formach: kropelek,, drażetek, granulatów i herbat. 

W jakich przypadkach warto zastosować koper włoski?

Najczęściej koper włoski kojarzony jest z dolegliwościami układu pokarmowego, warto jednak wiedzieć, że to nie jedyna przypadłość, w której uśmierzeniu może pomóc. Przeciwwskazaniami do stosowania kopru włoskiego mogą być:

  • ciąża
  • stosowanie farmaceutyków takich jak lidokaina, glikokortykoidy, leki przeciwalergiczne, niektóre preparaty przeciwgrzybicze (ketokonazol)
  • inhibitory kanałów wapniowych.

  • Warto wiedzieć, że koper włoski spowalnia krzepnięcie krwi, dlatego łączenie jego regularnego spożywania z lekami przeciwzakrzepowymi może sprzyjać powstawaniu wybroczyn i siniaków. 

    Należy mieć jednak świadomość, że jednorazowe spożycie fenkułu np. jako składnika posiłku czy wypicie herbatki z kopru nie powinno spowodować żadnych skutków ubocznych. 

    Jakie działanie wykazuje owoc kopru włoskiego?

  • zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego 
  • poprawia trawienie przy przejedzeniu lub dolegliwościach gastrycznych wynikających z niestrawności i nietolerancji jakiegoś produktu
  • zmniejsza wzdęcia i nieprzyjemne uczucie pełności żołądka oraz jelit
  • poprawia perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżnienie
  • pobudza ruch nabłonka rzęskowego, dzięki czemu koper włoski ułatwia wykrztuszanie zalegającej w układzie oddechowym wydzieliny
  • ma działanie antyseptyczne dla układu oddechowego
  • wykazuje delikatne działanie przeciwzapalne
  • zwiększa wydzielanie żółci
  • prawdopodobnie zwiększa wydzielanie mleka u kobiet karmiących. 
  • Herbatka z kopru włoskiego dla niemowląt i dorosłych —właściwości, działanie i przeciwwskazania

    Suszony koper włoski i herbatę z niego warto mieć w domowej apteczce jako doraźną pomoc przy przejedzeniu i delikatnych dolegliwościach gastrycznych. Herbatka z kopru włoskiego przyspiesza metabolizm, ale też zwiększa apetyt i wydzielanie soku żołądkowego. Może być stosowana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, w tym drugim przypadku konieczna jest jednak konsultacja z pediatrą w celu ustalenia liczby możliwych do spożycia w ciągu dnia porcji. 

    Herbatka z kopru włoskiego wykazuje także działanie wiatropędne, dlatego jest polecana przy wzdęciach i kłopotach z wypróżnianiem. Wykazano również, że regularne spożywanie dobrej jakości herbatki z kopru sprzyja rozwijaniu odporności na niektóre szczepy bakterii wywołujących choroby, w szczególności układu oddechowego. Koper włoski do picia polecany jest zatem osobom, które chronicznie zapadają na infekcje w rodzaju przeziębienia czy zapalenia zatok. 

    Wykorzystanie kopru włoskiego w przemyśle oraz w kuchni

    Koper włoski znajduje także zastosowanie w kuchni oraz przemyśle spożywczym. Olejkami eterycznymi pozyskanymi z kopru aromatyzuje się alkohole i wyroby cukiernicze, uzyskując charakterystyczny zapach tzw. lukrecji czy anyżu. Nie wszyscy przepadają za tym aromatem, dlatego bez wątpienia jest to przysmak, który chociaż posiada liczną grupę amatorów, ma również liczne grono anty-sympatyków.

    Koper włoski na dolegliwości żołądkowe? Nie tylko!

    Zgodnie z wierzeniami tradycyjnej medycyny ludowej, koper włoski może pozytywnie wpływać na libido i jest wiązany z płodnością. Zaleca się także spożywanie go przez młode matki, którym zależy na jak najdłuższym utrzymaniu pokarmu.

    Koper włoski a laktacja

    Napar z kopru włoskiego wykazuje działanie estrogenne, czyli zwiększające wydzielanie żeńskich hormonów płciowych. Przyjmuje się, że może zwiększać wydzielanie pokarmu przez matki karmiące, jednak zdania w tym względzie są podzielone. Z pewnością herbata z kopru wpływa na smak mleka kobiecego, co w niektórych przypadkach może negatywnie wpływać na chęć ssania piersi przez maluchy, jak stwierdzają doradcy laktacyjni. W pobudzaniu laktacji przede wszystkim najważniejsze jest częste przystawianie malucha do piersi, stosowanie laktatorów, picie odpowiedniej ilości wody oraz dbanie o prawidłową technikę karmienia. Picie herbaty z kopru powinno zostać poprzedzone konsultacją z lekarzem lub doradcą laktacyjnym.

    Inne właściwości kopru włoskiego (fenkułu)

    Koper włoski zawiera dużą ilość witaminy C, szczególnie w swoim korzeniu. Dlatego wykazuje duże działanie antyoksydacyjne: podobnie jak papryka czy ziemniaki. Olejki eteryczne pochodzące z fenkułu stosowane są w preparatach kosmetycznych jako składnik przeciwzapalny, przyspieszający regenerację naskórka. 

    Jak jeść koper włoski?

    Jednym z najpopularniejszych sposobów jest spożywanie herbaty z kopru. To jednak zdecydowanie nie wyczerpuje możliwości tej niezwykłej rośliny. Fenkuł najlepiej smakuje w towarzystwie ryb i delikatnych mięs. Może być także dodatkiem do makaronu lub serwowany w towarzystwie pieczonych warzyw jako danie wegetariańskie. Koper włoski można jeść pieczony, blanszowany i smażony: najlepsze inspiracje z jego użyciem znajdziemy w kuchni włoskiej i francuskiej. Fenkuł doskonale smakuje również w formie surowej: jego chrupka konsystencja i subtelny aromat są bardzo ożywcze i pobudzają kubki smakowe do dalszej uczty. 

    Reasumując: chociaż w Polsce najczęściej koper włoski kojarzony jest z właściwościami leczniczymi, znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach, w szczególności przemyśle spożywczym i kulinarnym oraz kosmetyce. Jeśli do tej pory nie stosowaliśmy tej rośliny w swojej kuchni, warto wypróbować kilka przepisów: zwłaszcza, że fenkuł dostępny jest obecnie przez cały rok. 

    Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

    Wybrane grupy produktowe:

    Informacje dla pacjenta

    Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
    Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

    Dieta i odchudzanie

    Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
    Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

    Odporność, wzmocnienie organizmu

    Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
    Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

    Układ oddechowy

    Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
    Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

    Serce i układ krążenia

    Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
    Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

    Choroby i dolegliwości

    Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
    Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

    Informacje dla pacjenta

    Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
    Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

    Informacje dla pacjenta

    Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
    Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

    Informacje dla pacjenta

    Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
    Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

    Kosmetyki i uroda

    Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
    Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

    Układ pokarmowy

    Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
    Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

    Układ pokarmowy

    Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
    Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

    Układ pokarmowy

    Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
    Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

    Choroby skóry

    Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
    Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

    Dieta i odchudzanie

    Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
    Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

    Dieta i odchudzanie

    Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
    Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

    Choroby skóry

    Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
    Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

    Układ nerwowy

    Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
    Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

    Dlaczego my?
    why-us-img

    Odbiór osobisty w aptece

    why-us-img

    Profesjonalna obsługa

    why-us-img

    Szybka wysyłka

    why-us-img

    Legalnie działająca apteka

    why-us-img

    Płatność online lub za pobraniem