Koper włoski - właściwości i zastosowanie

Koper włoski - właściwości i zastosowanie - zdjęcie

Czym jest koper włoski?

Koper włoski, czyli z łaciny Foeniculum vulgaria, jest byliną zaliczaną do rodziny selerowatych. Pierwotnie występował wyłącznie w rejonie Morza Śródziemnego, dlatego też najwięcej przepisów kulinarnych z wykorzystaniem tej rośliny pochodzi z krajów położonych w południowej części Europy. 

Z czasem koper włoski i jego zastosowanie sprawiły, że zaczęto go uprawiać również w pozostałych rejonach świata. Aktualnie jest dostępny niemal wszędzie, czemu zdecydowanie sprzyjają niskie wymagania uprawowe.

Roślina posiada charakterystyczny, mięsisty korzeń o żółtobiałej barwie, z której wyrastają łodygi o długości nawet 200 centymetrów. Gdy kwitnie, na końcu tych łodyg pojawiają się baldachimy drobnych, ściśle do siebie przylegających żółtych kwiatów. Medyczne właściwości kopru włoskiego dotyczą jego owoców, a za najcenniejsze leczniczo uznaje się gorzkie odmiany rośliny.

Koper włoski — właściwości i zastosowanie

Koper włoski posiada właściwości, które warto znać, jeśli interesuje nas medycyna bazująca na naturalnych składnikach. Jego owoc zawiera olejki eteryczne, w których znajdują się dwa ważne związki chemiczne: fenchon i anetol. Zapewniają one charakterystyczne działanie, jak i są źródłem specyficznego zapachu. Aby otrzymać olejek eteryczny z owoców kopru włoskiego, poddaje się je suszeniu, a następnie ekstrakcji. 

Preparaty na bazie kopru włoskiego dostępne są w różnych formach: kropelek,, drażetek, granulatów i herbat. 

W jakich przypadkach warto zastosować koper włoski?

Najczęściej koper włoski kojarzony jest z dolegliwościami układu pokarmowego, warto jednak wiedzieć, że to nie jedyna przypadłość, w której uśmierzeniu może pomóc. Przeciwwskazaniami do stosowania kopru włoskiego mogą być:

  • ciąża
  • stosowanie farmaceutyków takich jak lidokaina, glikokortykoidy, leki przeciwalergiczne, niektóre preparaty przeciwgrzybicze (ketokonazol)
  • inhibitory kanałów wapniowych.

  • Warto wiedzieć, że koper włoski spowalnia krzepnięcie krwi, dlatego łączenie jego regularnego spożywania z lekami przeciwzakrzepowymi może sprzyjać powstawaniu wybroczyn i siniaków. 

    Należy mieć jednak świadomość, że jednorazowe spożycie fenkułu np. jako składnika posiłku czy wypicie herbatki z kopru nie powinno spowodować żadnych skutków ubocznych. 

    Jakie działanie wykazuje owoc kopru włoskiego?

  • zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego 
  • poprawia trawienie przy przejedzeniu lub dolegliwościach gastrycznych wynikających z niestrawności i nietolerancji jakiegoś produktu
  • zmniejsza wzdęcia i nieprzyjemne uczucie pełności żołądka oraz jelit
  • poprawia perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżnienie
  • pobudza ruch nabłonka rzęskowego, dzięki czemu koper włoski ułatwia wykrztuszanie zalegającej w układzie oddechowym wydzieliny
  • ma działanie antyseptyczne dla układu oddechowego
  • wykazuje delikatne działanie przeciwzapalne
  • zwiększa wydzielanie żółci
  • prawdopodobnie zwiększa wydzielanie mleka u kobiet karmiących. 
  • Herbatka z kopru włoskiego dla niemowląt i dorosłych —właściwości, działanie i przeciwwskazania

    Suszony koper włoski i herbatę z niego warto mieć w domowej apteczce jako doraźną pomoc przy przejedzeniu i delikatnych dolegliwościach gastrycznych. Herbatka z kopru włoskiego przyspiesza metabolizm, ale też zwiększa apetyt i wydzielanie soku żołądkowego. Może być stosowana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, w tym drugim przypadku konieczna jest jednak konsultacja z pediatrą w celu ustalenia liczby możliwych do spożycia w ciągu dnia porcji. 

    Herbatka z kopru włoskiego wykazuje także działanie wiatropędne, dlatego jest polecana przy wzdęciach i kłopotach z wypróżnianiem. Wykazano również, że regularne spożywanie dobrej jakości herbatki z kopru sprzyja rozwijaniu odporności na niektóre szczepy bakterii wywołujących choroby, w szczególności układu oddechowego. Koper włoski do picia polecany jest zatem osobom, które chronicznie zapadają na infekcje w rodzaju przeziębienia czy zapalenia zatok. 

    Wykorzystanie kopru włoskiego w przemyśle oraz w kuchni

    Koper włoski znajduje także zastosowanie w kuchni oraz przemyśle spożywczym. Olejkami eterycznymi pozyskanymi z kopru aromatyzuje się alkohole i wyroby cukiernicze, uzyskując charakterystyczny zapach tzw. lukrecji czy anyżu. Nie wszyscy przepadają za tym aromatem, dlatego bez wątpienia jest to przysmak, który chociaż posiada liczną grupę amatorów, ma również liczne grono anty-sympatyków.

    Koper włoski na dolegliwości żołądkowe? Nie tylko!

    Zgodnie z wierzeniami tradycyjnej medycyny ludowej, koper włoski może pozytywnie wpływać na libido i jest wiązany z płodnością. Zaleca się także spożywanie go przez młode matki, którym zależy na jak najdłuższym utrzymaniu pokarmu.

    Koper włoski a laktacja

    Napar z kopru włoskiego wykazuje działanie estrogenne, czyli zwiększające wydzielanie żeńskich hormonów płciowych. Przyjmuje się, że może zwiększać wydzielanie pokarmu przez matki karmiące, jednak zdania w tym względzie są podzielone. Z pewnością herbata z kopru wpływa na smak mleka kobiecego, co w niektórych przypadkach może negatywnie wpływać na chęć ssania piersi przez maluchy, jak stwierdzają doradcy laktacyjni. W pobudzaniu laktacji przede wszystkim najważniejsze jest częste przystawianie malucha do piersi, stosowanie laktatorów, picie odpowiedniej ilości wody oraz dbanie o prawidłową technikę karmienia. Picie herbaty z kopru powinno zostać poprzedzone konsultacją z lekarzem lub doradcą laktacyjnym.

    Inne właściwości kopru włoskiego (fenkułu)

    Koper włoski zawiera dużą ilość witaminy C, szczególnie w swoim korzeniu. Dlatego wykazuje duże działanie antyoksydacyjne: podobnie jak papryka czy ziemniaki. Olejki eteryczne pochodzące z fenkułu stosowane są w preparatach kosmetycznych jako składnik przeciwzapalny, przyspieszający regenerację naskórka. 

    Jak jeść koper włoski?

    Jednym z najpopularniejszych sposobów jest spożywanie herbaty z kopru. To jednak zdecydowanie nie wyczerpuje możliwości tej niezwykłej rośliny. Fenkuł najlepiej smakuje w towarzystwie ryb i delikatnych mięs. Może być także dodatkiem do makaronu lub serwowany w towarzystwie pieczonych warzyw jako danie wegetariańskie. Koper włoski można jeść pieczony, blanszowany i smażony: najlepsze inspiracje z jego użyciem znajdziemy w kuchni włoskiej i francuskiej. Fenkuł doskonale smakuje również w formie surowej: jego chrupka konsystencja i subtelny aromat są bardzo ożywcze i pobudzają kubki smakowe do dalszej uczty. 

    Reasumując: chociaż w Polsce najczęściej koper włoski kojarzony jest z właściwościami leczniczymi, znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach, w szczególności przemyśle spożywczym i kulinarnym oraz kosmetyce. Jeśli do tej pory nie stosowaliśmy tej rośliny w swojej kuchni, warto wypróbować kilka przepisów: zwłaszcza, że fenkuł dostępny jest obecnie przez cały rok. 

    Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

    Wybrane grupy produktowe:

    Informacje dla pacjenta

    Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
    Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić....

    Serce i układ krążenia

    Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
    Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

    Choroby skóry

    Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
    Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

    Zdrowy tryb życia

    Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
    Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

    Informacje dla pacjenta

    Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
    Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

    Informacje dla pacjenta

    Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
    Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

    Układ rozrodczy i moczowy

    Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
    Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

    Informacje dla pacjenta

    Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
    Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

    Układ oddechowy

    Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
    Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

    Układ oddechowy

    Legionella - objawy, przyczyny i leczenie. Czy legionelloza jest groźna?
    Legionelloza to choroba wywołana obecnością bakterii Legionella pneumophilia. Dla większości pacjentów nie jest szczególnie groźna, jednak nie wolno lekceważyć objawów, które utrzymują się dłużej niż 5 dni. Ciężki przebieg n...

    Alergia

    Osutka – czym jest i skąd się bierze? Charakterystyka, rodzaje i sposoby leczenia
    Osutka to rzadko występująca nadwrażliwość, wyróżniająca się gwałtownym pojawieniem się licznych, niepęcherzykowych krost niewielkich rozmiarów. Sterylne wykwity występują na podłożu rumieniowym głównie w okolicach tułowia....

    Dieta i odchudzanie

    Dieta Atkinsa – na czym polega sposób żywienia nakierowany na szybkie zrzucenie wagi?
    Dieta Atkinsa wywodzi się z lat 70., a jej stosowanie ma umożliwić szybkie i skuteczne odchudzanie. Od tego czasu zyskała bardzo wielu zwolenników, jednak pomimo spektakularnych efektów należy mieć na uwadze również jej wady....

    Dieta i odchudzanie

    Perz właściwy – prozdrowotne ziele oczyszczające organizm z toksyn
    Perz właściwy (Agropyron repens L.), należący do rodziny Wiechlinowatych, zaliczany jest do powszechnie występujących na półkuli północnej chwastów jadalnych. Roślina słynie także ze swoich właściwości prozdrowotnych, które&...

    Choroby skóry

    Rumień – rodzaje, objawy, leczenie. Jak je rozróżnić?
    Rumień to powszechnie występująca zmiana dermatologiczna, która może stanowić poważny problem estetyczny i zdrowotny. Terminem tym nazywamy bowiem szereg różnorodnych dolegliwości, które wymagają zróżnicowanego podejścia ter...

    Układ pokarmowy

    Szkorbut – choroba marynarzy. Objawy, przyczyny i leczenie skrajnego niedoboru witaminy C
    Szkorbut zaliczany jest do chorób spowodowanych przez awitaminozę. Współcześnie bardzo mało osób zmaga się ze szkorbutem i kojarzony jest on najczęściej z marynarzami. Najlepszą profilaktyką choroby jest zbilansowana dieta, kt&...

    Układ nerwowy

    Zespół Retta: przyczyny, objawy, dziedziczenie i leczenie
    Zespół Retta (RTT) jest postępującą chorobą, która zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Schorzenie jest nierozerwalnie związane z chromosomem X, a objawy występują niemal wyłącznie u kobiet. ...

    Układ pokarmowy

    Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
    Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

    Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
    Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

    Dlaczego my?
    why-us-img

    Odbiór osobisty w aptece

    why-us-img

    Profesjonalna obsługa

    why-us-img

    Szybka wysyłka

    why-us-img

    Legalnie działająca apteka

    why-us-img

    Płatność online lub za pobraniem