Koper włoski - właściwości i zastosowanie

Koper włoski - właściwości i zastosowanie - zdjęcie

Czym jest koper włoski?

Koper włoski, czyli z łaciny Foeniculum vulgaria, jest byliną zaliczaną do rodziny selerowatych. Pierwotnie występował wyłącznie w rejonie Morza Śródziemnego, dlatego też najwięcej przepisów kulinarnych z wykorzystaniem tej rośliny pochodzi z krajów położonych w południowej części Europy. 

Z czasem koper włoski i jego zastosowanie sprawiły, że zaczęto go uprawiać również w pozostałych rejonach świata. Aktualnie jest dostępny niemal wszędzie, czemu zdecydowanie sprzyjają niskie wymagania uprawowe.

Roślina posiada charakterystyczny, mięsisty korzeń o żółtobiałej barwie, z której wyrastają łodygi o długości nawet 200 centymetrów. Gdy kwitnie, na końcu tych łodyg pojawiają się baldachimy drobnych, ściśle do siebie przylegających żółtych kwiatów. Medyczne właściwości kopru włoskiego dotyczą jego owoców, a za najcenniejsze leczniczo uznaje się gorzkie odmiany rośliny.

Koper włoski — właściwości i zastosowanie

Koper włoski posiada właściwości, które warto znać, jeśli interesuje nas medycyna bazująca na naturalnych składnikach. Jego owoc zawiera olejki eteryczne, w których znajdują się dwa ważne związki chemiczne: fenchon i anetol. Zapewniają one charakterystyczne działanie, jak i są źródłem specyficznego zapachu. Aby otrzymać olejek eteryczny z owoców kopru włoskiego, poddaje się je suszeniu, a następnie ekstrakcji. 

Preparaty na bazie kopru włoskiego dostępne są w różnych formach: kropelek,, drażetek, granulatów i herbat. 

W jakich przypadkach warto zastosować koper włoski?

Najczęściej koper włoski kojarzony jest z dolegliwościami układu pokarmowego, warto jednak wiedzieć, że to nie jedyna przypadłość, w której uśmierzeniu może pomóc. Przeciwwskazaniami do stosowania kopru włoskiego mogą być:

  • ciąża
  • stosowanie farmaceutyków takich jak lidokaina, glikokortykoidy, leki przeciwalergiczne, niektóre preparaty przeciwgrzybicze (ketokonazol)
  • inhibitory kanałów wapniowych.

  • Warto wiedzieć, że koper włoski spowalnia krzepnięcie krwi, dlatego łączenie jego regularnego spożywania z lekami przeciwzakrzepowymi może sprzyjać powstawaniu wybroczyn i siniaków. 

    Należy mieć jednak świadomość, że jednorazowe spożycie fenkułu np. jako składnika posiłku czy wypicie herbatki z kopru nie powinno spowodować żadnych skutków ubocznych. 

    Jakie działanie wykazuje owoc kopru włoskiego?

  • zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego 
  • poprawia trawienie przy przejedzeniu lub dolegliwościach gastrycznych wynikających z niestrawności i nietolerancji jakiegoś produktu
  • zmniejsza wzdęcia i nieprzyjemne uczucie pełności żołądka oraz jelit
  • poprawia perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżnienie
  • pobudza ruch nabłonka rzęskowego, dzięki czemu koper włoski ułatwia wykrztuszanie zalegającej w układzie oddechowym wydzieliny
  • ma działanie antyseptyczne dla układu oddechowego
  • wykazuje delikatne działanie przeciwzapalne
  • zwiększa wydzielanie żółci
  • prawdopodobnie zwiększa wydzielanie mleka u kobiet karmiących. 
  • Herbatka z kopru włoskiego dla niemowląt i dorosłych —właściwości, działanie i przeciwwskazania

    Suszony koper włoski i herbatę z niego warto mieć w domowej apteczce jako doraźną pomoc przy przejedzeniu i delikatnych dolegliwościach gastrycznych. Herbatka z kopru włoskiego przyspiesza metabolizm, ale też zwiększa apetyt i wydzielanie soku żołądkowego. Może być stosowana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, w tym drugim przypadku konieczna jest jednak konsultacja z pediatrą w celu ustalenia liczby możliwych do spożycia w ciągu dnia porcji. 

    Herbatka z kopru włoskiego wykazuje także działanie wiatropędne, dlatego jest polecana przy wzdęciach i kłopotach z wypróżnianiem. Wykazano również, że regularne spożywanie dobrej jakości herbatki z kopru sprzyja rozwijaniu odporności na niektóre szczepy bakterii wywołujących choroby, w szczególności układu oddechowego. Koper włoski do picia polecany jest zatem osobom, które chronicznie zapadają na infekcje w rodzaju przeziębienia czy zapalenia zatok. 

    Wykorzystanie kopru włoskiego w przemyśle oraz w kuchni

    Koper włoski znajduje także zastosowanie w kuchni oraz przemyśle spożywczym. Olejkami eterycznymi pozyskanymi z kopru aromatyzuje się alkohole i wyroby cukiernicze, uzyskując charakterystyczny zapach tzw. lukrecji czy anyżu. Nie wszyscy przepadają za tym aromatem, dlatego bez wątpienia jest to przysmak, który chociaż posiada liczną grupę amatorów, ma również liczne grono anty-sympatyków.

    Koper włoski na dolegliwości żołądkowe? Nie tylko!

    Zgodnie z wierzeniami tradycyjnej medycyny ludowej, koper włoski może pozytywnie wpływać na libido i jest wiązany z płodnością. Zaleca się także spożywanie go przez młode matki, którym zależy na jak najdłuższym utrzymaniu pokarmu.

    Koper włoski a laktacja

    Napar z kopru włoskiego wykazuje działanie estrogenne, czyli zwiększające wydzielanie żeńskich hormonów płciowych. Przyjmuje się, że może zwiększać wydzielanie pokarmu przez matki karmiące, jednak zdania w tym względzie są podzielone. Z pewnością herbata z kopru wpływa na smak mleka kobiecego, co w niektórych przypadkach może negatywnie wpływać na chęć ssania piersi przez maluchy, jak stwierdzają doradcy laktacyjni. W pobudzaniu laktacji przede wszystkim najważniejsze jest częste przystawianie malucha do piersi, stosowanie laktatorów, picie odpowiedniej ilości wody oraz dbanie o prawidłową technikę karmienia. Picie herbaty z kopru powinno zostać poprzedzone konsultacją z lekarzem lub doradcą laktacyjnym.

    Inne właściwości kopru włoskiego (fenkułu)

    Koper włoski zawiera dużą ilość witaminy C, szczególnie w swoim korzeniu. Dlatego wykazuje duże działanie antyoksydacyjne: podobnie jak papryka czy ziemniaki. Olejki eteryczne pochodzące z fenkułu stosowane są w preparatach kosmetycznych jako składnik przeciwzapalny, przyspieszający regenerację naskórka. 

    Jak jeść koper włoski?

    Jednym z najpopularniejszych sposobów jest spożywanie herbaty z kopru. To jednak zdecydowanie nie wyczerpuje możliwości tej niezwykłej rośliny. Fenkuł najlepiej smakuje w towarzystwie ryb i delikatnych mięs. Może być także dodatkiem do makaronu lub serwowany w towarzystwie pieczonych warzyw jako danie wegetariańskie. Koper włoski można jeść pieczony, blanszowany i smażony: najlepsze inspiracje z jego użyciem znajdziemy w kuchni włoskiej i francuskiej. Fenkuł doskonale smakuje również w formie surowej: jego chrupka konsystencja i subtelny aromat są bardzo ożywcze i pobudzają kubki smakowe do dalszej uczty. 

    Reasumując: chociaż w Polsce najczęściej koper włoski kojarzony jest z właściwościami leczniczymi, znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach, w szczególności przemyśle spożywczym i kulinarnym oraz kosmetyce. Jeśli do tej pory nie stosowaliśmy tej rośliny w swojej kuchni, warto wypróbować kilka przepisów: zwłaszcza, że fenkuł dostępny jest obecnie przez cały rok. 

    Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

    Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
    Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
    Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
    Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
    Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
    Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
    Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
    Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
    Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
    Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
    Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
    Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
    Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
    Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
    Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
    Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
    Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
    Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

    Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
    Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
    Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
    Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
    Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
    Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
    Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
    Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
    Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
    Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
    Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
    W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
    Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
    Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
    Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
    Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
    Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
    Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

    Dlaczego my?
    why-us-img

    Odbiór osobisty w aptece

    why-us-img

    Profesjonalna obsługa

    why-us-img

    Szybka wysyłka

    why-us-img

    Legalnie działająca apteka

    why-us-img

    Płatność online lub za pobraniem