Kolagen – czym jest, jakie ma właściwości i na co pomaga?

Kolagen – czym jest, jakie ma właściwości i na co pomaga? - zdjęcie

Kolagen – co to jest?

Kolagen to produkowane przez organizm białko, stanowiące około 30% wszystkich białek ludzkich, a jednocześnie będące jednym z głównych składników tkanki łącznej. Kolagen jest swoistym spoiwem, które łączy ze sobą komórki – jest on budulcem skóry, kości, zębów, ścięgien, chrząstek, naczyń krwionośnych czy rogówek oka. Kolagen nie bez powodu nazywany jest białkiem młodości – substancja ta wspomaga między innymi:

  • utrzymanie gładkości, elastyczności, dobrego napięcia i nawilżenia skóry,
  • prawidłowe funkcjonowanie stawów bez dolegliwości bólowych,
  • szybsze gojenie się ran oraz zrastanie złamanych kości,
  • zachowanie elastyczności naczyń krwionośnych, co usprawnia krążenie krwi.

Kolagen chroni również narządy wewnętrzne, takie jak nerki, żołądek czy wątroba, tworząc wokół nich warstwę zabezpieczającą. Kolagen odgrywa też istotną rolę w układzie immunologicznym, wspierając obronę organizmu przed drobnoustrojami, toksynami oraz komórkami rakowymi.

Jednak wraz z wiekiem obniża się zdolność organizmu do produkcji kolagenu – oznacza to, że w pewnym momencie więcej komórek kolagenu obumiera, niż jest wytwarzanych. To naturalny proces, ale może zachodzić już w stosunkowo młodym wieku – jeszcze przed 30. rokiem życia. Co więcej, szkodliwe czynniki zewnętrzne, takie jak stres, toksyny, promieniowanie słoneczne czy zanieczyszczenie powietrza, mogą wpływać na jego nasilenie.

Jakie są objawy ubytku kolagenu? Najbardziej są one widoczne na twarzy i szyi, gdzie zaczynają pojawiać się oznaki starzenia, charakterystyczne dla cery dojrzałej – skóra staje się sucha i wiotka, a na jej powierzchni powstają zmarszczki czy bruzdy. Zmniejszenie ilości kolagenu w organizmie może przejawiać się także osłabieniem i łamliwością włosów. W pewnym momencie pojawiają się również bóle stawów i problemy z krążeniem.

Kolagen - na co pomaga?

Kolagen wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i trawiennego, przebieg procesów metabolicznych oraz kondycję stawów. Poniżej tabelka, która przedstawia na co pomaga kolagen: 

Obszar działania kolagenu

Charakterystyka

Układ krwionośny

Kolagen pomaga kontrolować ciśnienie krwi, rozluźnia naczynia krwionośne, rozszerza tętnice oraz pozwala na oczyszczanie ich ścian z tłuszczu. W ten sposób przyczynia się do poprawy krążenia i zmniejsza ryzyko rozwoju związanych z nim schorzeń.

Układ trawienny

Kolagen wspiera regenerację uszkodzonych ścian komórkowych oraz dostarcza do organizmu lecznicze aminokwasy. Wspomagają one leczenie zespołu nieszczelnego jelita, refluksu oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.

Procesy metaboliczne

Kolagen umożliwia przemianę glukozy w energię. Pobudza procesy metaboliczne, sprzyjając utracie zbędnych kilogramów.

Stawy, ścięgna i więzadła

Kolagen nawilża stawy, co opóźnia proces ich degeneracji, zapobiega sztywnieniu ścięgien i więzadeł, niwelując ryzyko powstawania obrzęków.

Kolagen w jedzeniu ‒ gdzie go znajdziemy?

Poziom kolagenu w organizmie jest uzależniony nie tylko od wieku, ale też stosowanej diety. Kolagen znajdziemy między innymi w:

  • żelatynie spożywczej,
  • galaretkach,
  • kurzych łapkach,
  • podrobach.

Choć produkty te zawierają kolagen, przez co są polecane na przykład chorym na reumatoidalne zapalenie stawów, nie należy spożywać ich w nadmiarze. Ograniczyć należy przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego o dużej zawartości tłuszczu, które przyczyniają się wzrostu stężenia cholesterolu i mają szkodliwy wpływ na układ krążenia. Kolagen znajdziemy także w produktach zawierających koenzym Q10 – roślinach strączkowych, rybach i kiełkach pszenicy.

Dietę warto uzupełnić również o produkty bogate w witaminę C, która zwiększa wytwarzanie kolagenu i ujędrnia skórę, oraz witaminę E, przeciwdziałającą sieciowaniu i sztywnieniu włókien kolagenowych. Bardzo istotny jest też sposób przygotowywania potraw – zaleca się, by zamiast grillowania czy smażenia wybierać gotowanie. Nie powinniśmy przy tym zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu – zgodnie z rekomendacjami dietetyków powinniśmy wypijać od 1,5 do 2 litrów płynów każdego dnia.

Suplementy z kolagenem – jaki wybrać?

Doskonałym sposobem na zwiększenie poziomu kolagenu w organizmie jest przyjmowanie suplementów, które są łatwo dostępne w aptekach. Ważnymi kryteriami, jakimi należy się kierować przy doborze preparatu, są typ i klasa kolagenu. Pod tym względem wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje kolagenu:

  • kolagen typu I ‒ stanowi aż 90% białek kolagenowych, dlatego jest najbardziej wartościowy dla organizmu. Kolagen typu I jest składnikiem budulcowym skóry i więzadeł oraz nadaje wytrzymałość tkance łącznej;
  • kolagen typu II ‒ zapewnia elastyczność ścięgnom i wpływa na jakość ich struktury. Sprawdza się zwłaszcza w przypadku osób, które mają problem ze stawami lub chcą zwiększyć ich ruchomość.

Do wyboru mamy różne preparaty – kolagen na stawy narażone na obciążenia przez choroby, nadwagę lub wyczynowe uprawianie sportu, kolagen w tabletkach poprawiający kondycję skóry, włosów i paznokci czy witaminowe suplementy z kolagenem wspierające funkcjonowanie całego organizmu. Szczególnie polecany jest kolagen rybi, który pozyskuje się ze skóry i łusek ryb morskich: tuńczyka, rekina żarłacza czy dorsza. Kolagen morski ma strukturę podobną do kolagenu ludzkiego i cechuje się wysoką przyswajalnością. Warto, by wybrany przez nas preparat zawierał także witaminę C i kwas hialuronowy, które dodatkowo stymulują produkcję kolagenu.

Kolagen – skutki uboczne

Najpopularniejsze skutki uboczne: 

  • Problemy żołądkowo-jelitowe – niektóre osoby mogą odczuwać wzdęcia, zgagę, uczucie ciężkości lub biegunki po spożyciu kolagenu, zwłaszcza w formie hydrolizatu.
  • Reakcje alergiczne – rzadko, ale możliwe są objawy alergii (wysypka, świąd, obrzęk), szczególnie przy suplementach pochodzenia zwierzęcego (np. rybiego lub wieprzowego).
  • Nieprzyjemny posmak lub zapach – kolagen, szczególnie w proszku, może mieć charakterystyczny, dla niektórych uciążliwy smak lub zapach.
  • Zaburzenia wchłaniania innych substancji – przyjmowanie dużych dawek kolagenu może teoretycznie wpływać na przyswajanie innych aminokwasów lub leków.
  • Interakcje z lekami – choć rzadko opisywane, warto skonsultować się z lekarzem, jeśli przyjmujesz leki na stałe.
  • Niepotwierdzone bezpieczeństwo w ciąży i laktacji – brak jednoznacznych badań potwierdzających bezpieczeństwo stosowania kolagenu u kobiet w ciąży i karmiących.

Podczas suplementacji kolagenu mogą wystąpić skutki uboczne, takie jak reakcja alergiczna, nadwrażliwość na niektóre składniki odżywcze, ogólne osłabienie, bóle mięśni, stawów, problemy z wypróżnianiem, kwaśny oddech czy nieprzyjemny posmak w ustach. Działania niepożądane zwykle pojawiają się jednak u osób, które nie przestrzegają zaleceń dotyczących dawkowania – przyjmuje się, że maksymalna dawka wynosi 4000 mg na dobę. W razie wystąpienia jakichkolwiek skutków ubocznych należy zrezygnować z przyjmowania kolagenu.

Kolagen to wytwarzane przez organizm białko, które wpływa na kondycję skóry, pracę stawów czy funkcjonowanie układu krążenia. Choć z biegiem czasu jego produkcja zaczyna spadać, możemy zadbać o utrzymanie wysokiego poziomu kolagenu w organizmie – zarówno stosując odpowiednią dietę, jak i przyjmując zawierające tę substancję suplementy.

Źródła:

  • Jadach B., Mielcarek Z., Osmałek T. Use of Collagen in Cosmetic Products. Current Issues in Molecular Biology. 2024; 46(3):2043-2070. https://doi.org/10.3390/cimb46030132
  • Materkowski M. Rola kolagenu w formie doustnej w schorzeniach i urazach narządu ruchu. Ortopedia Traumatologia Rehabilitacja © MEDSPORTPRESS, 2023; 1(6); Vol. 25, 37-4

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem