Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety? - zdjęcie
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety.

Z artykułu dowiesz się:

  • dlaczego warto sięgać po kiwi,
  • jakie składniki odżywcze zawiera,
  • czy kiwi chroni przed chorobami serca,
  • jak kiwi zmniejsza stres oksydacyjny,
  • w jaki sposób poprawia pracę jelit,
  • czy kiwi dodaje energii,
  • jak wzmacnia układ immunologiczny.

Zobacz także artykuł: "Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty - naturalne źródła przeciwutleniaczy".

Kiwi – mały owoc, wielkie korzyści dla zdrowia i urody

Urozmaicona dieta, bogata w składniki odżywcze, stanowi jeden z najważniejszych elementów codziennej profilaktyki zdrowotnej. Jednym z ciekawszych owoców, które znacznie wzbogacą nasz jadłospis, jest kiwi. Naturalnie aktinidia uprawiana jest m.in. na północno-wschodnich terenach Chin, w Mandżurii, na półwyspie Sachalińskim oraz w Japonii.

Dlaczego warto sięgać po kiwi? Właściwości prozdrowotne opierają się przede wszystkim na bogatej zawartości witamin, minerałów i innych związków odżywczych. Owoc słynie ze swojego działania wzmacniającego. Możesz sięgać po niego zarówno w celach profilaktycznych, jak i w czasie przeziębienia i grypy. Pozytywnie wpływa na kondycję cery. Aktinidia wyróżnia się niską zawartością kalorii. Produkty lekkostrawne doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie diety redukcyjnej. Wartość odżywcza kiwi szacowana jest na ok. 60 kcal w 100 gramach, co sprawia, że jedno kiwi ma 45 kcal.

Bogactwo składników odżywczych w kiwi – właściwości wyróżniające je wśród innych owoców

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w kiwi? Owoc od wieków ceniony był w tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu. Co znajdziemy w aktinidii? Między innymi witaminę C, sole mineralne, magnez, potas, wapń i fosfor. Ponadto w nasionach zawarta jest także witamina E i K. Korzystnie na nasze zdrowie wpłyną również flawonoidy, związki fenolowe i chlorofil. Co więcej, owoc słynie z bogatej zawartości karotenoidów, w tym beta-karotenu i luteiny.

Potas w kiwi - dla zdrowego serca i prawidłowego ciśnienia krwi

Potas jest jednym z najważniejszych kationów, występujących w naszym organizmie. To właśnie gospodarka potasowa warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego i sercowo-naczyniowego. Warto pamiętać o tym, że nasze dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi ok. 40–50 mmol/dobę. Jak na nasz organizm wpływa potas? Przede wszystkim zmniejsza ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego. Utrzymywanie odpowiedniego stężenia jonu potasowego ma kluczowe znaczenie w przypadku pacjentów leczących choroby niedokrwienne serca, mających przewlekłą niewydolność oraz w przypadku osób po zawale mięśnia sercowego.

Aktinidia może pomóc również osobom cierpiącym na schorzenia układu moczowego. Zastanawiasz się, jaki związek ma kiwi z dną moczanową? Owoc słynie z niskiej zawartości kwasu moczowego, przez co znajduje zastosowanie w diecie osób cierpiących na wspomnianą chorobę. W takiej sytuacji konieczne jest bowiem ograniczenie produktów bogatych w związki purynowe, które są następnie metabolizowane do kwasu moczowego.

Antyoksydanty w kiwi - jak chronią nasze komórki przed stresem oksydacyjnym?

Aktinidia chińska jest także bogata w antyoksydanty. Jednym z najważniejszych jest witamina C w kiwi oraz związki fenolowe. Ich głównym zadaniem jest neutralizowanie działania wolnych rodników, co pozwala na skuteczną redukcję stresu oksydacyjnego. Antyoksydanty wpływają pozytywnie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, układu nerwowego i immunologicznego. Jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i zespołu metabolicznego. Właśnie dlatego jest to doskonały owoc dla cukrzyka.

Kiwi a poprawa funkcji układu pokarmowego - jak pomaga w regulacji pracy jelit?

Jak działa kiwi na zaparcia? Przede wszystkim owoc jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, pektyny oraz enzymu proteolitycznego – aktynidyny. Włókna pokarmowe w kiwi uczestniczą w wiązaniu wody, przez co zmiękczają masę kałową, ułatwiając wypróżnianie. Należy podkreślić, że błonnik dodatkowo umożliwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, stając się jednocześnie istotnym uzupełnieniem diety redukcyjnej. Włókna pokarmowe stanowią przy tym istotną profilaktykę chorób cywilizacyjnych, w tym chorób układu krążeniowego oraz nadciśnienia. Błonnik może ponadto zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi.

Kiwi jako źródło energii - jak wspomaga naszą witalność?

Szybkie tempo życia i natłok obowiązków sprawiają, że często borykamy się ze spadkiem energii. Warto pamiętać o tym, że poczucie zmęczenia może być także efektem niedoborów. Kiwi wyróżnia się bogatą zawartością składników odżywczych, w tym magnezu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wśród najczęściej występujących objawów niedoboru związku możemy wymienić osłabienie, zmęczenie, zwiększoną podatność na stres oraz skurcze mięśni. Niedobór magnezu może sprzyjać ponadto występowaniu zaburzeń snu oraz miażdżycy.

Korzyści dla układu immunologicznego - jak wzmacnia naszą odporność?

Kiwi jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego. To właśnie witamina C uchodzi za jeden z najważniejszych elementów profilaktyki zdrowotnej. Związek wspiera nasz układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko wystąpienia sezonowych infekcji dróg oddechowych. Jednocześnie neutralizuje działanie wolnych rodników oraz przyspiesza rekonwalescencję po przebytych chorobach, w tym po zapalaniu płuc. Jakie są skutki niedoboru witaminy C? Wśród najważniejszych konsekwencji niedoborów możemy wymienić m.in. zwiększoną podatność na zachorowania, pogorszenie kondycji cery oraz zaburzenia w produkcji kolagenu, co może prowadzić do trudności w gojeniu się ran, krwawienia dziąseł oraz utraty elastyczności skóry.

Źródła:

  • Bartłomiej Bancerz, et. al., „Wpływ magnezu na zdrowie człowieka”, Prz Gastroenterol, vol. 7, nr 6/2012.
  • Sylwia Bojarska-Hurnik, Agata Skorupińska, „Błonnik pokarmowy. Rola i znaczenie w diecie”, Kosmetologia Estetyczna, vol. 7, nr 3/2018.
  • Andrzej Chamienia, „Gospodarka potasowa – podstawy teoretyczne i codzienna praktyka lekarska”, Choroby Serca i Naczyń, t. 1, nr 2/2004.
  • Natalia Dobros, „Owoce mniej znanych gatunków roślin użytkowych jako cenny surowiec dla przetwórstwa. Cz.2. Aktinidia ostrolistna i Aktinidia pstrolistną”, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, t. 68, nr 3/2013.
  • Agnieszka Kantorska, Witamina C rola i znaczenie dla organizmu, https://www.woia.pl/dat/attach/921_witamina-c-rola-i-znaczenie---praca-specjalizacja-apteczna-agnieszka-kantorska.pdf (dostęp 01.03.2024).
  • Profilaktyka dny moczanowej, materiały udostępnione przez Narodowy Fundusz Zdrowia, https://www.nfz-lodz.pl/attachments/article/5712/%C5%9Aroda%20z%20profilaktyk%C4%85%20-%20Profilaktyka%20dny%20moczanowej.pdf (dostęp 01.03.2024).
  • Joanna Zielonka-Brzezicka, et. al., „Aktinidia chińska jako źródło prozdrowotnych antyoksydantów”, Probl Hig Epidemiol, vol. 99, nr 3/2018.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem