Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety? - zdjęcie
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety.

Z artykułu dowiesz się:

  • dlaczego warto sięgać po kiwi,
  • jakie składniki odżywcze zawiera,
  • czy kiwi chroni przed chorobami serca,
  • jak kiwi zmniejsza stres oksydacyjny,
  • w jaki sposób poprawia pracę jelit,
  • czy kiwi dodaje energii,
  • jak wzmacnia układ immunologiczny.

Zobacz także artykuł: "Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty - naturalne źródła przeciwutleniaczy".

Kiwi – mały owoc, wielkie korzyści dla zdrowia i urody

Urozmaicona dieta, bogata w składniki odżywcze, stanowi jeden z najważniejszych elementów codziennej profilaktyki zdrowotnej. Jednym z ciekawszych owoców, które znacznie wzbogacą nasz jadłospis, jest kiwi. Naturalnie aktinidia uprawiana jest m.in. na północno-wschodnich terenach Chin, w Mandżurii, na półwyspie Sachalińskim oraz w Japonii.

Dlaczego warto sięgać po kiwi? Właściwości prozdrowotne opierają się przede wszystkim na bogatej zawartości witamin, minerałów i innych związków odżywczych. Owoc słynie ze swojego działania wzmacniającego. Możesz sięgać po niego zarówno w celach profilaktycznych, jak i w czasie przeziębienia i grypy. Pozytywnie wpływa na kondycję cery. Aktinidia wyróżnia się niską zawartością kalorii. Produkty lekkostrawne doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie diety redukcyjnej. Wartość odżywcza kiwi szacowana jest na ok. 60 kcal w 100 gramach, co sprawia, że jedno kiwi ma 45 kcal.

Bogactwo składników odżywczych w kiwi – właściwości wyróżniające je wśród innych owoców

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w kiwi? Owoc od wieków ceniony był w tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu. Co znajdziemy w aktinidii? Między innymi witaminę C, sole mineralne, magnez, potas, wapń i fosfor. Ponadto w nasionach zawarta jest także witamina E i K. Korzystnie na nasze zdrowie wpłyną również flawonoidy, związki fenolowe i chlorofil. Co więcej, owoc słynie z bogatej zawartości karotenoidów, w tym beta-karotenu i luteiny.

Potas w kiwi - dla zdrowego serca i prawidłowego ciśnienia krwi

Potas jest jednym z najważniejszych kationów, występujących w naszym organizmie. To właśnie gospodarka potasowa warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego i sercowo-naczyniowego. Warto pamiętać o tym, że nasze dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi ok. 40–50 mmol/dobę. Jak na nasz organizm wpływa potas? Przede wszystkim zmniejsza ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego. Utrzymywanie odpowiedniego stężenia jonu potasowego ma kluczowe znaczenie w przypadku pacjentów leczących choroby niedokrwienne serca, mających przewlekłą niewydolność oraz w przypadku osób po zawale mięśnia sercowego.

Aktinidia może pomóc również osobom cierpiącym na schorzenia układu moczowego. Zastanawiasz się, jaki związek ma kiwi z dną moczanową? Owoc słynie z niskiej zawartości kwasu moczowego, przez co znajduje zastosowanie w diecie osób cierpiących na wspomnianą chorobę. W takiej sytuacji konieczne jest bowiem ograniczenie produktów bogatych w związki purynowe, które są następnie metabolizowane do kwasu moczowego.

Antyoksydanty w kiwi - jak chronią nasze komórki przed stresem oksydacyjnym?

Aktinidia chińska jest także bogata w antyoksydanty. Jednym z najważniejszych jest witamina C w kiwi oraz związki fenolowe. Ich głównym zadaniem jest neutralizowanie działania wolnych rodników, co pozwala na skuteczną redukcję stresu oksydacyjnego. Antyoksydanty wpływają pozytywnie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, układu nerwowego i immunologicznego. Jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i zespołu metabolicznego. Właśnie dlatego jest to doskonały owoc dla cukrzyka.

Kiwi a poprawa funkcji układu pokarmowego - jak pomaga w regulacji pracy jelit?

Jak działa kiwi na zaparcia? Przede wszystkim owoc jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, pektyny oraz enzymu proteolitycznego – aktynidyny. Włókna pokarmowe w kiwi uczestniczą w wiązaniu wody, przez co zmiękczają masę kałową, ułatwiając wypróżnianie. Należy podkreślić, że błonnik dodatkowo umożliwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, stając się jednocześnie istotnym uzupełnieniem diety redukcyjnej. Włókna pokarmowe stanowią przy tym istotną profilaktykę chorób cywilizacyjnych, w tym chorób układu krążeniowego oraz nadciśnienia. Błonnik może ponadto zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi.

Kiwi jako źródło energii - jak wspomaga naszą witalność?

Szybkie tempo życia i natłok obowiązków sprawiają, że często borykamy się ze spadkiem energii. Warto pamiętać o tym, że poczucie zmęczenia może być także efektem niedoborów. Kiwi wyróżnia się bogatą zawartością składników odżywczych, w tym magnezu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wśród najczęściej występujących objawów niedoboru związku możemy wymienić osłabienie, zmęczenie, zwiększoną podatność na stres oraz skurcze mięśni. Niedobór magnezu może sprzyjać ponadto występowaniu zaburzeń snu oraz miażdżycy.

Korzyści dla układu immunologicznego - jak wzmacnia naszą odporność?

Kiwi jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego. To właśnie witamina C uchodzi za jeden z najważniejszych elementów profilaktyki zdrowotnej. Związek wspiera nasz układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko wystąpienia sezonowych infekcji dróg oddechowych. Jednocześnie neutralizuje działanie wolnych rodników oraz przyspiesza rekonwalescencję po przebytych chorobach, w tym po zapalaniu płuc. Jakie są skutki niedoboru witaminy C? Wśród najważniejszych konsekwencji niedoborów możemy wymienić m.in. zwiększoną podatność na zachorowania, pogorszenie kondycji cery oraz zaburzenia w produkcji kolagenu, co może prowadzić do trudności w gojeniu się ran, krwawienia dziąseł oraz utraty elastyczności skóry.

Źródła:

  • Bartłomiej Bancerz, et. al., „Wpływ magnezu na zdrowie człowieka”, Prz Gastroenterol, vol. 7, nr 6/2012.
  • Sylwia Bojarska-Hurnik, Agata Skorupińska, „Błonnik pokarmowy. Rola i znaczenie w diecie”, Kosmetologia Estetyczna, vol. 7, nr 3/2018.
  • Andrzej Chamienia, „Gospodarka potasowa – podstawy teoretyczne i codzienna praktyka lekarska”, Choroby Serca i Naczyń, t. 1, nr 2/2004.
  • Natalia Dobros, „Owoce mniej znanych gatunków roślin użytkowych jako cenny surowiec dla przetwórstwa. Cz.2. Aktinidia ostrolistna i Aktinidia pstrolistną”, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, t. 68, nr 3/2013.
  • Agnieszka Kantorska, Witamina C rola i znaczenie dla organizmu, https://www.woia.pl/dat/attach/921_witamina-c-rola-i-znaczenie---praca-specjalizacja-apteczna-agnieszka-kantorska.pdf (dostęp 01.03.2024).
  • Profilaktyka dny moczanowej, materiały udostępnione przez Narodowy Fundusz Zdrowia, https://www.nfz-lodz.pl/attachments/article/5712/%C5%9Aroda%20z%20profilaktyk%C4%85%20-%20Profilaktyka%20dny%20moczanowej.pdf (dostęp 01.03.2024).
  • Joanna Zielonka-Brzezicka, et. al., „Aktinidia chińska jako źródło prozdrowotnych antyoksydantów”, Probl Hig Epidemiol, vol. 99, nr 3/2018.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem