Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety? - zdjęcie
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety.

Z artykułu dowiesz się:

  • dlaczego warto sięgać po kiwi,
  • jakie składniki odżywcze zawiera,
  • czy kiwi chroni przed chorobami serca,
  • jak kiwi zmniejsza stres oksydacyjny,
  • w jaki sposób poprawia pracę jelit,
  • czy kiwi dodaje energii,
  • jak wzmacnia układ immunologiczny.

Zobacz także artykuł: "Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty - naturalne źródła przeciwutleniaczy".

Kiwi – mały owoc, wielkie korzyści dla zdrowia i urody

Urozmaicona dieta, bogata w składniki odżywcze, stanowi jeden z najważniejszych elementów codziennej profilaktyki zdrowotnej. Jednym z ciekawszych owoców, które znacznie wzbogacą nasz jadłospis, jest kiwi. Naturalnie aktinidia uprawiana jest m.in. na północno-wschodnich terenach Chin, w Mandżurii, na półwyspie Sachalińskim oraz w Japonii.

Dlaczego warto sięgać po kiwi? Właściwości prozdrowotne opierają się przede wszystkim na bogatej zawartości witamin, minerałów i innych związków odżywczych. Owoc słynie ze swojego działania wzmacniającego. Możesz sięgać po niego zarówno w celach profilaktycznych, jak i w czasie przeziębienia i grypy. Pozytywnie wpływa na kondycję cery. Aktinidia wyróżnia się niską zawartością kalorii. Produkty lekkostrawne doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie diety redukcyjnej. Wartość odżywcza kiwi szacowana jest na ok. 60 kcal w 100 gramach, co sprawia, że jedno kiwi ma 45 kcal.

Bogactwo składników odżywczych w kiwi – właściwości wyróżniające je wśród innych owoców

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w kiwi? Owoc od wieków ceniony był w tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu. Co znajdziemy w aktinidii? Między innymi witaminę C, sole mineralne, magnez, potas, wapń i fosfor. Ponadto w nasionach zawarta jest także witamina E i K. Korzystnie na nasze zdrowie wpłyną również flawonoidy, związki fenolowe i chlorofil. Co więcej, owoc słynie z bogatej zawartości karotenoidów, w tym beta-karotenu i luteiny.

Potas w kiwi - dla zdrowego serca i prawidłowego ciśnienia krwi

Potas jest jednym z najważniejszych kationów, występujących w naszym organizmie. To właśnie gospodarka potasowa warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego i sercowo-naczyniowego. Warto pamiętać o tym, że nasze dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi ok. 40–50 mmol/dobę. Jak na nasz organizm wpływa potas? Przede wszystkim zmniejsza ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego. Utrzymywanie odpowiedniego stężenia jonu potasowego ma kluczowe znaczenie w przypadku pacjentów leczących choroby niedokrwienne serca, mających przewlekłą niewydolność oraz w przypadku osób po zawale mięśnia sercowego.

Aktinidia może pomóc również osobom cierpiącym na schorzenia układu moczowego. Zastanawiasz się, jaki związek ma kiwi z dną moczanową? Owoc słynie z niskiej zawartości kwasu moczowego, przez co znajduje zastosowanie w diecie osób cierpiących na wspomnianą chorobę. W takiej sytuacji konieczne jest bowiem ograniczenie produktów bogatych w związki purynowe, które są następnie metabolizowane do kwasu moczowego.

Antyoksydanty w kiwi - jak chronią nasze komórki przed stresem oksydacyjnym?

Aktinidia chińska jest także bogata w antyoksydanty. Jednym z najważniejszych jest witamina C w kiwi oraz związki fenolowe. Ich głównym zadaniem jest neutralizowanie działania wolnych rodników, co pozwala na skuteczną redukcję stresu oksydacyjnego. Antyoksydanty wpływają pozytywnie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, układu nerwowego i immunologicznego. Jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i zespołu metabolicznego. Właśnie dlatego jest to doskonały owoc dla cukrzyka.

Kiwi a poprawa funkcji układu pokarmowego - jak pomaga w regulacji pracy jelit?

Jak działa kiwi na zaparcia? Przede wszystkim owoc jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, pektyny oraz enzymu proteolitycznego – aktynidyny. Włókna pokarmowe w kiwi uczestniczą w wiązaniu wody, przez co zmiękczają masę kałową, ułatwiając wypróżnianie. Należy podkreślić, że błonnik dodatkowo umożliwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, stając się jednocześnie istotnym uzupełnieniem diety redukcyjnej. Włókna pokarmowe stanowią przy tym istotną profilaktykę chorób cywilizacyjnych, w tym chorób układu krążeniowego oraz nadciśnienia. Błonnik może ponadto zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi.

Kiwi jako źródło energii - jak wspomaga naszą witalność?

Szybkie tempo życia i natłok obowiązków sprawiają, że często borykamy się ze spadkiem energii. Warto pamiętać o tym, że poczucie zmęczenia może być także efektem niedoborów. Kiwi wyróżnia się bogatą zawartością składników odżywczych, w tym magnezu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wśród najczęściej występujących objawów niedoboru związku możemy wymienić osłabienie, zmęczenie, zwiększoną podatność na stres oraz skurcze mięśni. Niedobór magnezu może sprzyjać ponadto występowaniu zaburzeń snu oraz miażdżycy.

Korzyści dla układu immunologicznego - jak wzmacnia naszą odporność?

Kiwi jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego. To właśnie witamina C uchodzi za jeden z najważniejszych elementów profilaktyki zdrowotnej. Związek wspiera nasz układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko wystąpienia sezonowych infekcji dróg oddechowych. Jednocześnie neutralizuje działanie wolnych rodników oraz przyspiesza rekonwalescencję po przebytych chorobach, w tym po zapalaniu płuc. Jakie są skutki niedoboru witaminy C? Wśród najważniejszych konsekwencji niedoborów możemy wymienić m.in. zwiększoną podatność na zachorowania, pogorszenie kondycji cery oraz zaburzenia w produkcji kolagenu, co może prowadzić do trudności w gojeniu się ran, krwawienia dziąseł oraz utraty elastyczności skóry.

Źródła:

  • Bartłomiej Bancerz, et. al., „Wpływ magnezu na zdrowie człowieka”, Prz Gastroenterol, vol. 7, nr 6/2012.
  • Sylwia Bojarska-Hurnik, Agata Skorupińska, „Błonnik pokarmowy. Rola i znaczenie w diecie”, Kosmetologia Estetyczna, vol. 7, nr 3/2018.
  • Andrzej Chamienia, „Gospodarka potasowa – podstawy teoretyczne i codzienna praktyka lekarska”, Choroby Serca i Naczyń, t. 1, nr 2/2004.
  • Natalia Dobros, „Owoce mniej znanych gatunków roślin użytkowych jako cenny surowiec dla przetwórstwa. Cz.2. Aktinidia ostrolistna i Aktinidia pstrolistną”, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, t. 68, nr 3/2013.
  • Agnieszka Kantorska, Witamina C rola i znaczenie dla organizmu, https://www.woia.pl/dat/attach/921_witamina-c-rola-i-znaczenie---praca-specjalizacja-apteczna-agnieszka-kantorska.pdf (dostęp 01.03.2024).
  • Profilaktyka dny moczanowej, materiały udostępnione przez Narodowy Fundusz Zdrowia, https://www.nfz-lodz.pl/attachments/article/5712/%C5%9Aroda%20z%20profilaktyk%C4%85%20-%20Profilaktyka%20dny%20moczanowej.pdf (dostęp 01.03.2024).
  • Joanna Zielonka-Brzezicka, et. al., „Aktinidia chińska jako źródło prozdrowotnych antyoksydantów”, Probl Hig Epidemiol, vol. 99, nr 3/2018.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Kosmetyki i uroda

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej
Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.Chlorella �...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Małpia ospa – najważniejsze informacje: objawy, leczenie, zapobieganie
Małpia ospa, znana również jako monkeypox, to rzadka choroba wirusowa, która zyskała na znaczeniu w ostatnich latach z powodu wzrostu liczby zakażeń na całym świecie. Choć jej o...

Układ pokarmowy

Dyspepsja – rozpoznanie, objawy i metody leczenia zaburzeń poposiłkowych
Dyspepsja, nazywana potocznie niestrawnością, to jedno z najczęściej spotykanych zaburzeń trawienia. Choć większość z nas doświadczyła kiedyś uczucia ciężkości, wzdęć lub bólu brzucha ...

Układ nerwowy

Krwiak mózgu – przyczyny, rodzaje, leczenie. Po jakim czasie występują objawy?
U pacjentów, u których rozwinął się krwiak śródczaszkowy objawy rozpoczynają się od 12 do 72 godzin po zdarzeniu. Szybka interwencja medyczna pozwala zapobiec wystąpieniu nieodwracalnych uszkodzeń mózgu....

Układ nerwowy

Neuroplastyczność, czyli jak zmienia się nasz mózg w odpowiedzi na doświadczenia?
Funkcjonowanie ludzkiego mózgu od wieków stanowi obiekt zainteresowań naukowców. Złożoność architektury połączeń synaptycznych fascynuje badaczy z różnych dziedzin, którzy w sposobie przekazywania informacji pomiędzy&...

Układ nerwowy

Parestezje, czyli niepokojące drętwienia – przyczyny, diagnostyka i leczenie
Mrowienie, drętwienie, uczucie wbijania igieł, czy „omdlenia” kończyn, to tylko niektóre objawy parestezji. Towarzyszą nam one na co dzień i często zwracamy na nie uwagę dopiero wówczas, gdy stają się uciążliwe....

Kosmetyki i uroda

Co na łysienie? Przegląd skutecznych produktów przeciw wypadaniu włosów
Łysienie i nadmierne wypadanie włosów to problem, z którym boryka się wiele osób na całym świecie. Może to być źródłem stresu i obniżonej samooceny....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Dieta i odchudzanie

Różeniec górski - naturalny pogromca stresu i wzmacniacz odporności
Preparaty z rożeńca górskiego cieszą się coraz większym zainteresowaniem osób prowadzących zdrowy tryb życia. Różeniec na tle innych roślin wyróżnia się bogactwem związków, które są niezwykle cenne dla organizm...

Dieta i odchudzanie

Fruktoza – sprzymierzeniec czy cichy wróg? Występowanie i właściwości
Fruktoza jest związkiem, który budzi mieszane uczucia. Z jednej strony większość osób wie, że jest cukrem naturalnie występującym w owocach, warzywach czy miodzie, w związku z tym kojarzy się dobrze....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem