Jarmuż – właściwości zdrowotne i najlepsze przepisy. Czy warto jeść jarmuż?

Jarmuż – właściwości zdrowotne i najlepsze przepisy. Czy warto jeść jarmuż? - zdjęcie

Jarmuż jest jednym z najbardziej wartościowych i najzdrowszych warzyw liściastych. To odmiana kapusty, chętnie spożywana szczególnie w państwach skandynawskich, ale ze względu na prozdrowotne właściwości cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce.

Jarmuż – co to za warzywo?

Jarmuż to odmiana kapusty o długich, zielonych, pomarszczonych i dość twardych liściach. Jarmuż zawiera duże ilości białka, błonnika i witamin, zwłaszcza C i K oraz z grupy B. Jest też bogatym źródłem cennych pierwiastków, takich jak magnez, żelazo, cynk i fosfor, soli mineralnych, w tym wapnia i potasu, oraz sulforafanu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów.

Jarmuż – kaloryczność

Jarmuż ma niewiele kalorii – w 100 g zawiera zaledwie 40 kcal, więc bez obaw mogą po niego sięgać także osoby odchudzające się. Regularne spożywanie jarmużu jest więc nie tylko świetnym sposobem na dostarczenie do organizmu cennych składników, ale również sprzyja redukcji masy ciała.

Jarmuż – właściwości zdrowotne

Jarmuż wyróżnia się przede wszystkim obecnością witaminy K, która rzadko występuje w innych warzywach. Witamina K doskonale wspiera profilaktykę chorób nowotworowych, w tym raka wątroby, pęcherzyka żółciowego, piersi i jajników. Właściwości antynowotworowe jarmużu są także zasługą zawartością sulforafanu, silnego przeciwutleniacza o działaniu potwierdzonym badaniami naukowymi.

Witamina K pomaga też uporać się z nadmiernym krwawieniem w czasie menstruacji, więc docenią je kobiety zmagające się z obfitymi miesiączkami. Ponadto jest ona ważnym czynnikiem zapobiegającym krwotokom wewnętrznym i zewnętrznym oraz przyspieszającym gojenie się ran. Za sprawą zawartości witamin z grupy B, jarmuż działa także ochronnie na układ nerwowy. Witamina C natomiast, oprócz właściwości przeciwutleniających, wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga profilaktykę miażdżycy – zmniejsza utlenianie złego cholesterolu LDL oraz wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.

W liściach jarmużu znajdziemy także magnez, żelazo, cynk i fosfor, które są niezbędne dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania organizmu – poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie i udrażniają naczynia krwionośne. Dodatkowo, dzięki obecności żelaza, jedzenie jarmużu wspomaga produkcji czerwonych krwinek, co zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii. Działanie układu sercowo-naczyniowego wspierają również potas i wapń. Potas zwiększa drożność naczyń krwionośnych, wapń odpowiada za pompowanie krwi do tkanek ciała, a w połączeniu sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi.

Jarmuż jest też doskonałym źródłem beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A. Ona z kolei pozwala zapobiegać kurzej ślepocie, która objawia się pogorszonym widzeniem po zmierzchu. Pozytywny wpływ na zdrowie oczu mają także zawarte w jarmużu antyoksydanty. W warzywie tym znajdziemy między innymi zeaksantynę i luteinę, które są składnikiem pigmentu plamki żółtej. Wspierają one ochronę siatkówki oka przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Jarmuż – przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść jarmużu?

Jarmuż, podobnie jak inne warzywa kapustne, nie jest polecany osobom cierpiącym na choroby tarczycy. Jest to spowodowane obecnością goitrogenów, czyli związków chemicznych, które mogą wpływać na metabolizm jodu i przyczyniać się do obniżenia jego stężenia oraz przerostu gruczołu. Warto jednak wiedzieć, że goitrogeny ulatniają się w wysokiej temperaturze, dlatego gotowanie jarmużu może pomóc zmniejszyć ich niekorzystny wpływ na organizm. Jarmuż nie jest również wskazany chorującym na kamicę nerkową, gdyż zawiera on duże ilości trudno rozpuszczalnych w wodzie szczawianów.

Jak przyrządzić jarmuż? Najlepsze przepisy

Jarmuż coraz częściej gości w polskich kuchniach, stanowiąc cenny składnik rozmaitych potraw. Z jarmużu możemy przygotować między innymi sałatkę, koktajl czy nawet popularne chipsy.

Sałatka z jarmużem – przepis

Składniki:

  • liście jarmużu,
  • kapusta pekińska,
  • świeża cebula,
  • pomidor,
  • ogórek,
  • sos winegret.

Oddzielamy grube ogonki od liści jarmużu i kroimy pozostałą część. Siekamy cebulę i kapustę pekińską, a ogórka i pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do nich sos winegret.

Koktajl z jarmużu – przepis

Składniki:

  • 2 lub 3 liście jarmużu,
  • szklanka mleka,
  • banan,
  • jabłko.

Liście jarmużu oddzielamy od łodyżek, a następnie blendujemy. Potem dodajemy jabłko, banana i mleko i ponownie blendujemy wszystkie składniki. Przepis ten można dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione owoce czy zastępując mleko sokiem lub kefirem.

Chipsy z jarmużu – przepis

Składniki:

  • świeże liście jarmużu,
  • 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól.

Oddzielamy liście jarmużu od twardych łodyżek. Wkładamy je do miski, dodajemy oliwę oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i luźno układamy na niej wcześniej przygotowane liście. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Gotowe chipsy z jarmużu są chrupiące, a brzegi liści mają lekko brązowy kolor. Ten przepis też można modyfikować wedle uznania, na przykład dodając inne przyprawy – słodką lub ostrą paprykę czy curry.

Jak inaczej możemy spożywać jarmuż? Ciekawą propozycją może być dostępny w aptekach sok z jarmużu z naturalną witaminą C. Suszony jarmuż jest także wykorzystywany do produkcji suplementów diety, w tym środków o działaniu oczyszczającym organizm i regulującym pracę jelit.

Jak przechowywać jarmuż?

W porównaniu do innych warzyw liściastych, jak sałata czy zwykła kapusta, jarmuż jest znacznie trwalszy. Zbiory jarmużu odbywają się jesienią i przez całą zimę. Dobrze znosi on temperaturę nawet do -15°C, dlatego najlepiej przechowywać go w lodówce. W razie potrzeby jarmuż można bez obaw zamrozić – w ten sposób dłużej zachowa świeżość, nie tracąc cennych właściwości.

Jarmuż nie bez powodu jest określany jako jedno z najbardziej wartościowych warzyw liściastych. Ta wyjątkowa odmiana kapusty cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce, gdzie doceniamy ją nie tylko za właściwości zdrowotnego, ale i możliwość szerokiego zastosowania w kuchni.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Układ rozrodczy i moczowy 7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający...

Choroby zakaźne i pasożytnicze Zielona bakteria na paznokciu - czy jest zaraźliwa? Leczenie, domowe sposoby, początki, ile się goi?
Zielona bakteria na paznokciu to problem, który coraz częściej dotyka osoby korzystające z manicure hybrydowego lub żelowego. Pojawiające się zielonkawe przebarwienie nie tylko wygląda...
Układ oddechowy Oczyszczanie płuc. Czy płuca się regenerują? Po jakim czasie? Jak zregenerować płuca?
Układ oddechowy codziennie narażony jest na działanie szkodliwych substancji – pyłów, dymów, smogu, a w przypadku palaczy także nikotyny i substancji smolistych. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się, czy płuca s...
Układ nerwowy Rzucanie palenia - etapy. Po jakim czasie nikotyna znika z organizmu?
Decyzja o rzuceniu palenia to jedno z najważniejszych działań na rzecz zdrowia, jakie może podjąć osoba uzależniona od nikotyny. To proces, który nie kończy się w chwili odłożenia ostatniego papierosa – rzuc...
Zdrowy tryb życia Ciecierzyca: jakie ma wartości odżywcze oraz co warto z niej przygotować?
Ciecierzyca jest warzywem strączkowym, które jest dobrze znane wśród wegan i wegetarian. Ceniona jest przede wszystkim za wysoką zawartość wartościowego białka. Często zaliczana jest nawet do tzw. superfoods, czyli grupy pokarm&...
Przeziębienie i grypa Paracetamol – czym jest oraz jakie są jego właściwości? Jak jest prawidłowe dawkowanie paracetamolu, aby zapobiec przedawkowaniu?
W poniższym artykule uzyskasz informacje na temat jednego z bezpieczniejszych leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych dostępnych bez recepty, jakim jest paracetamol. Poznasz jego mechanizm działania, dawkowanie, skutki jego prze...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie ...
Mięśnie i kości Lumbago (postrzał) – czym jest, ile trwa i jak leczyć? Jakie mogą być przyczyny występowania i z czym walczyć?
Lumbago to określenie stosowane w przypadku nagłego i ostrego bólu w okolicy krzyżowo-lędźwiowej. Oto podstawowe informacje na temat tego bolesnego i utrudniającego funkcjonowanie zesp...
Układ rozrodczy i moczowy Upławy: przyczyny, rodzaje, choroby, leczenie. Co oznacza ich kolor?
Wydzielina z pochwy, powszechnie określana jako upławy, fizjologicznie występuje w drogach rodnych każdej kobiety. Obecność śluzu jest oznaką posiadania zdrowej błony śluzowej miejsc intymnych, a także prawidłowo przebiegającego cyklu miesiączkowego....
Układ rozrodczy i moczowy Torbiel: gdzie występuje i jak się pozbyć cysty? Przyczyny powstawania, diagnoza i skuteczne leczenie
Torbiele, zwane inaczej cystami, to przestrzenie wypełnione treścią galaretowatą bądź płynem. Choć mogą pojawić się w niemal każdym miejscu, najczęściej diagnozowane są w jajnikach, piersiach...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem