Jagnięcina – wartości odżywcze, kalorie i właściwości prozdrowotne. Kto powinien jeść jagnięcinę?

Jagnięcina – wartości odżywcze, kalorie i właściwości prozdrowotne. Kto powinien jeść jagnięcinę? - zdjęcie

Jagnięcina była jadana w Polsce przez stulecia, jednak teraz niezbyt często gości na naszych talerzach. Według dietetyków to błąd – ten gatunek mięsa jest nie tylko świetnym źródłem wartości odżywczych, ale też wykazuje liczne właściwości prozdrowotne.

Jagnięcina – najważniejsze informacje

Jagnięcina to mięso pochodzące od jagniąt, czyli owiec i baranów, które nie ukończyły pierwszego roku życia. W Polsce kojarzy się ono głównie z obszarami górskimi, gdzie można je łatwo kupić w sklepie lub bezpośrednio od dostawcy, a potrawy z jagnięciną są serwowane w wielu lokalnych restauracjach. Za najlepszą uznaje się tak zwaną jagnięcinę mleczną – to mięso pozyskane od owiec i baranów do czwartego miesiąca życia, gdy zwierzę wciąż odżywia się wyłącznie mlekiem matki. Jagnięcina od tak młodych jagniąt odznacza się wyjątkową delikatnością, a zdaniem koneserów – także niezwykłymi walorami smakowymi.

Mięso jagnięce ma bladoróżowy kolor i zachowuje kruchość oraz soczystość nawet po obróbce termicznej. Jak smakuje jagnięcina? Przypomina ona nieco dziczyznę, zwłaszcza sarninę, przez co nie każdy za nią przepada. Smak jagnięciny wynika przede wszystkim ze sposobu, w jaki hodowane są owce. Zwierzęta nie są stłoczone w ciasnych klatkach – przebywają na górskich halach i mogą się swobodne poruszać, dzięki czemu ich mięśnie są dobrze rozwinięte. Smak i zapach jagnięciny są uzależnione również od diety jagniąt – po czwartym miesiącu życia składa się na nią głównie roślinność porastająca górskie hale.

Jagnięcina – wartości odżywcze i kaloryczność

Jagnięcina jest bogatym źródłem cennych substancji odżywczych. Mięso jagnięce zawiera dużą ilość białka, witamin, minerałów, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy oraz L-karnitynę. W jagnięcinie znajdują się też aminokwasy, w tym kwas glutaminowy, leucynę oraz lizynę. Ostatni z wymienionych, lizyna, to białkowy aminokwas egzogenny, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu – uczestniczy w budowie białek, przeciwciał i enzymów, bierze udział w wytwarzaniu hormonów oraz poprawia koncentrację. Lizyna nie jest jednak syntetyzowana w organizmie, dlatego musi być dostarczana w formie suplementów diety lub wraz z pożywieniem.

Wartości odżywcze jagnięciny mogą nieco się różnić w zależności od części ciała zwierzęcia, z której pozyskano mięso.



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g łopatki jagnięcej

Zawartość w 100 g udźca jagnięcego

Zawartość w 100 g combra jagnięcego

Zawartość w 100 g karkówki jagnięcej

Zawartość w 100 g żeberek jagnięcych

Wartość energetyczna

201 kcal

230 kcal

310 kcal

260 kcal

372 kcal

Białko

18,9 g

17,9 g

16,3 g

16,8 g

14,5 g

Tłuszcz

13,4 g

17,1 g

26,6 g

20,9 g

34,4 g

Cholesterol

72 mg

69 mg

74 mg

71 mg

76 mg

Witamina B1

0,1 mg

0,13 mg

0,11 mg

0,11 mg

0,1 mg

Witamina B2

0,19 mg

0,23 mg

0,21 mg

0,22 mg

0,19 mg

Witamina B3

5,47 mg

6,26 mg

6,47 mg

6,09 mg

6,09 mg

Potas

214 mg

249 mg

214 mg

238 mg

190 mg

Magnez

22 mg

23 mg

21 mg

21 mg

18 mg

Żelazo

1,67 mg

1,66 mg

1,61 mg

1,56 mg

1,39 mg

Cynk

5,22 mg

3,32 mg

2,53 mg

3,43 mg

2,71 mg

Selen

19,9 µg

20,7 µg

18,9 µg

19,3 µg

16,8 µg



Jagnięcina jest mięsem lekkostrawnym i dobrze przyswajalnym, dlatego jest polecana między innymi sportowcom, osobom starszym, rekonwalescentom, osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu czy cierpiącym z powodu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Mięso jagnięce może być także elementem diety wątrobowej, którą stosuje się w ramach profilaktyki lub leczenia chorób wątroby.

Jagnięcina – właściwości zdrowotne

Jagnięcina jest uznawana za jeden z najzdrowszych gatunków mięs. Zawartość cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów sprawia, że jagnięcina wykazuje liczne właściwości prozdrowotne:

  • witaminy z grupy B pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia;
  • kwas linolowy reguluje metabolizm glukozy;
  • wysoki poziom CLA, czyli sprzężonego kwasu linolowego i dużej ilości L-karnityny, przyczynia się do poprawy mineralizacji kości i redukcji tkanki tłuszczowej, opóźnia powstawanie zmian miażdżycowych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2;
  • kwas linolowy wspiera przemianę materii i zmniejsza poziom stężenia złego cholesterolu (LDL) we krwi;
  • witaminy z grupy B usprawniają metabolizm węglowodanów;
  • L-karnityna korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i poprawia koncentrację.

Ponadto, dzięki zawartości kwasu orotowego, jagnięcina ma właściwości potencjalnie antynowotworowe. Kwas orotowy jest uznawany za związek zdolny do hamowania rozwoju chorób nowotworowych – w jagnięcinie znajduje się go nawet 30 razy więcej niż w innym mięsie, co według badaczy ma wpływ na fakt, że u owiec nie występują nowotwory.

Czy jagnięcina jest dobra dla dzieci?

Podobnie jak kurczak czy królik, jagnięcina jest mięsem lekkostrawnym, dlatego z powodzeniem można podawać ją dzieciom. Sprawdzi się ona również w diecie najmłodszych, których karmienie dotychczas opierało się na mleku matki lub modyfikowanym, a którzy zaczynają dostawać pokarmy stałe – mięso jagniąt można znaleźć na przykład w gotowych daniach dla niemowląt. Ponadto jagnięcina rzadko wywołuje alergie pokarmowe, dlatego może stanowić zamiennik dla innych mięs. Jednak w razie podejrzenia nietolerancji pokarmowej, można skorzystać z zestawu do wykonywania testu z krwi – pobraną próbkę wystarczy wysłać do laboratorium.

Jak wybrać dobre mięso jagnięce?

Jagnięcina nie jest tak popularna jak inne gatunki mięs, dlatego wybór mięsa wysokiej jakości może sprawić pewne trudności. Na co więc zwrócić uwagę, kupując jagnięcinę? Kluczowe aspekty to:

  • miejsce zakupu – jagnięcinę poleca się kupować wyłącznie ze sprawdzonych, lokalnych hodowli;
  • kolor mięsa – dobrej jakości jagnięcina ma bladoróżowy lub jasnoczerwony kolor i jest pokryta cienką warstwą tłuszczu. Im jaśniejszy odcień mięsa i tłuszczu, tym młodsze było jagnię, od którego je pozyskano;
  • zapach – mięso od młodych jagniąt powinno mieć mało wyrazisty zapach;
  • waga i wielkość – jagnięta nie są duże, więc im większy jest kawałek mięsa i im wyższa jest jego waga, tym starsze było zwierzę.

Jagnięcina – przepisy. W jakiej postaci jagnięcina jest najlepsza?

Jagnięcinę można przyrządzać na różne sposoby – za sprawą niewielkiej ilości tłuszczu doskonale nadaje się ona do pieczenia, grillowania czy duszenia. Poszczególne kawałki mięsa jagnięcego można wykorzystać w następujący sposób:

  • smażenie – kotlety z udźca, polędwiczki, łopatka;
  • grillowanie – łopatka zmielona na mięso do hamburgerów, polędwiczki;
  • pieczenie – udziec z kością, żeberka, nadziewana łopatka;
  • duszenie – łopatka, mostek, karkówka.

W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy, do przyprawiania jagnięciny można wykorzystać różne marynaty: cebulową, czosnkową, cytrynowo-pieprzową, curry, hinduską lub do mięsa na kebab.

Jagnięcina nie bez powodu uznawana jest za jedno za najzdrowszych mięs. Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna, a dzięki zawartości cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów mięso jagnięce stanowi pożądany składnik diety.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dieta i odchudzanie

Dietetyk radzi - domowe sposoby na schudnięcie bez ćwiczeń
Wielu z nas nie ma czasu na regularne treningi sportowe. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku podstawowych regułach dietetycznych, które mogą znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Zastanawiasz się, które domowe sposoby na schudnię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem