Jagnięcina – wartości odżywcze, kalorie i właściwości prozdrowotne. Kto powinien jeść jagnięcinę?

Jagnięcina – wartości odżywcze, kalorie i właściwości prozdrowotne. Kto powinien jeść jagnięcinę? - zdjęcie

Jagnięcina była jadana w Polsce przez stulecia, jednak teraz niezbyt często gości na naszych talerzach. Według dietetyków to błąd – ten gatunek mięsa jest nie tylko świetnym źródłem wartości odżywczych, ale też wykazuje liczne właściwości prozdrowotne.

Jagnięcina – najważniejsze informacje

Jagnięcina to mięso pochodzące od jagniąt, czyli owiec i baranów, które nie ukończyły pierwszego roku życia. W Polsce kojarzy się ono głównie z obszarami górskimi, gdzie można je łatwo kupić w sklepie lub bezpośrednio od dostawcy, a potrawy z jagnięciną są serwowane w wielu lokalnych restauracjach. Za najlepszą uznaje się tak zwaną jagnięcinę mleczną – to mięso pozyskane od owiec i baranów do czwartego miesiąca życia, gdy zwierzę wciąż odżywia się wyłącznie mlekiem matki. Jagnięcina od tak młodych jagniąt odznacza się wyjątkową delikatnością, a zdaniem koneserów – także niezwykłymi walorami smakowymi.

Mięso jagnięce ma bladoróżowy kolor i zachowuje kruchość oraz soczystość nawet po obróbce termicznej. Jak smakuje jagnięcina? Przypomina ona nieco dziczyznę, zwłaszcza sarninę, przez co nie każdy za nią przepada. Smak jagnięciny wynika przede wszystkim ze sposobu, w jaki hodowane są owce. Zwierzęta nie są stłoczone w ciasnych klatkach – przebywają na górskich halach i mogą się swobodne poruszać, dzięki czemu ich mięśnie są dobrze rozwinięte. Smak i zapach jagnięciny są uzależnione również od diety jagniąt – po czwartym miesiącu życia składa się na nią głównie roślinność porastająca górskie hale.

Jagnięcina – wartości odżywcze i kaloryczność

Jagnięcina jest bogatym źródłem cennych substancji odżywczych. Mięso jagnięce zawiera dużą ilość białka, witamin, minerałów, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy oraz L-karnitynę. W jagnięcinie znajdują się też aminokwasy, w tym kwas glutaminowy, leucynę oraz lizynę. Ostatni z wymienionych, lizyna, to białkowy aminokwas egzogenny, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu – uczestniczy w budowie białek, przeciwciał i enzymów, bierze udział w wytwarzaniu hormonów oraz poprawia koncentrację. Lizyna nie jest jednak syntetyzowana w organizmie, dlatego musi być dostarczana w formie suplementów diety lub wraz z pożywieniem.

Wartości odżywcze jagnięciny mogą nieco się różnić w zależności od części ciała zwierzęcia, z której pozyskano mięso.



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g łopatki jagnięcej

Zawartość w 100 g udźca jagnięcego

Zawartość w 100 g combra jagnięcego

Zawartość w 100 g karkówki jagnięcej

Zawartość w 100 g żeberek jagnięcych

Wartość energetyczna

201 kcal

230 kcal

310 kcal

260 kcal

372 kcal

Białko

18,9 g

17,9 g

16,3 g

16,8 g

14,5 g

Tłuszcz

13,4 g

17,1 g

26,6 g

20,9 g

34,4 g

Cholesterol

72 mg

69 mg

74 mg

71 mg

76 mg

Witamina B1

0,1 mg

0,13 mg

0,11 mg

0,11 mg

0,1 mg

Witamina B2

0,19 mg

0,23 mg

0,21 mg

0,22 mg

0,19 mg

Witamina B3

5,47 mg

6,26 mg

6,47 mg

6,09 mg

6,09 mg

Potas

214 mg

249 mg

214 mg

238 mg

190 mg

Magnez

22 mg

23 mg

21 mg

21 mg

18 mg

Żelazo

1,67 mg

1,66 mg

1,61 mg

1,56 mg

1,39 mg

Cynk

5,22 mg

3,32 mg

2,53 mg

3,43 mg

2,71 mg

Selen

19,9 µg

20,7 µg

18,9 µg

19,3 µg

16,8 µg



Jagnięcina jest mięsem lekkostrawnym i dobrze przyswajalnym, dlatego jest polecana między innymi sportowcom, osobom starszym, rekonwalescentom, osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu czy cierpiącym z powodu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Mięso jagnięce może być także elementem diety wątrobowej, którą stosuje się w ramach profilaktyki lub leczenia chorób wątroby.

Jagnięcina – właściwości zdrowotne

Jagnięcina jest uznawana za jeden z najzdrowszych gatunków mięs. Zawartość cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów sprawia, że jagnięcina wykazuje liczne właściwości prozdrowotne:

  • witaminy z grupy B pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia;
  • kwas linolowy reguluje metabolizm glukozy;
  • wysoki poziom CLA, czyli sprzężonego kwasu linolowego i dużej ilości L-karnityny, przyczynia się do poprawy mineralizacji kości i redukcji tkanki tłuszczowej, opóźnia powstawanie zmian miażdżycowych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2;
  • kwas linolowy wspiera przemianę materii i zmniejsza poziom stężenia złego cholesterolu (LDL) we krwi;
  • witaminy z grupy B usprawniają metabolizm węglowodanów;
  • L-karnityna korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i poprawia koncentrację.

Ponadto, dzięki zawartości kwasu orotowego, jagnięcina ma właściwości potencjalnie antynowotworowe. Kwas orotowy jest uznawany za związek zdolny do hamowania rozwoju chorób nowotworowych – w jagnięcinie znajduje się go nawet 30 razy więcej niż w innym mięsie, co według badaczy ma wpływ na fakt, że u owiec nie występują nowotwory.

Czy jagnięcina jest dobra dla dzieci?

Podobnie jak kurczak czy królik, jagnięcina jest mięsem lekkostrawnym, dlatego z powodzeniem można podawać ją dzieciom. Sprawdzi się ona również w diecie najmłodszych, których karmienie dotychczas opierało się na mleku matki lub modyfikowanym, a którzy zaczynają dostawać pokarmy stałe – mięso jagniąt można znaleźć na przykład w gotowych daniach dla niemowląt. Ponadto jagnięcina rzadko wywołuje alergie pokarmowe, dlatego może stanowić zamiennik dla innych mięs. Jednak w razie podejrzenia nietolerancji pokarmowej, można skorzystać z zestawu do wykonywania testu z krwi – pobraną próbkę wystarczy wysłać do laboratorium.

Jak wybrać dobre mięso jagnięce?

Jagnięcina nie jest tak popularna jak inne gatunki mięs, dlatego wybór mięsa wysokiej jakości może sprawić pewne trudności. Na co więc zwrócić uwagę, kupując jagnięcinę? Kluczowe aspekty to:

  • miejsce zakupu – jagnięcinę poleca się kupować wyłącznie ze sprawdzonych, lokalnych hodowli;
  • kolor mięsa – dobrej jakości jagnięcina ma bladoróżowy lub jasnoczerwony kolor i jest pokryta cienką warstwą tłuszczu. Im jaśniejszy odcień mięsa i tłuszczu, tym młodsze było jagnię, od którego je pozyskano;
  • zapach – mięso od młodych jagniąt powinno mieć mało wyrazisty zapach;
  • waga i wielkość – jagnięta nie są duże, więc im większy jest kawałek mięsa i im wyższa jest jego waga, tym starsze było zwierzę.

Jagnięcina – przepisy. W jakiej postaci jagnięcina jest najlepsza?

Jagnięcinę można przyrządzać na różne sposoby – za sprawą niewielkiej ilości tłuszczu doskonale nadaje się ona do pieczenia, grillowania czy duszenia. Poszczególne kawałki mięsa jagnięcego można wykorzystać w następujący sposób:

  • smażenie – kotlety z udźca, polędwiczki, łopatka;
  • grillowanie – łopatka zmielona na mięso do hamburgerów, polędwiczki;
  • pieczenie – udziec z kością, żeberka, nadziewana łopatka;
  • duszenie – łopatka, mostek, karkówka.

W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy, do przyprawiania jagnięciny można wykorzystać różne marynaty: cebulową, czosnkową, cytrynowo-pieprzową, curry, hinduską lub do mięsa na kebab.

Jagnięcina nie bez powodu uznawana jest za jedno za najzdrowszych mięs. Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna, a dzięki zawartości cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów mięso jagnięce stanowi pożądany składnik diety.

Zdrowy tryb życia

Bylica piołun – właściwości zdrowotne, zastosowanie oraz przeciwskazania
Bylica piołun to niepozorne ziele wykazujące liczne właściwości zdrowotne. Piołun jest polecany przede wszystkim przy problemach trawiennych, dolegliwościach kobiecych i w walce z pasożytami, ale istnieją również pewne przeciwwskazania do ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia norma...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach tarczykowych...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Przeziębienie i grypa

10 najlepszych domowych sposobów na ból gardła, cz. I
Ból gardła to jeden z częstszych problemów zdrowotnych okresu jesienno-zimowego. Zwykle pojawia się nagle. Zwykle też nie jesteśmy na niego absolutnie przygotowani. Zanim więc zdążymy wybrać się do apteki lub zamówić przez internet o...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ rozrodczy i moczowy

7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający 7-13 minut. Panom najczęściej udaje s...

Dieta i odchudzanie

Źródła białka dla wegetarian. Hummus - najzdrowszy i najlepszy przepis na wegański dip
Rośliny strączkowe są doskonałym źródłem białka roślinnego. Bardzo popularną rośliną jest ciecierzyca, z której powstaje hummus, czyli pasta idealna do wielu dań. Wyróżnia ją doskonały smak i wiele wartości odżywczych....

Układ nerwowy

Zdrowie psychiczne - techniki radzenia sobie ze stresem i napięciem
Zdrowie psychiczne to temat szczególnie ważny w obecnych czasach. Problemy z psychiką mogą dotyczyć każdego, bez względu na wiek i płeć. Warto więc dowiedzieć się więcej, np. jakie czynniki wpływają na zdrowie psychiczne oraz jak radzić sobie ze...

Dieta i odchudzanie

Co jeść na diecie między posiłkami? Wybieramy najlepsze zdrowe przekąski
Zdrowe przekąski to niezastąpiony element każdej diety. Niezależnie od tego, czy chcesz schudnąć czy kompleksowo zatroszczyć się o swoje zdrowie, odpowiednio dobrane przekąski staną się ważnym elementem codziennego jadłospisu....

Serce i układ krążenia

Dieta na zdrowe serce - tygodniowy jadłospis z produktami dla zdrowego serca
Problemy kardiologiczne dotyczą coraz większej liczby Polaków i ludzi na całym świecie. Pośpiech, stres, zła dieta i używki prowadzą do wielu problemów zdrowotnych. Właśnie dlatego warto zdecydować się na modyfikacje swojego jadłospisu.&a...

Mięśnie i kości

Artroskopia kolana. Na czym polega? Wskazania, korzyści i przebieg zabiegu
Artroskopia kolana to zaawansowany zabieg medyczny, który polega na wprowadzeniu cienkiej rurki z kamerą (artroskopu) do wnętrza stawu kolanowego przez niewielkie nacięcie skóry. Obraz transmitowany przez kamerę pozwala lekarzowi ortopedz...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Rak piersi u kobiet - jakie są rodzaje? Jak przebiega diagnostyka i leczenie raka piersi?
Rak piersi to podstępna choroba, która każdego roku zabija nawet 500 000 ludzi na całym świecie....

Choroby skóry

Zastrzał palca: przyczyny, objawy, leczenie. Jak poradzić sobie z bólem?
Zastrzał palca to przyjęte określenie dla stanu zapalnego skóry. Powstaje w wyniku przeniknięcia bakterii pod powierzchowną warstwę skóry na skutek urazu....

Układ nerwowy

Syndrom chronicznego zmęczenia CFS - 10 objawów chronicznego wyczerpania. Z czego wynika i jak leczyć ciągłe zmęczenie?
Chroniczne zmęczenie jest wyjątkowo uciążliwą dolegliwością, która znacznie utrudnia codzienne funkcjonowanie. Rosnące tempo życia, nadmiar stresu oraz liczne problemy sprzyjają wystąpieniu CFS. ...

Układ nerwowy

Diagnoza badająca bioelektryczną czynność mózgu: czym jest EEG?
Badanie EEG to bardzo pomocne narzędzie w diagnozowaniu wielu chorób, szczególnie padaczki i innych zaburzeń neurologicznych. Jest całkowicie bezpieczne i bezinwazyjne....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.