Grypa żołądkowa (jelitowa) – przyczyny, objawy, leczenie

przyczyny i objawy grypy żołądkowej - zdjęcie

Jelitówka to choroba, która pojawia się nagle, a wywołują ją wirusy. Do zakażenia dochodzi zazwyczaj drogą pokarmową, dlatego też istotne jest dbanie o higienę osobistą i częste mycie rąk. Jeżeli już dojdzie do zakażenia, symptomy grypy żołądkowej przypominają zatrucie pokarmowe, dlatego w początkowym etapie występowania objawów, schorzenie często jest błędnie diagnozowane. Nieżyt żołąkowo-jelitowy utrzymuje się zwykle przez 2 do 5 dni, choć w niektórych przypadkach może trwać nawet przez 10, a nawet 14 dni. Jakie są objawy jelitówki? Po jakim czasie pojawiają się symptomy choroby? Czy przy grypie żołądkowej jest gorączka? Czym leczyć grypę żołądkową? Jak się jej pozbyć?

Co to jest jelitówka?

Zakażenie przewodu pokarmowego z medycznego punktu widzenia jest zespołem dolegliwości stanowiących nieżyt żołądkowo-jelitowy. Stanowi on stan zapalny układu pokarmowego. Schorzenie to – powszechnie określane jako jelitówka – jest chorobą zakaźną, która związana jest z wirusowym zakażeniem przewodu pokarmowego – obejmuje zarówno żołądek, jak i jelito cienkie. Prowadzi to bezpośrednio do wystąpienia biegunki, wymiotów, a także bólu żołądka. Mimo że choroba nie ma nic wspólnego z grypą, nazywana jest grypą żołądkową bądź jelitową.

Objawy grypy żołądkowej

Objawy grypy żołądkowej są charakterystyczne dla zatrucia pokarmowego. Pierwsze objawy jelitówki występują zazwyczaj dzień, ale mogą pojawić się nawet kilka dni wcześniej przed wystąpieniem specyficznych symptomów i zazwyczaj przypominają początki przeziębienia. Często bowiem pojawia się podwyższona temperatura, uczucie rozbicia oraz bóle brzucha i mięśni. Ponadto występuje złe samopoczucie, ogólne osłabienie organizmu, którym towarzyszą nudności i bóle głowy. Wraz z rozwojem choroby objawy nasilają się, a dodatkowo pojawiają się wymioty, wodnista biegunka oraz kurczowe bóle brzucha, bóle mięśni, wysoka gorączka oraz silny ból żołądka. Chorzy na grypę żołądkowo-jelitową uskarżają się na brak apetytu i zmęczenie. Warto wskazać, że w przebiegu choroby mogą wystąpić również dreszcze. Co ważne, objawy ustępują zazwyczaj w przeciągu 3 dni.

Przyczyny grypy żołądkowo-jelitowej

Grypa żołądkowa, czyli nieżyt żołądkowo-jelitowy stanowi zakażenie układu pokarmowego, które wywołują drobnoustroje – wirusy, rzadziej bakterie lub ich toksyny oraz pasożyty. U dorosłych dolegliwości najczęściej wywołują norowirusy, natomiast u dzieci – rotawirusy. Wirusy wnikają w błonę śluzową jelita i ją niszczą, co skutkuje pojawieniem się nieprzyjemnych dolegliwości. Do zakażenia grypą żołądkową może dojść przede wszytskim drogą pokarmową, w wyniku spożycia nieodpowiednio przygotowanego posiłku czy wypicia zakażonej wody. Dodatkowo, chorobą można zakazić się również drogą kropelkową poprzez kontakt z osobą zarażoną lub dotykanie przedmiotów, z którymi chory miał kontakt. Warto wskazać, że choroba zazwyczaj rozwija się w ciągu 1-2 dni od zakażenia.

Na jelitówkę najbardziej narażone są dzieci, gdyż pojawiające się u nich objawy mają najcięższy przebieg. Należy podkreślić, że chory zaraża nawet w sytuacji, kiedy nie wystąpiły charakterystyczne symptomy jelitówki. Ponadto, grypą żołądkową można zarażać jeszcze przez kilka dni po ustąpieniu specyficznych objawów schorzenia.

Jak leczyć jelitówkę?

Grypa żołądkowa leczona jest objawowo, co oznacza, że nie istnieją leki, które umożliwią szybkie wyeliminowanie dolegliwości. Należy jednak wskazać, że objawy jelitówki ustępują zazwyczaj w ciągu 3-5 dni (dlatego schorzenie określane jest nierzadko jako „trzydniówka”). Można jedynie zwalczać pojedyncze objawy schorzenia. Na biegunkę pomóc może węgiel leczniczy, zaś na wymioty – leki przeciwwymiotne. Niemniej jednak ich zażywanie powinno być skonsultowane z lekarzem. W ramach terapii można również stosować środki rozkurczające, które dostępne są w aptece bez recepty. Konieczne jest również przyjmowanie dużej ilości płynów celem uniknięcia odwodnienia – wskazana jest niegazowana woda mineralna, herbaty lub napary ziołowe z mięty bądź szałwii. Ważne jest również zastosowanie lekkostrawnej diety.

Grypa żołądkowa szczególnie niebezpieczna jest dla małych dzieci, kobiet w ciąży i dorosłych w podeszłym wieku, gdyż utrzymujące się przez dłuższy czas dolegliwości mogą prowadzić do odwodnienia. Z tego powodu należy szczególnie dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, uzupełnianie elektrolitów i stosowanie probiotyków, celem uzupełniania prawidłowej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.