Glukometr – jak mierzyć poziom cukru we krwi? Jakie są rodzaje glukometrów i jak poprawnie go używać?

Glukometr – jak mierzyć poziom cukru we krwi? Jakie są rodzaje glukometrów i jak poprawnie go używać? - zdjęcie

Glukometr to urządzenie, które pozwala w szybki i prosty sposób zmierzyć stężenie glukozy we krwi. Wyjaśniamy, jak działa glukometr, czym różnią się poszczególne rodzaje tego urządzenia i jak prawidłowo go używać.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym jest glukometr i do czego służy,
  • jakie są podstawowe rodzaje glukometrów,
  • jak poprawnie używać glukometru,
  • jak przechowywać paski do glukometrów,
  • jakie są wskazania do stosowania glukometru,
  • kiedy glukometr przydaje się kobietom w ciąży.

Przeczytaj też: Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?

Glukometr – co to jest i do czego służy?

Glukometr, potocznie zwany aparatem do mierzenia cukru, to przenośny sprzęt medyczny umożliwiający pomiar stężenia glukozy we krwi w warunkach domowych. Glukometr pozwala na bieżące monitorowanie stanu zdrowia osoby chorującej na cukrzycę, bez konieczności wykonywania badań laboratoryjnych. Urządzenie to ma kompaktowe rozmiary i jest bardzo proste w obsłudze, a badanie można wykonać niemal w dowolnym miejscu.

Jak działa glukometr? W zależności od konstrukcji danego modelu urządzenia, poziom glukozy jest oznaczany za pomocą:

  • metody fotometrycznej – glukometr rejestruje ilość światła odbitego, które jest zależne od zmiany zabarwienia pola testowego,
  • metody elektrochemicznej – urządzenie mierzy natężenie mikroprądu elektrycznego, który przepływa przez reaktywne pole na teście paskowym.

Glukometr dokonuje automatycznego odczytu i analizy, a następnie prezentuje wynik na wyświetlaczu.

Rodzaje glukometrów – na który się zdecydować?

Podstawowy podział glukometrów wyróżnia:

  • glukometr standardowy z igłą – kolorymetryczny lub biosensoryczny,
  • glukometr bezinwazyjny – urządzenie skanuje ukrwioną partię skóry, a następnie wyświetla wynik w postaci liczbowej.

Na rynku regularnie pojawiają się kolejne generacje urządzeń do pomiaru cukru, jednak za najlepszy glukometr uznaje się model z igłą, który uchodzi za najbardziej wiarygodny.

Jak prawidłowo zmierzyć poziom cukru glukometrem?

Glukometru używa się nawet kilka razy dziennie – na czczo oraz dwie godziny po każdym posiłku. W zależności od modelu urządzenia, glukometr włącza się automatycznie lub należy go uruchomić specjalnym przyciskiem. Jak poprawnie używać glukometru z igłą, by wskazany przez urządzenie wynik pomiaru był wiarygodny?

  1. Przed pobraniem krwi dokładnie myjemy ręce w ciepłej wodzie. Nie wolno przecierać dłoni alkoholem, gdyż może on zafałszować wynik.
  2. Przygotowujemy nakłuwacz oraz pasek. Należy pamiętać, by po wyjęciu paska jak najszybciej zamknąć fiolkę.
  3. Umieszczamy pasek w gnieździe testowym i ustawiamy wskaźnik posiłku na ekranie.
  4. Zdejmujemy nasadkę nakłuwacza, montujemy lancet i zdejmujemy jego osłonkę w celu odsłonięcia sterylnej igły.
  5. Przykładamy nakłuwacz do opuszki palca i naciskamy.
  6. Przykładamy pasek testowy do kropli krwi i przytrzymujemy do momentu, aż glukometr da znak dźwiękowy.

Wynik pomiaru ukaże się na ekranie glukometru. Przy każdym badaniu należy zanotować godzinę, w której dokonywano pomiaru oraz jego okoliczności. Dla ułatwienia monitorowania przebiegu leczenia cukrzycy, lekarze zalecają prowadzenie dzienniczka kontroli glikemii we krwi.

Co bardzo istotne, nakłucie w palcu powinno być na tyle głębokie, by krew samoistnie wypłynęła z palca. Nie zaleca się jej wyciskania, ponieważ może to wpłynąć na wiarygodność wyniku badania. Jeśli nakłuwanie opuszka palca z jakichś przyczyn okazuje się problematyczne, warto poszukać glukometru, który do analizy potrzebuje mniejszą dawkę krwi.

Paski do glukometrów – najważniejsze informacje

Do wykonywania pomiarów standardowym glukometrem z igłą niezbędne są paski testowe wskazane przez producenta urządzenia. Bez nich badanie poziomu cukru nie jest możliwe – to właśnie w pasku zachodzi reakcja, na podstawie której stężenie glukozy w próbce krwi jest przekształcane na sygnał odczytywany przez glukometr. Jednak by wyniki pomiarów były wiarygodne, paski do glukometrów muszą być odpowiednio przechowywane – w temperaturze pokojowej i z dala od światła słonecznego – oraz chronione przed zabrudzeniem lub zamoczeniem. Należy także pamiętać, że paski testowe są jednorazowego użytku i nie wolno ich używać po przekroczeniu terminu ważności. W przypadku opakowań zbiorczych istotne jest również to, by po wyjęciu paska jak najszybciej zamknąć wieczko.

Kto powinien używać glukometru? Wskazania do stosowania

Glukometr to narzędzie diagnostyczne, którego obowiązkowo powinni używać diabetycy – czyli osoby chorujące na cukrzycę. Regularne wykonywanie badania glukometrem pozwala im kontrolować stan zdrowia, sprawdzać skuteczność wdrożonego leczenia, a w razie gwałtownych wahań stężenia glukozy – szybko zareagować. Co jednak bardzo ważne, glukometr może być też wykorzystywany w ramach profilaktyki cukrzycy – zwłaszcza przez osoby, u których istnieją genetyczne predyspozycje do zachorowania.

Glukometr w ciąży – dlaczego warto go posiadać?

Glukometry przydają się nie tylko diabetykom – wskazaniem do korzystania z tego urządzenia jest także stwierdzona cukrzyca ciążowa. W przypadku przyszłych mam glukometr służy przede wszystkim do samokontroli – lekarze najczęściej zalecają, by pomiar stężenia glukozy wykonywać codziennie rano oraz dwie godziny po każdym posiłku. Podobnie jak u osób chorujących na inne typy cukrzycy, regularne badania pozwalają na szybkie wykrycie ewentualnych nieprawidłowości i odpowiednią reakcję.

Glukometr to urządzenie medyczne służące do wykonywania pomiaru stężenia glukozy we krwi w warunkach domowych. Wśród zalet glukometru wymienia się kompaktowe rozmiary i łatwość obsługi, ale co najważniejsze, urządzenie to umożliwia monitorowanie stanu zdrowia, a w razie wystąpienia nieprawidłowości – błyskawiczną reakcję.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.