Głóg – właściwości zdrowotne i stosowanie. Najlepsze przepisy z głogiem

Głóg – właściwości zdrowotne i stosowanie. Najlepsze przepisy z głogiem - zdjęcie

Głóg to popularna roślina ozdobna, która skrywa niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Kwiaty i owoce głogu były stosowane już w medycynie ludowej, dziś wciąż wykorzystuje się je w celach leczniczych i profilaktycznych.

Czym jest głóg?

Głóg to nazwa roślin należących do gatunku Crataegus. W Polsce najczęściej występujące odmiany to głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy oraz głóg pośredni. W naturalnych warunkach rośliny te przybierają postać ciernistych krzewów o wysokości 3-4 metrów albo drzew, które osiągają od 8 do 10 metrów. Głóg ma białe lub różowe kwiaty, a jego dojrzałe owoce mają kulisty lub elipsowaty kształt oraz ciemnoczerwony lub czerwonobrunatny kolor. Barwa owoców głogu może się jednak różnić w zależności od ich dojrzałości oraz gatunku rośliny – spotykane są też owoce w kolorach zielonym, żółtym, czerwonym czy ciemnofioletowym.

W celach leczniczych wykorzystywane są zarówno kwiaty i szczytowe liście głogu, jak i jego owoce. Rozkwitające kwiatostany głogu zbiera się w maju i czerwcu, a we wrześniu i październiku do zbioru nadają się owoce. Kwiaty suszy się w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 30°C, natomiast owoce są suszone w temperaturze 30°C, a następnie dosuszane w 50°C.

Co zawiera głóg?

Kwiaty i owoce głogu są bogatym źródłem składników mineralnych i innych związków, dzięki czemu są one powszechnie wykorzystywane w celach leczniczych i profilaktycznych. Głóg zawiera między innymi:

  • mikroelementy, w tym potas, wapń, magnez, fosfor i sód;
  • witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy;
  • flawonoidy, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, dróg moczowych, macicy i naczyń krwionośnych;
  • procyjanidyny, które łagodnie obniżają ciśnienie tętnicze.

Właściwości zdrowotne głogu

Ze względu na wysoką zawartość cennych składników, głóg wykazuje liczne właściwości lecznicze – wpływa na pracę układu krążenia i układu odpornościowego, a ponadto ma działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe.


Właściwości głogu

Charakterystyka

Działanie na układ krążenia

Spożywanie ekstraktów z owoców lub kwiatów głogu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Głóg obniża poziom cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów oraz przyczynia się do podwyższenia poziomu cholesterolu HDL. Głóg wspomaga także obniżanie ciśnienia krwi.

Działanie na układ odpornościowy

Głóg wykazuje właściwości przeciwzapalne, co jest w głównej mierze zasługą flawonoidów zawartych w ekstrakcie z owoców rośliny.

Działanie przeciwutleniające

Głóg cechuje się wysoką zawartością antyoksydantów, w tym polifenoli. Wodne i etanolowe wyciągi z głogu skutecznie wspierają walkę z wolnymi rodnikami.

Działanie przeciwdrobnoustrojowe

Głóg wykazuje właściwości przeciwbakteryjnie, zwalczając między innymi gronkowce i paciorkowce, oraz przeciwgrzybicze.

Zastosowanie lecznicze głogu

Właściwości zdrowotne głogu sprawiają, że znajduje on szerokie zastosowanie w lecznictwie. Od dawna wykorzystywany w medycynie ludowej, jest polecany w przypadku takich dolegliwości jak biegunki, zaburzenia pracy pęcherzyka żółciowego, astma czy bezsenność. Medycyna chińska natomiast rekomenduje głóg jako wsparcie w niwelowaniu problemów trawiennych czy zaburzeniach krążenia.

Głóg jest uznawany za surowiec zielarski – występuje przede wszystkim w formie kwiatów i liści tej rośliny. Głóg jest również powszechnie dostępny pod postacią preparatów aptecznych. Najczęściej są to środki o działaniu obniżającym ciśnienie lub wspomagające pracę serca. Poprawiają one ukrwienie mięśnia sercowego i przepływ wieńcowy krwi oraz przyspieszają akcję serca, zwiększając jego tolerancję na niedobory tlenu. Co ciekawe, właściwości obniżające ciśnienie wykazuje także pokrzywa, której można użyć do przeprowadzenia detoksu pokrzywowego.

Głóg można też znaleźć w mieszankach o działaniu uspokajającym, przeciwdziałających miażdżycy czy wspierających terapię zaburzeń gospodarki lipidowej. Owoce głogu mogą być także składnikiem wzmacniających mieszanek witaminowych, a wyciąg z kwiatu głogu jest używany do produkcji środków stosowanych przy urazach i obrzękach.

Polecane przepisy z głogiem

Warto jednak wiedzieć, że głóg jest również rośliną niezwykle przydatną w kuchni. Bardzo popularne są zwłaszcza przetwory, takie jak dżemy, konfitury czy soki, a ponadto galaretki, cukierki głogowe, nalewki czy herbaty. Kwiaty i owoce głogu mogą być też wykorzystywane do przygotowywania naparów. Są one szczególnie polecane osobom zmagającym się z nadciśnieniem, miażdżycą i innymi dolegliwościami ze strony układu krążenia – by ocenić jego kondycję oraz predyspozycje zawałowe wykonuje się badanie CRP. Napary z głogu sprawdzają się także w zwalczaniu bólów reumatycznych, stawowych i mięśniowych.

Napar z głogu – jak zrobić?

Głóg świetnie nadaje się do przyrządzania naparów. Jak go zrobić? Jedną łyżeczkę rozdrobnionych kwiatów i liści należy zalać szklanką ciepłej wody, ogrzewać pod przykryciem przez około 3 minuty, a następnie przecedzić. Zaleca się wypijać dwa razy dziennie po szklance odwaru przygotowanego bezpośrednio przed spożyciem.

Inna możliwość to przyrządzenie naparu z owoców głogu. W tym przypadku należy zalać dwie łyżeczki owoców głogu szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem na 20 minut. Napar z owoców głogu najlepiej pić trzy razy dziennie. Z kolei do przygotowania herbaty z głogu wystarczy zalać gorącą wodą ususzone owoce – można je ususzyć samodzielnie lub kupić w sklepie zielarskim.

Jakie są przeciwskazania do stosowania głogu?

Choć głóg wykazuje doskonałe właściwości zdrowotne, istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania. Osoby cierpiące na poważne schorzenia przed sięgnięciem po głóg powinny skonsultować się z lekarzem – dotyczy to zwłaszcza chorych z niewydolnością serca. Przeciwwskazaniem do stosowania preparatów z głogu jest także ciąża oraz karmienie piersią.

Głóg nie tylko pięknie wygląda – roślina ta posiada też cenne właściwości lecznicze. Głóg wspomaga funkcjonowanie układu krążenia, wzmacnia układ odpornościowy, a ponadto wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe – może być więc stosowany jako wsparcie kuracji wielu schorzeń lub w celach profilaktycznych.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem