Funkcje białek - dlaczego ich rola w organizmie jest tak ważna?

Funkcje białek - dlaczego ich rola w organizmie jest tak ważna? - zdjęcie

Białka to organiczne związki wielkocząsteczkowe, stanowiące podstawowy element budulcowy wszystkich żywych organizmów. Funkcje białek obejmują regulację kluczowych procesów biologicznych.

W artykule wyjaśniamy:

  • czym są białka i jaką pełnią rolę;
  • jak zapewnić odpowiednią podaż białka w diecie;
  • z czego wynikać mogą niedobory białek;
  • jaki wypływ na zdrowie ma niedomiar i nadmiar białka w diecie.

Więcej na temat białek przeczytasz w artykule: "Rośliny strączkowe - które nasiona są najzdrowsze i bogate w białko?"

Co to są białka? Składniki niezbędne do utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu

Odpowiedź na pytanie "co to są białka?" powinna uwzględnić ich skład oraz kluczowe znaczenie dla funkcjonowania organizmów żywych. Pod względem chemicznym budowa białek pozwala sklasyfikować je jako wielkocząsteczkowe związki organiczne. W swoim składzie - poza węglem, wodorem i tlenem - zawierają azot, fosfor i siarkę. Skomplikowaną strukturę białka tworzą aminokwasy połączone wiązaniami peptydowymi. Kolejne poziomy zróżnicowania, czyli struktura drugo, trzecio i czwartorzędowa łańcuchów peptydowych, wynikają z ich przestrzennego ułożenia, stabilizowanego przez wiązania wodorowe i mostki siarczkowe.

Białka stanowią podstawowy materiał budulcowy wszystkich organizmów żywych, wpływają na metabolizm i system odpornościowy.

Niezwykła różnorodność – jak zbudowane są białka?

Białka stanowią niezwykle zróżnicowaną grupę związków chemicznych. To, z czego zbudowane są białka, wpływa na ich właściwości oraz przynależność do poszczególnych grup. Podstawowy podział rozróżnia:

  • białka proste (proteiny) - zbudowane wyłącznie z aminokwasów,
  • białka złożone (proteidy), które oprócz aminokwasów w swojej strukturze zawierają związki niebiałkowe, tzw. grupy prostetyczne (między innymi reszty kwasu fosforowego, kwasy nukleinowe, hem, atomy metali ciężkich, cukry, lipidy).

Ze względu na pochodzenie wyróżnia się natomiast białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Pochodzenie często warunkuje właściwości białek. Istotny z punktu widzenia funkcjonowania organizmów jest również podział białek na egzogenne i endogenne. Aminokwasy egzogenne to takie, których organizm nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie z dostępnych pierwiastków (w odróżnieniu od endogennych, syntetyzowalnych), przez co muszą one zostać dostarczone wraz z pożywieniem.

Podstawowe składniki każdej komórki – funkcje białek w organizmie człowieka

Rola białka w organizmie nie ogranicza się do jednej funkcji. Są one niezbędne dla realizacji wielu procesów biologicznych, stanowiąc jednocześnie podstawę struktury organizmów. Ze względu na pełnioną funkcję, białka dzieli się zwykle na:

  • strukturalne, stanowiące mechaniczną podporę oraz budulec komórek i tkanek (kolagen, elastyna, histony);
  • enzymatyczne i hormonalne, przyspieszające lub umożliwiające zajście procesów biochemicznych w organizmie lub regulujące funkcjonowanie poszczególnych układów i narządów;
  • receptorowe i obronne, stanowiące podstawę systemu immunologicznego;
  • transportujące, umożliwiające przenoszenie jonów i cząsteczek w organizmie (np. hemoglobina, transportująca tlen we krwi);
  • zapasowe (w postaci ziaren aleuronowych roślin);
  • kurczliwe (aktyna i miozyna), odpowiedzialne za możliwość kurczenia się mięśni, a tym samym ruch poszczególnych organów i przemieszczanie się organizmów.

Funkcje białek w organizmie są tak różnorodne, że ich deficyt niemal zawsze powoduje poważne problemy ze zdrowiem.

Jakie jest zapotrzebowanie na białko w organizmie kobiety, mężczyzny i dziecka?

Zrozumienie, jaką funkcję pełnią białka, ma istotne znaczenie dla zapewnienia możliwości zdrowego rozwoju i prawidłowego funkcjonowania. Zapotrzebowanie na białko u ludzi zależne jest od wielu czynników, do których należą między innymi wiek i płeć.

W poszczególnych grupach wiekowych średnie zapotrzebowanie na białko (EAR), wyrażone w gramach na każdy kilogram masy ciała na dobę wynosi odpowiednio:

  • dzieci do 3. roku życia – 0.97 g/kg,
  • dzieci w wieku 4-9 lat – 0,84 g/kg,
  • chłopcy w wieku 10-15 lat – 0,84 g/kg, w wieku 16-18 lat – 0,81 g/kg, później zapotrzebowanie spada do 0,73 g/kg,
  • dziewczęta 10-15 lat – 0,84 g/kg, w wieku 16-18 lat – 0,78 g/kg, a następnie zapotrzebowanie spada do 0,73 g/kg.

Wysokie zapotrzebowanie na białko występuje przez cały okres ciąży i laktacji, wynosząc odpowiednio 0,98 i 1,17g/kg masy ciała na dobę. Ogólne dane dotyczące zapotrzebowania na białko ulegają modyfikacji również w odniesieniu do odmiennych trybów życia. Osoby intensywnie uprawiające sporty siłowe, budujące masę mięśniową, a także osoby odchudzające się potrzebują więcej produktów białkowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Produkty bogate w białko – pełnowartościowa i urozmaicona dieta

Pełnowartościowa, urozmaicona dieta powinna zawierać odpowiednią ilość białka, zwłaszcza aminokwasów egzogennych. Produkty bogate w białko to bardzo zróżnicowana grupa produktów żywnościowych obejmująca:

  • mięso i jego przetwory,
  • jaja,
  • produkty mleczne,
  • ryby i owoce morza,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy i pestki.

Aby zapewnić sobie pełen zestaw aminokwasów egzogennych, konieczne jest dostarczanie wraz z pożywieniem różnorodnych produktów zawierających białko.

Niedożywienie organizmu – skąd się bierze niedobór białek?

Niedobór białek w organizmie może być spowodowany nieodpowiednią dietą zawierającą zbyt małe ilości produktów białkowych bądź też chorobami powodującymi słabe jego przyswajanie lub zbyt dużą utratę. Do najczęstszych przyczyn hipoproteinemii należą:

  • głodówki i diety eliminacyjne, niedostarczające wystarczającej ilości białka;
  • zaburzenia wchłaniania wywołane chorobami jelit;
  • zaburzenia syntezy własnych białek z powodu chorób wątroby;
  • nadmierna utrata białek z moczem spowodowana zespołem nerczycowym;
  • uszkodzenia skóry z wysiękiem płynów ustrojowych, na przykład w wyniku poparzeń;
  • choroby metaboliczne, nowotworowe i genetyczne niedobory określonych grup białek w organizmie.

W przypadku chorób nowotworowych lub osób w starszym wieku niedobory białka spowodowane są często przez problemy z łaknieniem i niemożność spożycia odpowiedniej ilości pożywienia, która dostarczyłaby wystarczających ilości białka. Funkcje białek w organizmie są zbyt istotne, aby możliwe było prawidłowe funkcjonowanie bez dostarczenia ich odpowiedniej ilości. Rozwiązaniem w takiej sytuacji mogą być suplementy i odżywki białkowe dostarczające znacznych ilości protein w niewielkiej ilości półpłynnego, łatwego do spożycia koktajlu.

Co się stanie, gdy w organizmie będzie nadmiar białek?

Pomimo istotnej funkcji, jaką białko pełni w organizmie, jego nadmiar może mieć niekorzystne konsekwencje dla zdrowia. Do najczęstszych problemów w takich wypadkach należą:

  • dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak zaparcia i wzdęcia,
  • spadek nastroju,
  • odwodnienie i zakwaszenie organizmu,
  • przybieranie na wadze,
  • wypłukiwanie wapnia z kości,
  • w skrajnych wypadkach – kwasica ketonowa.

Objawem, który powinien zaniepokoić, jest białkomocz, czyli stwierdzona w badaniach laboratoryjnych zawartość białka w wydalanym moczu. Może być to objawem rozwijających się chorób nerek i zawsze jest wskazaniem do skonsultowania się z lekarzem.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Pierwsza pomoc Udar słoneczny: objawy, leczenie i pierwsza pomoc przy porażeniu cieplnym
Udar słoneczny jest jedną z najczęstszych odmian udaru cieplnego. Stanowi konsekwencję nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV. W następstwie przegrzania organizmu dochodzi do odwodnienia, zaburzeń gospodarki elektrolitowej oraz mechanizmów t...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...

Mięśnie i kości Lumbago (postrzał) – czym jest, ile trwa i jak leczyć? Jakie mogą być przyczyny występowania i z czym walczyć?
Lumbago to określenie stosowane w przypadku nagłego i ostrego bólu w okolicy krzyżowo-lędźwiowej. Oto podstawowe informacje na temat tego bolesnego i utrudniającego funkcjonowanie zesp...
Układ rozrodczy i moczowy Upławy: przyczyny, rodzaje, choroby, leczenie. Co oznacza ich kolor?
Wydzielina z pochwy, powszechnie określana jako upławy, fizjologicznie występuje w drogach rodnych każdej kobiety. Obecność śluzu jest oznaką posiadania zdrowej błony śluzowej miejsc intymnych, a także prawidłowo przebiegającego cyklu miesiączkowego....
Układ rozrodczy i moczowy Torbiel: gdzie występuje i jak się pozbyć cysty? Przyczyny powstawania, diagnoza i skuteczne leczenie
Torbiele, zwane inaczej cystami, to przestrzenie wypełnione treścią galaretowatą bądź płynem. Choć mogą pojawić się w niemal każdym miejscu, najczęściej diagnozowane są w jajnikach, piersiach...
Sport i fitness Nocne skurcze nóg, łydek i stóp - przyczyny, zapobieganie i leczenie bolesnych skurczów mięśni nóg
Może być to efekt znacznego wysiłku fizycznego, ale w niektórych przypadkach skurcze oznaczają pierwsze objawy poważnych chorób - sprawdź jakich....
Układ rozrodczy i moczowy Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....
Układ pokarmowy Zapalenie żołądka – objawy, badania, dieta, leczenie. Co pomaga?
Zapalenie żołądka to często występujący stan zapalny, który może charakteryzować się ostrym lub przewlekłym charakterem. Specjaliści podają kilka kryteriów, dzięki którym...
Informacje dla pacjenta Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, ...
Układ pokarmowy Kwas alfa-liponowy (ALA) w walce z cukrzycą. Gdzie występuje i jak działa?
Jaki jest związek pomiędzy kwasem alfa-liponowym a cukrzycą? Kwas ten jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, obniża także poziom cukru we krwi i usprawnia pracę wątroby, dzięki czemu jest zalecanym suplementem dla osób bo...
Serce i układ krążenia Choroba Kawasaki – jak wygląda i przebiega? Co warto wiedzieć o zespole Kawasaki?
Choroba Kawasaki to poważna choroba układowa dotykająca głównie dzieci, mogąca doprowadzić do niebezpiecznych powikłań. Oto najważniejsze objawy, zalecane sposoby leczenia oraz inne istotne informacje na jej temat. Z tego artykułu d...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem