Fruktoza – sprzymierzeniec czy cichy wróg? Występowanie i właściwości

Fruktoza – sprzymierzeniec czy cichy wróg - zdjęcie
Fruktoza jest związkiem, który budzi mieszane uczucia. Z jednej strony większość osób wie, że jest cukrem naturalnie występującym w owocach, warzywach czy miodzie, w związku z tym kojarzy się dobrze. Z drugiej jednak coraz częściej mówi się o jej negatywnym wpływie na zdrowie. Jak jest w rzeczywistości? Dowiedz się więcej o tym, czym jest fruktoza, jaki to cukier i dlaczego czasami może szkodzić.
 

Kluczowe wnioski z artykułu:

  • Fruktoza jest monosacharydem, czyli cukrem prostym, który nie rozkłada się na mniejsze cząsteczki.
  • Fruktoza występuje naturalnie w owocach, miodzie i syropach, a także w niektórych warzywach, ale bardzo często spotkać ją można w produktach przetworzonych w postaci syropu glukozowo-fruktozowego.
  • Szerokie zastosowanie fruktozy w przemyśle spożywczym może prowadzić do nadmiernego spożycia tego cukru.
  • Właściwości glukozy i fruktozy są inne – fruktoza metabolizowana jest w wątrobie, co niesie ze sobą szereg konsekwencji.
  • Nadmiar fruktozy jest jedną z przyczyn prowadzących do stłuszczenia wątroby, rozwoju zespołu metabolicznego, otyłości czy chorób serca.

Fruktoza – czy fruktoza jest sprzymierzeńcem, dostarczającym naturalnej energii, czy cichym wrogiem?

Jeszcze niedawno mówiło się wyłącznie o prozdrowotnych właściwościach owoców, jednak od pewnego czasu narracja się zmieniła. Wszystko z powodu fruktozy – cukru naturalnie występującego w owocach. Czy fruktoza to cukier prosty? Rzeczywiście jest ona monosacharydem, czyli cukrem, którego organizm nie rozkłada na mniejsze cząsteczki. Podobnie jak wszystkie inne węglowodany dostarcza organizmowi energii, odpowiada również za przyjemny słodki smak wielu różnym składników naszej diety. Dlaczego miałaby negatywnie wpływać na organizm? Problemem jest najczęściej jej nadmiar w diecie. Gdzie występuje fruktoza? Jest naturalnym składnikiem owoców, ale także niektórych warzyw, miodu i różnego rodzaju syropów. Jest ona bardzo słodka, dużo słodsza od innego cukru prostego – glukozy, dlatego producenci bardzo chętnie wykorzystują ją w swoich produktach (zwykle w postaci syropu glukozowo-fruktozowego). Problem polega na tym, że o ile glukoza po spożyciu jest szybko wchłaniana przez organizm i transportowana do wszystkich komórek ciała, tak fruktoza metabolizowana jest dopiero w wątrobie, gdzie może być przekształcona w tłuszcz, zmagazynowana w postaci glikogenu lub przekształcona w glukozę, którą wykorzysta organizm. Nadmiar tego związku może zatem negatywnie wpływać na serce i wątrobę, a także powodować otyłość lub cukrzycę.

W jakich produktach znajdziesz fruktozę?

Żeby uniknąć nadmiernego spożycia, warto dokładnie wiedzieć, w czym jest fruktoza. Występuje ona naturalnie w owocach, zwłaszcza bardzo słodkich takich jak jabłka, gruszki, banany czy winogrona, a także w warzywach, np. marchewce, burakach, dyni czy batatach. Znajduje się również w miodzie i syropie klonowym. Oczywiście nie jest prawdą, że wszystko, co zawiera fruktozę, szkodzi człowiekowi. Zarówno słodkie warzywa, jak i owoce są zdrowym elementem zbilansowanej diety, dostarczają między innymi dużej ilości witaminy C, błonnika, minerałów i innych związków bioaktywnych. Niestety fruktoza – cukier prosty o przyjemnym smaku jest bardzo lubiana przez producentów produktów przetworzonych, takich jak różnego typu napoje słodzone, desery, jogurty, sosy czy gotowe dania. W przemyśle spożywczym spotykamy ją głównie w postaci syropu wytwarzanego ze skrobi kukurydzianej. Skrobia rozkładana jest na glukozę, a jej część zostaje przekształcana we fruktozę. Glukoza + fruktoza co powstaje? To oczywiście popularny syrop glukozowo-fruktozowy, który znaleźć można już niemal w każdym gotowym produkcie, zarówno słodkim, jak i wytrawnym. Nawet bardzo zdrowe produkty, takie jak suszona żurawina, mogą być słodzone syropem. Ze względu na łatwość stosowania fruktozy, zastosowanie jej przy produkcji żywności, ale także leków jest coraz szersze.

Metabolizm fruktozy – jak jest przetwarzana w organizmie?

Budowa fruktozy różni się od budowy glukozy, co wpływa na smak, właściwości i metabolizm obu związków. Fruktoza jest wchłaniana w jelicie cienkim, skąd jest transportowana do wątroby. To tam przekształca się w glukozę lub tłuszcz. Glukoza natomiast może być od razu wykorzystana przez większość komórek organizmu jako źródło energii. Co więcej, fruktoza w mniejszym stopniu stymuluje wydzielanie insuliny, co może prowadzić do insulinooporności, ma też wpływ na produkcję kwasów tłuszczowych w wątrobie.

Zastosowanie fruktozy w przemyśle i medycynie

Fruktoza jest wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym, jak i w medycynie. Używana jest jako słodzik, ponieważ jest dużo słodsza od zwykłego cukru, czyli sacharozy, a ponadto ma niższą zawartość kalorii. Sprawdza się też jako stabilizator i barwnik. Tutaj kluczowe znaczenie ma pytanie: czy fruktoza jest cukrem redukującym. Otóż tak, dlatego uczestniczy w reakcjach, które odpowiadają za uwielbiany przez nas karmelowy kolor i smak słodyczy. Spotykamy ją również w lekach, zwłaszcza tych o gorzkim smaku, ponieważ jest w stanie go zamaskować, bywa wtedy niezbędna. Zawiera ją np. immunotrofina i wiele innych preparatów.

Czy nadmiar fruktozy szkodzi?

Nikogo już nie dziwi stwierdzenie, że cukier w diecie należy ograniczać. W kontekście ewentualnych problemów zdrowotnych jeszcze gorsza niż tradycyjna sacharoza wydaje się właśnie fruktoza. Występowanie jej jest bardzo powszechne, a konsekwencje nadmiaru w diecie bardzo poważne. Może powodować między innymi:

  • stłuszczenie wątroby,
  • wzrost poziomu trójglicerydów,
  • choroby serca,
  • zwiększenie ryzyka rozwinięcia się zespołu metabolicznego,
  • stłuszczenie wątroby (NAFLD),
  • zwiększony apetyt i ryzyko nadwagi,
  • cukrzycę typu 2,
  • insulinooporność,
  • dnę moczanową.

Warto wiedzieć, że na przykre konsekwencje nadmiernego spożycia fruktozy narażone są przede wszystkim dzieci, których wątroba nie jest jeszcze dojrzała. Ponadto niektóre osoby nie są w stanie prawidłowo przyswoić tego cukru – to nietolerancja fruktozy. Charakterystycznymi objawami są wówczas np. ból brzucha po spożyciu jabłka, wzdęcia i biegunka.

Badania dotyczące negatywnego wpływu nadmiernego spożycia fruktozy

Badania wykazały, że nadmierne spożycie fruktozy ma negatywny wpływ na organizm głównie z powodu jej wpływu na wątrobę oraz na hormony takie jak leptyna (hormon sytości). Naukowcy wiążą fruktozę z rozwojem chorób przewlekłych oraz epidemią otyłości.

Fruktoza a odchudzanie – mit czy prawda?

Czy fruktoza utrudnia odchudzanie? Niestety tak. Chociaż jest przyjemnie słodka i wydaje się w pełni bezpieczna ze względu na swoje naturalne pochodzenie, może sabotować wysiłki osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Jak już wspomnieliśmy, metabolizowana jest w wątrobie, gdzie może być przekształcana w tłuszcz. Dodatkowo może zaburzać działanie leptyny, a nawet dodatkowo zwiększać uczucie głodu, co jest prostą drogą do przejadania.

Fruktoza okiem dietetyka – praktyczne porady dotyczące zmniejszenia spożycia fruktozy w codziennej diecie

Dietetycy od dawna biją na alarm: ze względu na właściwości fruktozy jej nadmiar jest bardzo szkodliwy. Jeśli zależy Ci na odchudzaniu i dlatego sięgasz po produkty słodzone fruktozą, znacznie lepszą alternatywą będą naturalne zamienniki cukru takie jak stewia, erytrol czy ksylitol lub gotowe słodziki dla cukrzyków. Warto bardzo uważnie śledzić etykiety produktów, sprawdzając, gdzie występuje glukoza i fruktoza (czasami kryje się pod skrótem HFCS), a najlepiej ograniczyć do absolutnego minimum spożywanie wysokoprzetworzonych produktów. Żeby stracić zbędne kilogramy, dobrym pomysłem będzie zastosowanie prostych trików na przyspieszenie metabolizmu takich jak regularne posiłki, ostre przyprawy czy picie naparu z imbiru, można rozważyć również suplementy wspierające metabolizm, jednak zawsze podstawą powinna być zdrowa, zbilansowana dieta. Zdrowa żywność i ruch to najlepsze, co możesz zrobić dla swojego organizmu. W przypadku dzieci unikanie nadmiaru fruktozy wydaje się kluczowe dla uniknięcia poważnych konsekwencji w przyszłości. Jak to zrobić? Najlepiej wyeliminować słodzone napoje, uważnie sprawdzać składy jogurtów czy deserów, a gotowe słodycze podawać wyłącznie raz na jakiś czas. Lepszym wyborem zawsze są domowe wypieki, jogurt naturalny, owoce i orzechy.

Fruktoza – sprzymierzeniec czy cichy wróg?

Jak dużym zagrożeniem jest fruktoza? Właściwości, które posiada i powszechność jej występowania z pewnością powinny nas skłaniać do dużej ostrożności. Koniecznością jest dziś uważne czytanie składów i unikanie syropu glukozowo-fruktozowego. Lepszymi zamiennikami cukru jest stewia, erytrol lub ksylitol. A owoce? Tych nie powinniśmy unikać, ale należy spożywać je z umiarem. Wyjątkiem są sytuacje, gdy pojawią się niepokojące objawy nietolerancji fruktozy lub insulinooporność czy cukrzyca. W takich przypadkach konieczna jest konsultacja z dietetykiem.

Źródła:

  • Cybulska B., Fruktoza i choroby układu sercowo-naczyniowego, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/fruktoza-i-choroby-ukladu-sercowo-naczyniowego.
  • Dąbska O., Nietolerancja fruktozy - jak się objawia? Diagnostyka i dieta w nietolerancji fruktozy, Diagnostyka 07.09.2022, https://diag.pl/pacjent/artykuly/nietolerancja-fruktozy-diagnostyka-i-dieta-w-nietolerancji-fruktozy.
  • Wnęk D., Fruktoza, Medycyna Praktyczna 13.05.2022, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/150068,fruktoza.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem