Erytrytol, czyli erytrol, zwany także dobry cukrem. Kto może go spożywać i w jakiej ilości?

Erytrytol, czyli erytrol, zwany także dobry cukrem. Kto może go spożywać i w jakiej ilości? - zdjęcie

Aktywny tryb życia oraz przestrzeganie zasad zdrowej diety staje się nawykiem coraz większej grupy osób. Pełnowartościowe produkty spożywcze w codziennym jadłospisie nie tylko wpływają na utrzymanie prawidłowej wagi, ale przede wszystkim poprawiają samopoczucie i przyczyniają się do wspierana pracy organizmu. Jednym ze składników pokarmowych, którego eliminacja z jadłospisu pozwala pozytywnie wpłynąć na zdrowie oraz nastrój jest biały cukier. Mimo swojego słodkiego smaku, nadmierne spożywanie cukru prowadzi do otyłości, rozwoju nowotworów, a także zaburzeń metabolicznych i rozwoju próchnicy. Alternatywą dla niego jest coraz bardziej ceniony erytrytol, który jest bardzo zdrowym słodzikiem.

Co warto wiedzieć o erytrytolu?

Z artykułu dowiesz się:

  • czym jest erytryol?
  • ile kalorii ma erytrol?
  • jaki zamiennik cukru białego wybrać: erytrol, stewię czy ksylitol?
  • czy erytrytol jest cukrem dla każdego?
  • gdzie kupować erytrol?

Zobacz też artykuł: Poziom cukru we krwi - jakie są normy?

Erytrytol – co to jest?

Biały cukier jest obecnie uznawany za substancję, która przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo, jego przewlekłe i nadmierne spożywanie prowadzi do obniżenia samopoczucia, senności oraz zwiększonego przyrostu masy ciała. Tradycyjny cukier prowadzi także do zwiększenia poziomu cukru we krwi, co może doprowadzić do stanu hiperglikemii, czyli przecukrzenia organizmu. 

Zainteresowanie społeczeństwa pełnowartościową dietą sprawia, że coraz większa grupa osób decyduje się na całkowitą rezygnację z białego cukru. Najczęściej jest on zastępowany zamiennikami, a jednym z najzdrowszych alternatyw jest erytrytol. Czym jest erytrytol? Inaczej nazywany erytrolem, jest słodzikiem o bardzo niskim indeksie glikemicznym. To substancja przypominająca tradycyjny cukier, występuje pod postacią białych drobinek w kształcie mikroskopijnych kryształków. 

Erytrytol jest substancją, która została uznana przez Światową Organizację Zdrowia za całkowicie bezpieczną dla człowieka. To słodzik, który wyróżnia się niską wartością energetyczną, dlatego jest powszechnie wybieraną alternatywą białego cukru. Wyróżnia się słodkim posmakiem, który doskonale imituje tradycyjny cukier. Jego zaletą jest brak wpływu na poziom glukozy we krwi, czego konsekwencją może być rozwój ogólnoustrojowych chorób lub obniżenie samopoczucia. Dodatkowo, erytrol wykazuje prozdrowotne działanie na organizm. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu możliwe jest skuteczne zwalczanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu. Ponadto, zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy, dzięki zatrzymywaniu procesu fermentacji cukrów przez bakterie odpowiadające za powstawanie ubytków nazębnych. 

Ile kalorii ma erytrytol?

Stołowy cukier jest substancją, która wyróżnia się dużą kalorycznością, co oznacza, że przyczynia się do zwiększania masy ciała i otyłości. Erytrytol, obok stewii jest substancją o najniższym indeksie glikemicznym. Według tabel kaloryczności, w 1 gramie erytrolu znajduje się 0,2 kcal. W przypadku białego cukry na 1 gram produktu przypada aż 4 kcal, co ma niekorzystny wpływ na zdrowie i sylwetkę.

Kalorie dostarczane do organizmu przez erytrytol są zerowe. Wynika to z faktu, iż organizm ludzki nie jest w stanie go trawić, dlatego tez nie ulega wewnętrznym procesom metabolicznym. Taka właściwość sprawia, że całkowita objętość erytrolu przyjęta wraz z posiłkiem jest wydalana wraz z moczem.

Według tabel kaloryczności erytrytol posiada od 0,2 do 0,4 kcal na 1 gram produktu, cukier stołowy natomiast na 1 gram produktu dostarcza aż 4 kcal. Jednak mało kto wie, że erytrytol nie dostarcza nam żadnych kalorii, ponieważ organizm nie jest w stanie go strawić, co za tym idzie, nie ulega metabolizmowi i jest wydalany wraz z moczem z naszego organizmu.

Erytrytol czy ksylitol – który wybrać?

Ksylitol jest związkiem, który powszechnie nazywany jest cukrem brzozowymPodobnie to erytrolu, uznawany jest za zdrowszy zamiennik cukru białego, który nie przynosi niekorzystnych skutków dla organizmu.

Wiele osób zastanawia się, jaka forma zamiennika w diecie sprawdzi się lepiej. Różnica między ksylitolem a erytrolem wynika z odmiennego indeksu glikemicznego. Ilość kalorii zawartej w erytrolu jest równa zeru, z kolei ksylitol wyróżnia się kalorycznością mniejszą od tradycyjnego cukru o około 40%. To szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę oraz borykających się z nadwagą, które dla zdrowia powinny unikać przyjmowania zbędnych kalorii w diecie.

Erytrytol czy stewia – która opcja jest zdrowsza?

Erytrol jest słodzikiem, który obecnie uznawany jest za najzdrowszy zamiennik cukru. Wynika to z licznych korzyści, jakie zapewnia dla organizmu. Należą do nich:

  • smak imitujący biały cukier - dodawanie erytrolu do potraw nie zmienia ich smaku,
  • brak efektu uzależnienia - w przeciwieństwie do cukru stołowego, erytrol nie wpływa uzależniająco na organizm. Słodzenie potraw erytrytolem nie uruchamia mechanizmu, który prowadzi do zwiększonej częstotliwości sięgania po słodkie przekąski,
  • szerokie zastosowanie - konsystencja erytrytolu pozwala na dodawanie go do wszelkich form wypieków, napojów i dań, w których pojawia się konieczność zastosowania cukru sacharozowego.

Równie często wybieranym słodzikiem przez osoby, które ograniczają spożycie białego cukru, jest stewia. To rodzaj słodziku, który wyróżnia się zerowym indeksem glikemicznym oraz prozdrowotnym wpływem na organizm. Ze względu na działanie antyoksydacyjne i brak wpływu na zmianę poziomu glukozy we krwi, jest równie zdrowa dla człowieka, jak w przypadku erytrytolu.

Cukier erytrytol dla każdego?

Stosowanie słodzików do niedawna było kontrowersyjnym tematem. Ich prozdrowotny wpływ na organizm budził kontrowersje, niemniej jednak obecnie erytrol, tak samo jak stewia czy ksylitol uznawane są za całkowicie bezpieczne dla człowieka. Ze względu na właściwości erytrolu, niski indeks glikemiczny oraz brak wpływu na rozwój próchnicy może być stosowany bez względu na stan zdrowia czy przyjmowane leki. Dodatkowo, bardzo często polecany jest dla cukrzyków, ze względu na brak oddziaływania na prawidłowy poziom glukozy we krwi.

Mimo to, nadmierne spożywanie erytrolu w dawce większej niż 1g na 1 kg masy ciała może prowadzić do pojawienia się bólu brzucha, biegunki, gazów oraz wzdęć. Pojawienie się efektów ubocznych wynika z indywidualnej tolerancji organizmu na dostarczany do przewodu pokarmowego erytrytol.

Erytrytol – gdzie kupić?

Wiele osób zastanawia się, w jakich sklepach zaopatrzyć się w erytrol. Warto stawiać na sprawdzone miejsca zakupu, które oferują produkty najwyższej jakości, która jest potwierdzona odpowiednimi certyfikatami. Zaufanym punktem sprzedaży z pewnością jest apteka internetowa, która w swojej ofercie posiada zdrową żywność.

Biały cukier obecnie uznawany jest za substancję uzależniającą, która przyczynia się do zwiększenia masy ciała, a także prowadzi do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Erytrol jest zdrowym zamiennikiem cukru sacharozowego, który jest całkowicie bezpieczny dla organizmu. 

Szkodliwe skutki stosowania Erytrolu - lekarze ostrzegają, może doprowadzić do zawału i udaru

Czy można spożywać erytrytol w dużych ilościach? Warto zainteresować się wynikami badań przeprowadzonych w jednym z amerykańskich instytutów i dokładniej przyjrzeć się tej substancji. Pierwsze badania o niepokojących wynikach zostały przeprowadzone na osobach, u których występowało zwiększone ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Wynikało z nich, że takie osoby były dwa razy bardziej narażone na atak serca lub udar, jeśli miały najwyższy poziom erytrytolu we krwi. Jeżeli poziom erytrytolu we krwi był u nich w górnych 25 %, to w zestawieniu z dolną granicą pojawiło się mocno podwyższone ryzyko udaru oraz zawału. Badania wzbudziły niepokój w środowisku lekarskim, więc wykonano dodatkowe testy w laboratorium, które potwierdziły że erytrytol sprzyja krzepnięciu płytek. 

Kolejne etapy badań zostały przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych i w Europie na blisko 3 tysiącach osób. Prawie trzy czwarte badanych cierpiało na chorobę wieńcową lub wysokie ciśnienie krwi, a co piąta osoba miała stwierdzoną cukrzycę. Badania wykazały, że podwyższony poziom erytrytolu skutkował większym ryzykiem ataku serca, udaru lub śmierci w ciągu najbliższych lat. Co istotne, przebadano także kilkoro zdrowych chętnych. Ich zadaniem było przyjęcie napoju, który zawierał 30 g erytrytolu. Testy prowadzone przez kolejne trzy dni miały na celu przedstawienie wahania poziomu erytrytolu i ocenienie ryzyka zakrzepów, które pojawia się u zdrowych osób stosujących ten zamiennik cukru. Okazało się, że trzydzieści gramów tej substancji wystarczyło, aby jej stężenie we krwi w bardzo gwałtowny sposób, a to oznaczało duże ryzyko wystąpienia zakrzepów i zawału.

Trzeba przyznać, że powyższe dane są niepokojące, warto zatem bacznie śledzić najnowsze doniesienia dotyczące erytrytolu i bezpieczeństwa jego stosowania. Zaleca się stosować tę substancję z umiarem, a w razie niepokojących objawów po jej spożyciu skonsultować się z lekarzem. Szczególną ostrożność zaleca się osobom z chorobami serca.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Choroby skóry

Plamy na skórze - co mogą oznaczać? Przyczyny, leczenie i pielęgnacja skóry z problemami
Plamy na skórze są nie tylko problemem natury estetycznej. Mogą bowiem świadczyć o bardzo poważnych schorzeniach zdrowotnych, których nie powinno się bagatelizować....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co stosować na opuchnięte kostki&...

Kiedy lekarz zaleca antybiotyk na zatoki? Wskazania do antybiotykoterapii
Zapalenie zatok może mieć podłoże wirusowe, grzybicze albo bakteryjne. Tylko w ostatnim przypadku lekarz zleca antybiotykoterapię, która powinna być ściśle dopasowana nie tylko do rodzaju patogenu, ale również do pacjenta. Kiedy.....

Przeziębienie i grypa

Przewlekłe zapalenie zatok – przyczyny, leczenie i zapobieganie nawrotom
Przewlekłe zapalenie zatok jest uciążliwą dolegliwością, z którą boryka się bardzo wiele osób. Głównym problemem tego schorzenia jest ich długotrwałość, możliwe powikłania i złe samopoczucie. Z tego względu warto jak najszybc...

Układ oddechowy

Rozedma płuc: objawy, przyczyny, rokowanie i leczenie
Rozedma płuc to przewlekła choroba polegająca na trwałym poszerzeniu pęcherzyków płucnych. W wyniku choroby dochodzi do trwałego uszkodzenia oskrzelików oddechowych i woreczków pęcherzykowych. Przeczytaj artykuł i dowiedz się...

Kosmetyki i uroda

Przewodnik po terapii kwasami na twarz – rodzaje, działanie i bezpieczne stosowanie
W pielęgnacji skóry twarzy można wyróżnić kilka podstawowych etapów, do których należą: oczyszczanie, nawilżanie oraz złuszczanie. Niestety wiele osób zapomina o jednym z ważniejszych etapów, jakim...

Choroby i dolegliwości

Ból głowy przy schylaniu – co może oznaczać?
Ból głowy jest powszechną dolegliwością, która może mieć różnorodne przyczyny i objawy. Jednym z mniej typowych, ale niezwykle uciążliwych objawów jest ból głowy, który ...

Układ oddechowy

Płukanie zatok – kiedy i jak je wykonywać? Czy to bolesne?
Zapalenie zatok przynosowych to powszechnie występująca dolegliwość, która rozwija się w następstwie infekcji błon śluzowych nosa oraz alergii. Niekiedy związana jest z nieprawidłową budową anatomiczną. Jednym ze sprawdzonych sposobów lec...

Przeziębienie i grypa

Co na grypę? Przegląd najlepszych leków na grypę i przeziębienie
Przeziębienie i grypa to typowe choroby rozpoznawane w okresie jesienno-zimowym. Leczenie ma charakter objawowy, bardzo istotny jest również odpoczynek wspomagający regenerację organizmu. Co na grypę i przeziębienie sprawdza się najlepiej?...

Układ pokarmowy

Grypa żołądkowa - jak długo chory zaraża?
Grypa żołądkowa, czyli powszechnie występująca wśród dzieci i dorosłych jelitówka, w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z wirusem grypy. Wywołują ją zupełnie inne drobnoustroje. Charakterystyczne objawy to biegunka i wymioty, szcz...

Układ pokarmowy

Dieta refluksowa - zasady, produkty, przykładowy jadłospis
Refluks żołądkowo-przełykowy jest coraz poważniejszym problemem zachodnich społeczeństw. Sprzyja temu dieta bazująca na produktach wysokoprzetworzonych, szybkie tempo życia i stres. Dieta refluksowa to jeden z najskuteczniejszych, a...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem