Dlaczego warto pić sok z kiszonych ogórków?

sok z kiszonych ogórków właściwości - zdjęcie

Sok, który powstaje w procesie kiszenia ogórków, wykazuje wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Kwaśny napój jest źródłem kwasu mlekowego, sprzyjającego utrzymywaniu prawidłowej flory bakteryjnej i wzmacniającej układ immunologiczny.  Dodatkowo zawiera wiele witamin i minerałów. Regularne picie wody z ogórków małosolnych ma również wiele innych zalet. Czy woda z kiszonych ogórków jest zatem zdrowa? Na co pomaga?

Właściwości soku z kiszonych ogórków

Sok z kiszonych ogórków wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Jest bogatym źródłem kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji, a znajdujące się w nim bakterie probiotyczne poprawiają gospodarkę wodno-zasadową organizmu oraz podnoszą jego odporność. Zapobiega odwodnieniu, gdyż zawarty w nim sód zatrzymuje wodę w organizmie. Ponadto, przywraca równowagę elektrolityczną, ponieważ dostarcza potasu i sodu, które tracone są po intensywnym wysiłku fizycznym, a dodatkowo zwiększa wydajność organizmu. Kwaśny napój jest również źródłem probiotyków, mających korzystne działanie na układ pokarmowy. Sok z ogórków małosolnych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz A, C, E i K, a także wapnia, potasu, żelaza, cynku, magnezu i fosforu. Wspomaga przetwarzanie białek węglowodanów i tłuszczów. Woda po kiszonych ogórkach zawiera bakterie probiotyczne, z tego względu polecana jest osobom z nietolerancją laktozy.

Działanie wody z kiszonych ogórków

Ze względu na zawartość witamin z grupy B, woda po kiszonych ogórkach poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje również ciśnienie krwi oraz łagodzi migrenowe bóle głowy, a nawet kaszel. Wykazuje także działanie uspokajające, przeciwzapalne, przeciwbólowe i moczopędne. Co więcej, sok z kiszonych ogórków poprawia stężenie lipidów we krwi, a także skutecznie przeciwdziała chorobom wrzodowym i chroni organizm przed grzybicami. Regularne stosowanie kwaśnego napoju wspomaga przetwarzanie białek, węglowodanów i tłuszczów. Warto również wskazać, że w trakcie procesu fermentacji wytwarzane są izotiocyjaniny, które wykazują pozytywne działanie przeciwnowotworowe. Ponadto, regularne stosowanie kwaśnego napoju umożliwia pozbycie się bolesnych skurczów mięśni, gdyż pomaga w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia i równowagi elektrolitycznej. Dlatego też kwaśny napój pomoże w walce z syndromem niespokojnych nóg. Zalecany jest do picia osobom z nietolerancją laktozy i z chorobami wrzodowymi oraz ze zdiagnozowaną kandydozą (drożdżycą), a także polecany jest do profilaktycznego spożywania, które chroni przed grzybicami.

Sok z ogórków kiszonych na odchudzanie

Kwas mlekowy, powstający w procesie kiszenia, zawarty w soku z kiszonych ogórków ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną w jelitach, wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych, które przyspieszają przemianę materii, zwiększając jednocześnie przyswajalność pokarmu. Dodatkowo, jest on bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na przyspieszenie metabolizmu i umożliwia pozbycie się problemów z zaparciami. Ponadto, sok z kiszonych ogórków zakwasza organizm, dzięki czemu eliminuje problem podjadania między posiłkami. Regularne spożywanie kwaśnego napoju z ogórków likwiduje obrzęki i zatrzymywanie wody w organizmie. Z tego powodu jego właściwości są wykorzystywane przez osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów. Co ważne, warzywa poddane procesom fermentacji są mniej kaloryczne aniżeli świeże. Należy wskazać, że sok z kiszonych ogórków najlepiej pić na czczo i przed każdym posiłkiem.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dieta i odchudzanie

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem