Dieta wysokobiałkowa - czy posiłki wysokobiałkowe mogą pomóc schudnąć?

Dieta wysokobiałkowa - czy posiłki wysokobiałkowe mogą pomóc schudnąć? - zdjęcie

Dieta wysokobiałkowa uznawana jest za jedną z najskuteczniejszych w walce z nadprogramowymi kilogramami. Polecana jest szczególnie sportowcom oraz osobom aktywnym fizycznie.

Z naszego artykułu dowiesz się:

  • na czym polega dieta wysokobiałkowa i jakie są jej zalety;
  • co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby szybko tracić na wadze;
  • jak białko pomaga w utrzymaniu uczucia sytości;
  • ile można schudnąć na diecie wysokobiałkowej;
  • jak dieta wysokobiałkowa wpływa na samopoczucie;
  • jakie korzyści dla układu krążenia i metabolizmu może przynieść dieta wysokobiałkowa;
  • jak mądrze wyjść z odchudzania, aby ustrzec się efektu jojo;
  • jakich pięć kroków należy zrobić dla skutecznego utrzymania masy ciała u sportowców.

Zobacz także: Dieta proteinowa - zasady i fazy - co można jeść na diecie proteinowej?

Na czym polega dieta wysokobiałkowa?

Dieta wysokobiałkowa, nazywana często dietą Atkinsa lub dietą Dukana, polega na spożywaniu dużej ilości białka. Powinno ono stanowić około 40% energii. W diecie wysokobiałkowej konieczne jest także ograniczenie spożycia tłuszczów i węglowodanów. Dla kogo polecana jest dieta wysokobiałkowa? Jej stosowanie zaleca się osobom aktywnym fizycznie, uprawiającym sporty, a także osobom, które budują masę mięśniową czy chcą szybko stracić na wadze.

Wśród zalet diety wysokobiałkowej należy wymienić:

  • uczucie sytości nawet po kilku godzinach od spożycia posiłku;
  • szybki przyrost masy mięśniowej;
  • doskonałą regenerację tkanek;
  • zmniejszenie apetytu;
  • szybkie spalanie tłuszczu.

Co ważne, dieta wysokobiałkowa jest tania, a produkty z wysoką zawartością białka ogólnodostępne. Nie trzeba poświęcać wielu godzin na przygotowanie posiłków. Można kupić wiele gotowych i zdrowych produktów wysokobiałkowych.

Co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby szybko tracić na wadze?

Każda osoba, która myśli o przejściu na dietę wysokobiałkową, zastanawia się, co jeść, aby przyniosła spodziewane efekty. Otóż muszą to być produkty o wysokiej zawartości białka takie jak: jajka, nabiał (szczególnie jogurty, kefiry, sery, mleko, serki, np. serek wiejski), ryby, chude mięso (drób, indyk), owoce morza, produkty z soi oraz rośliny strączkowe. W wielu przypadkach zalecana jest także suplementacja białka.

Dieta wysokobiałkowa a kontrola apetytu - jak białko pomaga w utrzymaniu uczucia sytości?

Diety odchudzające, choć mogą dawać efekty, wiele z nich kończy się uczuciem wilczego głodu i podjadaniem. Okazuje się, że dieta wysokobiałkowa nie tylko zwiększa tempo przemiany materii, ale również tempo spalania tłuszczu. Białko trawione jest dużo dłużej niż węglowodany. Pozwala to na dłuższe odczuwanie sytości, dlatego zmniejsza się apetyt i ilość przyjmowanych kalorii. Przede wszystkim nie ma ciągłego uczucia podjadania czy wilczego głodu, co wpływa pozytywnie na efekty odchudzania.

Efekty diety wysokobiałkowej – ile można schudnąć?

Dieta wysokobiałkowa może być niezwykle efektywna. Pozwala stracić sporo kilogramów. Wszystko zależy od tego, ile mamy do zrzucenia, czy jesteśmy aktywni fizycznie oraz o ile kalorii zredukujemy naszą dietę. Początkowy etap to nawet 3 kilogramy spadku. Osoby, które mają dużą nadwagę, mogą spodziewać się jeszcze lepszych i szybszych efektów. Warto pamiętać, aby nie stosować diety zbyt długo, gdyż jest mocno obciążająca dla organizmu.

Jak dieta wysokobiałkowa wpływa na samopoczucie?

Choć efekty diety wysokobiałkowej mogą być zdumiewające, warto wiedzieć, że może ona wyjątkowo negatywnie wpływać na samopoczucie. Skutki uboczne diety wysokobiałkowej to przede wszystkim:

  • obniżenie pH organizmu, co prowadzi do zakwaszenia;
  • zaparcia związane z niewystarczającą podażą błonnika;
  • chroniczne zmęczenie i trudności z koncentracją, a wszystko przez brak glukozy, która wpływa na działanie mózgu.

Okazuje się, że wspomniana dieta wpływa negatywnie na działanie układu pokarmowego i nerek. Toksyny, które powstają w ciele, mogą uszkadzać nerki, dlatego warto stosować ją z rozwagą. Jak długo można stosować dietę wysokobiałkową? Najlepiej obserwować swój organizm i nie stosować diety z wysoką zawartością białka dłużej jak 3-4 tygodnie. Dla wielu osób jest to idealna dieta na lato.

Dieta wysokobiałkowa nie powinna być stosowana przez:

  • seniorów;
  • kobiety w ciąży i karmiące;
  • dzieci i młodzież;
  • osoby chore w okresie rekonwalescencji;
  • osoby chore przewlekle na schorzenia układu pokarmowego, choroby autoimmunologiczne, schorzenia nerek i inne;
  • osoby z zaburzeniami równowagi kwasowo-zasadowej.

Dieta wysokobiałkowa a zdrowie - korzyści dla układu krążenia i metabolizmu

Korzyści z diety białkowej dotyczą nie tylko odchudzania, ale również układu krążenia. Okazuje się, że wyższa podaż białka zmniejsza nadciśnienie tętnicze, które prowadzi do udarów mózgu, zawałów serca i innych chorób. W badaniach prowadzonych nad wpływem diety wysokobiałkowej na organizm człowieka wykazano, że może ona obniżać nie tylko ciśnienie krwi, ale również zły cholesterol i trójglicerydy. Ich nieprawidłowe wartości prowadzą do wielu problemów z układem sercowo-naczyniowym.

Dieta wysokobiałkowa a efekt jojo - jak mądrze wyjść z odchudzania, by nie przytyć?

Wiele osób kończąc dietę wysokobiałkową, myśli że upragniona waga zostanie z nami na zawsze. Okazuje się, że szybki powrót do dawnych nawyków żywieniowych może skończyć się tragicznie dla naszej figury. Nadmiar spożywanych kalorii może doprowadzić do podwojenia zrzuconych kilogramów. To tzw. efekt jojo - zmora wielu osób na dietach odchudzających. Aby się przed nim ustrzec, konieczna jest stabilizacja wagi. Polega na stopniowym przejściu do normalnego odżywiania się, dzięki czemu przemiana materii będzie mogła pozostać na odpowiednim poziomie. Dieta wysokobiałkowa opiera się na zwiększeniu podaży białka i redukcji węglowodanów i tłuszczów. Wychodząc z diety, należy stopniowo wprowadzać węglowodany. Ważne jest, aby robić to powoli i nie objadać się. Tak samo jest w przypadku kaloryczności posiłków. Najlepiej zwiększać ją o 100-150 kalorii tygodniowo.

Dieta wysokobiałkowa dla sportowców - 5 kroków skutecznego utrzymania masy

Jak utrzymać masę mięśniową wypracowaną dzięki ćwiczeniom i diecie wysokobiałkowej? Bardzo ważne jest, aby zadbać o spożywane posiłki i ich kaloryczność. Istnieje kilka ważnych zasad skutecznego utrzymania masy.

  • Spożywanie odpowiedniej liczby kalorii - 3000-3500 kalorii dziennie będzie odpowiednie dla sportowców.
  • Dbałość o regenerację - każdy, nawet sportowiec, potrzebuje choć jednego dnia w tygodniu na odpoczynek.
  • Spożywanie odżywek białkowych - warto skonsultować się z dietetykiem przed ich włączeniem do swojej diety. Są one polecane osobom, które mocno trenują.
  • Dbałość o podaż witamin i minerałów - wiele mikro- i makroelementów wspiera budowę masy mięśniowej i procesy odchudzania, a dodatkowo zapewnia regenerację, daje siłę i wzmacnia cały organizm. Sportowcy potrzebują więcej witamin niż osoby, które nie uprawiają sportów;
  • Dbałość o jakość posiłków oraz picie odpowiednich ilości wody mineralnej.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dieta i odchudzanie

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem