Dieta refluksowa - zasady, produkty, przykładowy jadłospis

Dieta refluksowa - zasady, produkty, przykładowy jadłospis - zdjęcie

Dieta refluksowa a zdrowie przewodu pokarmowego – korzyści, które odczujesz

Celem diety refluksowej jest redukcja objawów takich jak uczucie pieczenia, odbijanie, suchość gardła i zgaga, ale też zapobieganie powikłaniom cofania się treści żołądka do przełyku. Wiedząc, co jeść przy refluksie i przestrzegając zaleceń, masz szansę ochronić przełyk przed poważnymi konsekwencjami stałego podrażniania tych okolic, do których należą na przykład nadżerki czy krwawienia.

Wprowadzenie na stałe nowych nawyków sprawia, że refluks żołądkowo-przełykowy jest pod kontrolą. Zmiana stylu życia przekłada się również na poprawę ogólnego stanu zdrowiaDieta lekkostrawna poprawia trawienie i dodaje energii, unikanie zbyt tłustych posiłków pomaga kontrolować wagę, podobnie jak zrezygnowanie z jedzenia tuż przed pójściem do łóżka. Ponadto taka dieta wpływa pozytywnie na samopoczucie, jakość snu i funkcjonowanie w ciągu dnia. Te dodatkowe korzyści dość szybko zaczynają być mocno zauważalne, co pomaga utrzymać motywację i daje szansę na lepsze zdrowie.

Polecane produkty w diecie refluksowej – co powinno znaleźć się w koszyku zakupowym?

Skoro wiadomo już, jak korzystna jest dieta refluksowa, czas zastanowić się, co powinno znaleźć się w menu. Ogólne zasady są jasne: muszą to być produkty lekkostrawne, niezbyt tłuste i takie, które nie powodują nadmiernego wydzielania kwasu żołądkowego. Istotny jest też sposób obróbki. Zamiast smażenia polecane jest gotowanie, najlepiej na parze, ewentualnie pieczenie. Czasami wybór produktów jest dość oczywisty, ale nie zawsze. Na przykład wiele osób zadaje sobie pytania: jakie owoce przy refluksie nie będą powodowały nadmiernego wydzielania kwasu żołądkowego lub jakie pieczywo przy refluksie będzie lepsze: białe czy pełnoziarniste?

Dla ułatwienia przedstawiamy listę proponowanych artykułów, które warto kupować:

  • chude źródła białka: chude mięso takie jak kurczak czy indyk, ryby, tofu, soczewica;
  • warzywa gotowane lub pieczone: korzeniowe, dynia, brokuły, cukinia, warzywa liściaste, np. szpinak;
  • owoce: banany, jabłka, gruszki, melony;
  • produkty zbożowe: owsianka, brązowy ryż, makaron razowy, pieczywo orkiszowe, graham lub pełnoziarniste;
  • niskotłuszczowy nabiał: jogurty naturalne, kefir, chudy ser biały;
  • tłuszcze roślinne (w niewielkiej ilości): oliwa, olej rzepakowy, awokado, orzechy, nasiona.

Co pić przy refluksie? Zalecana jest przede wszystkim woda, herbatka z rumianku lub melisy, napar z imbiru, sok aloesowy, woda kokosowa, mleko owsiane lub migdałowe. Korzystne są również zupy. Jakie zupy przy refluksie będą najlepsze? Idealne będą delikatne kremy, na przykład z cukinii, dyni czy brokułów. Ważne jednak, by nie dodawać do nich tłustej śmietany.

Produkty niezalecane w diecie refluksowej

Istnieje lista produktów, które są zabronione przy refluksie. Bardzo często sami szybko orientujemy się, co pogarsza objawy, ale nie zawsze jest to tak oczywiste, dlatego warto wiedzieć dokładnie, czego nie jeść przy zgadze i innych dolegliwościach związanych z refluksem.

Zabronione są przede wszystkim produkty i potrawy tłuste, pikantne i kwaśne, a także czekolada. Mowa między innymi o tłustych mięsach, daniach smażonych, ostrych papryczkach czy pieprzu, pomidorach i ich przetworach oraz cytrusach i sokach z nich wyciskanych. Co ciekawe, prawdziwe kiszonki są zalecane w diecie refluksowej, ponieważ powstają w wyniku fermentacji i dzięki temu mają zdolność do neutralizowania pH w żołądku, a dodatkowo zawierają też bakterie probiotyczne.

Do napojów, których należy unikać na diecie refluksowej należą: kawa, kakao, mocna herbata, alkohol i napoje gazowane. Dlaczego? Na przykład alkohol i kakao rozluźniają dolny zwieracz przełyku, kofeina zwiększa produkcję kwasu żołądkowego, a napoje gazowane potęgują odbijanie, przez co przyczyniają się dodatkowo do wracania treści żołądkowej do przełyku.

Po pewnym czasie, gdy tabletki na refluks i dieta zaczynają działać, dość łatwo można ocenić, które produkty wywołują niechciane objawy. Dobra znajomość swojego organizmu jest tutaj kluczem.

Przykładowe menu przy refluksie – jak zbilansować posiłki?

Bilansowanie posiłków nie jest prostą sprawą, zwłaszcza kiedy planuje się całkowicie zmienić swoje przyzwyczajenia. Jak może wyglądać przykładowe menu przy refluksie?

  • Śniadanie: owsianka z bananem na mleku migdałowym, herbatka z rumianku.
  • Drugie śniadanie: słupki surowych warzyw z hummusem.
  • Obiad: brązowy ryż, grillowany kurczak z warzywami na parze (marchew, brokuły, cukinia).
  • Podwieczorek: koktajl z mleka migdałowego, szpinaku, banana i awokado.
  • Kolacja: sałatka z indykiem, awokado, ogórkiem i sałatą, pieczywo pełnoziarniste, herbatka z melisy.

Początki mogą być trudne, ale po pewnym czasie stosowanie diety refluksowej przychodzi naturalnie i nie sprawia problemów. Nawet jeśli czasami trzeba zrezygnować z ulubionych potraw czy kawy, warto zainwestować w zdrowie.

Produkty niezalecane w diecie refluksowej

Istnieje lista produktów, które są zabronione przy refluksie. Bardzo często sami szybko orientujemy się, co pogarsza objawy, ale nie zawsze jest to tak oczywiste, dlatego warto wiedzieć dokładnie, czego nie jeść przy zgadze i innych dolegliwościach związanych z refluksem.

Zabronione są przede wszystkim produkty i potrawy tłuste, pikantne i kwaśne, a także czekolada. Mowa między innymi o tłustych mięsach, daniach smażonych, ostrych papryczkach czy pieprzu, pomidorach i ich przetworach oraz cytrusach i sokach z nich wyciskanych. Co ciekawe, prawdziwe kiszonki są zalecane w diecie refluksowej, ponieważ powstają w wyniku fermentacji i dzięki temu mają zdolność do neutralizowania pH w żołądku, a dodatkowo zawierają też bakterie probiotyczne.

Do napojów, których należy unikać na diecie refluksowej należą: kawa, kakao, mocna herbata, alkohol i napoje gazowane. Dlaczego? Na przykład alkohol i kakao rozluźniają dolny zwieracz przełyku, kofeina zwiększa produkcję kwasu żołądkowego, a napoje gazowane potęgują odbijanie, przez co przyczyniają się dodatkowo do wracania treści żołądkowej do przełyku.

Po pewnym czasie, gdy tabletki na refluks i dieta zaczynają działać, dość łatwo można ocenić, które produkty wywołują niechciane objawy. Dobra znajomość swojego organizmu jest tutaj kluczem.

Przykładowe menu przy refluksie – jak zbilansować posiłki?

Bilansowanie posiłków nie jest prostą sprawą, zwłaszcza kiedy planuje się całkowicie zmienić swoje przyzwyczajenia. Jak może wyglądać przykładowe menu przy refluksie?

  • Śniadanie: owsianka z bananem na mleku migdałowym, herbatka z rumianku.
  • Drugie śniadanie: słupki surowych warzyw z hummusem.
  • Obiad: brązowy ryż, grillowany kurczak z warzywami na parze (marchew, brokuły, cukinia).
  • Podwieczorek: koktajl z mleka migdałowego, szpinaku, banana i awokado.
  • Kolacja: sałatka z indykiem, awokado, ogórkiem i sałatą, pieczywo pełnoziarniste, herbatka z melisy.

Początki mogą być trudne, ale po pewnym czasie stosowanie diety refluksowej przychodzi naturalnie i nie sprawia problemów. Nawet jeśli czasami trzeba zrezygnować z ulubionych potraw czy kawy, warto zainwestować w zdrowie.

Źródła:

  • Małecka-Panas E., Choroba refluksowa przełyku (refluks): przyczyny, objawy i leczenie, Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/przelyk/50731,choroba-refluksowa-przelyku-refluks-przyczyny-objawy-i-leczenie [data dostępu: 10.07.2024]
  • Świdnicka‑Siergiejko A., Marek T., Waśko‑Czopnik D., Gąsiorowska A., Skrzydło‑Radomańska B., Janiak M., Reguła J., Rydzewska G., Wallner G., Dąbrowski A.: Postępowanie diagnostyczno‑terapeutyczne w chorobie refluksowej przełyku. Konsensus Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii 2022. Med. Prakt., 2022; 6: 38–74 https://ptg-e.org.pl/wp-content/uploads/2022/07/wytyczne_ptge2022_choroba_refluksowa_przelyku.pdf.
  • Taraszewska A., Dieta w chorobie refluksowej, Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/70596,dieta-w-chorobie-refluksowej [data dostępu: 10.07.2024].

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem