Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? - zdjęcie
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istotnym elementem jest dieta przed kolonoskopią, która powinna przebiegać według ścisłego harmonogramu.

Z artykułu dowiesz się:

  • w jaki sposób dieta może wpływać na wynik kolonoskopii,
  • jak wyglądają zalecenia dietetyczne na tydzień, trzy dni oraz dzień przed badaniem,
  • czego nie można, a co powinno się jeść przed kolonoskopią,
  • czy przed kolonoskopią można pić kawę,
  • jakie preparaty można przyjmować przed zabiegiem,
  • co można jeść po kolonoskopii.

Przeczytaj także: "Kolonoskopia - jak wygląda badanie i jak się do niego przygotować?".

Dieta przed kolonoskopią – dlaczego to, co jemy, może mieć wpływ na wynik badania?

Pacjenci, którzy pytają lekarza, jak się przygotować do kolonoskopii, otrzymują zalecenia dotyczące przede wszystkim właściwej diety. Powinna być ona lekkostrawna i pozwolić dokładnie oczyścić jelita. Resztki pokarmowe zalegające przy ściankach jelit mogą sfałszować wyniki badania, uniemożliwiając lekarzowi właściwą interpretację zmian. Z jednej strony istnieje ryzyko maskowania guzów lub polipów, z drugiej strony nagromadzone resztki pożywienia mogą być błędnie odczytane jako zmiana chorobowa.

Dieta przed kolonoskopią – tradycyjne zalecenia

Przygotowania do kolonoskopii zaczynają się już na tydzień przed badaniemDieta lekkostrawna przed kolonoskopią nie wymaga jeszcze drastycznego ograniczania ilości przyjmowanego pożywienia, ale już na tym etapie eliminujemy pokarmy, które długo zalegają w jelitach. Następnie, na 3 dni przed badaniem, powinna zostać wprowadzona dieta ubogoresztkowa. Ostatnim etapie przygotowań jest dieta płynna przed kolonoskopią. Niegdyś zalecano stosowanie restrykcyjnej diety już na tydzień przed kolonoskopią, jednak obecnie wytyczne lekarzy w tym zakresie są zupełnie inne. O ile ścisłe oczyszczanie rzeczywiście jest konieczne, o tyle może ono rozpocząć się dopiero na 1-2 dni przed badaniem. Wcześniej pacjent jest na diecie lekkostrawnej.

Tydzień do badania – lekkostrawna dieta przed kolonoskopią

Oczyszczenie przed kolonoskopią powinno rozpocząć się tydzień przed planowanym badaniem. Wtedy też wprowadzamy dietę lekkostrawną. Z menu eliminujemy przede wszystkim:

  • słodycze,
  • produkty przetworzone,
  • orzechy,
  • pestki,
  • dania smażone.

Nie trzeba natomiast ograniczać ilości przyjmowanych pokarmów.

Trzy dni do badania – dieta ubogoresztkowa przed kolonoskopią

Na trzy dni przed badaniem wprowadzamy dietę ubogoresztkową, która polega na wyeliminowaniu z menu warzyw i owoców, zwłaszcza tych, które zawierają pestki. Ponadto należy ograniczyć produkty zawierające błonnik pokarmowy, a więc pieczywo, ryż czy makaron pełnoziarnisty. W tym czasie trzeba zrezygnować z przyjmowania suplementów diety zawierających żelazo. Jeśli na stałe przyjmujemy innego rodzaju witaminy i minerały, warto zapytać lekarza, czy nie ma konieczności ich odstawienia. Na 2 dni przed badaniem dietę ubogoresztkową zastępuje dieta bezresztkowa. W rzeczywistości powinna być to dieta półpłynna przed kolonoskopią, gdyż pacjent powinien przyjmować co najmniej 2 litry płynów dziennie. Dozwolone jest spożywanie:

  • bulionów,
  • białego pieczywa,
  • gotowanego chudego mięsa,
  • gotowanych jajek.

Dzień do badania - płynna dieta przed kolonoskopią

Dieta płynna przed kolonoskopią jest już bardzo restrykcyjna, gdyż pacjent nie może spożywać innych potraw niż takich o płynnej konsystencji. Jedynym posiłkiem, który nie musi mieć płynnej formy, jest śniadanie. Należy jednak uważać, żeby nie zawierało ono produktów z błonnikiem pokarmowym. W porze obiadu można wypić zupę klarowaną, jednak zaleca się przyjmowanie przede wszystkim wody, ewentualnie herbaty. W dniu badania najlepiej całkowicie zrezygnować z posiłków, a na 4 godziny przed kolonoskopią nie można również przyjmować płynów.

Dieta przed kolonoskopią – aktualne zalecenia i restrykcje

Jak oczyścić jelita przed kolonoskopią? Czego nie jeść, a które produkty są dozwolone? Najprościej rzecz ujmując, oczyszczanie jelit to proces, który trwa około 7 dni. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi, pacjent powinien przejść na dietę lekkostrawną, następnie ubogoresztkową, bezresztkową, półpłynną i płynną.

Co jeść przed kolonoskopią? O ile w początkowym etapie nie obowiązują jeszcze większe ograniczenia, o tyle w późniejszym czasie pacjent musi ściśle przestrzegać zasad żywienia. Warto wziąć pod uwagę, że każdy ośrodek ma swoje własne wytyczne dotyczące przygotowania do kolonoskopii. Nie zaleca się jednak ograniczania diety pod kątem przyjmowanych kalorii. Badania wykazują, że ścisła, bardzo niskokaloryczna dieta nie sprawia, że pacjent jest lepiej przygotowany do badania. Warto również omówić z lekarzem kwestię przyjmowanych na stałe leków i suplementów, dowiadując się, czy rzeczywiście będzie trzeba z nich zrezygnować.

Czy można pić kawę przed kolonoskopią?

Czy można pić kawę przed kolonoskopią? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, gdyż przyzwolenie na małą czarną zależy tak naprawdę od etapu przygotowań do badania. W trakcie diety lekkostrawnej kawa nie jest zabroniona, podobnie w czasie diety ubogoresztkowej. Niemniej jednak na 1-2 dni przed badaniem nie powinno się już spożywać kawy. Wtedy bowiem niedozwolone są wszelkie nieprzezroczyste napoje. Kawy bezwzględnie nie wolno pić w dniu kolonoskopii.

Oczyszczanie jelit przed kolonoskopią – preparaty zalecane przez lekarzy przed zabiegiem

Oczyszczanie jelit przed kolonoskopią polega na stosowaniu odpowiedniej diety, jednak nie jest ona jedynym elementem przygotowań. Bardzo istotne jest zastosowanie preparatów przeczyszczających, których bezpośrednim skutkiem są liczne wypróżnienia. Na rynku dostępne są preparaty takie jak:

  • Fortrans,
  • CitraFleet,
  • Eziclen,
  • Moviprep.

Powyższe leki dostępne są za okazaniem recepty. Może ją wystawić nie tylko gastrolog, lecz również lekarz pierwszego kontaktu. W zależności od wybranego preparatu nieco inne będą zasady przyjmowania środka przeczyszczającego. Istotne jednak, aby czas pomiędzy jego przyjęciem a badaniem był stosunkowo krótki. Pacjenci nie powinni oczyszczać jelit za pomocą produktów dostępnych bez recepty ani przygotowaną na własną rękę lewatywą.

Co jeść po kolonoskopii? Kiedy po badaniu można przyjąć pokarm?

Co jeść po kolonoskopii, aby nie odczuwać dyskomfortu? Kiedy można przyjąć pierwszy posiłek? Po badaniu zaleca się odczekać około 2-3 godziny przed przyjęciem posiłku. Przez pierwsze dni zalecana jest dieta lekkostrawna, podobnie jak na tydzień przed kolonoskopią. Nie powinno się przyjmować zbyt dużych dawek błonnika, gdyż może to skutkować problemami natury jelitowej. Dobrą praktyką jest przyjmowanie mniejszych objętościowo posiłków, ale za to częściej. Pacjenci mogą przyjmować też leki na choroby przewlekłe oraz suplementy diety, które zażywali przed kolonoskopią. Przykładowa dieta po kolonoskopii powinna uwzględniać białe pieczywo, chude mięso i nabiał, gotowane warzywa i owoce.

Źródła:

  • http://www.przeglad.amp.edu.pl/uploads/2017/1/102_1_50_2017.pdf
  • http://www.przeglad.amp.edu.pl/article.php?id=376
  • https://www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/51056,kolonoskopia

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem