Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? - zdjęcie
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istotnym elementem jest dieta przed kolonoskopią, która powinna przebiegać według ścisłego harmonogramu.

Z artykułu dowiesz się:

  • w jaki sposób dieta może wpływać na wynik kolonoskopii,
  • jak wyglądają zalecenia dietetyczne na tydzień, trzy dni oraz dzień przed badaniem,
  • czego nie można, a co powinno się jeść przed kolonoskopią,
  • czy przed kolonoskopią można pić kawę,
  • jakie preparaty można przyjmować przed zabiegiem,
  • co można jeść po kolonoskopii.

Przeczytaj także: "Kolonoskopia - jak wygląda badanie i jak się do niego przygotować?".

Dieta przed kolonoskopią – dlaczego to, co jemy, może mieć wpływ na wynik badania?

Pacjenci, którzy pytają lekarza, jak się przygotować do kolonoskopii, otrzymują zalecenia dotyczące przede wszystkim właściwej diety. Powinna być ona lekkostrawna i pozwolić dokładnie oczyścić jelita. Resztki pokarmowe zalegające przy ściankach jelit mogą sfałszować wyniki badania, uniemożliwiając lekarzowi właściwą interpretację zmian. Z jednej strony istnieje ryzyko maskowania guzów lub polipów, z drugiej strony nagromadzone resztki pożywienia mogą być błędnie odczytane jako zmiana chorobowa.

Dieta przed kolonoskopią – tradycyjne zalecenia

Przygotowania do kolonoskopii zaczynają się już na tydzień przed badaniemDieta lekkostrawna przed kolonoskopią nie wymaga jeszcze drastycznego ograniczania ilości przyjmowanego pożywienia, ale już na tym etapie eliminujemy pokarmy, które długo zalegają w jelitach. Następnie, na 3 dni przed badaniem, powinna zostać wprowadzona dieta ubogoresztkowa. Ostatnim etapie przygotowań jest dieta płynna przed kolonoskopią. Niegdyś zalecano stosowanie restrykcyjnej diety już na tydzień przed kolonoskopią, jednak obecnie wytyczne lekarzy w tym zakresie są zupełnie inne. O ile ścisłe oczyszczanie rzeczywiście jest konieczne, o tyle może ono rozpocząć się dopiero na 1-2 dni przed badaniem. Wcześniej pacjent jest na diecie lekkostrawnej.

Tydzień do badania – lekkostrawna dieta przed kolonoskopią

Oczyszczenie przed kolonoskopią powinno rozpocząć się tydzień przed planowanym badaniem. Wtedy też wprowadzamy dietę lekkostrawną. Z menu eliminujemy przede wszystkim:

  • słodycze,
  • produkty przetworzone,
  • orzechy,
  • pestki,
  • dania smażone.

Nie trzeba natomiast ograniczać ilości przyjmowanych pokarmów.

Trzy dni do badania – dieta ubogoresztkowa przed kolonoskopią

Na trzy dni przed badaniem wprowadzamy dietę ubogoresztkową, która polega na wyeliminowaniu z menu warzyw i owoców, zwłaszcza tych, które zawierają pestki. Ponadto należy ograniczyć produkty zawierające błonnik pokarmowy, a więc pieczywo, ryż czy makaron pełnoziarnisty. W tym czasie trzeba zrezygnować z przyjmowania suplementów diety zawierających żelazo. Jeśli na stałe przyjmujemy innego rodzaju witaminy i minerały, warto zapytać lekarza, czy nie ma konieczności ich odstawienia. Na 2 dni przed badaniem dietę ubogoresztkową zastępuje dieta bezresztkowa. W rzeczywistości powinna być to dieta półpłynna przed kolonoskopią, gdyż pacjent powinien przyjmować co najmniej 2 litry płynów dziennie. Dozwolone jest spożywanie:

  • bulionów,
  • białego pieczywa,
  • gotowanego chudego mięsa,
  • gotowanych jajek.

Dzień do badania - płynna dieta przed kolonoskopią

Dieta płynna przed kolonoskopią jest już bardzo restrykcyjna, gdyż pacjent nie może spożywać innych potraw niż takich o płynnej konsystencji. Jedynym posiłkiem, który nie musi mieć płynnej formy, jest śniadanie. Należy jednak uważać, żeby nie zawierało ono produktów z błonnikiem pokarmowym. W porze obiadu można wypić zupę klarowaną, jednak zaleca się przyjmowanie przede wszystkim wody, ewentualnie herbaty. W dniu badania najlepiej całkowicie zrezygnować z posiłków, a na 4 godziny przed kolonoskopią nie można również przyjmować płynów.

Dieta przed kolonoskopią – aktualne zalecenia i restrykcje

Jak oczyścić jelita przed kolonoskopią? Czego nie jeść, a które produkty są dozwolone? Najprościej rzecz ujmując, oczyszczanie jelit to proces, który trwa około 7 dni. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi, pacjent powinien przejść na dietę lekkostrawną, następnie ubogoresztkową, bezresztkową, półpłynną i płynną.

Co jeść przed kolonoskopią? O ile w początkowym etapie nie obowiązują jeszcze większe ograniczenia, o tyle w późniejszym czasie pacjent musi ściśle przestrzegać zasad żywienia. Warto wziąć pod uwagę, że każdy ośrodek ma swoje własne wytyczne dotyczące przygotowania do kolonoskopii. Nie zaleca się jednak ograniczania diety pod kątem przyjmowanych kalorii. Badania wykazują, że ścisła, bardzo niskokaloryczna dieta nie sprawia, że pacjent jest lepiej przygotowany do badania. Warto również omówić z lekarzem kwestię przyjmowanych na stałe leków i suplementów, dowiadując się, czy rzeczywiście będzie trzeba z nich zrezygnować.

Czy można pić kawę przed kolonoskopią?

Czy można pić kawę przed kolonoskopią? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, gdyż przyzwolenie na małą czarną zależy tak naprawdę od etapu przygotowań do badania. W trakcie diety lekkostrawnej kawa nie jest zabroniona, podobnie w czasie diety ubogoresztkowej. Niemniej jednak na 1-2 dni przed badaniem nie powinno się już spożywać kawy. Wtedy bowiem niedozwolone są wszelkie nieprzezroczyste napoje. Kawy bezwzględnie nie wolno pić w dniu kolonoskopii.

Oczyszczanie jelit przed kolonoskopią – preparaty zalecane przez lekarzy przed zabiegiem

Oczyszczanie jelit przed kolonoskopią polega na stosowaniu odpowiedniej diety, jednak nie jest ona jedynym elementem przygotowań. Bardzo istotne jest zastosowanie preparatów przeczyszczających, których bezpośrednim skutkiem są liczne wypróżnienia. Na rynku dostępne są preparaty takie jak:

  • Fortrans,
  • CitraFleet,
  • Eziclen,
  • Moviprep.

Powyższe leki dostępne są za okazaniem recepty. Może ją wystawić nie tylko gastrolog, lecz również lekarz pierwszego kontaktu. W zależności od wybranego preparatu nieco inne będą zasady przyjmowania środka przeczyszczającego. Istotne jednak, aby czas pomiędzy jego przyjęciem a badaniem był stosunkowo krótki. Pacjenci nie powinni oczyszczać jelit za pomocą produktów dostępnych bez recepty ani przygotowaną na własną rękę lewatywą.

Co jeść po kolonoskopii? Kiedy po badaniu można przyjąć pokarm?

Co jeść po kolonoskopii, aby nie odczuwać dyskomfortu? Kiedy można przyjąć pierwszy posiłek? Po badaniu zaleca się odczekać około 2-3 godziny przed przyjęciem posiłku. Przez pierwsze dni zalecana jest dieta lekkostrawna, podobnie jak na tydzień przed kolonoskopią. Nie powinno się przyjmować zbyt dużych dawek błonnika, gdyż może to skutkować problemami natury jelitowej. Dobrą praktyką jest przyjmowanie mniejszych objętościowo posiłków, ale za to częściej. Pacjenci mogą przyjmować też leki na choroby przewlekłe oraz suplementy diety, które zażywali przed kolonoskopią. Przykładowa dieta po kolonoskopii powinna uwzględniać białe pieczywo, chude mięso i nabiał, gotowane warzywa i owoce.

Źródła:

  • http://www.przeglad.amp.edu.pl/uploads/2017/1/102_1_50_2017.pdf
  • http://www.przeglad.amp.edu.pl/article.php?id=376
  • https://www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/51056,kolonoskopia

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem