Dieta o niskim indeksie glikemicznym: produkty, zasady, przykładowy jadłospis

Dieta o niskim indeksie glikemicznym: produkty, zasady, przykładowy jadłospis - zdjęcie

Dieta o niskim indeksie glikemicznym skierowana jest szczególnie do osób, które borykają się z cukrzycą, nadwagą lub otyłością, ale nie tylko. Polega na spożywaniu posiłków, które posiadają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich spożyciu poziom cukru we krwi nie wzrośnie gwałtownie. Takie produkty można znaleźć wśród warzyw, zbóż, nasion, mięs i produktów mlecznych. W tej diecie spożywa się wyłącznie zdrowe tłuszcze oraz białko, a także węglowodany złożone, a unika przede wszystkim cukrów prostych. Posiłki przygotowane na bazie tych zaleceń będą wchłaniały się wolno i długo, uwalniając cukier stopniowo.

Z tego artykułu dowiesz się przede wszystkim:

  • jak spożyty posiłek wpływa na organizm,
  • na czym polega dieta o niskim indeksie glikemicznym,
  • jak mieć pod kontrolą poziom cukru we krwi,
  • jakie są produkty, które wpisują się w zasady niniejszej diety,
  • czy istnieją słodycze, które można bezpiecznie spożywać, stosując dietę o niskim indeksie glikemicznym,
  • przy jakich chorobach zaleca się wdrożenie tego sposobu żywienia,
  • jak może wyglądać przykładowy jadłospis zgodny z dietą o niskim indeksie glikemicznym.

Zobacz także: Dieta Montignac - zasady, efekty, produkty. Czy produkty o niskim indeksie glikemicznym są odpowiednie w diecie?

Indeks glikemiczny: klucz do zrozumienia wpływu jedzenia na organizm

Dieta z niskim IG (indeks glikemiczny) bazuje na produktach, które stopniowo podwyższają stężenie cukru we krwi, który później także wolniej spada - bez nagłych skoków. Dotyczy wyłącznie produktów bogatych w węglowodany, a więc zbóż, warzyw, nasion, owoców. Musi to być zdrowa żywność. Białka oraz tłuszcze nie muszą być kontrolowane w ten sposób, ponieważ one nie powodują gwałtownych wyrzutów cukru po posiłku.

To glukoza jest najważniejszą substancją energetyczną dla człowieka, jednak zaburzenia w jej metabolizmie pod postacią chorób utrudniają monitorowanie jej odpowiedniego poziomu we krwi. Pokarmy, które wolno uwalniają cukier, są zatem lepszą alternatywą dla cukrzyków czy osób borykających się z nadwagą. To między innymi dieta cukrzycowa, która pozwala na dokładniejszą kontrolę glukozy we krwi. Stosując dietę o niskim IG, zwiększa się wśród pacjentów świadomość tego, jak dane produkty wpływają bezpośrednio na organizm.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym: zasady, korzyści i wytyczne

Jak zacząć dietę z niskim IG? Przede wszystkim warto poznać jej podstawowe zasady i zaczerpnąć porady dietetyka, aby dowiedzieć się, czy będzie to odpowiedni wybór sposobu żywienia. Przede wszystkim należy spożywać pokarmy składające się z cukrów złożonych, a także zdrowych tłuszczy oraz białka, jest to przede wszystkim zdrowa żywność, nie przetworzona. Posiłki trzeba jeść o stałych porach, a między nimi nie podjadać.

Ewentualny głód trzeba próbować zaspokoić wodą lub też kawą. Jest to dieta idealna na proste i prędkie śniadanie lub na podróż. Największą jej korzyścią jest jednak możliwość łatwiejszego monitorowania zawartości glukozy we krwi. Czy dieta IG odchudza? Dzięki niej można także w prostszy sposób pozbyć się nadprogramowych kilogramów, chociaż będzie to tylko jeden z czynników - nie wolno zapominać o aktywności fizycznej i deficycie kalorycznym. Wspomaga ona jednak odchudzanie, ponieważ stopniowe uwalnianie cukru do krwi pozwala na dłuższy czas pozbyć się odczucia głodu, a dzięki temu maleje potrzeba na sięganie po przekąski między posiłkami.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym - czego unikać? Przede wszystkim należy wykluczyć z jadłospisu słodycze, alkohol, białe pieczywo i produkty na białej mące, słodkie owoce i płatki, a także produkty o wysokim stopniu przetworzenia. Unikać należy także ziemniaków i słodzonych napojów. Bardzo wiele osób martwi się jednak, co jeść na diecie IG, ponieważ na pierwszy rzut oka może się wydawać, że nie zostaje zbyt wiele produktów spożywczych do wyboru. Na szczęście - nic bardziej mylnego, a z dozwolonych mięs, warzyw, nabiału i zbóż przygotować można smaczny posiłek.

Jak kontrolować poziom cukru we krwi? Moc diety o niskim IG

Dieta o niskim indeksie glikemicznym charakteryzuje się wielką zaletą: łatwością skontrolowania poziomu cukru we krwi. Trudno jest nad nim zapanować, spożywając produkty o wysokim IG, które powodują gwałtowne skoki glukozy. Osoby, które borykają się z chorobami dotyczącymi gospodarki cukrowej, mogą korzystać z glukometrów, aby sprawdzić aktualne stężenie cukru. Najczęściej używane są glukometry proste z jednorazowymi paskami, na których należy umieścić kroplę krwi. Wynik pojawia się wtedy na ekranie.

Dieta jest tylko jedną z wielu składowych kontroli stężenia cukru we krwi. Powinno się to także odbywać za pomocą regularnych posiłków, uprawiania aktywności fizycznej, dbania o przyjmowanie stosownych leków oraz insuliny, a także okresowe badania kontrolne. Nie należy zapominać także o ograniczeniu stresu.

Niski indeks, duże korzyści: produkty o niskim indeksie glikemicznym. Co ma niski indeks glikemiczny?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym - co jeść? Wbrew pozorom można jeść naprawdę sporo różnorodnych produktów. Najpopularniejsze to:

  • Warzywa liściaste – takie jak szpinak, sałata czy jarmuż, które są bogate w witaminy i minerały, a jednocześnie mają niski IG.
  • Rośliny strączkowe – fasola, soczewica czy groch, które dostarczają białka roślinnego i błonnika, stabilizując poziom cukru.
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe – takie jak brązowy ryż, owies czy kasza gryczana, które mają niski IG i są dobrym źródłem błonnika.
  • Orzechy i nasiona – migdały, orzechy włoskie czy nasiona chia, które są bogate w zdrowe tłuszcze i mają niski IG.
  • Owoce jagodowe – maliny, borówki czy truskawki, które są niskokaloryczne i mają niski IG, a przy tym są bogate w antyoksydanty.

Jak sprawdzić niski indeks glikemiczny w produktach? Można zaczerpnąć informacji z etykiety produktu, źródeł naukowych, a także z tabeli indeksu glikemicznego.

Słodycze, które nie podnoszą cukru: alternatywy dla łasuchów w diecie o niskim IG

Dla wielu osób rezygnacja z klasycznych i popularnych słodyczy może być niezwykle trudna. Na szczęście jest alternatywa: można spożywać gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao, owoce, a także orzechy. Z tych produktów przygotować można wiele ciekawych deserów, takich jak sałatki owocowe.

Dieta o niskim IG a choroby przewlekłe: jak może pomóc w kontrolowaniu ryzyka?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym - dla kogo przede wszystkim jest najlepsza? Wskazane jest, aby po konsultacji z lekarzem i dietetykiem korzystały z niej osoby dotknięte nadwagą, otyłością oraz cukrzycą. Co powinien jeść cukrzyk? Jeżeli nie ma przeciwwskazań, mogą tę dietę stosować też osoby, które borykają się z trudnościami w zakresie zrzucenia wagi lub są na diecie redukcyjnej.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym - przykładowy jadłospis

Czy jest możliwe, aby przygotować prosty obiad o niskim indeksie glikemicznym? Oczywiście, że tak! Stosowanie tej diety wcale nie musi się wiązać z wymyślaniem trudnych, skomplikowanych posiłków z niedostępnych produktów. Taki obiad może składać się przede wszystkim z mięsa takiego jak pieczony filet z kurczaka oraz ugotowanych warzyw o niskim IG. Dieta o niskim indeksie glikemicznym: jadłospis przykładowy - na śniadanie można przygotować chleb o niskim IG obłożony twarogiem i rzodkiewką.

Na drugie śniadanie idealny będzie koktajl na mleku roślinnym z wiśniami lub malinami. Obiad składać się może z kawałka kurczaka - najlepiej piersi z kurczaka, wraz z kaszą i wybranymi warzywami o niskim IG. Na podwieczorek dobrym wyborem będzie jogurt naturalny z jabłkiem, a na kolację sałatka grecka. Najlepiej będzie skonsultować swój jadłospis z dietetykiem, który udzieli wszystkich wskazówek.

Źródła:

  • Lange E., Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii zespołu metabolicznego, Kosmos Problemy Nauk Biologicznych, 2010
  • Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych z cukrzycą, 2021

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem